Kvinna som paddlar kajak på sjö.

Vårens bästa utomhusupplevelser

Möt våren utomhus i Dalarna. Det är mer inne än någonsin att spendera tid utomhus. Friluftsliv och intresset för naturen har bubblat länge och är nu en fristad i dubbel bemärkelse. För både kropp och knopp får sitt bland träd, sjöar och på bergstoppar. Nu när våren är här finns dessutom alla möjligheter att verkligen följa med årstiden ut i barmarkerna. Här har vi samlat förslag på sju härliga uteaktiviteter.


1. Naturnjut på cykel

Ta fram cykeln och ge dig ut på vägar och stigar. Välj gärna någon ny och outforskad rutt, gå in för att följa varje avstickare du får syn på, njut av omgivningarna och utsikten. Ta sikte på någon sevärdhet i närområdet eller kanske ett lockande café att rasta vid. Den som söker mer pirr i magen satsar på mountainbike på skogsstig. Cykelnätverket Biking Dalarna har kvalitetssäkrade leder med olika svårighetsgrader runt om i Dalarna.

Läs mer: Biking Dalarna  

Två cyklister i skogen.
Ge dig ut i skogen på cykel och trampa fram på stigarna.

2. Upptäck ett naturreservat

Det finns över 360 naturreservat i Dalarna! Packa matsäcken och gör en dagsutflykt till något av dem. I kommunerna runt Siljan är flera av naturreservaten geologiskt intressanta miljöer, där naturen bär spår av meteoritnedslaget som för miljoner år sedan bildade Siljansringen. Längre norrut tar fjällen över, med sina vida vidder och häftigt karga miljöer. I södra Dalarna finns naturreservat som präglas av både skogar, slåtterängar och betesmarker. Kanske gör du det till en återkommande aktivitet att ”samla” av ett visst antal eller en per kommun?

Läs mer: Hitta naturreservat hos Länsstyrelsen Dalarna

Flicka på toppen av Bispbergs klack.
Naturreservatet Bispbergs klack ligger i Säters kommun och på toppen väntar milsvida vyer över kringliggande åkrar, gårdar och skogar.

3. Ät ute

Naturens inramning verkar göra något med matsäcken, som om den marinerats i någon extra magisk krydda i ryggsäcken på väg till rastplatsen. Enklast möjliga är en hederlig ostsmörgås och en termos med varm dryck. Den som vill trigga smaklökarna ytterligare lagar en uterätt på stormkök eller över öppen eld. Förbered ingredienser hemma och packa upp vid tillagning. Kommunerna har rastplatser, slogbodar och vindskydd som är öppna för allmänheten. De är perfekta – och ofta lättillgängliga – platser att söka sig till. Den som vill ha extra vägledning bokar en guidad tur med utematlagning hos någon av de olika aktivitetsarrangörer som erbjuder matupplevelser.

Grädda våffla över öppen eld.
Att laga mat utomhus över öppen eld förhöjer upplevelsen många gånger om. Duka upp på egen hand eller ta hjälp av en guide som erbjuder aktiviteter som inkluderar utomhusmatlagning.

4. Ta sikte på utsikten

Blicka ut över blånande berg, vidsträckta skogslandskap eller glittrande vatten. Runt om i Dalarna finns många toppar och utsiktsplatser att ta sig upp till, där belöningen på toppen är väl värd varje eventuell svettdroppe. Gesundaberget utanför Mora, fäbodbyn Fryksås i Orsa, Ärtknubben i Bjursås, hoppbackarna vid Lugnet Skidstadion i Falun och Hykjeberg i Älvdalen är några högresta tips. För att inte tala om Städjan och Nipfjället i Idre, med hela den mäktiga fjällvärlden.

Utsikt från Ärtknubben.
Det finns många maffiga höjder och toppar att blicka ut från i Dalarna. Här toppen av Ärtknubben i Leksands kommun, mot Bjursås.

5. Tälta eller sov under bar himmel

Packa sovsäcken! Ta med tältet eller ta sikte på ett vindskydd som ligger mer eller mindre långt bort från närmsta parkering. Packa en extra mössa och underställt för värmens skull och slå läger. Säkra kvällsmyset med riktigt god utemiddag och kom ihåg en pannlampa för när det blir mörkt och elden börjar falna. Sen är det bara att låta vindens sus och de blinkande stjärnorna vagga dig till sömns.

Tält på fjället.
Sätt upp tältet på lämplig plats, mys och njut av att befinna dig mitt i naturen.

6. Vårbada

Väck kroppen till liv efter vinterdvalan med ett uppfriskande vårbad. Än lär det vara relativt kyligt i vattnet, men det ska också vara en del av charmen. För det är minst sagt många som verkar ha upptäckt och fastnat för bad året runt. Kalla bad sägs ha positiva effekter på cirkulationen, tillika en mängd hälsofördelar. Hur det än må vara med den saken, så står Dalarnas sjöar garanterat till friskt förfogande för den som är sugen på att testa. Kom ihåg att säkerheten alltid går först, så se till att ha varma kläder att ta på efteråt och gärna en kompis, så att ni kan hålla koll på varandra.

Brygga.
Ett uppfriskande bad sägs göra underverk för både kropp och sinne.

7. Paddla

När isarna är borta finns det inget som stoppar en från att ge sig ut på vattnet i kajak eller kanot. Ta på flytvästen och upptäck omgivningarna från ett nytt perspektiv. Naturen ter sig garanterat annorlunda från vattenhåll och det är en häftig känsla att glida ljudlöst genom landskapet. Fast paddla helst inte ensam – det blir både säkrare och trevligare att ha sällskap på turen.

Läs mer: Paddla i Dalarna

Kvinna som paddlar kajak.
En tur i kajak eller kanot är ett sätt att komma närmare naturen och se den ur nya perspektiv.