Sjurgården

Solveigs Anna – Modeskaparen i Sjurberg

Anna Bergkvist visste redan som liten att det var kläder hon ville skapa, inte konstigt kanske med tanke på att hon formligen föddes in i klädbranschen med en mamma som skapade hattar. Idag 76 år gammal brinner hon fortfarande för att se glädjen hos kunderna och att skapa kläder för alla typer av kvinnor. Nu i nära samarbete med döttrarna Maria och Christin som tagit över stafettpinnen och utvecklar företaget vidare med ateljé och tillhörande gårdsbutik i Sjurberg.


Det är svårt att inte smittas av Annas entusiasm. Hon är en färgstark profil som under decennier designat och sytt kläder under märket Solveigs Anna här på Sjurgården. Mottot har alltid varit att skapa kläder som går att leva i och som håller över tid. Nu, sedan två år tillbaka har syverkstaden utvecklats med butik som kom till efter att döttrarna Maria Litens och Christin Pehrsson stängde klädbutiken de drev i Mora. Den här våren har symaskinerna tuggat på rejält inne i ateljén då både Anna och Maria har arbetat flitigt för att få fram en egen kollektion.

– Vi närproducerar kläder och det är ju inte många som gör det idag. Vi har producerat en hel del i Portugal men i och med corona så blev det tvärstopp med produktionen där så då har vi producerat själva, säger Anna och berättar att det i princip varit jobb dygnet runt i ateljén den senaste tiden.

Bekväma plagg för välklädda kvinnor

Under årens lopp har Anna skapat kläder för kvinnor i alla åldrar som vill känna sig välklädda utan att bära plagg som skaver och smiter åt på fel ställen. För som vi alla vet är de flesta av oss inte skapta som Barbie.

– Det var en kund igår som sa att det är så skönt med våra kläder för man känner att man kan leva i dom, man känner sig fri. Och det är något som jag tycker är jätteviktigt, man ska inte behöva känna att man ska gå omkring och dra in magen utan du ska kunna gå omkring och känna att du mår bra.

Men sina många års erfarenhet i ryggen vet Anna vad hon pratar om. Hon har kunnat glädja och hjälpa många kvinnor som annars haft svårt att hitta kläder som sitter bra på kroppen. Här i ateljén kan man dessutom få hjälp med att fixa till plagget efter sin egen kroppsform.

– Alla människor har olika längder och bredder och då kan vi fixa det. Vi kan göra små förändringar på plaggen genom att ta in lite här och där, korta av och göra så att det passar. Vi ser till att våra kunder blir nöjda, det är det viktiga.

Hyllad som ung designer

Intresset för att skapa har Anna fått efter sin mamma som var modist och tillverkade huvudbonader med egen butik i Mora. Här bland tyger, trådar och mönster trivdes hon och kände redan då att det var i den här världen hon ville vara. Det blev textilstudier på bland annat Beckmans och hon etablerade sig i Stockholms modevärld som Sveriges yngsta designer med uppdrag hos många kända modeskapare. På NK såldes hennes skapelser och det var på tågresorna mellan hemmet i Mora och huvudstaden som mycket av tillverkningen skedde.

– Jag satt alltid och virkade på tåget. När jag kom fram till Stockholm mellan mina resor hade jag alltid en säck med färdiga mössor som jag levererade till NK, de hade en hel avdelning med bara mina barnplagg.

Att hon var så framåt som ung designer är något hon förundras själv över idag när hon berättar om att hennes kreationer hamnat på både kungligheter och kändisar. Men trots att hon umgicks i de rätta kretsarna och hade möjlighet att göra karriär i huvudstaden så lockade livet hemma i Dalarna mer än det glamorösa livet i storstaden.

– Jag valde familjelivet istället för karriären. Jag hade en butik i Stockholm under många år och ateljén här så jag åkte ner varje vecka fram till mitten av 90-talet men då kände jag att det här går inte i längden.

Trogen kundkrets

Men passionen för kläder och design har aldrig försvunnit. Och under åren har både Anna som döttrarna Christin och Maria arbetat upp en kundkrets av både unga och äldre från hela landet, som ständigt återkommer för att få råd och hjälp med att hitta rätt. Och här i gårdsbutiken finns märkeskläder som vänder sig till en bred målgrupp.

