Tjej som vandrar längs en skogsled.

En vandring till Skinnaråsens fäbodar

På höga höjder, två mil utanför Leksand, ligger Skinnaråsens fäbodar. Från toppen av Skinnaråsberget väntar milsvida utsikter efter vandringen genom såväl fäbodmiljöer som gammelskog. Följ med fotografen Anna Holm och hennes vandringssällskap på vandringen som var sådär höstligt perfekt.


Jag gick upp i gryningen och gläntade på ytterdörren. Solen började sakta gå upp mellan tallarna bortom åkern. Det skulle bli en perfekt dag för att ge sig ut i naturen. Ni vet en sådan där krispig dag, när man bara får gå ut och andas och ta in naturen. Frisk luft och goda vänner är det perfekta sällskapet.

Med termos och kamera i ryggsäcken for jag mot Leksand för att plocka upp mitt sällskap. Kicki och Ulrika hade med sig en karta över Kägelbergets naturreservat och vi styrde mot Skinnaråsens fäbodar där vår led har sin början.

Solen värmde våra ryggar när vi tog våra första steg på den 4 km långa rundan. Vägen smalnade snabbt av till en snårig skogsstig kantad av gran, tall och ormbunkar. Marken var våt och vi var glada över att vi hade rejäla kängor på fötterna. Leden var tydligt markerad och lätt att följa men många spångar hade sett sina bästa dagar.

Efter lite mer än halva sträckan började stigningen mot Skinnaråsens topp. På vägen upp till toppen av en av Leksands högsta berg åkte både vindjacka och underställ av. En svettig stigning som var väl värt mödan för den vy som utsiktstornet på toppen skulle bjuda på. Toppen ligger på 496 meter över havet och vi fick njuta av 360° utsikt på en dag med en klarblå himmel och inte ett moln så långt ögat kunde nå. Bland skog och blånande berg skymtade vi Leksands centrum.

Det var svårt att slita sig, men termosen sinade och det var dags att vända hemåt. På vägen ner blev det flera stopp för att smaka av skogens blåbärs- och lingonbuffé och vips var vi tillbaka där vi började.

Det är en bit med bil att ta sig ut till Skinnaråsen, men utsikten och skogens lugn är värt besväret. Så fyll en bil med vänner och matsäck och bege er ut på tur i Leksands största naturreservat. Vill ni förlänga er utflykt kan ni fortsätta till Ljusbodarnas fäbod och känner ni er äventyrliga kan ni övernatta i mysig fäbodmiljö i en klassisk tarrsäng i Ljusbodarnas turiststuga.

Läs mer: Skinnaråsen och Kägelbergets vandringsled