Cyklist på landsväg i dalamiljö

Älgmöte på cykel med Sigrin Örnklint

Sigrin Örnklint från Falun gav sig ut på en cykeltur mot sommarstugan i Leksand. Längs vägen fick hon uppleva både vackra vyer och ett mäktigt älgmöte.


Berätta om bilden!

– Den är tagen i somras, då jag och min son Svante cyklade från Falun till stugan i Leksand. Det är fantastiskt att få njuta av att uppleva naturen från cykeln, med vackra vyer som man med bil ”bara snabbt kör igenom”. En älg uppenbarade sig vid vägkanten, ett möte som på nära håll kändes bra mycket mäktigare från cykeln än från bilfönstret!

Vill du förmedla något speciellt med dina bilder?

– Jag tycker om att fota det mesta, gärna barnen och familjen, men är dock ingen linslus själv. Med mina bilder vill jag förmedla Dalarnas vackra natur. Jag tycker om att leta och hitta det vackra i varje vy. Jag använder min mobil när jag fotar, då jag föredrar det enkla och spontana i bilderna. ”I det enkla bor det vackra” som man brukar säga.

Vad är det bästa med Dalarna?

– I Dalarna finns det många fina småbyar, där varje bild blir som ett vackert vykort. Dalarna bjuder på stor variation med dessa småbyar, en sagolik fjällvärld, djupa skogar och sjön Siljan. Därför tröttnar man inte på Dalarna och dess motiv i första taget. Många välbevarade traditioner och ett rikt kulturliv gör att det finns mycket att uppleva.

Några smultronställen du kan tipsa om?

– Något jag tycker att den som besöker Dalarna inte bör missa är Dalarnas fjällvärld. Nipfjället i Idre är en storslagen och lättillgänglig fjällupplevelse för såväl småbarnsfamiljen och nybörjaren som den mest kräsne entusiasten. En dagstur från Nipfjället till Städjan är en fröjd för både ögat och själen. Ett dopp i någon av de iskalla fjällsjöarna tar naturupplevelsen till en än högre nivå!

Toppen av Våckelberget

Toppen av Våckelberget med Sophia Andersson

Sophia Andersson är en 27-årig dalkulla som älskar djur och natur, hon pysslar mycket i trädgården, bygger växthus och odlar en hel del grönsaker. Häng med henne och kompisen Marlene upp på toppen av Våckelberget norr om Falun. Berätta om bilden! – Jag och min kompis Marlene var på utflykt och vi skulle fika på toppen av berget. Hon hade aldrig varit där innan så det var självklart att vi skulle dit. Det är faktiskt hyfsat enkelt att hitta till toppen, det finns olika stigar att ta sig upp på och det är brant så man får rejält med motion. Vi höll utkik efter pilgrimsfalken som häckar där, och vi såg den faktiskt, det var första gången jag sett en! Du verkar ha ett stort intresse för naturen? – Det är helt och hållet min sambos förtjänst, han är en skogsmulle. Han kan hur mycket som helst om naturen eftersom han jagar och han har visat och lärt mig mycket. Jag uppskattar verkligen lugnet som naturen ger och att få ladda batterierna. Vilken är det bästa naturupplevelsen du haft i Dalarna? – Dalarna är stort med mycket variation i landskapet med bergen och de fantastiska sjöarna, så det finns något för alla. Men min absoluta favorit måste nog vara första gången min sambo visade mig Våckelberget, utsikten därifrån är helt fantastisk och det är mäktigt att stå på toppen. Det är lite terapi mot min höjdrädsla också! Har du några guldkorn i Dalarna som man inte får missa? – Höganäsbadet i Svärdsjö där jag är uppvuxen är ett riktigt smultronställe. Där har jag spenderat många sommarkvällar på sandudden och det är otroligt mysigt. Men det finns mycket söta, mysiga byar runt omkring i södra Dalarna, till exempel Sundborn med Carl Larsson-gården som jag starkt kan rekommendera. Om man tycker det är spännande med gamla hus, inredning och trädgård så är det rätt ställe för inspiration!