– Vi riktat oss egentligen till alla typer av människor. Vi har både aftonkläder och lite sportigare kläder. Sen så tycker ju inte jag att man ska sluta och piffa till sig för att man har blivit pensionär. Jag tror att det är viktigt för hälsan att hålla sig både fräsch och snyggt klädd, då blir man glad när man passerar en spegel.

Sjurgården
I nära samarbete med döttrarna Maria och Christin, som tagit över stafettpinnen och utvecklar företaget vidare med ateljé och tillhörande gårdsbutik i Sjurberg, fortsätter Anna Bergkvist skapa bekväma plagg för välklädda kvinnor.

 

Anna “Solveigs Anna” Bergkvist

Modeskapare – 76 år – från Mora.

Driver gårdsbutik och ateljé Solgården i Sjurberg utanför Rättvik tillsammans med döttrarna Maria Litens och Christin Pehrsson.

Exteriören på butiken Handslaget i Rättvik.

Frossa i dalahantverk hos Handslaget i Rättvik

Hos Handslaget i Rättvik väntar hantverk i trä, konst- och bruksföremål i keramik, gediget smide och vackra smycken.Yvonne Björ är ordförande i föreningen som står bakom Handslaget. Här berättar hon mer om vad som händer i det timrade huset vid fontänen på torget, där det sannerligen går att frossa i hantverk av alla de slag. Vad erbjuder ni kunder sommartid? – Under sommaren har vi extra generösa öppettider, sju dagar i veckan, och hyllorna i butiken är fyllda med många spännande produkter. I butiken finns också olika utställningar av hantverkare och konstnärer. På gården har vi en lillstuga som hela sommaren gästas av olika hantverkare och konstnärer om hyr in sig en vecka var. De sitter här och arbetar, visar upp och säljer sina alster. Det är en möjlighet att träffa personerna bakom hantverket och konsten. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? – Vi har möblerat om i butiken för att få till ett bättre flöde, så att man inte behöver krocka med varandra. Vi har handsprit för kunderna både inne i butiken och ute i lillstugan och torkar kontinuerligt av strategiska platser med sprit. Vi kommer gärna ut med varor om kunden vet vad den vill ha, så går det att betala med Swish utomhus. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? – En promenad på Långbryggan. En tur till Rättviks hembygdsgård med fika hos ungdomarna som driver sommarcaféet Nyfiket. Besöka de hantverkare som har öppet hemma hos sig under sommaren eller som har utställningar på olika platser. Styggforsen i Boda Kyrkby om man vill uppleva lite magi i skogen eller Karl Tövåsens fäbod, som är en upplevelse för hela familjen. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Vallkulla Mejeri

