Spendera en avkopplande vinterdag i Mora

Spendera en avkopplande vinterdag i Mora

Ta en paus från vardagen och njut av vintern när den är som bäst. En tur i skidspåret följt av en värmande lunch framför brasan, därefter en avkopplande spabehandling och en storslagen middag som avslutning. I Mora är det nära till både lugn och lyx.


När snön har lagt sig, eller när det är tillräckligt kallt för att konstsnön ska vilja ligga kvar, är det bara att hoppa i Vasaloppsspåret och ge sig iväg. Spåret startar vid Zornmuseet och sträcker sig via campingen och Hemus skidstadion innan det ringlar sig vidare mot Sälen. Starta dagen med en lugn och frisk tur i eget tempo. Glid fram i de välpreparerade spåren och säg hej till andra glada motionärer. 

Efter genomförd skidtur är det bara att ställa skidorna utanför dörren och direkt krypa in framför brasan hos Café Zorn. Här serveras varje dag värmande soppor, hembakat bröd och mumsiga bakverk. Slå dig ner och låt dig väl smaka. Flera rätter och bakverk är hämtade från Anders Zorns egna handskrivna receptböcker, som den söta korintkakan eller klassikern Kronans kaka. 

– Vi har fått bläddra bland Emma och Anders receptsamlingar och hämtat mycket inspiration därifrån. Kronans kaka finns till exempel nedskriven där. Den bakas bland annat på kokt potatis, mandelmjöl och rivet citronskal. Sedan lagades det mycket soder, alltså soppor. Där har vi till exempel tagit fram en köttsoppa inspirerad av Zorn, berättar Mari Moberg på Café Zorn.  

När du ändå är i närheten av vår kanske mest kände konstnär, missa inte vinterns utställning på Zornmuseet: Anders Zorn – målarnas målare. Den låter dig uppleva många av hans mest kända målningar, akvareller, skulpturer och etsningar. Dessutom ställer silversmeden Berndt Janusch ut sin smyckeskonst.  

Traska därefter bort mot Mora Hotell och checka in på deras spa. Hoppa i morgonrocken och tofflorna och känn kroppen slappna av. Skäm bort dig med en behandling från deras läckra spameny, där det finns behandlingar för både ansikte och kropp samt massage. Välutbildade kroppsterapeuter tar väl hand om dig medan du bara behöver ägna dig åt att njuta.  

– Vi vill att folk ska komma och bli omhändertagna. Vardagslyx är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig, säger Petter Lund, platschef på Mora Hotell. 

Sedan är det bara kronan på dagsverket kvar – kvällens middag. Här bjuder Mora Hotell och restaurang Terassen in till en förstklassig smakupplevelse. Köket är specialiserat på vilt och har ett stort fokus på lokalproducerade råvaror i säsong.  

Ta gärna en extra titt på den spännande vinlistan, som även kompletteras med ett brett utbud av champagne.  

– Vi vill visa upp det som är Dalarna för våra gäster och därför jobbar vi med lokala råvaror så mycket vi bara kan. All vår öl är till exempel från lokala små bryggerier i Dalarna och kött och grönsaker är i säsong från leverantörer i omnejden, säger Petter Lund. 

Efter middagen kan du endera smyga upp på rummet och låta dagens intryck vagga dig till sömns eller slå dig ner en stund i någon av pubens soffor med en god kopp kaffe och trevligt sällskap. Hur du än väljer att avsluta din dag i Mora, lär dagens aktiviteter ha fyllt på energiförrådet inför stundande friska vinterdagar.

