Spendera en avkopplande vinterdag i Mora

Spendera en avkopplande vinterdag i Mora

Ta en paus från vardagen och njut av vintern när den är som bäst. En tur i skidspåret följt av en värmande lunch framför brasan, därefter en avkopplande spabehandling och en storslagen middag som avslutning. I Mora är det nära till både lugn och lyx.


När snön har lagt sig, eller när det är tillräckligt kallt för att konstsnön ska vilja ligga kvar, är det bara att hoppa i Vasaloppsspåret och ge sig iväg. Spåret startar vid Zornmuseet och sträcker sig via campingen och Hemus skidstadion innan det ringlar sig vidare mot Sälen. Starta dagen med en lugn och frisk tur i eget tempo. Glid fram i de välpreparerade spåren och säg hej till andra glada motionärer. 

Efter genomförd skidtur är det bara att ställa skidorna utanför dörren och direkt krypa in framför brasan hos Café Zorn. Här serveras varje dag värmande soppor, hembakat bröd och mumsiga bakverk. Slå dig ner och låt dig väl smaka. Flera rätter och bakverk är hämtade från Anders Zorns egna handskrivna receptböcker, som den söta korintkakan eller klassikern Kronans kaka. 

– Vi har fått bläddra bland Emma och Anders receptsamlingar och hämtat mycket inspiration därifrån. Kronans kaka finns till exempel nedskriven där. Den bakas bland annat på kokt potatis, mandelmjöl och rivet citronskal. Sedan lagades det mycket soder, alltså soppor. Där har vi till exempel tagit fram en köttsoppa inspirerad av Zorn, berättar Mari Moberg på Café Zorn.  

När du ändå är i närheten av vår kanske mest kände konstnär, missa inte vinterns utställning på Zornmuseet: Anders Zorn – målarnas målare. Den låter dig uppleva många av hans mest kända målningar, akvareller, skulpturer och etsningar. Dessutom ställer silversmeden Berndt Janusch ut sin smyckeskonst.  

Traska därefter bort mot Mora Hotell och checka in på deras spa. Hoppa i morgonrocken och tofflorna och känn kroppen slappna av. Skäm bort dig med en behandling från deras läckra spameny, där det finns behandlingar för både ansikte och kropp samt massage. Välutbildade kroppsterapeuter tar väl hand om dig medan du bara behöver ägna dig åt att njuta.  

– Vi vill att folk ska komma och bli omhändertagna. Vardagslyx är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig, säger Petter Lund, platschef på Mora Hotell. 

Sedan är det bara kronan på dagsverket kvar – kvällens middag. Här bjuder Mora Hotell och restaurang Terassen in till en förstklassig smakupplevelse. Köket är specialiserat på vilt och har ett stort fokus på lokalproducerade råvaror i säsong.  

Ta gärna en extra titt på den spännande vinlistan, som även kompletteras med ett brett utbud av champagne.  

– Vi vill visa upp det som är Dalarna för våra gäster och därför jobbar vi med lokala råvaror så mycket vi bara kan. All vår öl är till exempel från lokala små bryggerier i Dalarna och kött och grönsaker är i säsong från leverantörer i omnejden, säger Petter Lund. 

Efter middagen kan du endera smyga upp på rummet och låta dagens intryck vagga dig till sömns eller slå dig ner en stund i någon av pubens soffor med en god kopp kaffe och trevligt sällskap. Hur du än väljer att avsluta din dag i Mora, lär dagens aktiviteter ha fyllt på energiförrådet inför stundande friska vinterdagar.