Vallkulla Mejeri – En mejeridröm går i uppfyllelse

Nystartade Vallkulla Mejeri har fört sina fjällkor och kalvar till sommarbetet på Karl-Tövåsens fäbod utanför Rättvik. Här ska de unga mejeristerna Jerk och Anna leva med sina djur i sommar och sälja produkter under samma tak som Jerks mor, Tin Gumuns. På nationaldagen, i hällregn och med två stående fikapauser under fyra och en halv timme, buffrade Anna och Jerk sina åtta fjällkor med lika många kalvar genom skogen från gården i Västbjörka till Karl-Tövåsens fäbod. Jerk har gjort den här vandringen många gånger förr eftersom hans mor, Tin Gumuns, hållit fäboden levande under somrarna sedan tidigt 90-tal. – Min far hade mjölkkor när jag föddes och jag har vuxit upp med djur och jordbruk, berättar Jerk. För några år sedan träffade han Anna, när de båda gick lantbruksprogrammet på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. – Vi blev ett par när vi skulle ha grisar ihop som UF-företag, säger Anna, som är uppvuxen med får och skogsbruk i Leksand. Grisar har de i och för sig även på Karl-Tövåsen, men det paret framför allt satsat helhjärtat på är kor och mathantverk. – Jag visste tidigt att jag ville arbeta med kor. Det händer saker hela tiden, de får kalvar och när det är så här småskaligt får vi jättebra kontakt med djuren, säger Jerk. Mejeridrömmen gick i uppfyllelse Hos Anna har det funnits en dröm om att starta ett eget mejeri och ett par år efter gymnasiet gick hon en ettårig mejeristutbildning på Eldrimner i Östersund. De senaste somrarna har hon också arbetat hos Tin på Karl-Tövåsen samt en säsong på Murboannas gårdsmejeri i Borlänge. – I höstas frågade Jerks mor om vi ville ta över hennes kvigor, få dem betäckta och börja bygga upp en egen besättning av mjölkkor, berättar Anna. I våras föddes Jerk och Annas första kalvar och snart var de plötsligt igång med egna gårdsmejeriet som de döpt till Vallkulla. Första tiden har basen varit familjen Gumuns gård i Västbjörka, men i sommar är fäboden hemvist för såväl mejeristerna som deras djur. Idag uppgår de till åtta fritt kringströvande, mjölkgivande fjällkor och deras åtta kalvar, både stutar och kvigor, som spenderar sommaren i en hage på Karl-Tövåsen. Anna Björklöf och Jerk Gumuns spenderar sommaren med sina fjällkor på Karl-Tövåsens levande fäbod.   Fjälloumi, sommarost och småost I en av stugorna på fäboden finns sedan många år tillbaka en mejeribyggnad. Här står Tin och Anna sida vi sida i sommar och producerar ostar, smör och messmör under sina respektive varumärken, Vallkulla mejeri och Karl-Tövåsen levande fäbod. – Vi gör fjälloumi, en variant på halloumi, som på fjällkons feta och proteinrika mjölk blir härligt gräddig, berättar Anna. De gör också en hård sommarost, kryddad med kummin eller vitlök, traditionell fäbodost, kallad småost samt kärnar smör och kokar messmör. Den sistnämnda rörs i gjutjärnsgryta över öppen eld under sex till åtta timmar. Mysmjölkning av korna Det är verkligen inte någon semester Anna och Jerk har framför sig i sommar. De kommer att ta emot besökare några dagar varje vecka, Anna gör mejeriprodukter och Jerk ansvarar för djuren samt arbetar med att bärga hö och andra sysslor kring jordbruket. Tillsammans går de upp klockan 05.30 varje morgon för att mjölka korna som hålls inne i ladan om nätterna. Sedan strövar korna fritt på ängarna och i skogen hela dagarna. Vid 17-tiden är det dags för kvällsmjölkningen. – Det är “mysmjölkningen”. På morgonen är vi trötta och det är en massa knott men på kvällen är det varmt och skönt, korna är avslappnade och doftar så gott: solvarm ko och skog, ler Anna. Vallkulla mejeri Startat 2019 av Jerk Gumuns och Anna Björklöf, båda 22 år gamla. Om vintern i Västbjörka och om sommaren på Karl-Tövåsens fäbod. Har nu åtta kor som under året utökas med två till. Sommartillverkning på fäboden av smör, messmör, småost och sommarost. Till vintern ska flera produkter, bland annat en mild blåmögelost och en pastöriserad färskost utvecklas. Karl-Tövåsens levande fäbod Har utan avbrott varit igång sedan mitten av 1600-talet, kanske ännu längre tillbaka. Storhetstiden var troligen under mitten av 1800-talet då enligt kreaturslängderna 100 kor och 360 får och getter tillhörande 20 bönder vistades här en sommar. Karl-Tövåsen kan vara Rättvikstraktens första turistattraktion. Hit rullade turister i lövade skrindor från hotellen i Vikarbyn och Rättvik redan under slutet av 1800-talet. Sedan tidigt 1990-tal har Tin Gumuns arbetat med fäboddriften. Här finns ingen elektricitet och vatten leds in från en källa 200 meter upp i skogen. Här finns kor, kalvar, höns, katter, kaniner, grisar och hästar i historisk miljö. Café med sittplatser utomhus och mejerivaror till försäljning. Sommaren 2020 är fäboden öppen för besök 17 juni–8 augusti, onsdag–söndag kl. 12:00-16:00. 100 kr/vuxen och 60 kr/barn ger entréknapp som gäller för återbesök hela sommaren.

