Spendera en avkopplande vinterdag i Mora

Spendera en avkopplande vinterdag i Mora

Ta en paus från vardagen och njut av vintern när den är som bäst. En tur i skidspåret följt av en värmande lunch framför brasan, därefter en avkopplande spabehandling och en storslagen middag som avslutning. I Mora är det nära till både lugn och lyx.


När snön har lagt sig, eller när det är tillräckligt kallt för att konstsnön ska vilja ligga kvar, är det bara att hoppa i Vasaloppsspåret och ge sig iväg. Spåret startar vid Zornmuseet och sträcker sig via campingen och Hemus skidstadion innan det ringlar sig vidare mot Sälen. Starta dagen med en lugn och frisk tur i eget tempo. Glid fram i de välpreparerade spåren och säg hej till andra glada motionärer. 

Efter genomförd skidtur är det bara att ställa skidorna utanför dörren och direkt krypa in framför brasan hos Café Zorn. Här serveras varje dag värmande soppor, hembakat bröd och mumsiga bakverk. Slå dig ner och låt dig väl smaka. Flera rätter och bakverk är hämtade från Anders Zorns egna handskrivna receptböcker, som den söta korintkakan eller klassikern Kronans kaka. 

– Vi har fått bläddra bland Emma och Anders receptsamlingar och hämtat mycket inspiration därifrån. Kronans kaka finns till exempel nedskriven där. Den bakas bland annat på kokt potatis, mandelmjöl och rivet citronskal. Sedan lagades det mycket soder, alltså soppor. Där har vi till exempel tagit fram en köttsoppa inspirerad av Zorn, berättar Mari Moberg på Café Zorn.  

När du ändå är i närheten av vår kanske mest kände konstnär, missa inte vinterns utställning på Zornmuseet: Anders Zorn – målarnas målare. Den låter dig uppleva många av hans mest kända målningar, akvareller, skulpturer och etsningar. Dessutom ställer silversmeden Berndt Janusch ut sin smyckeskonst.  

Traska därefter bort mot Mora Hotell och checka in på deras spa. Hoppa i morgonrocken och tofflorna och känn kroppen slappna av. Skäm bort dig med en behandling från deras läckra spameny, där det finns behandlingar för både ansikte och kropp samt massage. Välutbildade kroppsterapeuter tar väl hand om dig medan du bara behöver ägna dig åt att njuta.  

– Vi vill att folk ska komma och bli omhändertagna. Vardagslyx är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig, säger Petter Lund, platschef på Mora Hotell. 

Sedan är det bara kronan på dagsverket kvar – kvällens middag. Här bjuder Mora Hotell och restaurang Terassen in till en förstklassig smakupplevelse. Köket är specialiserat på vilt och har ett stort fokus på lokalproducerade råvaror i säsong.  

Ta gärna en extra titt på den spännande vinlistan, som även kompletteras med ett brett utbud av champagne.  

– Vi vill visa upp det som är Dalarna för våra gäster och därför jobbar vi med lokala råvaror så mycket vi bara kan. All vår öl är till exempel från lokala små bryggerier i Dalarna och kött och grönsaker är i säsong från leverantörer i omnejden, säger Petter Lund. 

Efter middagen kan du endera smyga upp på rummet och låta dagens intryck vagga dig till sömns eller slå dig ner en stund i någon av pubens soffor med en god kopp kaffe och trevligt sällskap. Hur du än väljer att avsluta din dag i Mora, lär dagens aktiviteter ha fyllt på energiförrådet inför stundande friska vinterdagar.