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

När Per och Evalotta Ersson tog över Dala-Floda Värdshus för tio år sedan såg gästerna den ekologiska inriktningen som en trevlig överraskning. Idag söker besökarna sig hit för att få en genuin, ekologisk matupplevelse i den gemytliga värdshusmiljön. Katten Sipps tittar slött upp från trappan när de första middagsgästerna kommer släntrande över grusgången mot Dala-Floda Värdshus. En sådan här varm sommarkväll när kvällen är ljus, humlorna surrar och dofter av timjan sprider sig över den lummiga trädgården är värdshuset med sin kringbyggda gård ett riktigt paradis.   Det är tydligt att på Dala-Floda Värdshus, i den idylliska byn Syrholn, vårdas allt med stor kärlek och mycket omsorg. Trädgården, husen, odlingarna och katterna – allt har en hälsosam lyster. I dryga tio år har Per och Evalotta Ersson utvecklat Dala Floda Värdshus och idag kan de erbjuda en unik upplevelse där omtanke för gäst och miljö står i absolut fokus.  – Vår ekologiska profil är viktig och vi vill ha genomgående hög kvalitet. Samtidigt är det inget lyxigt ställe, vi vill förmedla det enkla och är inte så anspråksfulla. Det ska vara skönt, lugnt och harmoniskt här, inte märkvärdigt, säger Per som är kock och basar i köket där maten lagas på 100 % ekologiska råvaror och förädlade produkter.   Kvällens meny om tre rätter inleds med en fylld tuttul, ett mjukt tunnbröd. Till varmrätt serveras lamm från Wålstedts i Dala Floda med ljummen grönsaks- och potatissallad. Det hela avslutas med blåbärsglass gjord på bär från de omgivande skogarna. Smakerna är rena, inget har hastats fram utan allt har lagats från grunden i köket av Per. Omsorgen om råvarorna speglas också i dryckesutbudet där såväl lokalt hantverksöl som viner framställda enligt biodynamiska principer finns med.  Redan när Per och Evalotta tog över värdshuset hade det en miljöprofil som de tidigare ägarna, paret Aarts, byggt upp. Dala-Floda Värdshus var en av de första ekologiskt certifierade restaurangerna i Sverige och redan 2012, efter det att Per och Evalotta tagit över, nådde de den strängaste nivån inom KRAV för restauranger.   För Per och Evalotta, som alltid källsorterat, komposterat och dragit runt sina barn i cykelkärra i stället för att använda bil, kändes det självklart att bygga vidare på det ekologiska konceptet.  – Intresset kommer från en grundläggande tro att vi måste sätta så litet avtryck som möjligt efter oss i naturen och det måste ju vara bättre att inte använda gifter i odling och produktion, berättar Per.  För Evalotta är den ekologiska inriktningen lika viktig.  – Vi är väldigt glada och nöjda att vi kan driva och genomföra allt vi gör till 100 procent ekologiskt. Om vi inte kunde arbeta så skulle vi inte göra det här över huvud taget, förklarar hon.  De är självförsörjande på örter, sallatsblad och blommor och odlar också en del bönor och kål. Om sommaren åker de två, tre gånger i veckan till närbelägna Wålstedts gård för att köpa ekologiska grönsaker och ibland lamm. En del grönt köper de också in från Grönsakshallen Sorunda, som har en ökande andel ekologiskt i sitt sortiment. Idag är det sällan något problem att få tag i ekologiska råvaror och andra produkter till köket men för bara fem, sex år sedan var det svårare, för att inte tala om för tio år sedan.  – Det är som natt och dag! Fler odlare ställer om i takt med att efterfrågan på ekologiskt ökar och de som arbetar med förädlade produkter blir också allt fler. Som Lantbackens gårdsmejeri i Lima, Maria Leksell på Stora Lunån, Mjelga öl och Dalabryggeri som alla gör ekologiska ostar och öl. Dem köper vi in ifrån, berättar Per.  Han fortsätter med att förklarar att lokalt producerat är en rejäl bonus, men att det viktigaste för Dala-Floda Värdshus alltid är det ekologiska. Och äntligen börjar omvärlden också uppskatta och söka det ekologiska alternativet.   – Idag kommer gästerna tack vare vår profilering. För tio år sedan var det inte många som var speciellt intresserade men nu ser vi en trendförändring där fler söker sig just hit för att uppleva vår ekologiska inriktning. 

