CBIS 4026171
Visa på karta

Avesta Visentpark

På Avesta Visentpark får du träffa det ståtliga, mäktiga och respektingivande urtidsdjuret visenten, öga mot öga. En utrotningshotad europeisk art av bison.

Boka

Information

Visenterna levde under bronsåldern i de svenska lövskogarna i hela södra Sverige ända upp till de väldiga skogarna i Tiveden och Kolmården. Visenterna försvann sedan någon gång under början av medeltiden från den svenska faunan. Kanske kommer de åter att ströva fritt i de svenska skogarna, men till dess är du välkommen att besöka visenterna i Avesta kommuns egna avelcentral för bevarandet av det mäktiga djuret.

I stora hägn omgärdat en bondgård från förra sekelskiftet finns de utrotningshotade djuren att beskåda. Avesta Visentpark har 30-talet djur som går i två flockar i varsitt stort naturhägn.

Höstlovet
Under höstlovet håller visentparken öppet söndag den 27/10 till lördag 2/11 mellan 11.00 och 15.00.
Serveringen är öppen. Det serveras Visentburgare, Stubbsvedsmacka, korv med bröd, våfflor och fika.
Fri entré under höstlovet.

Guidning
Under vinterhalvåret erbjuds gruppvisningar mot förfrågan och under sommaren erbjuds visningar på helgerna mellan maj och september.

Testa gärna vår digitala guidning i parken. Med hjälp av din mobiltelefon och vårt fria wifi kan du gratis ta del av vår digitala guidning. Ta med dig vår broschyr och följ skyltningen. Scanna QR-koderna och ta del av spännande information.

Ladugårdsfiket
I det hemtrevliga ladugårdsfiket kan du avnjuta en god kopp kaffe med smörgås eller en frestande lunch!

Barnens visentpark
De stora områdena inbjuder till barnlek. Här finns gungor och klätterstolpe, en mysig lekstuga, en hopphage och styltor. I lekstallet kan barnen leka inomhus med trähästarna i boxarna.

Praktisk information & säkerhetsanvisningar
Från parkeringen är det en liten promenad, på ca 200 meter till entréboden där man betalar entré och kan ta sig en titt i souvenirbutiken. Är man rörelsehindrad går det bra att ta bilen till entréboden och prata med personalen om vidare tillträde till parken. Inne i parken går det också bra att ta sig fram då det är gamla grusvägar eller gräsmattor utan höjdskillnader att ta sig fram på.
Toaletter finns fristående intill ladugårdsfiket.
Sällskapsdjur får inte medföras in på området. Det är förbjudet att mata visenterna.

Faciliteter och service

  • Handikapparkering
  • Handikapptoalett
  • Höstlov
  • Sommar

Vägbeskrivning

Följ skyltning från riksväg 68, utfart Avesta, mot Norberg/Örebro.
WGS 84 (lat, lon): N 60° 8.887', E 16° 7.905'