Tillagning av Crêpes

Crêpes och keramik hos Vikarbyns Crêperie

I Vikarbyn utanför Rättvik sjuder det av liv och byn föräras nu med en ny spännande restaurang. Paret Mikaela Willers och Jonas Börthas öppnar Vikarbyns Crêperie med lunchservering i trädgården intill Mikaelas keramikbutik och verkstad. Mikaela Willers butik i Vikarbyn har sedan 2011 varit vallfärdsplats för alla som älskar keramik och vackra saker. I sommar finns ännu en anledning att besöka gården, när Mikaela tillsammans med Jonas Börthas slår upp portarna till sitt crêperie med lunchservering. – Det ska bli så roligt att göra något nytt tillsammans. Vi har träffats på äldre dar och det här blir vårt gemensamma projekt. Och crêpes och galette är ju så smarrigt! De kan ätas både som matig rätt eller som söt dessert, säger Mikaela. – Vi älskar mat och det ska bli kul att servera något som ingen haft på menyn här i trakten förr, säger Jonas, som delvis är uppvuxen på en gård i grannbyn Västbjörka. För att lära sig hantverket har Mikaela och Jonas varit på kurs i crêpens och galettens ursprungsplats – Bretagne i norra Frankrike. Hela första kursveckan tränade de på att få till de lövtunna pannkakorna som steks på hällar enligt ett visst mönster. För lätt som en plätt är det verkligen inte när crêpes ska göras enligt konstens alla regler. Bland annat ska olika sorter vara antingen mjuka eller ha olika grader av krispighet och det finns 15 olika sätt att vika ihop en crêpes. En hel vetenskap med andra ord. – Det finns också massvis av goda saker som hör ihop med maträtterna. Cider från Bretagne till exempel, med låg alkoholhalt, det kommer vi självklart att servera, säger Jonas. Mikaela Willers och Jonas Börthas står bakom Vikarbyns Crêperie, som serverar läckra luncher i trädgården bredvid Mikaelas keramikverkstad.   En del nordiska inslag kommer att introduceras, men paret är noga med att inte exploatera det bretonska konceptet. Till galette används glutenfritt bovete och till crêpes har de köpt in Widichs Dala lantvete från Gustafs. Ett samarbete har startats med korvfabriken i Skattungbyn som kommer att leverera lammkorv till en av rätterna. Någon rulle med räk- eller champinjonfyllning kommer de aldrig att servera, för det är så långt ifrån traditionell crêpes man kan komma. Däremot kan det bli Galette complête med ägg, skinka och ost, Galette med lammkorv, spenat och roquefortost eller Crêpe med crème caramel och glass. Självklart serveras allt på Mikaelas keramik och cider eller äppelmust, som passar förträffligt till de franska klassikerna, hälls upp i lermuggar som hon specialtillverkat. Tre ungdomar har anställts inför sommaren och Jonas är ivrig att ta på sig kockmössan under sin semester. Han jobbar i vanliga fall med affärsutveckling. Mikaela är van vid att ha arbetsplatsen alldeles vid sitt hem och ser fram emot att starta upp den nya verksamheten vid sidan av keramiken. – Jag har alltid älskat franska språket och ostar, vin och mat. Semester får vi ha om kvällarna, då kan vi ta en båttur eller ett bad i Siljan, säger hon. Att öppna nytt under pandemin är inget som oroar nämnvärt. – Vi är obotliga optimister båda två. Uteservering med bordsservering passar ju utmärkt i sommar och vi tror på vackert väder! Vikarbyns Crêperie Sommaren 2020: Öppet onsdag-söndag, kl. 11-14 från 1 juli till en bit in augusti. Mikaela Willers keramik, öppet alla dagar hela sommaren, kl. 11-16.