Naturlig retreat för både kropp och själ i dalaidyll

Naturlig retreat för både kropp och själ i dalaidyll

Godsaker från skogens skafferi, stilla stunder med fågelkvitter istället för telefonens plingande och skön, djup sömn i total tystnad. En resa till Smens Experience Retreat i Fornby utanför Avesta är mer än bara en resa till Dalarna – det är en resa i ditt inre. Resan till dalaidyllen börjar dock utomlands. Ena halvan av ägardoun, Annah Lundgren, bodde i Sverige tills hon var 14 år. Efter många år utomlands landade hon i London där hon så småningom träffade sin partner Alex.  Där bodde de i tio år och arbetade i fastighets- och finansbranschen, men när de fick sina två söner bestämde de sig för att flytta ifrån storstaden. De ville ha mer tid för familjen och kunna ge sina barn en lugnare uppväxt närmare naturen. Idag delar de med sig av sin naturnära, rofyllda livsstil till gäster från hela världen. Annah och Alex driver Smens Experience Retreat, ett gårdshotell med holistisk, hälsosam syn på kropp och själ. Vägen dit var dock lång – de fick leta länge efter den perfekta platsen och hann titta på över 30 gårdar innan de hittade rätt. – Vi ville bo nära skogen där vi kunde njuta av årstiderna. Åka skidor på vintern, plocka svamp i skogen på hösten och bada i sjön på sommaren. Samtidigt ville vi bo relativt nära Arlanda, då vi båda har våra familjer utomlands, berättar Annah. I Fornby hittade de vad de sökte: närheten till naturen och det lugna livet. Det är också det som många av deras gäster kommer för att finna. Fornby ligger utanför Horndal i Avesta kommun. Byn består av kulturmark och jordbruk som håller det vackra landskapet öppet. Här finns rödmålade hus, bystuga och en hjälpsam, trevlig stämning bland byborna. Familjens gård består av två hus, ett som de själv bor i – ”den gröna villan” som de kallar det – och en gårdsvilla från sent 1800-tal som verksamheten för tillfället huserar i. På Smens Experience Retreat kan gästerna njuta av semester med särskilt fokus på återhämtning och avslappning i harmoni med naturen. Ett populärt program är Digital detox retreat där de får meditera, yoga, vandra i skogen varvat med att bada i vedeldad tunna ute på fältet och äta ekologisk mat – allt i totalt offlineläge såklart. – Vi hjälper bland annat dem som vill ”bara vara” ett par dagar. Det finns väldigt mycket forskning som talar för att man mår bra av att koppla bort och koppla ifrån, något som är viktigt för själen, säger Annah och fortsätter: – Ett par sa till och med att de blev snällare mot varandra efter att de hade varit hos oss! Inom kort kommer Annah och Alex utöka verksamheten i form av en nybyggd lada med 7-9 rum. De få rummen är till för att varje gäst ska hitta lugnet och få den servicen som passar just dem. Verksamheten i ladan kommer fokusera på naturnära prehabilitering och rehabilitering. – Vi vill att folk ska komma ut i naturen, motionera, rida på våra fantastiska hästar, få ordentligt med sömn och äta god mat hos oss. När kroppen rör sig får sinnet ro, tror vi. Intresset för holistisk hälsa, där både kropp och själ får vård och omsorg i balans, har ökat och skapar trender världen över. Allt fler spaanläggningar i metropoler som New York och London erbjuder lyxiga behandlingar med namn som ”oxygen therapy” och ”light therapy”. Annah kommenterar: – Det är nästan som att de försöker härma naturen. Deras behandlingar kan vara att man sitter i ett jättevarmt rum och sen badar i jättekallt vatten. Det är ju precis det vi redan gör i Skandinavien – bastar och doppar oss i sjön, bara att vi kallar det för vad det faktiskt är. Vi försöker även öppna upp rummen mot det fria för att ta vara på så mycket dagsljus som möjligt – det är vår variant av ”light therapy”.  

Bloggerskorna Nathalie Myrberg och Catarina Skoglund på Carl Larsson-gården i Sundborn under Kulturresan genom Dalarna.

Bloggaren @annacate: ”Nu ser jag Dalarna med andra ögon”