Fem boenden som maxar våren i fjällen

Fem boenden som maxar våren i fjällen

Det är något speciellt med våren i fjällen. Skidåkningen, solen som börjat värma, kaffekoppen mot stugväggen. Inte bokat vårens fjällsemester än? Bara lugn – här har vi samlat fem boenden i vinterparadiset Idre som garanterat levererar under vårvinterns fjällsemester. Fjällvilla för finsmakaren På Idre Himmelfjäll ligger Toppheden 19, en nybyggd och exklusiv fjällvilla med hög standard. Här bor du i en klassiskt timrad stuga med sex sovrum och alla tänkbara bekvämligheter. Efter en dag i backen eller längdspåret är det bara att dra sig tillbaka och njuta av stugmys deluxe. När solen levererar är den härligt stora altanen den givna platsen för den som vill fånga de värmande solstrålarna. Toppheden 19, Idre Himmelfjäll Klassiska fjällstugan för det större sällskapet ”Gården” ligger i Söderbyn på Idre Fjäll. Här är det stora ytor fördelade på två plan – det perfekta alternativet för dig som vill ta med dig stora familjen, hela släkten eller kompisgänget för en härlig vecka i fjällen. Förutom de givna bekvämligheterna kan ni också sörpla lyxkaffe från stugans kaffemaskin eller se vem i gänget som går segrande ur tv-spelsstriden. 823 "Gården" Söderbyn, Idre Fjäll Nära till allt för barnfamiljen Cenrumbyn har det perfekta utgångsläget för familjen som både vill bo nära backarna och alla kringaktiviteter. Här bor ni i en lägenhet med ski in/ski out-läge. Bastu för den som vill njuta och koppla av efter en heldag i backen. Förutom direktkontakt med backen är det kort gångavstånd till Idre Fjäll centrum, restauranger och ett späckat aktivitetscentrum väntar med bad, bowling, spelhall och lekrum. 618 Centrumbyn, Idre Fjäll När fjällvidderna lockar Om det är turskidåkning och magiska fjällvidder som lockar – kika närmare på det här boendet i Gämmelsätervallen. Här är det nära till det långsträckta Nipfjället med sina snötäckta myrar och sjöar, inbäddade av djupa skogar. Spänn på turskidorna för en tur i den häftiga naturen, njut av omgivningarna och avsluta sedan dagen i den timrade fjällstugan. IGN 54, Gammelsätervallen Vildmarkskänsla i lågornas sken På vägen mot Nipfjället ligger den här timrade fjällstugan som förutom närheten till vildmarken även bjuder på utedass och braskamin. Koka kaffet över öppen eld i eldpallkojan eller samla sällskapet för en utemåltid i lågornas sken. Varför inte testa att brassa kvällens middag på gjutjärnspanna eller muurikka? Det mesta smakar ju bättre utomhus! Troligtvis gäller det också för vattnet, som även det hämtas utomhus. Perfekt för den som vill koppla ner och koppla bort, leva enkelt och bara njuta av närheten till makalös natur. IGN 84, Gammelsätervallen

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

När restaurangguiden White Guide listar 2019 års bästa restauranger kvalar Dalarna in med hela 15 krogar. Hitta din favorit bland Dalarnas restauranger och se till att planera in din nästa smakupplevelse hos någon av de kvalificerade guldkornen. I Falun har Banken Två rum & kök placerat sig som det självklara valet för såväl lokalbor som besökare som söker en smakupplevelse i toppklass. Här är det personlig hemma hos-känsla som gäller och förutom klassiska affärsluncher och middagar anordnas även spännande matlagningskvällar. I Rättvik kan du planera in ett längre stopp och verkligen låta smaklökarna njuta. På Sjövillan är det inte bara utsikten över Siljan och Långbryggan som levererar. Så gör även krögarparet Magnus och Linn Ollas, som gått in för att sätta restaurangen på den gastronomiska kartan – och lyckats mer än väl. Att de gjort så är kanske inte heller konstigt, då de även driver närliggande restaurang Bruntegården, som även den kvalificerat sig på White Guides lista. Här arbetar de med naturens skafferi och inspireras gärna av det lokala arvet från bygden. Alldeles utanför Rättvik, i byn Nittsjö, finns Solgårdskrogen. Här styr lokala råvaror, säsonger och relationerna till producenterna den mat som köksmästare Jonathan Bjurenstedt serverar. Upplevelsen ackompanjeras av Genevieve Bjurenstedt fingertoppskänsla som sommelier. Räkna med en upplevelse utöver det vanliga – kanske vankas en middag lagad över öppen eld utomhus? På Åkerblads Gästgifveri i Tällberg är det alltid nära till såväl mat som dryck av högsta kvalitet. Här serveras alltifrån klassiska husmansrätter till gourmetmat. Allt tillagat av ett köksteam som ständigt söker efter bästa tänkbara råvaror. Om en fjällsemester lockar är Olarsgården i Sälen den självklara avslutningen efter en dag utomhus. Slå dig ner och ta in den härligt rustika och gemytliga stämningen. Menyn är inspirerad av närområdet och där återfinns läckerheter som älg från Sälen, fjällröding, hjortron och kantareller. På Dala-Floda Värdshus i Dala-Floda serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå dig ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker. Ekologiska och närodlade råvaror är grunden i den mat som serveras på Dala-Floda värdshus, som ligger vackert beläget i byn Syrholen vid Flosjön. Här hittar du hela listan över 2019 års White Guide restauranger i Dalarna: Appetito Ristorante Italiano, Sälen Banken Två rum & Kök, Falun Bruntegården, Rättvik Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda Frö Mathantverk från grunden, Sälen Fågelboet Mountain Lodge, Sälen Johansson Restaurang, Tällberg Lammet & Grisen i Sälen, Sälen Olarsgården Hotell & Restaurang, Sälen Onkel Jean, Sälen Sjövillan, Rättvik Smak Tapas & Deli, Falun Solgårdskrogen, Rättvik TB Grill Room, Sälen Åkerblads Hotell & Gestgiveri & Spa, Tällberg Om White Gudie White Guide är en restaurangguide och guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden. I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