Porträttbild på systrarna Kallur

Systrarna Kallur: Våra 7 favoritgrejer att göra i sommardalarna

Systrarna Jenny och Susanna Kallur från Falun fick uppdraget att tänka till kring vilka aktiviteter och utflykter de helst gör under sommaren i Dalarna. Här är listan: 1. Vandra till Carl Larsson-gården Gör som Carl och Karin Larsson själva gjorde och gå från Falun över skogen ut till Sundborn. Starta vid Skyttepaviljongen på Lugnet (stärk dig med en fika innan du ger dig av) så har du en härlig tur på 8,5 kilometer, eller i Mjölnarbo, om man promenerar med barnvagn, för en tur på 6,5 kilometer. När du är framme tar du en guidad tur på Carl Larsson-gården, lunch och promenad i de vackra omgivningarna. En kul grej för barnen är skaparverkstaden där de får måla på staffli utomhus (i supergulliga förkläden). 2. Cykla på Lugnet och avsluta med ett besök på Skyttepaviljongen Välj någon av de längre lederna, som går i vacker miljö på Jungfruberget och runt Sjulsarvet eller prova downhill-lederna inne på stadionområdet. Är man smart tar man bergbanan upp och cyklar ner. Skyttepaviljongen är det givna stället att läska sig efteråt. Kanske slinker det ner en eller ett par, tre stycken av deras sinnessjukt goda bakverk också. Det finns massor av bra cykling i Dalarna, och Biking Dalarna har gjort det lätt genom skyltning och gradering av 21 cykelområden i Dalarna från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr. På bikingdalarna.se hittar du garanterat en cykelled som passar! 3. Gör en utflykt till mysigt sommarfik På Café Nyfiket på gammelgården i Rättvik sitter man mysigt på en kringbyggd gård, och det finns utrymme för barn med spring i benen. Stora Lunån mejeri utanför Falun har både god mat och fika och djur som barn får klappa, och en stor gris som lunkar runt bland gästerna. Eller ta en pannkakslunch på nyöppnade Vikarbyns crêperie som ligger granne med keramikern Mikaela Willers verkstad och butik. Man sitter utomhus med strålande utsikt över Siljan. På andra sidan sjön öppnar Maria Danielsson varje sommar Garaget och g:a macken i Siljansnäs, med både butik och gott fika. 4. Paddla SUP i Runn Runn är en fin sjö med massor av öar och på Sjösidan i Falun finns alla möjliga slags brädor att hyra, bland annat en jättestor familjebräda. Garanterat blöt skrattfest. Packa matsäck i vattentät väska och paddla ut till Hellmansö för bad och fika. 5. Bestig Ärtknubben – ett litet berg med stor utsikt! Har man barnen med kan man ta bilen och parkera vid knubbens fot och bara ta slutspurten upp. OBS: finns en lätt (men lite längre) och en lite tuffare väg upp. Anpassa efter sällskapet! Går man med äldre eller inga barn kan man passa på att vandra en bit av, eller hela, vildmarksleden. Ärtknubben ligger utanför Bjursås. 6. Bada i en sval sjö Siljan är ett säkert kort, blir sällan speciellt varm, vilket är perfekt en varm sommardag! Vårt stalltips är att välja en lite mindre badplats, i någon av alla mysiga byar runt sjön. Skönt att slippa trängas, det är lättare att se sina egna barn i vattnet, och extra Corona-distans-säkert. 7. Åk rodel i slalombacken i Rättvik Kittlar i både vuxna och barns magar. Vi som är tävlingsmänniskor har kartlagt de två parallella banorna och vet att en är lite långsammare än den andra, men det löser man lätt genom att köra flera race, och det vill man göra ändå pga kul. När du ändå är i krokarna - passa på att äta gott på Bruntegården som ligger precis i foten av backen. Få fler tips på utflyktsmål här!

