Collage: En familj springer mot en röd kyrka, ett par kvinnor cyklar i Mora centrum.

Upptäck sommarstaden Mora

Efter pandemiåren gläds Viktoria Stärner, verksamhetsledare på Regionstad Mora, åt att besöksnäringen återigen får chans att blomstra och jämför Mora med Barcelona. "Vi har så mycket att erbjuda våra besökare, här finns både stad och strand."


Mora kan ståta med en levande stadskärna där gågatan på Kyrkogatan utgör själva navet.

– Det är verkligen liv och rörelse här i centrum på sommaren. Gågatan med alla butiker, caféer och restauranger är så fint renoverad med nyplanterade träd och gatubrunnar med kurbitsmotiv. I Mora finns något för alla; för den kulturintresserade, för den som vill shoppa, för outdoorfantasten, för barnfamiljen, för den som vill äta god mat och gå på spa. Sommartorsdagarna brukar vara lite festligare, då har butikerna extra fina erbjudanden och det ordnas loppis på Fridhemsplan. 

Så mycket så nära

Stadskärnans fina läge uppskattas av många.

– På ena sidan har vi Zornmuseet och Zorngården, Vasaloppets målgång, Österdalälven och Mora kyrka. På andra sidan har vi Siljan där du kan köpa glass, ta en promenad längs stranden eller meta från kajkanten. Från centrum är det gångavstånd till både Tingsnäsbadet och resecentrum. 

Sök dig utanför centrum och du finner många spännande besöksmål. 

– För barnfamiljer passar Tomteland i Gesunda, dalahästtillverkningen i Nusnäs, naturstigarna vid Siljansfors Skogs- och Flottarmuseum och Troll- och clownstigen i Östnor. I Mora finns fina möjligheter till friluftsliv. På moraoutdoor.se får du tips på aktiviteter och leder för såväl nybörjare som entusiaster.

Collage: En blå dalahäst målas, ett litet barn pratar med en kvinna utklädd till älva.

Ett jubileumsår

Under två helger i augusti, veckorna 32 och 33, arrangeras flera olika lopp i cykel och löpning under Vasaloppets sommarvecka.

– För att skapa större folkfest kring Vasaloppet, som i år firar 100 år, flyttas målgången närmare gågatan. Passa gärna på att se utställningarna om Vasaloppet och skidlegendaren Nils ”Mora-Nisse” Karlsson i Mora-Nisses hus intill, tipsar Viktoria. 

Hur designar du din egen bästa sommardag? 

– Den startar med en svettig morgonpromenad till toppen av Gesundaberget där utsikten över Siljan blir belöningen. Sedan besöker jag Zornmuseet eller Zorngården. Är det en fin kväll tar jag en cykeltur i centrala Mora och äter sedan en god middag på någon av Moras många restauranger.

Upptäck Mora

Text: Åsa Pellas