Familj på Troll- och Clownstigen.

Testpatrullen på Troll- och Clownstigen: Naturlig rörelseglädje längs fantasifulla sagostigar

Spring fram mellan Vasaloppskontrollerna, busa med troll och sagofigurer, klättra både högt och lågt – och avsluta det hela med riktigt god matsäck. När treåriga John besöker Troll- och clownstigen i Östnor utanför Mora tillsammans med farmor Anneli och farfar Tore är det fullt ös från start. Balans, koordination och förstås en hel massa rörelseglädje står på schemat när familjen under en dag agerar Testpatrull för Visit Dalarnas räkning. Här berättar de om sina upplevelser och tipsar samtidigt om vad som är värt att tänka på inför ett besök.


Vad är det bästa med Troll- och clownstigen?

– Det klart bästa är att det är så påhittiga och omväxlande slingor. Även om vi går samma bana flera gånger finns det alltid något nytt att upptäcka, som en sagofigur på en sten eller någon underfundig extra loop i skogen. Sen är det väldigt smidigt att de olika stigarna är utspridda över ett relativt stort område, så det blir aldrig trångt, även om flera familjer är där samtidigt. Det finns också gott om plats för oss som vuxna att gå – eller snarare springa – bredvid och hålla koll på barnen. Eller för den delen testa utmaningarna själva om vi skulle vilja!

Hur kan en stig se ut?

– Det finns flera olika stigar att välja mellan och längs varje stig finns också flera olika vägval, som i sin tur har sina utmaningar. Det kan vara en klättervägg att ta sig uppför och över, att ta sig från stubbe till stubbe utan att nudda marken, att springa slalom, krypa över och under hinder eller tävla i parallellbanor. Sen är varje stig kreativt dekorerad med härliga färger och fantasifulla sagofigurer, vilket gör det extra inbjudande och roligt. Annars finns det också traktorer, bilar, hästvagn, tält och andra roliga grejer att testa.

Några tips till andra som planerar samma upplevelse?

– Ta med gott om god matsäck. Det finns rejäla bord och bänkar att fika vid mellan varven, vilket är perfekt. Grillplats finns också. Oömma kläder och sköna skor är ett måste, det kryps och klättras rejält och stigarna går genom skogen. Sedan är det förstås viktigt att hålla koll och uppsikt. Det är som sagt ett rätt stort område, med många kringelkrokar och mycket som drar barns uppmärksamhet till sig – det kan gå snabbt så har de hittat någon oväntad avstickare.

För vilka rekommenderar ni ett besök?

– Troll- och clownstigen passar i stort sett alla barn som kan gå och springa själva. Tillsammans med en vuxen går det alltid att hitta någon rolig slinga att ta sig an och upptäcka även för de yngsta barnen. Så alla barn och vuxna som vill aktivera sig och sin balans, koordination och sitt barnasinne ska absolut göra ett besök i Östnor.

Troll och clown.

Snabbkoll på Troll- och Clownstigen

Förboka?
Nej! Bara att åka dit och börja leka.

Entré?
Nej! Gratis och tillgängligt för alla.

Mat och fika på plats?
Egen matsäck gäller. Det finns grillplats, bord och bän-kar för den som vill grilla korv eller packa upp fikakorgen.

Parkering?
Rymlig och bra parkering vid spårcentralen i Östnor utanför Mora.

Transport?
Enklast är att åka bil. Går att cykla från centrala Mora, en tur på ca 5 km enkel väg.

Testfamiljen:
John 3 år med farmor Anneli och farfar Tore

Troll clown collage.