Boda hembygdsförening går live – på nätetInställda kulturevenemang kommer vi mötas av på många platser i sommar. Men Boda hembygdsförening ser möjligheter i krisen och har hittat en väg för att ge publiken musikupplevelser, hålla tonerna levande och artisterna sysselsatta i sommar.

Boda hembygdsförening går live – på nätet

Inställda kulturevenemang kommer vi mötas av på många platser i sommar. Men Boda hembygdsförening ser möjligheter i krisen och har hittat en väg för att ge publiken musikupplevelser, hålla tonerna levande och artisterna sysselsatta i sommar.


Under en intensiv vecka i juli varje år är Boda ett musikaliskt epicentrum med ett digert program som lockar tusentals besökare under Musik vid Siljan. Sommaren 2020 ställer dock Boda hembygdsförening in alla sina planerade arrangemang. Ändå blir samtliga konserter av. Hur går det ihop? Jo, sommarens konserter med kammarmusiker, folk- och världsmusik spelas på plats, men utan publik. Istället kommer musiken. I stället kommer musiken att flöda live över internet.

Gunnar Brandin är en av eldsjälarna inom den livfulla hembygdsföreningen i Boda norr om Rättvik och tillika en av initiativtagarna till det digitala kliv som föreningen nu tar.

– Vi är en väldigt traditionell förening som sysslar med mycket som knyter an till äldre tider. Att livestreama har ju inte varit ett naturligt val för oss, men nu tar vi hjälp av tekniken för att nå ut till publiken och ser till att musikerna kan behålla en del av sina uppdrag, berättar han.

Uppkopplade i sina hem kan hembygdsföreningens medlemmar, publiken från närområdet, övriga delar av Sverige och hela världen ta del av Bodas ambitiösa konsertprogram. Under “festivalveckan” i slutet av juni och en bit in i juli, då inställda Musik vid Siljan skulle ha ägt rum, bjuder Boda hembygdsförening på hela tio livestreamade konserter med bland andra blåsorkestern Stockholm Chamber Brass, cellisten Jakob Koranyi och kammarmusikerna Martin Sturfält & Jonas Viklund.

Good Harvest och Orsa Spelmän

Tredje juli, då Bodastämman ett vanligt år skulle ha lockat tusentals personer till Boda, inleds kvällen med stämsång och gitarrspel av Faluduon Good Harvest, innan Orsa Spelmän stämmer upp sina fioler några timmar senare. Även om de bokade musikerna är rutinerade blir det en ny upplevelse även för en del av dem att sändas live över internet.

– Här är publiken i vanliga fall väldigt nära musikerna och artisterna. Det är omedelbar respons. Nu får vi se hur det blir för artisterna när de inte får applåder och deras publik finns utanför rummet. Men musikerna är väldigt positiva till möjligheten att ge publiken musikupplevelser trots den här speciella tiden, säger Gunnar Brandin.

Inför sitt digitala språng har Boda hembygdsförening bland annat låtit sig inspireras av leksingen och artisten Stiko Per Larsson, som streamat sina spelningsvandringar och konserter live för välgörande ändamål under inte mindre än 13 år. För att få så bra kvalitet som möjligt på livesändningarna kommer den ideella föreningen att hyra in en filmare och annan teknisk kompetens.

– Hemma i stugorna hoppas vi att publiken lyckas koppla in sina telefoner eller paddor i hyfsat moderna tv-apparater för att få bästa möjliga upplevelse. Kanske kan de samlas, i alla fall hela familjer för att ta del av spelningarna, funderar Gunnar Brandin, som genom åren arrangerat fler än 500 konserter och byggt upp ett omfattande kulturellt programutbud som lyft den lokala kulturhistorien samtidigt som världens musik bjudits in till Boda.

– Nu hoppas vi att konserterna och livesändningarna håller intresset för Festivalveckan och föreningen vid liv och så ser vi fram emot att besökarna kommer åter nästa år!

Så här tar du del av konserterna live via telefon eller dator: Gå in på Boda hembygdsförenings hemsida www.bodabygden.se. Där kommer att finnas länk till YouTube där konserterna sänds.