Upptäck de osedda platserna runt Orsa

Upptäck de osedda platserna runt Orsa

En orörd skare. En krispig vintermorgon där stillheten dröjer sig kvar. Skidor som krasar mot snön när du glider fram. Följ med Kristina Lillpers ut på äventyr – bokstavligt talat rakt ut i naturen. Kristina Lillpers är agronomen och gymnasieläraren som brinner för att förmedla allt det fantastiska som finns i naturen. Som flyttade tillbaka hem till Orsa och lät intresset blomma ut i verksamheten Njut i Orsanaturen, där hon guidar nyfikna besökare ut i naturen runt omkring hemorten. På somrarna till fots och på cykel. Vintertid är det skidor som gäller. – Min mission är att prata om hur det fungerar och hänger ihop. Inte bara om naturen, utan även om landsbygden. En kombination av mina intressen. Dels av friluftsliv och motion, dels med att lära ut och ta hand om människor. En favorit är turerna till Koppången, som hon anordnar under mars och april. Morgonen startar redan vid sjutiden och färden går då ut på skaren som lagt sig över myrarna och markerna. – Man får se hur naturen vaknar och vi är bland de första som kommer. Det är ett så stort område att vi kan vara för oss själva lite grand. Där är vildmarkskänsla, man kan få se djurspår och höra fåglar. Det är väldigt speciell natur, med mycket gamla träd, lavar och mossor, berättar Kristina. Dessutom adderar själva skidåkningen ytterligare till upplevelsen. – Det är som att vara i fjällen men utan toppar. Om man tänker myr tänker man platt och tråkigt, men här lutar det. Man brukar kunna stå och glida. Det är sådan här njutningsskidåkning. Man åker i ett lugnt tempo, ser sig omkring och stannar och fotar. Det unika med Kristinas turer är också det personliga. Hon har genom åren samlat på sig stora kunskaper om vad såväl naturen som historierna i Orsa med omnejd har att förtälja. – Jag har små grupper och känner till omgivningen. Det blir personligt och alltid det lilla extra. Jag försöker anpassa efter varje grupp och varje gäst. Som när vi åker skidor rakt ut i naturen, på platser där det inte är så många människor. Vi åker bara så långt det passar gruppen, grillar lite korv och fikar. Det är alltifrån sportlovsturer med barnfamiljer till lite längre turer för den som vill veta mer om natur och historia. Ofta är det besökare som sett alla de vanliga sevärdheterna i bygden och nu vill ha något nytt. – Vi åker inte i färdiga spår eller följer leder. Jag hittar på andra ställen och kan berätta historien om platserna vi besöker. Det var här min farfar körde timmer. Att jag kan berätta utifrån familjens historia gör det lite mer personligt. Sådant som man inte kan gå på en kurs och lära sig, på så sätt är det här annorlunda.