Under tre intensiva dagar genomförde bloggaren och kreatören Catarina Skoglund Kulturresan genom Dalarna, där hon tillsammans med kollegan Nathalie Myrberg besökte konstnärshem, museum och kulturhistoriska miljöer. Längs vägen upptäckte hon nya sidor av sitt eget landskap. ”Man ser allt med andra ögon när man turistar på hemmaplan. Min kärlek till Dalarna känns ännu starkare än innan.” Catarina Skoglund är uppvuxen i Orsa, men bor sedan 20 år i Göteborg där hon arbetar som kreatör, fotograf och driver Instagramkontot @annacate. Somrarna är dock tillägnade Dalarna och just i år fick hon uppleva landskapet på ett nytt sätt. Tillsammans med vännen och kollegan Nathalie Myrberg genomförde hon under tre dagar den Kulturresa som samlar nio kulturhistoriska besöksmål. Catarina och Nathalie gästade sex av dem under sitt besök: Zornmuseet, Falu Gruva, Dalarnas museum, Carl Larsson-gården, Munthes Hildasholm och Ornässtugan stod på schemat. – Jag känner bara ett lyckorus att få turista i Dalarna, speciellt som någon annan väljer ut vart man åker och hjälper en att hitta guldkornen. För man blir så lätt hemmablind och när jag åker hem till Dalarna åker jag bara till samma ställen. Ornässtugan har jag till exempel inte hört talas om tidigare och så var jag extra nyfiken på Carl Larsson-gården i och med att han blivit väldigt uppmärksammad i inredningsvärlden, som jag rör mig i. Carl Larsson-gården och Karin Larssons inredning inspirerar När hon klev in i Carl och Karin Larssons hem i Sundborn väntade en upplevelse hon inte hade räknat med. – Jag hade höga förväntningar, men det var ännu mer än vad jag trodde. Jag själv har alltid tilltalats mycket just av arts and crafts, den excentriska brittiska inredningsstilen, med mönstermix och färgval. På Carl Larsson-gården blev det bara så uppenbart vilken otrolig mönsterskatt som finns där. Visst hade jag sett bilder och tavlor därifrån innan, men färgprakten och känslan kommer inte alls fram på samma sätt som när man kommer in i hemmet. Det visar en annan del av Carl Larsson och framför allt av Karin. Framför allt fastnade hon för den värme som genomsyrade makarna Larssons hem. – När man är estetisk så lägger man märke till detaljerna och färgkombinationerna. Som att man vågade blanda, vara lekfull och måla det som betydde någonting, som citaten på väggarna. Jag kommer nog själv att använda ännu mer färg. Att våga mixa färger som de gjorde på gården. Som den varmt rosa och den gröna färgen tillsammans. Jag blir sugen på att måla om hemma och nästa steg är kanske att börja måla bårder direkt på väggen hemma eller skriva citat ovanför dörren. Bohemiskt mysigt i Hildasholms trädgård Besöket på Munthes Hildasholm i Leksand blev även det en – något oväntad – inspirationsboost. – Jag har hört mycket om Hildasholm, men visste inte att det skulle vara en sådan upplevelse att gå in i huset, få höra om den här excentrikern Axel Munthe och få vibbar av Alice i Underlandet. Det är ingen tillrättalagd inredning, det känns så levande, vilket är väldigt härligt. Jag skulle kunna tillbringa en hel dag bara i trädgården, gärna sova över till och med, för att få uppleva den ännu mer. Jag gillar inspirationen från arts and crafts-rörelsen med labyrinterna och de formklippta buskarna. Det var pampigt men ändå så bohemiskt mysigt. En ny bild av Dalarna och semester på hemmaplan Hon upplever att resan har gett henne en ny bild av Dalarna. Som exempel nämner hon Dalarnas museum, där samlingarna av folkdräkter, hantverk, dalmålningar, dalahästar, Anders Zorn och Carl Larsson plötsligt bjöd på en tydlig överblick av landskapets både breda och djupa kultur. – Det känns så roligt att ha Kulturresan att kunna rekommendera till andra. Att jag kan tipsa en kollega i England eller Tyskland, likaväl som en vän i Dalarna att besöka de här ställena i sitt eget landskap. Det känns lättillgängligt, det är lätt att ta sig till platserna och det går att få in på en långhelg om man vill. Det passar både en familj och om man vill resa tillsammans som par. Man behöver inte ta flyget till Rivieran. Det får bli Dalarnas Riviera istället. Nu ser Catarina även fram emot att få upptäcka de tre besöksmål som inte hanns med den här gången. – I sommar måste vi åka till Porfyrmuseet i Älvdalen, det är relativt nära från Orsa. Sådant är jättekul, att höra om ställen som är så nära, men som man inte besökt tidigare. Nusnäs skulle jag också vilja åka till igen och då ta med barnen. Man ser allt med andra ögon och turistar på hemmaplan. Min kärlek till Dalarna känns ännu starkare än innan. Läs mer: Kulturresan i Dalarna.