Vallkulla Mejeri

Vallkulla Mejeri – En mejeridröm går i uppfyllelse

Nystartade Vallkulla Mejeri har fört sina fjällkor och kalvar till sommarbetet på Karl-Tövåsens fäbod utanför Rättvik. Här ska de unga mejeristerna Jerk och Anna leva med sina djur i sommar och sälja produkter under samma tak som Jerks mor, Tin Gumuns. På nationaldagen, i hällregn och med två stående fikapauser under fyra och en halv timme, buffrade Anna och Jerk sina åtta fjällkor med lika många kalvar genom skogen från gården i Västbjörka till Karl-Tövåsens fäbod. Jerk har gjort den här vandringen många gånger förr eftersom hans mor, Tin Gumuns, hållit fäboden levande under somrarna sedan tidigt 90-tal. – Min far hade mjölkkor när jag föddes och jag har vuxit upp med djur och jordbruk, berättar Jerk. För några år sedan träffade han Anna, när de båda gick lantbruksprogrammet på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. – Vi blev ett par när vi skulle ha grisar ihop som UF-företag, säger Anna, som är uppvuxen med får och skogsbruk i Leksand. Grisar har de i och för sig även på Karl-Tövåsen, men det paret framför allt satsat helhjärtat på är kor och mathantverk. – Jag visste tidigt att jag ville arbeta med kor. Det händer saker hela tiden, de får kalvar och när det är så här småskaligt får vi jättebra kontakt med djuren, säger Jerk. Mejeridrömmen gick i uppfyllelse Hos Anna har det funnits en dröm om att starta ett eget mejeri och ett par år efter gymnasiet gick hon en ettårig mejeristutbildning på Eldrimner i Östersund. De senaste somrarna har hon också arbetat hos Tin på Karl-Tövåsen samt en säsong på Murboannas gårdsmejeri i Borlänge. – I höstas frågade Jerks mor om vi ville ta över hennes kvigor, få dem betäckta och börja bygga upp en egen besättning av mjölkkor, berättar Anna. I våras föddes Jerk och Annas första kalvar och snart var de plötsligt igång med egna gårdsmejeriet som de döpt till Vallkulla. Första tiden har basen varit familjen Gumuns gård i Västbjörka, men i sommar är fäboden hemvist för såväl mejeristerna som deras djur. Idag uppgår de till åtta fritt kringströvande, mjölkgivande fjällkor och deras åtta kalvar, både stutar och kvigor, som spenderar sommaren i en hage på Karl-Tövåsen. Anna Björklöf och Jerk Gumuns spenderar sommaren med sina fjällkor på Karl-Tövåsens levande fäbod.   Fjälloumi, sommarost och småost I en av stugorna på fäboden finns sedan många år tillbaka en mejeribyggnad. Här står Tin och Anna sida vi sida i sommar och producerar ostar, smör och messmör under sina respektive varumärken, Vallkulla mejeri och Karl-Tövåsen levande fäbod. – Vi gör fjälloumi, en variant på halloumi, som på fjällkons feta och proteinrika mjölk blir härligt gräddig, berättar Anna. De gör också en hård sommarost, kryddad med kummin eller vitlök, traditionell fäbodost, kallad småost samt kärnar smör och kokar messmör. Den sistnämnda rörs i gjutjärnsgryta över öppen eld under sex till åtta timmar. Mysmjölkning av korna Det är verkligen inte någon semester Anna och Jerk har framför sig i sommar. De kommer att ta emot besökare några dagar varje vecka, Anna gör mejeriprodukter och Jerk ansvarar för djuren samt arbetar med att bärga hö och andra sysslor kring jordbruket. Tillsammans går de upp klockan 05.30 varje morgon för att mjölka korna som hålls inne i ladan om nätterna. Sedan strövar korna fritt på ängarna och i skogen hela dagarna. Vid 17-tiden är det dags för kvällsmjölkningen. – Det är “mysmjölkningen”. På morgonen är vi trötta och det är en massa knott men på kvällen är det varmt och skönt, korna är avslappnade och doftar så gott: solvarm ko och skog, ler Anna. Vallkulla mejeri Startat 2019 av Jerk Gumuns och Anna Björklöf, båda 22 år gamla. Om vintern i Västbjörka och om sommaren på Karl-Tövåsens fäbod. Har nu åtta kor som under året utökas med två till. Sommartillverkning på fäboden av smör, messmör, småost och sommarost. Till vintern ska flera produkter, bland annat en mild blåmögelost och en pastöriserad färskost utvecklas. Karl-Tövåsens levande fäbod Har utan avbrott varit igång sedan mitten av 1600-talet, kanske ännu längre tillbaka. Storhetstiden var troligen under mitten av 1800-talet då enligt kreaturslängderna 100 kor och 360 får och getter tillhörande 20 bönder vistades här en sommar. Karl-Tövåsen kan vara Rättvikstraktens första turistattraktion. Hit rullade turister i lövade skrindor från hotellen i Vikarbyn och Rättvik redan under slutet av 1800-talet. Sedan tidigt 1990-tal har Tin Gumuns arbetat med fäboddriften. Här finns ingen elektricitet och vatten leds in från en källa 200 meter upp i skogen. Här finns kor, kalvar, höns, katter, kaniner, grisar och hästar i historisk miljö. Café med sittplatser utomhus och mejerivaror till försäljning. Sommaren 2020 är fäboden öppen för besök 17 juni–8 augusti, onsdag–söndag kl. 12:00-16:00. 100 kr/vuxen och 60 kr/barn ger entréknapp som gäller för återbesök hela sommaren.