”Kunskapen hos de gamla, coola damerna i Dala-Floda inspirerar mig”

”Kunskapen hos de gamla, coola damerna i Dala-Floda inspirerar mig”

Skogens sus och trädens tystnad är både hem och inspirationskälla för stadsarkitekten och handarbetaren Pernilla Wåhlin Norén. ”Jag tror man har ett landskap i kroppen. Eftersom jag är uppvuxen i Dalarna känner jag mig hemma med skogens rumsligheter, som dungar och gläntor”. På familjens gård i Dala-Floda får hon förutom lugn, också idéer och drivkraft till sina projekt. – Här blir jag inspirerad, speciellt av de gamla, coola damerna i hantverksföreningen som har sån stor kunskap om hemslöjd och ser själen i materialen, berättar Pernilla. Pernilla växte upp i Borlänge och hade hantverket och hemslöjden i generna. Med en mormor som ständigt stickade och en farmor som jobbade som sömmerska på hattfabriken CTH i Borlänge, har hon levt nära handarbetande kvinnor. Därför är det inte konstigt att Pernilla själv började sticka när hon som sjuåring fick ett startkit i julklapp. – Jag har alltid en tvåändsstickning i gång, men gör annat också.Ibland är det för att barnen behöver tröjor, andra gånger för att jag vill lära mig gamla tekniker som dalknyppling. Modernt sätt att föra traditioner vidare För många är Pernilla känd som en ambassadör för hantverk och byggnadskultur i Dalarna. Hon går kurser för att lära av den äldre generationen och sprider sin kunskap vidare genom bland annat sociala medier. På Instagram delar hon med sig av detaljrika, stickade skapelser och vackra naturbilder och på Youtube lägger hon upp filmklipp om olika hantverkstekniker. Är det ett sätt att bevara kulturen och föra Dalarnas hantverkstraditioner vidare? – Ja, jag vill att andra ska lära sig och att det inte ska finnas några hinder för det. När man arbetar med händerna är det som att tänka med hela kroppen. Genom det formar vi världen och lär känna materialens olika egenskaper. Längtan hem blev ett gårdsköp För tio år sedan köpte Pernilla och hennes man gården i Dala-Floda, för att ha ett ben i Dalarna medan de fortfarande bodde i Stockholm. När skogslängtan till slut blev för stor, flyttade de till ett hus i Borlänge och restaurerar nu sakta den gamla gården enligt traditionella metoder. Idag arbetar Pernilla arbetar som stadsarkitekt i Borlänge kommun och menar att platsens betydelse och känslan i materialen är viktigt i all form av arkitektur. Hon berättar hur hon ser arkitekturens roll i samhället: – Den ska se till den långsiktiga hållbarheten och även se till samhällets behov. Det går dock väldigt fort i byggbranschen idag och då behövs någon som säkerställer kvaliteten. En bostad ska inte vara en marknadsvara, utan ett hem. Hon nämner de slitstarka, handtimrade dalagårdarna som goda exempel på gamla tekniker – en kunskap som hon hoppas vi tar vara på i framtida husbyggen. – Jag hoppas att byggnader ännu mer kommer knyta an till Dalarnas trätradition. Det är viktigt att utgå från råvaran på platsen och bygga av den. Det blir både bygget och livet hållbart och ekologiskt. När Pernilla spår sin egen framtid är det självklart nya hantverk hon ser, men också andra handarbeten och ett nytt byggprojekt. – Jag vill jobba ännu mer med träbyggnation, både byggnadstradition och utvecklingsprojekt. Sen hoppas jag också få mer tid till skrivande, avslutar Pernilla. Om Pernilla Wåhlin Norén Bor: I hus i Borlänge och på gård i Dala-Floda. Gör: Jobbar som stadsarkitekt på Borlänge kommun, sitter i styrelsen för Svensk Form Dalarna, bloggar för tidningen Hemslöjd och skriver (har debuterat med boken Sorgens Princip). Pernillas 5 guldkorn i Dalarna: Norrboda gammelstad i Rättvik: "Det är ett vackert exempel på Dalarnas byggnadstraditioner. En fantastisk miljö med rätvinkliga dalagårdar i ett organiskt vägnät." Dala Floda: "Wålsteds gård, lantbruk och spinneri och värdshuset är fina exempel." Galleri Svarta Gran i Borlänge: "Ett litet galleri i Borlänge som bland annat delar ut utmärkelsen Årets Granskott." Kraftstationerna vid Dalälven: "Forshuvudforsen och Bullerforsen har vacker arkitektur." Evenemanget Formveckan som Svensk Form Dalarna ordnar: "Vi vill samla och visa upp den kreativitet som finns i Dalarna."