Vandrare i Säterdalen

Nöje och natur i hundraåriga Säterdalen

Säterdalen är hundraåringen som fortfarande bjuder upp till dans och roar både stora och små. I över ett sekel har den djungellika ravindalen i Säter i södra Dalarna varit centrum för musik, dans och andra nöjen. Friluftsfester, Säterspelen, cirkus och tivoli är bara några av alla roliga evenemang som har satt Säterdalen på Sveriges nöjeskarta. På slutet av 1800-talet var Säterdalen, tillsammans med Siljansområdet, Dalarnas mest besökta platser. Idag finns bland annat Barnens Dal här, en stor lekplats i naturmiljö med rutschkanor, gungor, klätterställningar och stora grönområden att busa omkring på. För barn är det också ett litet äventyr att leka kurragömma bland de meterhöga ormbunkarna. Även för de lite större finns många aktiviteter i Säterdalen. Du kan till exempel fynda på loppisar, gå på utomhusteatrar, se på utställningar med veteranbilar och ha kul på danskvällar med liveband. I Dalstugan är det också möjligt att fika och äta gott, bland annat lokalproducerad glass. Det finns också en mysig fäbod i Säterdalen, med djur och ett sommarcafé som serverar våfflor i olika varianter. Att vandra över de böljande ängarna och genom de branta ravinerna är en mäktig naturupplevelse, särskilt tidig morgon då fåglarna just har vaknat och kvittrar i kör. Det finns lättvandrade partier i området runt Folkparken samt via ån från Ljusterbo till Almbacken, där det finns flera fina platser att stanna till vid. Leden mellan Norddalen och Almbacken är tillgänglighetsanpassad för personer i rullstol, med barnvagn och synskadade. På stigen ut mot Kärleksudden finns en plats som passar särskilt bra för att stanna till och njuta av naturen. Bänken med utsikt över den lilla sjön Näspussen är perfekt för en kortare - eller längre - paus. I närheten av kärleksudden finns också prins Gabriels rastplats, som han fick som dopgåva av dalfolket. Prins Gabriel är prins Carl Philip och prinsessan Sofias son och även hertig av Dalarna. Platsen håller på att ställas i ordning för att snart officiellt kunna överlämnas till prinsen. Den täta växtligheten som finns i Säterdalen är ovanlig i de här delarna av landet, men tack vare bra klimat och näringsrika jordar växer det så det knakar här. Håll utkik efter bävrarna! De bygger dammar och hyddor av grenar som kan skapa oreda i ån, vilket är bra för naturen då det blir hem till små djur i vattnet. Det är inte för inte som Säterdalen har kallats för Sveriges finaste folkpark. Liljekonvalj, vitsippor och trolldruvor slår ut i full prakt på sommaren och den porlande Ljusterån svalkar hela dalen. Den frodiga grönskan och de blommande växterna skapar en vacker kuliss till alla roliga aktiviteter som händer här på sommaren. Läs mer: Välkommen till Säterdalen  Sommartips i Säterdalen Traditionellt midsommarfirande På midsommarafton mellan klockan 11 och 16 är det traditionsenligt firande i Säterdalen. Konferencier Bengt Kyllinge underhåller och Säters Spelmanslag bjuder på musik, dans och lekar. Här kan du också vara med och resa midsommarstången med all stoj och stim som hör till. Läs mer: Midsommar i Säterdalen Smokie på Golden Hits Tour Den engelska rockgruppen Smokie kommer till Säterdalen den 13 juli och garanterar en röjig retrofest med de klassiska hitlåtarna. Gruppen är ute på en omfattande världsturné och slår ner i dalen med dunder och brak. Förköp biljetter via Visit Dalarna. Läs mer: Smokie i Säterdalen Dogge Doggelito och Samir & Viktor Återigen fylls Säterdalen av en fartfylld show. Den 21 juli bjuder Mellokändisarna Samir & Viktor och Dogge Doggelito på en eftermiddag med sång, dans och underhållning för hela familjen. Köp biljetter i förväg via Visit Dalarna. Läs mer: Musikfest i Säterdalen