Tillagning av Crêpes

Crêpes och keramik hos Vikarbyns Crêperie

I Vikarbyn utanför Rättvik sjuder det av liv och byn föräras nu med en ny spännande restaurang. Paret Mikaela Willers och Jonas Börthas öppnar Vikarbyns Crêperie med lunchservering i trädgården intill Mikaelas keramikbutik och verkstad. Mikaela Willers butik i Vikarbyn har sedan 2011 varit vallfärdsplats för alla som älskar keramik och vackra saker. I sommar finns ännu en anledning att besöka gården, när Mikaela tillsammans med Jonas Börthas slår upp portarna till sitt crêperie med lunchservering. – Det ska bli så roligt att göra något nytt tillsammans. Vi har träffats på äldre dar och det här blir vårt gemensamma projekt. Och crêpes och galette är ju så smarrigt! De kan ätas både som matig rätt eller som söt dessert, säger Mikaela. – Vi älskar mat och det ska bli kul att servera något som ingen haft på menyn här i trakten förr, säger Jonas, som delvis är uppvuxen på en gård i grannbyn Västbjörka. För att lära sig hantverket har Mikaela och Jonas varit på kurs i crêpens och galettens ursprungsplats – Bretagne i norra Frankrike. Hela första kursveckan tränade de på att få till de lövtunna pannkakorna som steks på hällar enligt ett visst mönster. För lätt som en plätt är det verkligen inte när crêpes ska göras enligt konstens alla regler. Bland annat ska olika sorter vara antingen mjuka eller ha olika grader av krispighet och det finns 15 olika sätt att vika ihop en crêpes. En hel vetenskap med andra ord. – Det finns också massvis av goda saker som hör ihop med maträtterna. Cider från Bretagne till exempel, med låg alkoholhalt, det kommer vi självklart att servera, säger Jonas. Mikaela Willers och Jonas Börthas står bakom Vikarbyns Crêperie, som serverar läckra luncher i trädgården bredvid Mikaelas keramikverkstad.   En del nordiska inslag kommer att introduceras, men paret är noga med att inte exploatera det bretonska konceptet. Till galette används glutenfritt bovete och till crêpes har de köpt in Widichs Dala lantvete från Gustafs. Ett samarbete har startats med korvfabriken i Skattungbyn som kommer att leverera lammkorv till en av rätterna. Någon rulle med räk- eller champinjonfyllning kommer de aldrig att servera, för det är så långt ifrån traditionell crêpes man kan komma. Däremot kan det bli Galette complête med ägg, skinka och ost, Galette med lammkorv, spenat och roquefortost eller Crêpe med crème caramel och glass. Självklart serveras allt på Mikaelas keramik och cider eller äppelmust, som passar förträffligt till de franska klassikerna, hälls upp i lermuggar som hon specialtillverkat. Tre ungdomar har anställts inför sommaren och Jonas är ivrig att ta på sig kockmössan under sin semester. Han jobbar i vanliga fall med affärsutveckling. Mikaela är van vid att ha arbetsplatsen alldeles vid sitt hem och ser fram emot att starta upp den nya verksamheten vid sidan av keramiken. – Jag har alltid älskat franska språket och ostar, vin och mat. Semester får vi ha om kvällarna, då kan vi ta en båttur eller ett bad i Siljan, säger hon. Att öppna nytt under pandemin är inget som oroar nämnvärt. – Vi är obotliga optimister båda två. Uteservering med bordsservering passar ju utmärkt i sommar och vi tror på vackert väder! Vikarbyns Crêperie Sommaren 2020: Öppet onsdag-söndag, kl. 11-14 från 1 juli till en bit in augusti. Mikaela Willers keramik, öppet alla dagar hela sommaren, kl. 11-16.