Sportlov i Dalarna

Sportlov i Dalarna

När sportlovet står för dörren väntar en hel massa dagar redo att fyllas med roliga, mysiga, spännande och lärorika aktiviteter. Runt om i Dalarna finns mängder av aktiviteter för lovlediga barn. Här har vi plockat några russin ur kakan – Välkommen till sportlov i Dalarna! En självklar sportlovsaktivitet är slalom och alpin skidåkning. Runt om i Dalarna finns många familjevänliga anläggningar som står redo med såväl snövita backar som fullspäckade aktivitetsprogram som tar vid efter dagens sista åk. På Bjursås SkiCenter utanför Falun är det möjligt att koppla av i familjerelaxen eller testa skridskor på isbanan. Bo skönt och bekvämt på Scandic i Falun.  På Orsa Grönklitt ser Blåbäret Bärra till att alla barn både får leka och lära på skidor. Dessutom finns Orsa Rovdjurspark alldeles bredvid. På Leksands Strand går det att boka ett färdigt sportlovspaket med bland annat stugmysigt boende och närhet till både bad, skidbacken Granberget och övriga vintriga Leksand.  Sportlov i Sälen är kanske den mesta klassikern och här gör Kläppen ingen besviken. Många nedfarter av varierad svårighetsgrad gör det till ett verkligt skidparadis, med full service både i och kring backarna. För den som inte åker skidor men ändå känna stämningen är ett tips att ta gondolen till toppen av berget för en fika. I norra Dalarna finns också familjevänliga Idre Fjäll. Här är alltid nära till en nedfart och bland kringaktiviteterna syns hundspann, skoter, bowling, bad, minidisco och annat skoj.   Tomten må ha haft sin högtid, men på Sagolandet Tomteland i Gesunda utanför Mora är det ändå full fart. Under sportlovet tar däremot Busmössen över taktpinnen och ser till att det bjuds på upptåg hela dagen lång. Sång och musik, show och teater – både små och stora får vara med och leka. Precis bredvid temaparken ligger Gesundaberget. Ta sittliften upp till toppen och hugg in på frasiga våfflor i Toppstugan, med milsvid utsikt över Siljan.   Även om sportlovet helst ska vara frostigt soligt, kan det hända att vädret inte samarbetar alla dagar. Då är det tur att det finns många aktiviteter inomhus att fylla sportlovets dagar med. Falu Gruva har en behaglig temperatur på 5 plusgrader året om – och under jord är ”vädret” alltid detsamma. Runt om i Dalarna finns flera badhus med varma och sköna bassänger. Äventyrsbadet Aqua Nova i Borlänge är något att för den som söker lite extra spänning i tillvaron. I Borlänge finns också 2047 Science Center, en kunskapsarena inom naturvetenskap och teknik där hela familjen kan undersöka och experimentera med alla sinnen.   Så när frågan väl kommer: ”Vad ska vi göra idag?” är det bara att välja och vraka bland godbitarna. För ett sportlov i Dalarna kommer aldrig att vara tråkigt. 