Murboannas

Murboannas – Ostar med en massa passion och kunskap

Anna Reyiers passion för ost startade med kärleken till kor och allt de kan ge. Redan som ung, när hon växte upp på gården Murbo utanför Borlänge, arbetade hon hos grannen med att mjölk deras kor. Nära platsen där Anna växte upp står idag ett stort, nybyggt hus som rymmer ett skinande rent och modernt mejeri, en butik och ett stort café. Från att ha startat i en källare i bostaden har Annas osttillverkning vuxit upp till ett etablerat företag. Tack vare det nybyggda huset kan Murboannas numera ta emot stora grupper besökare som vill äta smörgåsbord, ta en ostkaka med sylt och grädde eller handla Murboannas ostar och andra lokala delikatesser. Här kan man också kika in i mejeriet där Anna och två medarbetare ystar och tar hand om ostarna under deras olika stadier av tillblivelse och mognad. – De är i allra högsta grad levande ting. Ostar förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid, förklarar Anna. Idén att göra egen ost kläcktes hos henne för drygt tio år sedan när hon besökte en fäbod där en kvinna i hennes egen ålder gjorde ostar. – Jag steg in på Karl Tövåsens fäbod och fick en fantastisk känsla i kroppen. Jag såg en tydlig möjlighet att göra något liknande på min egen gård, berättar Anna. “Ostar förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid”, berättar Anna. I dag arbetar hon med sina ostar i sitt skinande rena och nybyggda mejeri som inte direkt liknar en fäbod, men där ostarna tillverkas ungefär på samma enkla vis. – Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med något som jag verkligen vill och kan lägga ner min själ i. Det är många tankar och mycket arbete bakom ostarna och sedan lever de också sina egna små liv. Hon ser ostar som i allra högsta grad levande ting. – Osten förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid. Trots att det egentligen endast behövs mjölk, bakteriekultur, löpe och salt för att göra ost så är osttillverkning ett riktigt hantverk som sitter i händerna. – Man måste få in rätt känsla när det är dags att göra olika moment, det inget man kan läsa sig till utan det måste arbetas fram, förklarar Anna. För henne är det väldigt viktigt att ha koll på ostarna hela vägen, från ystningen till det att den lagrade osten paketeras. Därför går det inte att låta det framgångsrika företaget växa hur stort som helst. – Vi vill gärna öka produktionen ännu lite mer, men vi kommer alltid vara småskaliga. För mig är det viktigt ha känslan kvar, att ha kontroll hela vägen och veta att det är riktigt fina produkter vi erbjuder kunderna. I butiken finns ett brett sortiment av matvaror från andra småskaliga producenter. Här finns också några speciella varor helt unika för Murboannas, som andra företagare producerat. Murboannas öl är till exempel en speciell sort från Mjelga. Så är också Murboannas kaffe, en noga utvald blandning bönor från Anders Tunestams rosteri. En annan specialare är messmörsglassen som produceras av Rättviksglass och som bara finns hos Murboannas. Och kunderna ja, de strömmar till. Det är många som trängs vid glasväggen för att titta på Anna som gör ost inne i mejeriet. Det stör henne verkligen inte, men hon är helt på det klara med var hon själv hör hemma. – Jag trivs väldigt bra i mitt eget och i ostarnas sällskap! I dag har hon hela tio olika sorters ostar att sällskapa med i mejeriet. Den moderna anläggningen har gjort det möjligt att göra ännu fler olika sorters ostar, tack vare att det nu finns plats för olika lagringsmetoder. Förutom nya varianter av ost planeras det även för ett nytt kök som gör det möjligt att servera mer lagad mat. Och drömmen om egna kor, och allra helst fjällkor, den lever kvar. Framtiden får utvisa hur det blir med den visionen. Läs mer om Murboannas och planera ditt besök   Murboannas är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