Carl Larsson-gården utomhus

En kulturresa med smak av Dalarna

Dalarna är ett av Sveriges mest välkända landskap, och det är inte så konstigt. Starka traditioner och ett rikt kulturarv som har hjälpt till att forma bilden, men också smaken, av Dalarna. Kulturresan är ett tillfälle att upptäcka och återupptäcka de platser som lämnat avtryck i historien, inspireras av unika miljöer och nu kan du också upptäcka Dalarnas smakupplevelser längs vägen. Hitta de lokala råvarorna och ta del av exklusiva erbjudanden för dig som har kulturpasset! Det röda passet som leder till kulturhistorien och nya smakupplevelser Dalarna. Många tänker nog på grönskande ängar rika på vallmo och prästkragar med blånande berg i bakgrunden. Andra ser framför sig fjällvärldens snöiga toppar och mil efter mil av längdskidspår och orörda vidder. Eller slingrande oupptäckta stigar genom trolsk skog och förbi gruvhål och hyttor? Kanske är det falu-röda hus och idylliska byar där man hittar loppisar, gårdsbutiker och sommaröppna caféer? De besöksmål som ingår i Kulturresan speglar Dalarnas mångfacetterade historia och natur vilket ger en djupgående bild av landskapet till gästerna som besöker dem. Med det röda passet i hand har du 9 stämplar att samla på din resa. Ta tillfället i akt och lär känna Anders Zorn, utforska djupen i Falu Gruva eller varför inte låta dig tjusas av de unika föremål du hittar på Porfyrmuseet? Och det bästa av allt, ta del av unika erbjudanden från Taste of Dalarna längs med vägen. Smaken av Dalarna Det är sällan man känner sig klar i Dalarna efter en eller 2 dagar. Dalarna är stort och det finns oändligt mycket att se och göra. Taste of Dalarna erbjuder många kulinariska äventyr, så flera resenärer väljer att kombinera kulturarv med smakupplevelser för att förlänga upplevelsen. Därför finns nu, på varje besöksmål som ingår i kulturresan och Visit Dalarnas turistinformationer, möjligheten att få en folder med 20 unika och smakrika erbjudanden och rabatter för dig med kulturpasset. Njut av restaurangbesök, strutsglass, tunnbröd & flera andra ekologiska och lokalproducerade råvaror! Några av de aktörer som har erbjudanden i foldern är Dala-Floda Världshus, Kulinariet, Åkerblads Gästegiveri & Muddus Hjortron, men för den som är sugen på något sött är Björgårdens Syltmakeri värt ett besök! Där hittar du en gårdsbutik med småskaligt mathantverk med djuren betandes i hagarna runt gården. Njut av syltade produkter, marmelader, drycker, chutneys och mycket mer! Det erbjuds också kurser i bärförädling, säljer olika former av hantverk och erbjuder gårdsfika. För dig som vill njuta av en fantastisk hotellfrukost kanske ett stopp på Mora Hotell & Spa passar bra? Köket är skandinaviskt med inslag från Italien och Frankrike och vid frukosten återfinns till exempel lokala läckerheter som vasaloppskorv och andra specialiteter. Njut av en riktigt bra start på dagen vid Siljan. Murboannas mejeri är ett härligt stopp längs vägen både för finsmakaren och den som vill njuta av nybakat fika. I gårdsbutiken är det naturligtvis osten som Murboannas är känt för som står i centrum, men du återfinner också gårdens andra produkter och lokalproducerade varor från olika delar av Dalarna här, som LissEllas senap, knäckebröd från stora Skedvi, saft och marmelader från Björgården, handgjord korv från Rältagården med mera! Och glöm inte att ta dig en titt genom fönstret in i mejeriet, för dig som är riktigt intresserad går det att boka en privat guidning! Vad ni än väljer att göra är Kulturresans och Taste of Dalarnas besöksmål väl värda ett besök! Tänk på att alla destinationer har olika öppettider så ta gärna reda på dem innan . Kom också ihåg att följa restriktionerna som finns pga. coronaviruset och att håll avstånd för att få en trygg och säker upplevelse!

