Sjurgården.

Solveigs Anna – Modeskaparen i Sjurberg

Anna Bergkvist visste redan som liten att det var kläder hon ville skapa, inte konstigt kanske med tanke på att hon formligen föddes in i klädbranschen med en mamma som skapade hattar. Idag 76 år gammal brinner hon fortfarande för att se glädjen hos kunderna och att skapa kläder för alla typer av kvinnor. Nu i nära samarbete med döttrarna Maria och Christin som tagit över stafettpinnen och utvecklar företaget vidare med ateljé och tillhörande gårdsbutik i Sjurberg.


Det är svårt att inte smittas av Annas entusiasm. Hon är en färgstark profil som under decennier designat och sytt kläder under märket Solveigs Anna här på Sjurgården. Mottot har alltid varit att skapa kläder som går att leva i och som håller över tid. Nu, sedan två år tillbaka har syverkstaden utvecklats med butik som kom till efter att döttrarna Maria Litens och Christin Pehrsson stängde klädbutiken de drev i Mora. Den här våren har symaskinerna tuggat på rejält inne i ateljén då både Anna och Maria har arbetat flitigt för att få fram en egen kollektion.

– Vi närproducerar kläder och det är ju inte många som gör det idag. Vi har producerat en hel del i Portugal men i och med corona så blev det tvärstopp med produktionen där så då har vi producerat själva, säger Anna och berättar att det i princip varit jobb dygnet runt i ateljén den senaste tiden.

Bekväma plagg för välklädda kvinnor

Under årens lopp har Anna skapat kläder för kvinnor i alla åldrar som vill känna sig välklädda utan att bära plagg som skaver och smiter åt på fel ställen. För som vi alla vet är de flesta av oss inte skapta som Barbie.

– Det var en kund igår som sa att det är så skönt med våra kläder för man känner att man kan leva i dom, man känner sig fri. Och det är något som jag tycker är jätteviktigt, man ska inte behöva känna att man ska gå omkring och dra in magen utan du ska kunna gå omkring och känna att du mår bra.

Men sina många års erfarenhet i ryggen vet Anna vad hon pratar om. Hon har kunnat glädja och hjälpa många kvinnor som annars haft svårt att hitta kläder som sitter bra på kroppen. Här i ateljén kan man dessutom få hjälp med att fixa till plagget efter sin egen kroppsform.

– Alla människor har olika längder och bredder och då kan vi fixa det. Vi kan göra små förändringar på plaggen genom att ta in lite här och där, korta av och göra så att det passar. Vi ser till att våra kunder blir nöjda, det är det viktiga.

Hyllad som ung designer

Intresset för att skapa har Anna fått efter sin mamma som var modist och tillverkade huvudbonader med egen butik i Mora. Här bland tyger, trådar och mönster trivdes hon och kände redan då att det var i den här världen hon ville vara. Det blev textilstudier på bland annat Beckmans och hon etablerade sig i Stockholms modevärld som Sveriges yngsta designer med uppdrag hos många kända modeskapare. På NK såldes hennes skapelser och det var på tågresorna mellan hemmet i Mora och huvudstaden som mycket av tillverkningen skedde.

– Jag satt alltid och virkade på tåget. När jag kom fram till Stockholm mellan mina resor hade jag alltid en säck med färdiga mössor som jag levererade till NK, de hade en hel avdelning med bara mina barnplagg.

Att hon var så framåt som ung designer är något hon förundras själv över idag när hon berättar om att hennes kreationer hamnat på både kungligheter och kändisar. Men trots att hon umgicks i de rätta kretsarna och hade möjlighet att göra karriär i huvudstaden så lockade livet hemma i Dalarna mer än det glamorösa livet i storstaden.

– Jag valde familjelivet istället för karriären. Jag hade en butik i Stockholm under många år och ateljén här så jag åkte ner varje vecka fram till mitten av 90-talet men då kände jag att det här går inte i längden.

Trogen kundkrets

Men passionen för kläder och design har aldrig försvunnit. Och under åren har både Anna som döttrarna Christin och Maria arbetat upp en kundkrets av både unga och äldre från hela landet, som ständigt återkommer för att få råd och hjälp med att hitta rätt. Och här i gårdsbutiken finns märkeskläder som vänder sig till en bred målgrupp.

– Vi riktat oss egentligen till alla typer av människor. Vi har både aftonkläder och lite sportigare kläder. Sen så tycker ju inte jag att man ska sluta och piffa till sig för att man har blivit pensionär. Jag tror att det är viktigt för hälsan att hålla sig både fräsch och snyggt klädd, då blir man glad när man passerar en spegel.

Porträttbild på 3 kvinnor.
I nära samarbete med döttrarna Maria och Christin, som tagit över stafettpinnen och utvecklar företaget vidare med ateljé och tillhörande gårdsbutik i Sjurberg, fortsätter Anna Bergkvist skapa bekväma plagg för välklädda kvinnor.

 

Anna “Solveigs Anna” Bergkvist

Modeskapare – 76 år – från Mora.

Driver gårdsbutik och ateljé Solgården i Sjurberg utanför Rättvik tillsammans med döttrarna Maria Litens och Christin Pehrsson.