Sahlins Struts Strutsagg Taste of Dalarna

Strutsar, strutsglass och strutsburgare hos Sahlins Struts

Struts är kanske inte det första man tänker på i sammanhanget lokal mat och Dalarna. Men det är just vad det är, för på gården hos Sahlins struts utanför Borlänge har Gunnar och Kerstin Sahlin fött upp strutsar under 25 år. Hos Sahlings struts är strutsen främst ett köttdjur, men nästan alla djurets delar kommer till användning i olika sorters produktion – av strutsäggen tillreds glass och omelett, fjädrarna blir till dammvippor och fettet används till tvål och skinn skickas till Italien för att bli väskor och andra accessoarer. Dessutom är strutsfarmen med de något exotiska djuren ett trevligt besöksmål och här finns lekplats, restaurang och butik. – Hej Pippi, säger Kerstin Sahlin glatt när hon närmar sig de fullvuxna strutsarna som spatserar omkring i en stor hage på de öppna fälten som omgärdar gården. Strutsar är flockdjur, förklarar hon och de behöver vara tillsammans med andra strutsar för att trivas. På gården delas de dock in i grupper efter ålder men en sak har de alla gemensamt: – Gunnar är pappa till alla strutsar. Han är den första de möter när de kläcks och de präglas på honom. Små kycklingar behöver mycket omvårdnad och kärlek, berättar Kerstin. Strutsar växer snabbt, ungefär en centimeter om dagen. Från ägg till stek tar det ett år. ”Om man översätter den tillväxten till en människobebis så skulle den på bara ett år väga 450 kilo”, skojar Kerstin. Det var 1994 som Sahlins gick från att hålla mjölkkor till strutsar och med åren har hon och maken Gunnar blivit erkänt duktiga strutsuppfödare. Så till den grad att de idag håller kurser för andra som är intresserade av att ägna sig åt strutsuppfödning. – De fungerar som vilket lantdjur som helst men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin. Under vingarna har strutsarna klor som är en kvarleva från dinosaurietiden, en detalj som imponerar alla barn som besöker gården. Och här finns ju också en hel del mat som också går hem hos de yngre besökarna – vad sägs om en god glass gjord på strutsägg eller storsäljaren Strutsburgare. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat och idag har de en stor restaurang på gården som bland annat serverar strutsburgare och charkbricka med ett urval av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. Allt det goda kan sedan sköljas ner med gårdens egna öl för här, invid strutshägnen, finns också ett gårdsbryggeri där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus. I gårdsbutiken finns biff, filé, rökt och lufttorkat kött, korvar, paté och pastej. Allt styckat och tillverkat i Sahlins egna EU-godkända slakteri och rökeri. På gårdens välfyllda butik säljs biff, filé, rökt- och lufttorkat kött, korvar, paté och pastejer för alla som vill köpa med hem. För det är mycket troligt att den som väl testat struts vill äta mer. – Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur, berättar Kerstin som tycker att grillad strutsbiff är det godaste – ett fint, rött och väldigt magert kött som ska stekas snabbt och hett. För att lyckas med strutsuppfödning ska fåglarna ha tillgång till ljusa, luftiga platser och de ska få mycket kärlek, havre, hö och lite pellets. – Man måste lära sig tänka som en struts, brukar Gunnar säga. Bara då förstår man hur djuret vill ha det och kan ta väl hand om det, förklarar Kerstin. Läs mer om Sahlins struts och planera ditt besök Sahlins struts är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

Strutsburgare Sahlins Struts

En matresa i södra Dalarna: Ost, strutsburgare och mesta matmeckat

Det finns många smakrika besöksmål i södra Dalarna – alla unika utflyktstips i sig själva. Här har vi skapat ett turförslag med fyra smakrika stopp, perfekt för en välsmakande dagsutflykt. Upptäck ost i alla tänkbara former, smaka strutsburgare, gör ett besök på Kulinariet och avsluta dagen med en läcker närodlad middag. Starta turen i byn Murbo söder om Borlänge. Här har Anna Reyier tillsammans med maken Mats förvandlat släktgården till ett levande mejeri med butik och café. Hus Murboannas hämtas mjölken från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet! I caféet finns förutom glass och fika självklart smörgåsar med de egna ostarna. Njut av såväl smakerna som utsikten, med kohagarna alldeles inpå knuten. Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Passa också på att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud.   Dags för nästa stopp! Här räcker det med en kortare förflyttning på 15 km, till Sahlins Struts i Stora Tuna. På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Gå på en guidad tur, utforska gårdsbutiken, ta en fika eller ät en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården. Från strutsarna förädlas allt som går att ta vara på. Av köttet tillverkas bland annat korv och burgare. Just strutsburgare och även strutsäggsglass är självklara och populära inslag på menyn.   Sedan är det dags att ta sikte på Stora Skedvi, som ligger 20 km söderut från strutsarna. Här väntar ett av Dalarnas mesta matmeckan: Kulinariet. De kallar sig själva ”en god mötesplats” och nog lever de upp till den titeln flera gånger om. I den gamla industrifastigheten mitt i den lilla byn har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Här gräddas knäckebrödet Skedvi Bröd för hand i stora bakugnar och bagarna serverar gärna en provsmakning, där smöret smälter på det varma brödet. I saluhallen Visthusboden finns närproducerade matvaror och delikatesser av alla de slag. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter.   Avsluta dagen med mysigt boende och ekologiskt och närodlad middag hos Dala-Floda Värdshus. Eller så tar du sikte på någon av de andra smakrika guldkornen som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Det mullrar om motorstaden Hedemora