Tält framför vy över blånande berg

Tältäventyr med magisk solnedgång med Mats Hallin

Under midsommarhelgen packade Mats Hallin i Mora ner tält, spritkök och sovsäckar och gav sig ut i naturen tillsammans med familjen. Kvällens lägerplats vid Gopshusberget bjöd inte bara på en väldans massa knott, utan också på en magisk solnedgång. Berätta om bilden! – Bilden är tagen under midsommarhelgen. Jag och familjen packade tält, spritkök och sovsäckar och tog oss genom skogen till Lädesjön där vi badade. Sen fortsatte vi vidare upp på Gopshusberget där vi slog läger. Det blev en superfin solnedgång, men när solen väl gått ner bakom bergen blev det väldigt mycket knott så vi gick in i tältet och la oss. En fin upplevelse allt som allt och frukosten är ju nästan bäst när man sovit ute i det fria! Vad vill du förmedla med dina bilder? – Det är absolut roligast att fota människor och djur, men även naturbilder. Jag var och fotade vilda björnar förra helgen, det blev perfekta porträttbilder av björnarna i kvällssolen! Jag vill fånga känslan för stunden så att det känns som man är där när man ser fotot. Vad är det bästa med Dalarna? – Det bästa med att bo i Dalarna är kontrasterna, att vi har både snörika vintrar och på sommaren nästintill tropisk värme, vi har både snötäckta fjäll och fina sandstränder med en vattentemp just nu på närmare 30 grader. Vi är rätt bortskämda med det, det gäller att uppskatta de små sakerna! Något smultronställe du kan tipsa om? – Vi har fritidshus i Lövåsen, i Grövelsjöfjällen, så det är mitt smultronställe nummer ett! Men att besöka en fäbod som Hemulsjön eller Läde en fin sommardag går inte av för hackor det heller. Ta en grusväg ut i skogen och se vart man hamnar.

Ridning på fjäll

Ridtur i fjällen med Ylwa Woxmark

Under en reportageresa i Idre fick Ylwa Woxmark uppleva Städjan till häst. Till vardags arbetar hon med hästar i Rättvik och fick under ridturen på fjället möjlighet att komma nära en helt annat typ av natur än den hon vanligtvis befinner sig i. Berätta om bilden! - Vi var uppe på fjället för att göra ett reportage och gjorde en topptur för att uppleva naturen till häst, vilket var helt fantastiskt. Mats, min man, jobbade där uppe tidigare, så det finns en liten bakgrund i trakten. Att uppleva naturen i Dalarna till häst är helt underbart, och man kan göra det även om man inte är så ridvana. Man kommer så nära naturen, det går inte att komma närmare, vilket är en otrolig upplevelse. Hästarna är så säkra på foten, så de tar sig fram där det annars är otillgängligt att gå. Vad vill du förmedla med dina bilder? - Känslor oftast. Det är ganska svårt, men just den här bilden beskriver känslan av att komma nära naturen med hjälpen av ett djur, en enorm frihetskänsla, ödmjukhet inför det fantastiskt storartade i den svenska naturen. Allemansrätten är något helt otroligt och jag tror inte vi svenskar kan relatera till vilken tur vi har som får röra oss fritt. Hur och när startade ditt intresse för hästar? - Med modersmjölken. Jag är född i en hästfamilj. Mamma satte mig på en ponny när hon skulle göra saker, det var en bra barnvakt. Det var lite annat på den tiden, man fick åka av, testa och prova sig fram. Jag red barbacka, är så glad att jag hade den möjligheten. Fick lära mig tidigt att bry mig om en annan varelse. Man blir präglad av sin uppväxt. Lärde mig att jobba tidigt och att göra rätt för mig, det var uppfostrande. Det har alltid varit nära och användbart senare i livet. Vilka är dina guldkorn i Dalarna? - Oj! Ja, det finns en bunt! Jag tänker alltid på häst- och naturupplevelser, så att rida kring Städjan, skjuta pilbåge från häst hemma från gården och att besöka Styggforsen är speciellt. Dalhalla och konserterna där sommartid är ett måste.

