Promotionbild på bandet Good Harvest.

Boda hembygdsförening går live – på nätet

Inställda kulturevenemang kommer vi mötas av på många platser i sommar. Men Boda hembygdsförening ser möjligheter i krisen och har hittat en väg för att ge publiken musikupplevelser, hålla tonerna levande och artisterna sysselsatta i sommar.


Under en intensiv vecka i juli varje år är Boda ett musikaliskt epicentrum med ett digert program som lockar tusentals besökare under Musik vid Siljan. Sommaren 2020 ställer dock Boda hembygdsförening in alla sina planerade arrangemang. Ändå blir samtliga konserter av. Hur går det ihop? Jo, sommarens konserter med kammarmusiker, folk- och världsmusik spelas på plats, men utan publik. Istället kommer musiken. I stället kommer musiken att flöda live över internet.

Gunnar Brandin är en av eldsjälarna inom den livfulla hembygdsföreningen i Boda norr om Rättvik och tillika en av initiativtagarna till det digitala kliv som föreningen nu tar.

– Vi är en väldigt traditionell förening som sysslar med mycket som knyter an till äldre tider. Att livestreama har ju inte varit ett naturligt val för oss, men nu tar vi hjälp av tekniken för att nå ut till publiken och ser till att musikerna kan behålla en del av sina uppdrag, berättar han.

Uppkopplade i sina hem kan hembygdsföreningens medlemmar, publiken från närområdet, övriga delar av Sverige och hela världen ta del av Bodas ambitiösa konsertprogram. Under “festivalveckan” i slutet av juni och en bit in i juli, då inställda Musik vid Siljan skulle ha ägt rum, bjuder Boda hembygdsförening på hela tio livestreamade konserter med bland andra blåsorkestern Stockholm Chamber Brass, cellisten Jakob Koranyi och kammarmusikerna Martin Sturfält & Jonas Viklund.

Good Harvest och Orsa Spelmän

Tredje juli, då Bodastämman ett vanligt år skulle ha lockat tusentals personer till Boda, inleds kvällen med stämsång och gitarrspel av Faluduon Good Harvest, innan Orsa Spelmän stämmer upp sina fioler några timmar senare. Även om de bokade musikerna är rutinerade blir det en ny upplevelse även för en del av dem att sändas live över internet.

– Här är publiken i vanliga fall väldigt nära musikerna och artisterna. Det är omedelbar respons. Nu får vi se hur det blir för artisterna när de inte får applåder och deras publik finns utanför rummet. Men musikerna är väldigt positiva till möjligheten att ge publiken musikupplevelser trots den här speciella tiden, säger Gunnar Brandin.

Inför sitt digitala språng har Boda hembygdsförening bland annat låtit sig inspireras av leksingen och artisten Stiko Per Larsson, som streamat sina spelningsvandringar och konserter live för välgörande ändamål under inte mindre än 13 år. För att få så bra kvalitet som möjligt på livesändningarna kommer den ideella föreningen att hyra in en filmare och annan teknisk kompetens.

– Hemma i stugorna hoppas vi att publiken lyckas koppla in sina telefoner eller paddor i hyfsat moderna tv-apparater för att få bästa möjliga upplevelse. Kanske kan de samlas, i alla fall hela familjer för att ta del av spelningarna, funderar Gunnar Brandin, som genom åren arrangerat fler än 500 konserter och byggt upp ett omfattande kulturellt programutbud som lyft den lokala kulturhistorien samtidigt som världens musik bjudits in till Boda.

– Nu hoppas vi att konserterna och livesändningarna håller intresset för Festivalveckan och föreningen vid liv och så ser vi fram emot att besökarna kommer åter nästa år!

Så här tar du del av konserterna live via telefon eller dator: Gå in på Boda hembygdsförenings hemsida www.bodabygden.se. Där kommer att finnas länk till YouTube där konserterna sänds.