Porträttbild på systrarna Kallur

Systrarna Kallur: Våra 7 favoritgrejer att göra i sommardalarna

Systrarna Jenny och Susanna Kallur från Falun fick uppdraget att tänka till kring vilka aktiviteter och utflykter de helst gör under sommaren i Dalarna. Här är listan: 1. Vandra till Carl Larsson-gården Gör som Carl och Karin Larsson själva gjorde och gå från Falun över skogen ut till Sundborn. Starta vid Skyttepaviljongen på Lugnet (stärk dig med en fika innan du ger dig av) så har du en härlig tur på 8,5 kilometer, eller i Mjölnarbo, om man promenerar med barnvagn, för en tur på 6,5 kilometer. När du är framme tar du en guidad tur på Carl Larsson-gården, lunch och promenad i de vackra omgivningarna. En kul grej för barnen är skaparverkstaden där de får måla på staffli utomhus (i supergulliga förkläden). 2. Cykla på Lugnet och avsluta med ett besök på Skyttepaviljongen Välj någon av de längre lederna, som går i vacker miljö på Jungfruberget och runt Sjulsarvet eller prova downhill-lederna inne på stadionområdet. Är man smart tar man bergbanan upp och cyklar ner. Skyttepaviljongen är det givna stället att läska sig efteråt. Kanske slinker det ner en eller ett par, tre stycken av deras sinnessjukt goda bakverk också. Det finns massor av bra cykling i Dalarna, och Biking Dalarna har gjort det lätt genom skyltning och gradering av 21 cykelområden i Dalarna från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr. På bikingdalarna.se hittar du garanterat en cykelled som passar! 3. Gör en utflykt till mysigt sommarfik På Café Nyfiket på gammelgården i Rättvik sitter man mysigt på en kringbyggd gård, och det finns utrymme för barn med spring i benen. Stora Lunån mejeri utanför Falun har både god mat och fika och djur som barn får klappa, och en stor gris som lunkar runt bland gästerna. Eller ta en pannkakslunch på nyöppnade Vikarbyns crêperie som ligger granne med keramikern Mikaela Willers verkstad och butik. Man sitter utomhus med strålande utsikt över Siljan. På andra sidan sjön öppnar Maria Danielsson varje sommar Garaget och g:a macken i Siljansnäs, med både butik och gott fika. 4. Paddla SUP i Runn Runn är en fin sjö med massor av öar och på Sjösidan i Falun finns alla möjliga slags brädor att hyra, bland annat en jättestor familjebräda. Garanterat blöt skrattfest. Packa matsäck i vattentät väska och paddla ut till Hellmansö för bad och fika. 5. Bestig Ärtknubben – ett litet berg med stor utsikt! Har man barnen med kan man ta bilen och parkera vid knubbens fot och bara ta slutspurten upp. OBS: finns en lätt (men lite längre) och en lite tuffare väg upp. Anpassa efter sällskapet! Går man med äldre eller inga barn kan man passa på att vandra en bit av, eller hela, vildmarksleden. Ärtknubben ligger utanför Bjursås. 6. Bada i en sval sjö Siljan är ett säkert kort, blir sällan speciellt varm, vilket är perfekt en varm sommardag! Vårt stalltips är att välja en lite mindre badplats, i någon av alla mysiga byar runt sjön. Skönt att slippa trängas, det är lättare att se sina egna barn i vattnet, och extra Corona-distans-säkert. 7. Åk rodel i slalombacken i Rättvik Kittlar i både vuxna och barns magar. Vi som är tävlingsmänniskor har kartlagt de två parallella banorna och vet att en är lite långsammare än den andra, men det löser man lätt genom att köra flera race, och det vill man göra ändå pga kul. När du ändå är i krokarna - passa på att äta gott på Bruntegården som ligger precis i foten av backen. Få fler tips på utflyktsmål här!