Grövelsjön med Fredrik Andersson

Grövelsjön med Fredrik Andersson

Fredrik Andersson planerar för fullt. I vinter har han siktet inställt på Vita bandet, att skida längs hela Sveriges fjällkedja, från Grövelsjön till Treriksröset. Annars hittas han oftast i trakterna kring Grövelsjön, där han både bor och jobbar. Dalarnas fjällvärld är ständigt återkommande på hans Instagramkonto @photofredds. Där sprider han fjällinspiration som lockar till turer med milsvida utsikter. Berätta om bilden! – Den är tagen på toppen av en av Grövelfjälls brantaste nedfarter. Vi var tre goda vänner som hade en extra lång lunchrast och bestämde oss för att ta några åk i den ännu opistade nedfarten. Solen sken, det var 15 grader kallt och ingen vind alls. Tyst och kallt, men framförallt så äkta och så vackert. Det enda som hördes var tunga andetag efter den relativt hurtiga klättringen upp i backen och ljudet utav knarrande snö under våra skidor. På toppen stannar vi till och hämtar andan. Inget sägs, men när vi vänder oss om och kikar ner längs fjällsidan ser vi den underbart vackra utsikten. Rent spontant börjar Johan posera framför det vidsträckta landskapet och jag lyckas fånga en av hans grymma poser! Det är i sådana stunder man är nöjd att kameran är med. Det fina med att bo och jobba i fjällen är dessutom att dagar som dessa återkommer, dagar då en ger sig ut på skidorna i solskenet och i den fina snön. Vad är grejen med Grövelsjön? – Charmen är den stora variationen av miljöer med runda fjäll, vackra sjöar och djupa skogar. Sen finns det fint fiske, det är alltid ett litet plus. Eftersom jag jobbar inom turistbranschen tycker jag, att Grövelsjön är en väldigt fördelaktig plats att turista på. Här finns en av de bästa fjällstationerna, ett unikt fjällbageri och framförallt väldigt bra längdspår. Sen ligger ju Grövelsjön perfekt geografiskt. Relativt nära för de som kommer från den södra delen av landet och vill upptäcka eller utforska en del av de svenska fjällen. Några andra vintriga tips i Dalarna? – En skidtur kring Nipfjället och Städjan i Idre! Det är enkelt att ta sig nära fjället med bil och där väntar en varierad terräng för alla nivåer på skidåkning. Ett annat vintrigt tips kan vara en tur till Hävlingestugorna, där det är en väldigt vacker omgivning. Och varför inte prova fiskelyckan med pimpelspöet i Hävlingesjön? Tar man sig över sjön så kommer man till Töfsingdalens nationalpark, vilket också är ett intressant på vintern! Läs mer om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Bröllop på Orsa Grönklitt med Marta Gozdz Englund

Bröllop på Orsa Grönklitt med Marta Gozdz Englund

Marta Gozdz Englund varvar jobbet på myndighet med det som bröllopsfotograf. Via Instagramkontot @thisismartaphotography delar hon med sig av stämningsfulla bilder från sina kreativa uppdrag, där såväl kärleken som dalanaturen båda spelar framträdande roller. Som hon själv säger: ”Jag vill att mitt konto ska förmedla glädje, kärlek och det fina i det lilla.” Berätta om bilden! – Den är tagen en septemberdag i omgivningarna runt Toppstugan på Orsa Grönklitt. Det här är den tredje platsen vi fotar på och stämningen i sällskapet är upp-sluppen och avslappnad. Det skämtas rätt friskt och hejas glatt på cyklister och förbipasserande fotgängare med hundar. Platsen valde jag dels för den fantastiska utsikten i bakgrunden, dels för gräset i förgrunden och för att den lilla ryggen följet går uppför bjuder in till rörelse i bilden. Paret och deras följe gick all in på alla mina idéer, även om det innebar att de blev blöta om fötterna, lite frusna och att brudens lockar blåste ur. Hur förbereder du dig inför en bröllopsfotografering? – För mig är det viktigt att bidra till den stämning brudparet vill ha på sin bröllopsdag. Därför brukar jag ha tät dialog med både paret och toastmaster på förhand. För att jag själv ska komma i stämning slår jag på min peppigaste spellista och sjunger högt (läs: skrålar) i bilen på väg till bröllopet. Under själva dagen är det viktigt att få huvud-personerna att slappna av, att de glömmer bort att jag fotograferar och framför allt att de har kul under själva fotograferingen. Jag poserar mina par så lite som möjligt, jag vill mycket hellre att interaktionen ska vara naturlig. Vilka stunder letar du efter med kameran under bröllopsdagen? – Ofta letar jag efter en kombination av de händelser och ögonblick som symboliserar den stämning som råder under dagen och de små ”mellanögonblick” som oftast bara passerar, som man nästan tar för givet. Det kan vara en tårfylld blick, ett barn som tycker att det hela tar för lång tid och sitter nedhasad på en bänk och skrapar fötterna i gruset eller någons reaktioner under tal.