”Jag åker skridskor till jobbet så ofta jag kan”

”Jag åker skridskor till jobbet så ofta jag kan”

För många är pendlingen till jobbet lika med dötid i bil längs en grå motorväg. För andra – som för David Allansson i Falun – är det att ta på långfärdsskridskorna och glida iväg till arbetet över isen på sjön Runn. Sjön Runn mellan Falun och Borlänge är något av ett Mecka för skridskofantaster. Såväl nybörjare som mer inbitna åkare hittar ofta och gärna till de plogade banorna. – En solig februarilördag på vintern kan det vara uppåt 3500 människor ute på isen. Från det att isen lägger sig och är tjock nog att ploga banor på, kommer folk hit och åker. Isens attraktionsvärde är så högt nu att det spelar ingen roll vilket väder det är hittar ut i såväl sol som mulet duggregn, berättar David Allansson på Främby Udde. Intresset för långfärdsskridskor ökar var varje år som går. Han själv hyr ut allt fler skridskor för varje säsong. I takt med nya varianter på utrustningen blir åkningen ännu enklare och tillgängligare. Det gör också att det är extra viktigt att tänka på att göra vistelsen på isen så säker som möjligt. – För nybörjare är det helt klart bästa och säkraste att åka på plogade banor där det finns. Det är också otroligt viktigt att ha på sig hjälm. Tre ledord som man alltid ska tänka på att ta med sig ut är säkerhetsutrustning, iskännedom och sällskap. David själv upptäckte skridskoåkningen för sju-åtta år sedan när han tog över anläggningen vid Främby udde, som för blivit en populär utgångspunkt för en dag på isen. Här är det möjligt att hyra skridskor, fika och lätt ta sig ut på de plogade banorna – som mäter hela 52 kilometer när isarna tillåter. – Långfärdsskridskor för mig är en frihetskänsla. Det finns ett sådant mervärde i att kunna komma ut och kombinera en motionsslinga samtidigt som jag får uppleva naturen. Man hinner ju se så mycket mer om man åker skridskor i en timme än om man promenerar. Det är lättillgänglig rekreation och enkelt friluftsliv, när vi bor så pass nära så många olika sjöar. När det var dags för husköp tog han dessutom närheten till isen ytterligare ett steg längre. Det blev en villa nära sjön – vilket gör att han vintertid kan ta skridskorna till jobbet. – Banorna går förbi utanför mig och jag åker skridskor till jobbet så ofta jag kan, det blir ungefär 2 kilometer. Ibland åker jag raka vägen i jeans och vanlig jacka. Andra gånger gör jag en lite längre slinga runt öarna på vägen till jobbet. Det blir ju både en avkoppling och en möjlighet till motion – en verkligt unik förmån. Förmånen lockade dessutom internationell uppmärksamhet, när brittiska BBC för något år sedan gjorde ett reportage om svensken som skridskopendlade till jobbet. – Det var mannen som flyger till jobbet mellan Los Angeles och San Fransisco, en kille som simmar till jobbet i en kanal i München och sen var det jag som åker skridskor till jobbet i här i Falun. Inslaget härifrån har 1,8 miljoner visningar och det blev en riktig snackis. Annars är det just enkelheten i skridskoåkningen som lockar för David. Att bara kunna ta på skridskorna och ge sig ut, gärna med hela familjen. – Jag åker mycket skridskor med barnen här på banorna, ofta med barnvagn. Det är ju så lätt! Alpin skidåkning eller längdskidåkning med barn kan vara meckigt. Men så direkt barnen hör skenorna på isen somnar de. Så när barnen ska vila drar jag ut på sjön och kombinerar jag en skridskotur med 45 minuters åkning. De får massa frisk luft och får uppleva naturen. Att skridskoåkning skulle vara en tillfällig fluga är något David snabbt viftar bort. Långfärdsskridskor är här för att stanna. – Långfärdsskridskor kommer fortsätta öka under väldigt lång tid. Det känns inte som en fluga. Sedan är det ju kul att det är i ropet att vara ute i naturen. Det är många familjer som kommer ut hit och åker, det är verkligen förstklassig naturupplevelse. Du behöver inte så mycket erfarenhet för att åka på de plogade banorna, det är bara att hyra ett par skridskor så har du hela paketet för en perfekt dag.