Carl Larsson-gården utomhus

En kulturresa med smak av Dalarna

Dalarna är ett av Sveriges mest välkända landskap, och det är inte så konstigt. Starka traditioner och ett rikt kulturarv som har hjälpt till att forma bilden, men också smaken, av Dalarna. Kulturresan är ett tillfälle att upptäcka och återupptäcka de platser som lämnat avtryck i historien, inspireras av unika miljöer och nu kan du också upptäcka Dalarnas smakupplevelser längs vägen. Hitta de lokala råvarorna och ta del av exklusiva erbjudanden för dig som har kulturpasset! Det röda passet som leder till kulturhistorien och nya smakupplevelser Dalarna. Många tänker nog på grönskande ängar rika på vallmo och prästkragar med blånande berg i bakgrunden. Andra ser framför sig fjällvärldens snöiga toppar och mil efter mil av längdskidspår och orörda vidder. Eller slingrande oupptäckta stigar genom trolsk skog och förbi gruvhål och hyttor? Kanske är det falu-röda hus och idylliska byar där man hittar loppisar, gårdsbutiker och sommaröppna caféer? De besöksmål som ingår i Kulturresan speglar Dalarnas mångfacetterade historia och natur vilket ger en djupgående bild av landskapet till gästerna som besöker dem. Med det röda passet i hand har du 9 stämplar att samla på din resa. Ta tillfället i akt och lär känna Anders Zorn, utforska djupen i Falu Gruva eller varför inte låta dig tjusas av de unika föremål du hittar på Porfyrmuseet? Och det bästa av allt, ta del av unika erbjudanden från Taste of Dalarna längs med vägen. Smaken av Dalarna Det är sällan man känner sig klar i Dalarna efter en eller 2 dagar. Dalarna är stort och det finns oändligt mycket att se och göra. Taste of Dalarna erbjuder många kulinariska äventyr, så flera resenärer väljer att kombinera kulturarv med smakupplevelser för att förlänga upplevelsen. Därför finns nu, på varje besöksmål som ingår i kulturresan och Visit Dalarnas turistinformationer, möjligheten att få en folder med 20 unika och smakrika erbjudanden och rabatter för dig med kulturpasset. Njut av restaurangbesök, strutsglass, tunnbröd & flera andra ekologiska och lokalproducerade råvaror! Några av de aktörer som har erbjudanden i foldern är Dala-Floda Världshus, Kulinariet, Åkerblads Gästegiveri & Muddus Hjortron, men för den som är sugen på något sött är Björgårdens Syltmakeri värt ett besök! Där hittar du en gårdsbutik med småskaligt mathantverk med djuren betandes i hagarna runt gården. Njut av syltade produkter, marmelader, drycker, chutneys och mycket mer! Det erbjuds också kurser i bärförädling, säljer olika former av hantverk och erbjuder gårdsfika. För dig som vill njuta av en fantastisk hotellfrukost kanske ett stopp på Mora Hotell & Spa passar bra? Köket är skandinaviskt med inslag från Italien och Frankrike och vid frukosten återfinns till exempel lokala läckerheter som vasaloppskorv och andra specialiteter. Njut av en riktigt bra start på dagen vid Siljan. Murboannas mejeri är ett härligt stopp längs vägen både för finsmakaren och den som vill njuta av nybakat fika. I gårdsbutiken är det naturligtvis osten som Murboannas är känt för som står i centrum, men du återfinner också gårdens andra produkter och lokalproducerade varor från olika delar av Dalarna här, som LissEllas senap, knäckebröd från stora Skedvi, saft och marmelader från Björgården, handgjord korv från Rältagården med mera! Och glöm inte att ta dig en titt genom fönstret in i mejeriet, för dig som är riktigt intresserad går det att boka en privat guidning! Vad ni än väljer att göra är Kulturresans och Taste of Dalarnas besöksmål väl värda ett besök! Tänk på att alla destinationer har olika öppettider så ta gärna reda på dem innan . Kom också ihåg att följa restriktionerna som finns pga. coronaviruset och att håll avstånd för att få en trygg och säker upplevelse!

