Några människor har slagit läger vid en strand.

8 campingplatser på 8 dagar

Camping är hett. Allt fler upptäckter charmen med att låta husbil eller husvagn bli semesterns nav, och lockas av friheten i att ha boendet med sig och enkelt kunna utforska nya platser. Följ våra tips till en fullmatad campingvecka i Dalarna och upptäck campingmagin – från Västerdalarnas djupa skogar och en enastående fjällvärld, till vindlande Dalälven och trästadscharm.


1. Nås camping

Första stopp: Nås camping som ligger längs ”Route 66” mellan Vansbro och Borlänge. Stanna gärna till i Dala-Floda, där den som söker fartfyllda vattenäventyr testar forspaddling tillsammans med Far Away Adventures eller Kajaktiv.

2. Tyngsjö Vildmark

Efter en god natts sömn är det dags att åka vidare, nu mot Tyngsjö Vildmark tre mil söder om Äppelbo. På vägen dit kan ni gärna stanna till vid Snöå Bruk, med vandringsleder av både kortare och längre slag. Ett förslag är rundslingan ”Storsjön runt”, endera 8 eller 12 km lång. Den som är golfintresserad tar fram klubborna för en 18-hålsrunda på den uppskattade park- och skogsbanan.

Väl framme vid Tyngsjö Vildmarks camping väntar djupa skogar, en hel massa sjöar och en sällan skådad (eller hörd) tystnad. Paddla kanot eller kajak, fiska eller bada i Tyngsjön. Ta en cykeltur i omgivningarna eller bara mys vid lägerelden.

Collage: Två kvinnor badar, en person paddlar kajak.
Njut av sköna bad och fina paddelturer på campingsemester i Dalarna. Foton: Jons Jonna Andersson och Anna Holm.

3. Stöten Camping

Nu är det fjällen som gäller och incheckning hos Stöten Camping. Självklart står vandring högt upp på fjällvärldens önskelista, men lika häftigt är det att testa fiske eller cykling i fjällmiljö. Samtidigt är det också rätt skönt att bara hänga på campingen, tända grillen och njuta av en maffig solnedgång.

4. Särna Camping

Nästa dag går resan vidare i Dalarnas fjällvärld, till Särna Camping. Kanske gör ni också ett besök vid Lomkällan, Särna skogs- och försvarsmuseum, för att titta närmare på det häftiga friluftsmuseet där det ryms både autentiska skogsarbetarkojor och en välbevarad försvarsanläggning från andra världskriget.

Ett hett tips för nästa dags aktivitet är en vattenfallssafari. Njupeskär i Fulufjällets nationalpark må vara det mest kända, men ta hellre sikte på någon av de mer okända pärlorna, som Yxningåfallet, Fulufallen, Fjätfallen och Hornåfallet.

Collage: En kvinna vandrar i skogen, ett vattenfall.
Vandring står högt upp på fjällvärldens önskelista. Gör gärna en utflykt till något av de lite mer okända vattenfallen, som Yxningåfallet. Foton: Rania Rönntoft och Vitantonio DellOrto.

5. Älvdalens Camping

Kör söderut mot Älvdalens Camping och Dalarnas fiskemecka, med en närmast oändlig mängd fiskrika sjöar och vattendrag. Navet är Älvdalens Fiskecenter som bjuder på både utrustning, fiskekort, proffsiga guider och säkerligen ett och annat fisketips.

6. Siljansbadet

Nästa dag går färden genom Siljansbygden. Stanna till när andan faller på och en spännande skylt dyker upp vid vägkanten. Kanske blir det ett besök på Zornmuseet i Mora, dalahästtillverkningen i Nusnäs eller Leksands Knäckebröd i Häradsbygden.

För att bokstavligt talat bo på första parkett till magiska Siljan är det Siljansbadets Camping & Stugby i Rättvik som gäller. Här avnjuts det speciella sjöskimret gärna tillsammans med en sprakande solnedgång och en Rättviksglass på Långbryggan.

Hyr en cykel på campingen och upptäck omgivningarna. Ett tips är Dalhallarundan, som går förbi det maffiga kalkbrottet och andra spännande stopp som Nittsjö Keramik.

Collage: En cykel mot ett staket, en husvagn vid en strand.
Hyr cykel på Siljansbadets camping och upptäck de sköna omgivningarna runt Rättvik och Siljan. Foton: Anna Holm.

7. Mellsta Camping

Nästa dag säger ni hej till Borlänge. Vid Mellsta Camping slår du läger vid den slingrande Dalälven. Här vid campingen och Mellstaparken vistas både sommarfirare och campare för att njuta av aktiviteter, sevärdheter och inte minst naturen. Motionsspår, fiske och fascinerande vildmark finns runt knuten, liksom Borlänge med hela stadens spännande utbud.

8. Säters Camping

Framme vid Säters Camping avrundas veckan vid dalaidyllen, vackert belägen vid sjön Ljustern i utkanten av den pittoreska trästaden. Matdestinationen Skedvi Bröd är ett hett utflyktstips, liksom naturreservatet Säterdalen med sina fina vandringsleder i häftig natur.

Bonustips: Femstjärniga campingplatser

Krydda campingupplevelsen med det lilla extra på en av Dalarnas två femstjärniga campingar:

Orsa Camping

Orsa Camping är perfekt belägen vid Orsasjöns strand, på promenadavstånd från centrum. Bara att parkera och njuta av restaurang, bowling, glassbar och andra härliga aktiviteter. Ett bad vid den kilometerlånga sandstranden som kallas ”Dalarnas Riviera”, är förstås ett måste

En sandstrand med blått vatten och blå himmel.
Missa inte ett dopp i Orsasjön vid "Dalarnas Riviera". Foto: Sara Rönne.

Leksand Strand

Ytterligare femstjärnigt boende väntar på Leksand Strand, med sitt idylliska läge precis vid Siljan. Förutom klassisk camping och stugor går det också att boka glamping. Familjefavoriten Leksand Sommarland ligger på gångavstånd.

Det är SCR Svensk Camping som regelbundet klassificerar sina medlemmar utifrån vad som erbjuds på campingplatsen och vilken standard den håller utifrån de fyra områdena hygien, miljön, service och aktiviteter.

Mer camping i Dalarna