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Att checka in på anrika Mora Hotell ska vara som en avkopplande andningspaus. När platschef Petter Lund med personal hälsar välkomna är ledordet vardagslyx: ”Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt. Kom in och låt oss ta hand om dig”, säger han. Det är full fart inför stundande lunchservering och Petter Lund sveper vant omkring bland grytor och kastruller. Idag står stuvad torsk på smörstekt bröd och en mustig kycklinggryta på menyn. Även om han har spenderat större delen av sitt yrkesliv i kökssammanhang, är inte tänkt att han ska husera här på Mora Hotell. – Jag är egentligen platschef, men i väntan på ny personal får jag hugga i och hoppa in. Då kan vi verkligen börja jobba mot vårt mål: att vara en av de bästa krogarna inom Dalarna. Han har hållit i trådarna på hotellet sedan april 2018 och mycket har hänt. – Det har varit otroligt mycket att göra. Nya utmaningar varje dag, men det är väldigt givande och det är därför man kommer hit varje dag och tycker det är jätteroligt.   De har bland annat gjort en renovering av spat. På plats finns nu två nya jacuzzier och en kalldusch som komplement till den ångbastu, torrbastu och swimmingpool som finns sedan tidigare. De har även tagit in ett nytt ekologiskt hudvårdsmärke och spetsat till spamenyn med olika behandlingar. Förutom hotellets gäster vill de även att lokalbor ska upptäcka den vardagslyx hotellet kan erbjuda. Därför har de bland annat tagit fram ett koncept med dagspa, där besökaren för en stund får fly undan vardagens stress och känna lugnet infinna sig. – Vi vill att folk ska våga komma in, boka och bli omhändertagna. Det är vardagslyx och det är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig. En annan central punkt är maten och restaurangen. Där är siktet som sagt högt inställt, med målet att bli en av de bästa krogarna i Dalarna. Vägen dit går via lokala smaker.  – Köket är det en hjärtefråga för mig. Vi vill ju visa upp vad som är Dalarna för våra gäster och vi jobba med så mycket lokala råvaror vi bara kan. All vår öl är från lokala små bryggerier i Dalarna. Vi använder primärt kött och grönsaker från omnejden, berättar Petter. Tanken är att alla dessa bitar ska ge en upplevelse utöver det vanliga, som i förlängningen ska ge Mora Hotell utmärkelsen fyrstjärningt superiorhotell. – Vi vill satsa på att erbjuda en bra helhetsupplevelse när du är här. Att man känner att det är bra mat, bra service, att man känner sig uppskattad som gäst. Det genomsyrar hela hotellet – vi vill att du ska bo, äta och leva bra hos oss.

Vasaloppscoachen Mattias Svahn: ”Det är bingo att bo i Mora”

Vasaloppscoachen Mattias Svahn: ”Det är bingo att bo i Mora”