Utforska Dalarna – 7 utflyktstips i Siljansbygden

Utforska Dalarna – 7 utflyktstips i Siljansbygden

Drömmer du också om att byta miljö och få nya intryck? Äventyret finns mycket närmare än du tror. Checka in på ett unikt boende, unna dig miljöombyte och ta sikte på alla spännande utflyktsmål som finns runt om i Siljansbygden. Här har vi samlat tips på utflykter och aktiviteter i Dalarna och Siljansbygden. Sätt Zorn i fokus Under minnesåret 2020 erbjuder Zornmuseet i Mora en sommarutställning med det bästa som går att frambringa av Anders Zorns verk. Här visas nästan allt man kan vänta sig att möta av den svenske superstjärnan – virtuosa akvareller, bilder från konstnärens älskade hembygd, aktstudier, etsningar och skulpturer. Många av verken hör till ikonerna i svensk konsthistoria: Midnatt, Vallkulla, Törnsnåret och Dans i Gopsmorsstugan. Utställningen kryddas av en rad porträtt av Zorn, somliga tecknade, målade och fotade av honom själv, andra utförda av konstnärskamrater. Den som vill veta mer om Zorn kan slå sig ned i filmsal och njuta av ett bildspel av den kände filmaren Anders Hanser. Zornmuseet har lockat besökare till Mora alltsedan museet slog upp sina dörrar för allmänheten 1939, men frågan är om det någonsin erbjudits en mer komplett och tilltalande utställning än den som visas sommaren 2020. Efter en tur i museet rekommenderas ett besök i Zorns gamla stallänga som numera huserar Café Zorn. Utställningen Zorn i Fokus visas 30 maj–31 augusti 2020 på Zornmuseet. Trädgårdsfika på Munthes Hildasholm Besök Hildasholm i Leksand, familjen Munthes välbevarade sommarhem, från 1910. Förutom huset är trädgården vida känd vars stilinfluenser är hämtade från den engelska Arts and Crafts-rörelsen. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns många fantasifulla trädgårdsrum. Vandra omkring på egen hand i parken och trädgårdarna eller följ med på en guidad visning i huset. Godsaker och lättare mat erbjuds i Hildas Trädgårdskafé och fikakorg finns för möjligheten att hitta en trivsam plats i trädgården för en rofylld paus. Besök den fantasifulla trädgården på Munthes Hildasholm och utforska de många fantasifulla trädgårdsrummen.   Ta en båttur på Siljan Följ med skepparen Erik Jalking som varje sommar visar dalabygden från sjösidan på fartyget M/S Gustaf Wasa, som trafikerat Siljan sedan 1876. Kryssningarna går enligt turlista med avgång från Leksand, Rättvik och Mora 10 juni–15 augusti. Restaurang finns ombord. Under juli beräknas även ångfartyget S/S Engelbrekt att erbjuda turer på Siljan. Besök en eller flera av Tusen trädgårdar Den 28 juni bjuder flera privata trädgårdar in till öppet hus genom evenemanget Tusen trädgårdar som arrangeras på initiativ av Riksförbundet Svensk Trädgård. En av alla som välkomnar dig denna dag är Sofia på Sätergårdens Pensionat i Vikarbyn. Här väntar tidlösa, doftande och namnlösa rosor i en vild och fri pensionatsträdgård. Trädgårdsservering med kaffe och kaka kl 10–17. På två hjul Upptäck landskapet genom någon av Dalarnas många cykelleder. Ta dig fram i lugn och ro på cykelsadeln och pausa för lunch på en gårdskrog. Leden Dalhalla runt visar Rättviks kalkframställning genom historien och slingrar sig fram genom vackert jordbrukslandskap. Med start i Mora finns en vacker cykelled till Nusnäs som passerar flera fina badplatser vid Siljan. Med målet inställt på Nils Olsson Dalahästar ges möjlighet att se hur dalahästtillverkningen går till och fylla på med energi i caféet Dalhallarundan är 25 km lång och går bland annat förbi Rättviks Gammelgård, Nittsjö Keramik och Dalhalla.   Flytande hotellrum i Orsa Att vaggas till sömns av lätt vågskvalp är något som verkligen gör semestern till ett minne för livet. På Orsasjön flyter det nya projektet ”Room of Nature”. Trots att hotellrummet flyter omkring på vattnet är det enkelt utrustat med kemisk toalett och begränsad elektricitet. Hur du kommer dit? Med kanot, förstås! Bokas genom Kungshaga Hotell. Koja bland trädtopparna Hos Näsets Marcusgård, strax utanför Furudal, kan du bo i en stor röd måne som svävar mellan träden. Det är sant! Upp till tre personer kan bekvämt njuta av naturen flera meter upp i luften, i ett minst sagt annorlunda hotellrum som byggts av ångad aska och annat material som lånats av flygindustrin. Häng i en boll mellan två höga tallar och ta chansen att se en älg beta under dig. Läs mer: Aktiv sommar i Dalarna