Utforska Dalarna – 7 utflyktstips i Siljansbygden

Utforska Dalarna – 7 utflyktstips i Siljansbygden

Drömmer du också om att byta miljö och få nya intryck? Äventyret finns mycket närmare än du tror. Checka in på ett unikt boende, unna dig miljöombyte och ta sikte på alla spännande utflyktsmål som finns runt om i Siljansbygden. Här har vi samlat tips på utflykter och aktiviteter i Dalarna och Siljansbygden. Sätt Zorn i fokus Under minnesåret 2020 erbjuder Zornmuseet i Mora en sommarutställning med det bästa som går att frambringa av Anders Zorns verk. Här visas nästan allt man kan vänta sig att möta av den svenske superstjärnan – virtuosa akvareller, bilder från konstnärens älskade hembygd, aktstudier, etsningar och skulpturer. Många av verken hör till ikonerna i svensk konsthistoria: Midnatt, Vallkulla, Törnsnåret och Dans i Gopsmorsstugan. Utställningen kryddas av en rad porträtt av Zorn, somliga tecknade, målade och fotade av honom själv, andra utförda av konstnärskamrater. Den som vill veta mer om Zorn kan slå sig ned i filmsal och njuta av ett bildspel av den kände filmaren Anders Hanser. Zornmuseet har lockat besökare till Mora alltsedan museet slog upp sina dörrar för allmänheten 1939, men frågan är om det någonsin erbjudits en mer komplett och tilltalande utställning än den som visas sommaren 2020. Efter en tur i museet rekommenderas ett besök i Zorns gamla stallänga som numera huserar Café Zorn. Utställningen Zorn i Fokus visas 30 maj–31 augusti 2020 på Zornmuseet. Trädgårdsfika på Munthes Hildasholm Besök Hildasholm i Leksand, familjen Munthes välbevarade sommarhem, från 1910. Förutom huset är trädgården vida känd vars stilinfluenser är hämtade från den engelska Arts and Crafts-rörelsen. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns många fantasifulla trädgårdsrum. Vandra omkring på egen hand i parken och trädgårdarna eller följ med på en guidad visning i huset. Godsaker och lättare mat erbjuds i Hildas Trädgårdskafé och fikakorg finns för möjligheten att hitta en trivsam plats i trädgården för en rofylld paus. Besök den fantasifulla trädgården på Munthes Hildasholm och utforska de många fantasifulla trädgårdsrummen.   Ta en båttur på Siljan Följ med skepparen Erik Jalking som varje sommar visar dalabygden från sjösidan på fartyget M/S Gustaf Wasa, som trafikerat Siljan sedan 1876. Kryssningarna går enligt turlista med avgång från Leksand, Rättvik och Mora 10 juni–15 augusti. Restaurang finns ombord. Under juli beräknas även ångfartyget S/S Engelbrekt att erbjuda turer på Siljan. Besök en eller flera av Tusen trädgårdar Den 28 juni bjuder flera privata trädgårdar in till öppet hus genom evenemanget Tusen trädgårdar som arrangeras på initiativ av Riksförbundet Svensk Trädgård. En av alla som välkomnar dig denna dag är Sofia på Sätergårdens Pensionat i Vikarbyn. Här väntar tidlösa, doftande och namnlösa rosor i en vild och fri pensionatsträdgård. Trädgårdsservering med kaffe och kaka kl 10–17. På två hjul Upptäck landskapet genom någon av Dalarnas många cykelleder. Ta dig fram i lugn och ro på cykelsadeln och pausa för lunch på en gårdskrog. Leden Dalhalla runt visar Rättviks kalkframställning genom historien och slingrar sig fram genom vackert jordbrukslandskap. Med start i Mora finns en vacker cykelled till Nusnäs som passerar flera fina badplatser vid Siljan. Med målet inställt på Nils Olsson Dalahästar ges möjlighet att se hur dalahästtillverkningen går till och fylla på med energi i caféet Dalhallarundan är 25 km lång och går bland annat förbi Rättviks Gammelgård, Nittsjö Keramik och Dalhalla.   Flytande hotellrum i Orsa Att vaggas till sömns av lätt vågskvalp är något som verkligen gör semestern till ett minne för livet. På Orsasjön flyter det nya projektet ”Room of Nature”. Trots att hotellrummet flyter omkring på vattnet är det enkelt utrustat med kemisk toalett och begränsad elektricitet. Hur du kommer dit? Med kanot, förstås! Bokas genom Kungshaga Hotell. Koja bland trädtopparna Hos Näsets Marcusgård, strax utanför Furudal, kan du bo i en stor röd måne som svävar mellan träden. Det är sant! Upp till tre personer kan bekvämt njuta av naturen flera meter upp i luften, i ett minst sagt annorlunda hotellrum som byggts av ångad aska och annat material som lånats av flygindustrin. Häng i en boll mellan två höga tallar och ta chansen att se en älg beta under dig. Läs mer: Aktiv sommar i Dalarna

