Gården från utsidan.

Karlfeldtsgården i Karlbo

Karlfeldtsgården även kallad Tolvmansgården var Nobel-pristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Namnet Tolvmansgården hänger samman med att det i flera generationer bott nämndemän, sk tolvmän, på gården. Huvudbyggnaden uppfördes i mitten av 1700-talet och var vinterbostad för både familj och tjänstefolk. Den röda flygelbyggnaden tillkom under 1820-talet och användes som sommarbostad och bagarstuga. Karlfeldtsgården välkomnar alla till gården sommartid. Välkommen att njuta i Trädgårdscaféet i Karlfeldtsgårdens stora lummiga trädgård där det serveras fika, Rättviksglass och luncher på lokala råvaror. Här följs Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19. Försäljning och program genomförs med reservation för eventuella ändringar under säsongen.

Boka

Beskrivning

Sedan 1885 har inte gården varit i familjen Karlfeldts ägo förrän den utannonserades 1967 då sonen Sune Karlfeldt med familj övertog den med förhoppning att kunna återställa den i något så när ursprungligt skick. Karlfeldtsgården i Karlbo ägs sedan trettio år av Avesta kommun.

Till deras hjälp att förvalta gården och dess kulturarv har Karlfeldtsföreningen i Folkare som upprätthåller Erik Axel Karlfeldts anda och är med och arrangerar kulturevenemang på gården.
De har även Södra Dalarnas Trädgårdsförening som ser till trädgården och lustgården.

Kom och upplev en unik och levande kulturgård med lummig trädgård! Gå runt på egen hand i Erik Axel Karlfeldts uppväxtmiljö!

Under sommarsäsongen ordnas kostnadsfria guidade turer på Karlfeldtsgården i Karlbo.
Det finns också möjlighet att boka en guidad visning för sällskap.
Kontakta kultur@avesta.se eller ring 0226-645174.

För mer information besök www.avesta.se

Fakta

  • Barn & Familj
  • Sommar