Tusse står på scen i röd kostym och sjunger.

Tusses dalasommar – en riktig hit

Mellosegraren och Idolvinnaren Tusse, Tousin Chiza, är Dalarnas nu starkast lysande stjärna. Blott nitton år ung har han redan ställt in sin kompass: "Jag siktar på att bli världsartist, men först vill jag uppleva ännu en innehållsrik sommar hemma i Dalarna."


Bakom de senaste årens framgångar på musikscenen ligger hårt arbete. Det är hemma i Dalarna som nybakade studenten Tusse kopplar av och laddar sina batterier mellan succéerna.

Vad betyder hembygden för dig?

– Dalarna betyder jättemycket för mig och dalfolket är mina största supporters. Leksingarna är ju galna i sitt hockeylag och att jag får ta del av samma starka stöd känns ofattbart, säger Tusse som bor med sin familj på en hästgård i den lilla byn Kullsbjörken i Tällberg, mellan Leksand och Rättvik.

– Nu när jag är mitt uppe i kaoset kring mitt artisteri, är det perfekt att landa hemma efter en lång dag med intervjuer och resor. Det är så skönt där vi bor eftersom gården ligger lite avskilt. I skogen intill plockar jag blåbär och svamp, går ut med hundarna och rider. Luften är ren och det enda jag hör är fågelkvitter, då är det som om tiden står stilla på något sätt. Det går inte hitta en mer fridfull plats.

Tusse står i vit kostym mot en mörk bakgrund och ler mot kameran.
Tusse har mycket för sig just nu och reser runt i världen, men Dalarna är hemma och hit kommer han i sommar. Foto: Gustav Ike.

Dina sommarmånader är sedan länge uppbokade med jobb…

– Ja, men jag har paxat två veckor till semester och då ska jag bada. Vi bor nära Siljan så vi brukar cykla ner och bada i viken nedanför Kullsbjörken, där finns min favoritbadplats. Jag startar gärna dagen med en joggingtur längs Siljan i soluppgången och då stannar jag alltid till på samma platser: jag doppar tårna i vattnet vid vår båt, spanar ut över sjön från en brygga i Östanhol och fortsätter sedan ända bort till ångbåtsbryggan i Laknäs. Jag har blivit morgonpigg av att jogga i så vacker natur, den kan inte jämföras med något annat.

Vad hittar du på tillsammans med din stora familj?

– Vi cyklar gärna till Rättvik för att äta Rättviksglass. Pistage och kola är mina favoritsmaker. Jag får alltid en filmisk känsla när jag promenerar ut på Långbryggan i Rättviken, där kan jag faktiskt tänka mig att spela in en musikvideo. Är dagen regnig händer det att vi åker till dalahästtillverkningen i Nusnäs utanför Mora och kollar in alla typer av dalahästar. Själv är jag ingen samlare men har redan tre stycken: en från Kullsbjörken, en Rättvikshäst och den traditionella rödmålade dalahästen.

Långbryggan i Rättvik sommartid i strålande sol.
Tusse och hans familj gör gärna utflykter till långbryggan i Rättvik.

Lockas du av äventyrliga aktiviteter?

– Javisst, alla runt omkring mig är äventyrliga så jag dras med. Det tycker jag är kul för det får mig att våga testa nya saker. Min bonusmamma Viktoria är väldigt äventyrlig. Hon vill att vi upptäcker nya saker hela tiden, men vissa dagar vill man ju bara vara hemma. Fast det är klart, att följa med på spännande grejer blir ju roligare i längden. Jag tänker alltid: ny dag, nya möjligheter, det är ett av mina livsmotton. För det är ju så, du väljer varje dag om du vill förändra något eller fortsätta i samma riktning. Hela familjen gillar att köra rodel i Rättviksbacken så där brukar vi utmana varandra. Men jag brukar aldrig vinna, jag har svårt att hålla mig kvar i banan och har till och med hoppat av i farten. Jag gillar också att hänga på Leksand Sommarland där jag åker gokart och spelar frisbeegolf, det kan jag hålla på med i en evighet. Klätterbanan är också kul, trots att jag är höjdrädd.

Vilka andra sommarfavoriter vill du dela med dig av?

– Jag åker gärna till vattenfallet Styggforsen i Boda Kyrkby. Det finns en harmoni där som jag tycker mycket om. Mina syskon och jag brukar gå runt vid fallet och prata, men det dånar så högt att vi nästan skriker till varandra. Och jag ser fram emot att en dag få uppträda under midsommarfirandet i Gropen i Leksand som lockar tiotusentals besökare. Jag har inte upplevt det stora evenemanget än, för vi brukar fira midsommar hemma på gården där vi reser en egen majstång tillsammans med släkten.

Styggforsens brusande vatten och fall sommartid.
Styggforsen är ett spännande och äventyrligt utflyktstips och också en av Tusses favoriter.

11 snabba dalafavoriter med Tusse

1. Dalahäst eller levande häst?

Dalahäst, för den kan man inte ramla av.

2. Leksandsdräkt eller scenkostym?

Jag älskar min scenkostym!

3. Knäckebröd eller tuttul?

Knäckebröd. Leksands knäckebröd med smör är det bästa som finns. Eller med gravad lax som pålägg.

Paket med leksandsbröd står uppradat på en hylla.
Knäckebrödet från Leksand är en riktig dalafavorit som är uppskattad i hela Sverige.

4. Sjö eller älv?

Sjö, för jag älskar Siljan. Och så är jag nyfiken på Runn i Falun. Där skulle jag gärna vilja segla och stanna till på en ö och ta en fika.

5. Gruva eller fjälltopp?

Jag väljer fjälltopp för jag har aldrig varit i fjällen men vill gärna åka dit.

6. Kyrkbåt eller segelbåt?

Segelbåt. Vi har en segelbåt i familjen som vi seglar med på Siljan.

En grupp människor ror en kyrkbåt på Siljan.
Kyrkbåtar på Siljan är en vanlig syn under sommaren i Dalarna, speciellt runt midsommar.

7. Fiol eller gitarr?

Fiol är mysigare att lyssna på.

8. Badkruka eller badnjutare?

Badnjutare. Jag kan ligga kvar länge i vattnet, även om det är kallt.

9. Ditt favoritkafé?

Siljans konditori i Leksand, för de har tagit fram en ”Tussebakelse” som är jättegod, med kladdkakebotten, mangomousse och hallon. Och så gillar jag Fricks Konditori i Rättvik och Vansbro konditori, det är två klassiker.

Tussebakelsen och annat fikabröd.
Det finns många mysiga konditorier och caféer i Dalarna och Tussebakelsen (till vänster) blev en riktig hit när det begav sig.

10. Dalaartist i hörlurarna?

Miss Li. Och Moonica Macs fina musik.

11. Bästa utsiktspunkten?

Vidablick i Rättvik, men även Plintsberg ovanför Tällberg, där brukar jag sätta mig med min gitarr. Och utsikten från hoppbackarna i Falun har jag precis upptäckt. Jag gillar att sitta där och snacka med mina kompisar och äta snabbmat i solnedgången.

Huvudbild fotad av Stina Stjernkvist, text av Åsa Pellas.