Daladräkt

Sommartips: Tidlöst hantverk och moderna klassiker

Skaparglädjen har historiskt sett alltid varit stark i Dalarna och trenden håller i sig. Traditioner, livsstil och miljö fortsätter att påverka formgivare och kreatörer som lever på platsen eller som vid ett besök låter sig inspireras av formspråk och färgskalor. Hantverk, second hand och loppisar, knäckebröd, choklad och keramik med dalatouch. Här följer några tips på kulturbärare att inspireras av i sommar. Frossa i Dalarnas hantverk Botanisera bland folkdräkter, trä- och slöjdhantverk och mer moderna inslag – alla med sin dalatouch. På Sätergläntan, Rättviks Hemslöjd och Mora Hemslöjd hittar du garanterat ett minne eller en gåva från Dalarna. Mikaela Willers ljuvliga keramik i Vikarbyn På Blombergsgården i Vikarbyn finns keramikern Mikaela Willers verkstad och butik. Hyllorna är fyllda av vaser, krukor, skålar och ljusstakar i härliga kulörer. I juli planeras öppning av Crêperie på gården. Fynda på loppis och second hand i Dalarna Längs vägkanterna i semesterdalarna avlöser loppisskyltarna varandra. Hemma hos-varianter varvas med laduloppisar och butiker med mer sorterat utbud av second hand och vintage. Bara att hoppa in i bilen, se till att det finns gott om packutrymme och sedan börja utforska hyllorna i jakt på det där pirret som uppstår när du gör sitt bästa fynd. BK´s Gammalt & Nytt i Insjön, PMU Second Hand i Leksand, Furudals Retro, Gökungens Kuriosa i Nittsjö och Spader Madame Retro Vintage i Vikarbyn är några exempel på utflyktsmål för alla sakletare. Klassiska Nittsjö Keramik Ett av landets äldsta hantverksföretag finns i byn Nittsjö utanför Rättvik. I fabriksbutiken hos Nittsjö Keramik hittar du bland annat nyproduktion av klassiska vaser, skålar och blomkrukor från tiden 1890–1950 formgivna av Erik Mornils, Jerk Werkmäster och Thomas Hellström. Färgglad keramik från Mikaela Willers, nyttigt och lyxigt knäckebröd från Leksands Knäckebröd och belgiska praliner från The Mangévie är några exempel på härlig daladesign.   Belgiska praliner med smak av Sverige i Furudal Evi Backeljau från Belgien som driver boendet The Mangévie i Furudal skapar chokladmagi genom sin nya satsning på pralintillverkning. Den belgiska chokladen som fylls med smaker som blåbär, hjortron och rabarber finns förutom hos The Mangévie även att köpa hos exempelvis Snitths Hantverksbageri i Furudal.  Tunnknäcke med camelinafrön hos Leksands Knäckebröd I bageributiken hos Leksands Knäckebröd finns prisvärt bröd av andrasortering. Dessutom är butiken fylld med inredning, souvenirer och mat med anknytning till bygden. En nyhet är ytterligare ett tunnknäcke till sortimentet Tre Kullor. Det nyttiga och lyxiga knäckebrödet är hantverksmässigt bakat med smak av camelina- och chiafrön. Kreativt på Stationsgatan 6 i Leksand Kalligrafen och designern Ylva Skarp kom över ett bortglömt järnvägsmagasin vid tågstationen i Leksand. Här har hon nu skapat sin egen kreativa oas, som i dag är ateljé, showroom och butik. Hos Studio Skarp hittar du Ylvas karakteristiska prints, originalkonst och produkter. I övriga lokaler på Stationsgatan 6 huserar både en keramiker, second handbutik, café, yogastudio och butiken Crona Craft vars sortimentet består av både kläder och inredningsdetaljer med fokus på svensk design.  Läs mer: Hantverk och shopping i Dalarna