Anne Sofie von Otter bjuder på barock och pop

Anne Sofie von Otter bjuder på barock och pop

Under årets Vinterfest ger mezzosopranen Anne Sofie von Otter en konsert i Våmhus kyrka, där hon tillsammans med musikerna Thomas Dunford och Jean Rondeau bjuder på alltifrån Henry Purcell till Björk. Du har medverkat i Vinterfest tidigare – Hur känns det att komma tillbaka? ”Det var faktiskt jag som via min agentur kontaktade Vinterfests konstnärlige ledare Vikingur Ólafsson. Jag har hört honom spela i Hamburg och tyckte det var fantastiskt, plus att det är härligt att komma till Mora i februari. Det drog helt enkelt i Moratarmen. Jag hoppas att det kommer vara vintervackert, jag har upplevt både och. Barmark och regn samt strålande, gnistrande snölandskap. Jag försöker hinna med ett par promenader. Ett besök i hemslöjdsaffären är också obligatoriskt och jag får alltid med mig något hem, som de vackraste vita stickade vantar och en glad röd stickad mössa. Och så det mysiga konditoriet förstås.” Ditt framträdande på årets Vinterfest heter ”Barock är pop” – Vad döljer sig bakom den rubriken? ”Vi har ju barockmusik från England och Frankrike på programmet, men i andra delen övergår vi till Pärt och pop, som Paul Simon. Det finns så väldigt många gemensamma nämnare mellan barockmusiken och vår tids musik. Och luta och cembalo, eller liten orgel, gör sig fantastiskt väl i popmusik – gå dit och lyssna ska ni se!” Har du sett några andra lockande programpunkter under årets Vinterfest? ”Jag tittade på hela programmet för 2019 och tänkte just att någon gång i framtiden ska jag komma och bara lyssna, äta gott, vandra och åka skidor. Det finns mängder av musik och musiker jag skulle vilja höra!” Vad mer har du på gång framöver, under vår och sommar? ”Jag har varit större delen av hösten i Berlin där vi nyligen haft premiär på Bernsteins Candide, en hybrid mellan musikal, opera och operett. I mars är jag i USA och sjunger med barockorkester. Sen är det konserter av olika slag, bland annat med Bengt Forsberg runt om i Europa. I sommar är jag i Salzburg med Offenbachs operett Orpheus i under-jorden.” Anne Sofie von Otter om Dalarna: ”Dalarna är jättevackert. När jag reser till fjällen på sommaren ser jag förstås till att göra ett ordentligt stopp i Dalarna, mina utländska resekamrater tycker också det är så fint. En gång stannade vi länge i Mora för att besöka Zornmuseet och Zorngården. Fantasieggande!” ”Från i somras minns jag en kalasgod lunch på Solgårdskrogen vid Nittsjö där jag sen handlade oemotståndligt fina skålar i gula och gröna färger. Andra år har vi smörjt kråset vid Siljan. Jag har vandrat vid Koppången, ett måste för den som sjungit den sången runt om i världen.” ”Besök i Orsa inför en Kalle Moraeus-inspelning var också magiskt. En sväng genom orten ner till sjön sent på kvällen i juni då det var som vackrast och ljusast, bara jag och några lokalbor ute och rörde oss. Barnen lekte och cyklade, jag turistade. Det var speciellt.”