Nyfiket med Sigrid Magnusdotter

Nyfiket med Sigrid Magnusdotter

När Sigrid Magnusdotter hittade Nyfiket i Rättvik kunde hon kombinera sina två största intressen: mat och miljöfrågor. Idag är hon ordförande i föreningen som driver verksamheten där unga vuxna från hela Sverige samlas varje sommar, bland annat för att driva café. Sommaren 2019 firar de 10-årsjubileum med extra många festliga evenemang. Berätta om bilden! – Bilden är tagen en solig sommardag precis när vi fått en extra fin grönsaksleverans. På caféet använder vi lokala och ekologiska grönsaker som ofta är så fina att de känns tråkigt att äta upp dem. Frida poserar med fänkålen innan den ska in i köket och bli en härlig fänkålssoppa.  Vad är Nyfiket? – Nyfiket ligger på Gammelgården i Rättvik med utsikt över Siljan. Det drivs av unga vuxna från hela Sverige som brinner för mat, levande landsbygd och kultur. I sommar fyller kaféet 10 år och arrangerar därför en festival med mat från trakten och massa musik. Bland annat kommer flera av Sveriges största folkmusiker att spela. Förutom festivalen arrangerar vi ett flertal andra konserter utspridda över sommaren, danskvällar, en barndag och klädbytardag.  Hur hittade du dit? – Jag hittade Nyfiket för några år sedan när jag läste på en folkhögskola i Dalarna. Det känns fantastiskt att praktiskt kunna kombinera mina största intressen, mat och miljöfrågor, och samtidigt tillbringa sommaren på en otroligt vacker plats.  Vilka är dina tre guldkorn i Dalarna? – Inspirationsfestivalen i Skattungbyn som är en mycket vacker festival i juli med musik och konst. Festivalen är ett bra sätt att uppleva denna levande och kreativa by. Siljansleden är en trevlig vandringsled som går förbi Gammelgården med bra vandringssträckor för så väl dagsvandringar som längre vandringar. Sedan Vidablick, Rättvik, i solnedgång där man kan njuta av en magisk utsikt. 

Dressin med Fredrik Thelin

Dressin med Fredrik Thelin

Fredrik Thelin jobbar som bangårdsoperatör i Borlänge. När han inte hänger på jobbet är det bakning som gäller och dessutom spenderas en hel del tid i naturen. Via Instagramkontot @fredrikhelin_ delar han med sig av sin vardag på ett sätt som han hoppas kunna inspirera andra. Berätta om bilden! – Vi hade precis fått i oss en god frukost på Station Sågen och klockan började närma sig 10 när vi började. Solen visade sig och det var som upplagt för en härlig dag. Turen hade knappt börjat när vi kom fram till den gamla järnvägsbron som passerade över det forsande vattnet. Redan då var det en sådan underlig känsla, man var mitt ute i den fantastiska skogen men man åkte liksom fram mellan träden, det var nästan lite surrealistiskt. Hur blev resten av turen? – Vi med oss en fantastisk picknickkorg från Station Sågen som avnjöts på en av många fina rastplatser på vägen. Naturen runt om järnvägen tillät många stopp till att bara njuta av alla fina sjöar och landskap. Målet med besöket var dressinturen och en skön och lugn övernattning på Station Sågen. Vi hade därför inte tagit reda på så mycket annat att göra där, men ett perfekt ställe om man vill komma bort en stund och andas. Dressinturen var riktigt rolig och annorlunda upplevelse som passar alla.  Vad vill du förmedla med dina bilder? – Från början var det egentligen bara min vardag och det är det nu också, men nu vill jag att varje bild ska förmedla en känsla och inspirera andra. Vilka är dina tre guldkorn i Dalarna? – Källslätten utanför Falun, Njupeskär i Fulufjällets nationalpark i Särna och Buffils Annas Kaffestuga i Siljansnäs.