Mattias Svahn är skidåkaren som blev en framgångsrik företagare. När han laddar inför vintern ser han fram emot en årstid fylld av det bästa han vet: möten med människor som bryr sig om sin hälsa och vill utveckla sin skidåkning. ”Jag har världens bästa jobb och det är en sann glädje att få bo i Mora, nära naturen, Siljan och alla vackra miljöer”, säger Mattias. Bjarne Andersson var en gång förbundskapten för det svenska skidlandslaget. En gång kom han fram till Mattias och sade: ”Du kommer aldrig att bli bäst på att åka skidor, men du är i alla fall en av de trevligaste skidåkarna”.  Mattias skrattar gott åt händelsen. Som skidåkare, främst inom långlopp, nådde han långt, men inte ända fram. Fyra gånger bland de tio bästa (4:e plats vid två tillfällen) i Vasaloppet inger respekt, men som han säger själv, ”ingen minns den som kommer tvåa, det är bara segrar som räknas”.  När den aktiva karriären tog slut som 34-åring, för lite mer än tio år sedan, gjorde Mattias ett vägval.  – Jag fick en anställning som säljare. Men redan efter tre-fyra dagar gick jag till chefen och sa upp mig. Jag ville vara ärlig, det passade inte för mig.  Mattias skapade istället sin egen vardag, där jobbet blev hans livsstil. I en tid när människor törstade efter kunskap om skidåkningens ädla konst blev Mattias en förgrundsfigur. I bagaget fanns en gedigen skidkarriär, en pedagogisk förmåga och en social läggning. Det blev succé på en gång. Idag tillhör han ett av de mest aktade namnen i Sverige inom sitt område. Självklart är det Dalarna och närmiljön som är basen för hans lägerverksamhet.   – Från senhösten fram till Vasaloppet är det fullt upp med läger, vallning och annan service. Det är roligt och engagerande att hjälpa andra till framsteg, oavsett om det handlar om nybörjaren eller elitmotionären. Alla resultat är betydelsefulla. Med små justeringar i tekniken går det att nå stora förbättringar.   Mattias har även blivit känd via SVT, där hans kunskaper inom skidåkning och vallning har fångats upp i Vasa-loppssändningar, samt i program som Go'kväll och Vinterstudion. – Jag har varit med på ett hörn på SVT sedan 2007–2008. Folk frågar mig om valla vart jag än kommer.  Med hjälp av Vasaloppets dragningskraft har han lockat tusentals människor till bygden, för att utvecklas i den mest autentiska av skidmiljöer man kan tänka sig – Vasaloppsspåret, mellan Sälen och Mora.   – Här kan vi bjuda på naturupplevelser, miljöer och platser som folk känner igen från alla TV-sändningar av Vasaloppet sedan 1966. Det är nåt alldeles extra att komma hit och uppleva det på plats. Och det här med att kunna åka på sparad snö har för-längt säsongen. Faller inte snön naturligt så kan vi erbjuda snö och skidspår ändå.  Mattias lyfter fram fler värden, bortom själva ”utbildningen till en bättre skidåkare”.  – Människor kommer hit och bara älskar lugnet, tystnaden och alla vyer. Det händer något bra i själen. Harmoni är nog det rätta ordet.   Vintersäsongen är väldigt intensiv för Mattias, där hans fru Christina finns med i två roller: som instruktör på läger samt att hon sköter det administrativa i företaget Vasasvahn AB.  – Det är ett riktigt familjeföretag. Även barnen lever ju med detta. Den äldste, Sebastian, är med och gör rent skidor, det är jättekul. Sen har vi två yngre barn också, Alexander och Nathalie. Det är bingo för mig och min familj att bo i Mora, det är ju i dessa trakter som själva Mecka är för skidåkning i Sverige.  Framtiden?   – Att fortsätta att förfina och förbättra min verksamhet. Det här är mitt liv, att få träffa trevliga människor och jobba med världens bästa sport. 

Jobs handtryck – En blommig mönsterhistoria

Jobs handtryck – En blommig mönsterhistoria

I en verkstad i byn Västanvik utanför Leksand ligger Jobs Handtryck. Här vid Siljans strand trycks den Jobska mönsterskatten varsamt för hand. Metoden är både ovanlig och tidskrävande. ”Det får ta tid, det är ju först då det blir riktigt bra”, vittnar Åsa Jobs. Att kika in bakom kulisserna på Jobs Handtryck i Västanvik, Leksand är att resa genom en mönstrad historia. En trappa upp ligger hjärtat av verksamheten – den ursprungliga verkstaden från 1944 där man varje år trycker uppemot 14 000 meter textil för hand. Det fläktar från fönstren som står öppna mot sommaren och några betande får.   – Hit vill vi gärna att folk kommer så att vi får visa hur mönstren växer fram när vi trycker färg för färg, varje kulör i sin egen schablon, säger Åsa Jobs som driver familjeföretaget tillsammans med maken Jesper.   Företaget startades 1944 av Jespers far Peer, och många av de tidiga mönstren ritades av hans systrar Gocken och Lisbet. Systrarnas mönster lever ännu kvar, liksom de som skapats av Jespers mor, Eva Jobs. Förutom metervara säljs mönstren på väskor, tofflor och brickor med mera.  Trollslända ritat av Gocken Jobs 1945 – Vi använder samma metod i dag som vid starten, berättar Åsa och drar med handen längs ena tryckbordet. Varje bord är 30 meter långt. Gamla färgstänk bildar tusentals prickar på bordskanterna. Med stor inlevelse beskriver Åsa proceduren som börjar med att Jesper blandar till färg efter konstnärens original. – Vi har två tryckare som jobbar i par med att, färg efter färg, trycka schabloner på det utrullade tyget. För det mesta använder vi möbeltyg i halvlinne, det är slitstarkt och hållbart. Mellan 300 och 900 meter trycks innan det är dags att byta mönster. Bara att ställa in tryckborden tar åtta timmar och är en petnoga uppgift. Åsa visar var schablonerna förvaras. Från golv till tak staplas hundratals namngivna ramar – likt pressade växter i ett herbarium. Åter i verkstaden berättar Åsa att bottenfärgen trycks sist av allt. Därefter hängs hela härligheten upp i taket på tork och bildar böljande vågor. När vi är på plats jobbar tryckarna med 60 meter ”Trollslända”, ett typiskt Jobsmönster som kräver 15 schabloner och en och en halv arbetsdag. – Men tryckningen får ta tid. Alla delmoment är viktiga och det är bara slutresultatet som räknas. Att komma med nya mönster för att tillmötesgå rådande trender är inte intressant. – Vi är inte i nyhetsbranschen, tvärtom. Ett nytt mönster tas fram ungefär vart femte år, däremellan återupplivar vi något av våra gamla mönster. Det finns olika sätt att följa sin tid och vårt sätt hör kanske till det lite ovanligare, avslutar Åsa.