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

När pubkedjan Bishops Arms öppnar hotell och gastropub i Mora är det med ambitionen att erbjuda en plats för god mat och dryck, värme och avslappnat umgänge. – Vi vill skapa en komma hem-miljö, säger pub- och hotellchef UllaCarin Nylund. Tidigare Hotell Siljan har de senaste månaderna varit en hektisk byggarbetsplats. Hela nedervåningen har fått en rejäl uppfräschning inför nyöppningen, när hotellet officiellt blir en del av Bishops Arms. En helt ny restaurangdel har inretts, med den autentiska och unika pubmiljön som löper som en röd tråd genom kedjans restauranger. Den mesta inredningen är original inköpt i England. I Mora är det en valnötspanel från tidigt 1800-tal som sätter stämningen. Troligtvis har den tidigare suttit i en bank eller advokatbyrå.  – Jag gillar det här lite ombonade, den engelska avslappnade stilen. Vi är ju en mötesbar, en mötesplats. Det blir inte ett standardmässigt hotell, utan receptionen är till exempel i anslutning till puben. Du kommer in i miljön direkt i och med att du checkar in i puben. Det känns trevligt tycker jag, säger UllaCarin Nylund, pub- och hotellchef. Det har varit bråda dagar inför öppningen och nu ser hon fram emot att äntligen få slå upp dörrarna. – Det har varit otroligt mycket jobb, men det har också varit jättekul! Att få vara med från början och i hela uppstarten. Hon själv är uppvuxen i Mora och har under åren arbetat inom många olika yrken och branscher, både i Sverige och utom-lands. Ambitionen för den nya verksamheten är att skapa en mötesplats för såväl lokalbor som besökare kring verksamhetens hjärta – puben. – Grunden är vällagad, hemlagad mat. Alltifrån husman till klassisk pubmat. Det kan vara fish and chips, charkbrickor och hamburgare. Vi jobbar med lokalproducerat-rat så mycket vi kan, som ost från Hansjö och kött från närliggande producenter. Mora blir den 41:a puben under Bishops Arms flagg i Sverige. Det är dessutom en av sju orter där restaurangdelen kompletteras med hotellverksamhet. – Vi har sett att det finns en positiv utveckling i Mora under längre tid. När möjligheten dök upp var det lätt att ta beslut om etablering. Kombinationen med puben och hotellet är dessutom väldigt trevlig, så Hotel Bishops Arms blir ett fint komplement, säger Oskar Svanström, operativ chef på Bishops Arms. Tanken är att kombinationen av hotell och pub ska skapa dynamik – där gästen direkt efter incheckning kan slå sig ner för att äta. Det blir liv, rörelse och en lobby där det alltid finns människor. Dessutom kommer de populära luncherna att finnas kvar. – Vi försöker ha något för alla. Det är inte bara öl och dryck, utan bra mat och trevlig atmosfär. Det ska vara ett bra ställe för att fira en födelsedag, träffa kollegorna eller ta en familjemiddag. En bra bredd, bra kvalitet och hemlagad mat, säger Oskar Svanström. Nu står UllaCarin Nylund och hennes personal redo att hälsa de första besökarna och gästerna välkomna. – Jag vill skapa en komma hem-miljö. Att man har möjlighet att få en bra service och att bli igenkänd. Att man känner personalen och att personalen känner igen en. Man ska kunna gå hit och få en upplevelse, säger hon.