Daladräkt

Sommartips: Tidlöst hantverk och moderna klassiker

Skaparglädjen har historiskt sett alltid varit stark i Dalarna och trenden håller i sig. Traditioner, livsstil och miljö fortsätter att påverka formgivare och kreatörer som lever på platsen eller som vid ett besök låter sig inspireras av formspråk och färgskalor. Hantverk, second hand och loppisar, knäckebröd, choklad och keramik med dalatouch. Här följer några tips på kulturbärare att inspireras av i sommar. Frossa i Dalarnas hantverk Botanisera bland folkdräkter, trä- och slöjdhantverk och mer moderna inslag – alla med sin dalatouch. På Sätergläntan, Rättviks Hemslöjd och Mora Hemslöjd hittar du garanterat ett minne eller en gåva från Dalarna. Mikaela Willers ljuvliga keramik i Vikarbyn På Blombergsgården i Vikarbyn finns keramikern Mikaela Willers verkstad och butik. Hyllorna är fyllda av vaser, krukor, skålar och ljusstakar i härliga kulörer. I juli planeras öppning av Crêperie på gården. Fynda på loppis och second hand i Dalarna Längs vägkanterna i semesterdalarna avlöser loppisskyltarna varandra. Hemma hos-varianter varvas med laduloppisar och butiker med mer sorterat utbud av second hand och vintage. Bara att hoppa in i bilen, se till att det finns gott om packutrymme och sedan börja utforska hyllorna i jakt på det där pirret som uppstår när du gör sitt bästa fynd. BK´s Gammalt & Nytt i Insjön, PMU Second Hand i Leksand, Furudals Retro, Gökungens Kuriosa i Nittsjö och Spader Madame Retro Vintage i Vikarbyn är några exempel på utflyktsmål för alla sakletare. Klassiska Nittsjö Keramik Ett av landets äldsta hantverksföretag finns i byn Nittsjö utanför Rättvik. I fabriksbutiken hos Nittsjö Keramik hittar du bland annat nyproduktion av klassiska vaser, skålar och blomkrukor från tiden 1890–1950 formgivna av Erik Mornils, Jerk Werkmäster och Thomas Hellström. Färgglad keramik från Mikaela Willers, nyttigt och lyxigt knäckebröd från Leksands Knäckebröd och belgiska praliner från The Mangévie är några exempel på härlig daladesign.   Belgiska praliner med smak av Sverige i Furudal Evi Backeljau från Belgien som driver boendet The Mangévie i Furudal skapar chokladmagi genom sin nya satsning på pralintillverkning. Den belgiska chokladen som fylls med smaker som blåbär, hjortron och rabarber finns förutom hos The Mangévie även att köpa hos exempelvis Snitths Hantverksbageri i Furudal.  Tunnknäcke med camelinafrön hos Leksands Knäckebröd I bageributiken hos Leksands Knäckebröd finns prisvärt bröd av andrasortering. Dessutom är butiken fylld med inredning, souvenirer och mat med anknytning till bygden. En nyhet är ytterligare ett tunnknäcke till sortimentet Tre Kullor. Det nyttiga och lyxiga knäckebrödet är hantverksmässigt bakat med smak av camelina- och chiafrön. Kreativt på Stationsgatan 6 i Leksand Kalligrafen och designern Ylva Skarp kom över ett bortglömt järnvägsmagasin vid tågstationen i Leksand. Här har hon nu skapat sin egen kreativa oas, som i dag är ateljé, showroom och butik. Hos Studio Skarp hittar du Ylvas karakteristiska prints, originalkonst och produkter. I övriga lokaler på Stationsgatan 6 huserar både en keramiker, second handbutik, café, yogastudio och butiken Crona Craft vars sortimentet består av både kläder och inredningsdetaljer med fokus på svensk design.  Läs mer: Hantverk och shopping i Dalarna