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Att spendera sommaren vid Siljan är långt ifrån tråkigt. Här finns en mängd olika aktiviteter att välja mellan, vare sig det är bad och lek eller musik och kultur som gäller. Eller varför inte snöra på skridskorna? Här har vi samlat flera härliga sommartips. Utforska naturen Att bada hör sommaren till. Vid och runt Siljan finns flera härliga stränder med friskt och klart vatten. Utforska naturen på egen hand eller med hjälp av en naturguide. Green Owl Travel erbjuder safari om du vill upptäcka fjärilar och myror. Ta med bekväma skor och ge dig ut på vandring i skog och mark. Siljansbygden levererar högklassiga naturupplevelser.   Kulturen och musiken Siljan är mycket historia, kultur, ursprung och själ, men också väldigt mycket framtid, lust och nyfikenhet. Och skapandet går som en röd tråd genom allt, som om hela bygden begåvats med en kreativ ådra att ösa ur. Bingsjöstämman under Musik vid Siljan är en höjdpunkt för de med musiköra, självklart också Dalhalla, kalkbrottet som blivit en av Europas mäktigaste och vackraste konsertarenor.   Midsommarfirandet Midsommar i Dalarna är ett skådespel för öga och själ. Det traditionella firandet med spelmän, klädda majstänger och ringdans är många till antalet och lockar tiotusentals besökare under midsommarhelgen. Får du mersmak fortsätter firandet under ett par veckors tid runt om i de små pittoreska byarna.

Dalainspirerad vinterläsning

Dalainspirerad vinterläsning

Visst brukar sommaren kallas deckarnas högsäsong, men att krypa upp framför brasan med en vinterdeckare är svårslaget. Snöstormen som viner utanför fönstret och det täta mörkret skapar en extra stämningsfull inramning till de nervkittlande historier som utspelas i fiktionens Dalarna. Här har vi samlat boktips för både stora och små lässugna. När startskottet för Vasaloppet går är det ingen som vet att en av segerfavoriterna kommer att dö under loppets gång. Catrine Tollström förlägger handlingen i sin bladvändare Loppet till den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora. En nyutexaminerad psykolog vid rättspsykiatriska kliniken i Säter börjar få hotfulla meddelanden samtidigt som en patient hittas död. Innan snön faller är Helena Kubicek Boyes debutroman och i den ger hon läsaren en både ruggig och intressant inblick i mentalsjukvårdens slutna värld. Under en semester i Dalarna hittar den livskrisande polisen Mikaela kroppen av en död kvinna – sen är historien igång. Karin Pilts spänningsroman Pärlbäraren berör både våld i nära relationer, skam, skuld, förnekelse och lögner. För den yngre bokslukaren finns Dan Höjer och Stina Lövkvists Cirkusdeckarna och skidmysteriet. Där får vi följa tvillingarna Kaspar och Katinka när de försöker lösa mysteriet kring den stöldvåg som plötsligt drabbat Vasaloppsåkarna. I Äventyren på Hildasholm: Malum av Hanna Blixt får läsaren följa med de tre vännerna Maja, Svante och Ludde i deras kamp mot den ondskefulle härskaren Malum. När de får veta att Malum inte tycker om traditioner och kultur smider de en listig plan och skrider till verket – mitt under världens största midsommarfirande i Leksand.