Det här är Vasaloppet 2019

Det här är Vasaloppet 2019

Vasaloppets vintervecka står för dörren. Närmare 65 000 åkare kommer att glida in under den klassiska målportalen i något av de tolv olika skidloppen, som innefattar alltifrån det 900 meter långa Barnens Vasalopp till hela den 90 kilometer långa sträckan mellan Sälen och Mora. Nytt för i år är drop in-vigsel efter målet, ytterligare ett äventyr i skenet av pannlampan samt nya förutsättningar på vallafronten. Anslut folkfesten, säg hej till kransmas och kranskulla, systrarna Kallur och årets Vasaloppskonstnär. Årets kranskulla och kransmas Årets kranskulla heter Emma Höglund och årets kransmas Viktor Sticko. Emma Höglund är skidskytt och längd-åkare för Mora Biathlon och IFK Mora SK, med flera medaljer från JSM i bagaget. Viktor Sticko, IFK Mora AK, är skicrossåkare med 14 SM-guld och flertalet starter i världscupen på meritlistan. Den första kranskullan gjorde debut redan i samband med det första Vasaloppet 1922, medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan åktes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Jenny och Susanna Kallur högtidstalar Systrarna, tillika tidigare världsstjärnorna i häcklöpning, håller det traditionsenliga högtidstalet under Vasaloppets Högtids-fest i Mora Kyrka 1 mars. – I talet kommer vi berätta hur vi upptäckt efter våra idrottskarriärer hur viktigt men även ganska svårt det är att få till motionerandet. Vi hoppas också att det kommer genomsyras av vår kärlek till idrott och rörelse, säger Jenny Kallur. Under Högtidsfesten sker även kröningen av årets kranskulla Emma Höglund. För musiken står Anna Ihlis från Gagnef, som fått stor uppmärksamhet för sina tolkningar av Erik Axel Karlfeldts dikter. Högtidsfest i Mora Kyrka, 1 mars kl 18.30, fri entré. Foto: Vasaloppet Ulf Palm Drop in-vigsel efter målgång Målgång och giftermål på samma gång? Det finns möjlighet att uppleva en minst sagt unik och annorlunda vigsel under årets Vasaloppsvecka. Vasaloppet erbjuder i samarbete med Svenska Kyrkan ”Ski in-vigsel”, där du och din partner kan säga Ja efter målgång vid den klassiska målportalen. Se bara till att ha checkat av följande punkter på förhand: 1. Hitta någon som vill säga Ja 2. Begär en hindersprövning från Skatteverket 3. Kontakta Svenska Kyrkan i Mora Vasaloppet tar bort fluorbaserade glidvallor Glidvallor som innehåller fluorbaserade ämnen kan medföra både miljö- och hälsorisker. Därför väljer nu Vasaloppet, i samråd med sina samarbetspartners, att ta bort dessa produkter från den officiella vallaservicen i Sälen och Mora. Istället kommer de enbart att erbjuda flourfria alternativ. Samtidigt vill de uppmana deltagarna att själva göra aktiva val och avstå från vallor som innehåller fluor, till fördel för andra vallaprodukter. – Vi hoppas att våra deltagare själva tar ansvar för att välja bort fluorvalla och att vår uppmaning ska ge effekt och minskning av användandet av fluorvallor redan den här vintern, säger Vasaloppets VD Eva-Lena Frick. Nytt lopp: Nattvasan 45 Många har beskrivit upplevelsen som magisk. Den av att glida fram på skidor genom mörka dalaskogar i pannlampans sken. Nu får fler möjlighet till samma utmaning. Inför årets vintervecka pre-senterar Vasaloppet Nattvasan 45 som ett komplement till Nattvasan 90. – Det är många som efterfrågat möjligheten att få åka en kortare variant av Nattvasan och det känns bra att vi redan nu till vintern kan erbjuda ett lopp som de allra flesta kan klara av, säger Johan Eriksson, utvecklingsansvarig på Vasaloppet. Nattvasan 45 är 45 km lång och har samma bansträckning som Halvvasan. Starten går i Oxberg kl 20.00 på kvällen 1 mars. Både Nattvasan 45 och Nattvasan 90 är parlopp, där varje lag består av två deltagare. Loppen körs i fri stil vilket innebär att det finns möjlighet till både skejt och klassisk åkning. Årets Vasaloppskonstnär: Mia Malmlöf Mia Malmlöf är konstnären bakom årets officiella Vasaloppsmotiv som kommer att pryda de närmare 100 000 diplom som delas ut till deltagarna i Vasaloppets olika arrangemang. De två verken, ett för vinterveckan och ett för sommarveckan, har fått namnet ”Folkrörelse” och inspirationen kommer från Vasaloppets tre ledord tradition, upplevelse och utmaning. – Det har varit oerhört roligt och stimulerande att väva in ledorden och att få skapa affischer som ska ses av så många människor. Har använt mig av all den glädje, humor och färgprakt som jag förknippar med Dalarna, alla mina somrar och vintrar i barndomens landskap, säger Mia Malmlöf. De två motiven i original finns att se på Café Zorn i Mora.