Husbilscamping

Med husbil i Dalarna

Sommar är lika med husbilssemester – och få platser bjuder på så många spännande, intressanta, välsmakande och inspirerande besöksmål som Dalarna. Ge dig ut på vägarna och upptäck maten, kulturen och naturen som gör Dalarna till ett av våra mest älskade och uppskattade besöksmål. Här är nära mellan stoppen och det finns gott om rymliga ställplatser. Så ställ husbilen för en stunds lugn och ro eller för att verkligen ta dig tiden att upptäcka allt som finns i omgivningarna. När du känner dig redo att resa vidare är den enda utmaningen att välja vilket av alla guldkorn som ska utgöra nästa stopp. På Dalarnas Museum i Falun finns världens största samling av dalahästar. Ta husbilen längs Dalarnas kulturvägar och gör Kulturresan På husbilssemester i Dalarna är det inte bara stoppen som utgör höjdpunkter – minst lika stora upplevelser är vägarna mellan besöksmålen. Här finns många turistvägar och kulturvägar med unik natur och intressanta kulturhistoriska platser längs vägen. Kopparleden mellan Falun och Idre, Silverringen i Säter och Husbyringen i Hedemora är några förslag. Den ultimata resan genom Dalarnas kulturutbud går från Avesta i söder till Älvdalen i norr, via den så kallade Kulturresan. Följ rutten som tar dig till nio kulturhistoriska besöksmål, där intressanta världar öppnar sig och historiens vingslag blandas med modernare vindar. Besöksmålen är Avesta Art, Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Munthes Hildasholm, Ornässtugan, Porfyrmuseet, Dalarnas museum och Nils Olsson Dalahästar. Packa Kulturpasset för att samla stämplar och få fina erbjudanden på varje resmål. Längs vägen finns också ett antal lämpliga ställplatser för husbilar. Till exempel finns en ställplats alldeles vid Falu Gruva, där det bara är att öppna dörren och kliva rakt ut i det klassiska världsarvet. Ställ husbilen vid Kulinariet och smaka på Dalarna I Stora Skedvi finns Kulinariet, en minst sagt god mötesplats. Här finns den perfekta ställplatsen för dig som är intresserad av goda smaker, närproducerade råvaror, mathantverk och vällagad mat – ständigt med den lokala maten i fokus. Smaka på nygräddat bröd från Skedvi Bröd, botanisera bland läckerheterna i saluhallen Visthusboden och ät lunch i den trivsamma och avslappnade miljön på Restaurang Kulinariet. Runt om i Dalarna finns dessutom många fler goda mat- och smakupplevelser. Nätverket Taste of Dalarna samlar ett flertal guldkorn som alla är väl värda ett besök. Smakrika ostar från Murboannas utanför Borlänge, gourmetmiddag med utsikt på Fryksås Hotell och Gestgifveri, ekologiskt nytänkande smaker på Dala-Floda värdshus eller en gemytlig fika på Café Wahlman i Hedemora. Låt smaklökarna upptäcka allt Dalarna har att erbjuda. De flesta aktörer i Taste of Dalarna har dessutom goda möjligheter till parkering för husbilen. Det finns flera natursköna cykelturer i Dalarna, med såväl kulturella som välsmakande stopp längs vägen. Upptäck naturen på cykel En cykelutflykt ger dig möjlighet att se och upptäcka mycket av landskapet med dess guldkorn. Utforska någon av Dalarnas många cykelleder och pausa för lunch på en gårdskrog. Dalhallarundan i Rättvik går till exempel förbi den välkända utomhusarenan för konserter och fabriken Nittsjö Keramik. Cykla genom den idylliska trästaden Säter på Ljusternrundan, delar av Ekomuseum Bergslagen på turen Norra Barken runt eller upplev naturen kring de tre sjöarna Väsman, Björken och Bysjön under Ludvikaturen. Har du inte egen cykel med i husbilen är det möjligt att hyra cykel på flera platser runt om i Dalarna – sedan är det bara att trampa iväg. Läs mer: Cykla i Dalarna Upptäck Dalarnas fjällvärld under en längre eller kortare vandring. Kortare vandringar med stora upplevelser Ställ husbilen och ta på vandringskängorna – passa på att utforska Dalarnas nära och lättillgängliga natur till fots. Det finns många fina vandringsleder, perfekta för kortare dagsutflykter. Flertalet ligger relativt stadsnära, med goda möjligheter till parkering – utan att för den delen göra avkall på den genuina naturupplevelsen. Gyllbergen och Frostbrunnsdalen i Borlänge samt Lugnet i Falun är exempel på några områden som har turer av varierande längd. Stadsnära vandring när den är som bäst finns längs Älvpromenaden i Avesta. Starta vid Verket i Koppardalen Avesta – här finns både parkering, information om och karta över leden. Följ sedan Dalälven och vandra i egen takt längs med älvkanten mot närliggande orten Krylbo innan du vänder tillbaka till starten i Avesta igen. Alldeles utanför centrala Säter sträcker sig Säterdalen, ett halvmilslångt ravinsystem, med slingrande vandringsled. Med utgångspunkt från Folkparken kan kortare turer göras. Är det fjällen som lockar är ett både välbesökt och lättillgängligt fjäll i närheten av Idre Nipfjället, med bergstoppen Städjan som klassiskt blickfång. Parkeringen uppe på fjällheden söder om Nipfjället är en bra utgångspunkt. Härifrån kan du göra en dagstur till Städjans topp, eller bara ta en kort promenad upp till Lillnipen. Även leder i Fulufjällets nationalpark utanför Särna rekommenderas. Parkera vid Naturum Fulufjället och vandra ca 2,5 km till ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Läs mer: Vandra i Dalarna Från Söderås utanför Rättvik bjuds en milsvid utsikt över Siljan. Dalarnas bästa rastplatser – med godaste matsäcken Se till att stanna ofta för att verkligen ta in allt du passerar – det finns många härliga vyer som väntar där ute. Spjutmo rastplats längs väg 70 utanför Älvdalen har flera gånger utsetts till Sveriges vackraste rastplats, för sitt natursköna läge bredvid Spjutmosjön. En annan höjdare är Siljansfors Skogsmuseum, där det förutom restaurang och café även går att besöka friluftsmuseet med kolmila och eldpallkoja i naturlig miljö. Likaså är vyn från Söderås utanför Rättvik svårslagen. Passa då också på att stanna till i Hantverksbyn i Rättvik när du ändå är i krokarna. Hos Leksands Knäckebröd utanför Leksand, med den populära och uppskattade Bageributiken, är det läge att fylla på brödförrådet. Handla knäckebröd av andra sortering och säkra matsäcken med lokala delikatesser inför den fortsatta färden. Det finns för övrigt många goda stopp där matsäcken kan fyllas på – eller för den delen utgöra destinationer i sig. Snitths Hantverksbageri i Furudal, Solgårdskrogen i Nittsjö eller Sahlins struts gårdscafé i Borlänge utgör alla välsmakande kartnålar i dalageografin. Läs mer om campingplatser och ställplatser i Dalarna