Full fart på isen med Orsa-Mora Skating

Full fart på isen med Orsa-Mora Skating

Hallå där Henk Noback, ordförande för Orsa–Mora Skating. Det händer mycket hos er i vinter: Mora och Orsa på isen i januari och februari, Sylvesterskrinnet, Zornskrinnet och Siljanskrinnet. Hur ser intresset för långfärdsskridskor ut? – Det växer! Föreningen startade för ungefär 15 år sedan och det märks att fler och fler upptäcker skridskoåkningen och hur roligt det är för varje år. Allt fler är med i våra aktiviteter, så det märks att det blir mer populärt. Inte bara här hos oss, utan att intresset för långfärdsskridskor generellt blir större. Det finns också allt fler ställen runt om i Dalarna att åka på, vilket är kul.  Ni har nyligen gått in i nätverket Skating Dalarna, som samlar just olika områden som erbjuder långfärdsskridskor på plogade banor. Vad innebär samarbetet för er? – Det är jättebra att vi är med nu, förhoppningsvis gör det att ännu fler hittar hit för att åka skridskor. Det är bra för alla att långfärdsskridskor får mer uppmärksamhet, för det finns enorm potential för det i Dalarna. Det är många som inte vet att man kan åka här och som skulle komma om de bara visste om möjligheterna. Så jag tror att det bara är att kämpa på och försöka få upp folks ögon för vad som finns här.   Vad kan den som är nyfiken på långfärdsskridskor hitta hos er? – På nyårsafton har vi en skridskoaktivitet för barn, Sylvesterskrinnet, där de får en lott för varje varv de åker på en bana. Det har blivit jättepopulärt, med närmare 400–500 personer som kommer. Många barn, både från Mora och Orsa och familjer som är här på besök och semester i Orsa Grönklitt. Sen har vi också aktiviteten ”På isen” i både Mora och Orsa, där vi har en skridskovagn fylld med skridskor som folk kan låna gratis för att prova på. Vi står på isen, bjuder på saft och bjuder in folk att kika och testa. Vi vill stimulera skridskoåkning i området. Vår större tävling är Siljanskrinnet. Det är kanske 90–100 deltagare varje år och det går att välja mellan olika distanser. Där är det många internationella deltagare, 30–40 procent är från andra länder. Vi ser över lag att det är många norrmän och framför allt holländare som kommer hit för att åka skridskor.   Vad är det som lockar dem just här? – Att det finns is! Intresset för skridskor är väldigt stort, men man kan inte åka hemma. Speciellt är det så för holländarna. Tidigare kunde man kanske åka tre veckor varje år på hemmaplan. Men nu har det blivit varmare och det kanske handlar om en vecka var tredje år. Då tycker många att det är kul att ta lov och semester och åka till Dalarna. Här finns många möjligheter och förutsättningarna är fantastiska. Det finns inte många länder med så många platser att åka skridskor på. Plus att det här i Dalarna finns många saker att göra runt omkring, som att åka skidor, åka till Sälen, gå på Tomteland.   Vilka är dina egna favoritplatser att åka skridskor på?  – På Saxviken i Mora är det riktigt roligt en fin söndag med sol, man åker några varv, pratar med varandra och det är massa folk där ute. Det är jättemysigt, socialt och trevligt. På Orsasjön är det en spektakulär bana, det är riktigt bra stämning och helt enkelt storslaget. Att åka skridskor där när man kommer från Holland – har man gjort det en gång, då kommer man tillbaka. Det är så vackert.