Det mullrar om motorstaden Hedemora

Nämn Hedemora för en motorintresserad person och du ser bensindoftande minnen i ögonen. Ända sedan tidigt 30-tal har Hedemora förknippats med motorer och somrarna med cruising, MC-dag och bilträffar. Än idag hämtas inspiration från glansdagarna, till flertalet av de motorinspirerade evenemang som anordnas här. Lägg därtill genuin cafékultur och spännande musikscener, så har du en kombination som gör Hedemora till ett självklart resmål i sommar. Hedemoraryttaren är den första som hälsar besökare välkomna till staden. I rondellerna in till Hedemora står statyn av den folkdräktsklädde ryttaren på sin röda springare. Symboliken talar sitt tydliga språk: motorstaden i södra Dalarna gasar med full fart framåt. Det började redan på 50-talet, när bilkulturen brummade som bäst och raggarna gjorde entré i folkkulturen. Då började även TT-loppen hållas regelbundet i Hedemora. “TT” stod för Tourist Trophy och var stora internationella motorcykeltävlingar. Varg-Olle Nygren, den mest berömda motorcykelföraren på den tiden, var givetvis på plats i Hedemora för att köra. Över 100 000 besökare kom till motorstaden för att se motorcyklarna vråla på banan.   TT-loppen må ha kört sina sista ärevarv nu, men många andra aktiviteter och sevärdheter med motorsport får Hedemora att verkligen leva upp till sitt smeknamn som motorstad. Till exempel anordnar Hedemora Old Town Cruisers och SMK Hedemora evenemanget Motorhistoriska Dagen varje år på nationaldagen. Då åker de glänsande, gamla bilarna med viftande, svenska flaggor i en lång parad genom staden. På Motorstadion väntar sedan roliga aktiviteter för hela familjen. Ytterligare en sommartradition i motorstaden är den årliga Motordagen. Lördagen vecka 26 varje år fylls Hedemoras gator med cruisande bilar, rockabillymode – och förstås många besökare som är nyfikna och intresserade av de välbevarade, vackra fordonen. Lions arrangerar bakluckeloppis för allt som är fordons- och motorrelaterat och skänker sedan avgifterna till hjälpverksamheten. I år samverkar Motordagen dessutom med musikfestivalen Dalarocken, så se fram emot en riktig heldag med musik och motor. På Hedemora MC-museum finns klenoder och kuriosa för alla motorintresserade: bland annat Nisse Johanssons unika samling veteranmotorcyklar från första hälften av 1900-talet och en utställning om TT-loppen i Hedemora. Här finns också antika cyklar från 1880-talet och klassiska engelska bilar från 50-talet. Museet är öppet sommartid, men stängt på måndagar. På musikfronten är Hedemora Blues Jam ett måste. Första lördagen i månaden får den som vill komma och jamma med husbandet på restaurangen Kings Arms. Det har blivit ett uppskattat forum där lokala musiker kan utvecklas.   Självklart behöver även magen sitt drivmedel. Slå er ner för en fika eller lunch på anrika Café Wahlman. Det ligger i Hedemoras äldsta kulturhus i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. I den härliga trädgården bjuds det dessutom då och då på musikaliska godbitar i form av stämningsfulla framträdanden och spelningar. Nämn Hedemora hädanefter, för såväl motorintresserade personer som andra besökare, så är det inte bara de motorinspirerade inslagen de drar sig till minnes – utan också stadens sköna rytmer. Läs mer om aktiviteter, evenemang, boende och sevärdheter i Hedemora