Två personer i utsiktstornet på toppen av Skinnaråsen i Leksand.

Samla Siljans Seven Summits

De sju topparna, ”seven summits” som de kallas på engelska, inkluderar det högsta berget i varje världsdel. Att bestiga alla sju är både en bedrift och en utmaning inom bergsbestigning. Siljansbygden må inte kunna tävla med antalet höjdmeter, men våra Seven Summits ger garanterat vackra vyer och framför allt en rolig utmaning för höstens utflykter. Dags att samla Siljanshöjder!


1. Hökberget, Mora

Parkera vid Vasaloppsspåret i fäboden Läde, ca 12 km utanför Mora. Härifrån utgår den populära vandrings- och motionsslingan Bananna – vars markeringar utgörs av skyltar med målade bananer. Efter de första kilometrarnas rejäla uppförslut väntar belöningen på toppen av Hökberget. Slå dig ner på bänken och njut av utsikten. Därefter tar du samma väg tillbaka till parkeringen eller fortsätter hela rundslingan på ca 12 km.

Utsikt från toppen av Hökberget utanför Mora.
Följ skyltningen i form av bananer till toppen av Hökberget utanför Mora.

2. Gesundaberget, Mora

På 514 meter över havet väntar bygdens kanske mest kända utsikt över Sollerön och den sydvästra delen av Siljansringen: Gesundaberget. Parkera på den stora grusparkeringen nedanför skidliftarna och starta vandringen uppför berget. Det finns flera olika gulmarkerade vandringsleder, där ”Långrundan” är den snällaste. Visst har den några brantare partier, men efter ca två kilometer är du uppe på toppen. Passa på att räkna kyrktorn – hur många kan du sikta?

3. Plintsberg, Leksand-Tällberg

Från Tällberg är det ca 3,5 km vandring till rastplatsen i Plintsberg, som leder upp på berget. Därifrån är det sedan ca 900 m upp till själva utsiktsplatsen, där det finns en slogbod med grillplats – och förstås en minst sagt slående utsikt. Passa på att äta lunch eller middag på någon av Tällbergshotellens restauranger eller hugg in på en frasig våffla på Soltägtgårdens helgöppna café i Plintsberg.

Utsikt från toppen av Plintsberg mellan Leksand och Tällberg.
Utsikt från toppen av Plintsberg mellan Leksand och Tällberg.

4. Björkberget, Siljansnäs

Ta bilen upp på Björkberget i Siljansnäs och du har direkt tillgång till vidunderliga Siljansvyer över sjöar, skogar och blånande berg. På Björkberget ligger naturum Dalarna med ett nyrenoverat utsiktstorn – varifrån utsikten är om möjligt ännu bättre. Passa även på att besöka de fina utställningarna, både inom- och utomhus. Besök Siljansnäs hotell för lunch eller middag, där köket bjuder på spännande svensk-asiatisk fusion.

Utsikt från Björkberget i Siljansnäs.
Från toppen av Björkberget i Siljansnäs går det att blicka ut över Siljansbygden i flera riktningar. Från toppen av det nybyggda tornet vid naturum blir utsikten ännu bättre.

5. Fryksås, Orsa

Fryksås Fäbod ligger 503 meter över havet och har anor från 1500-talet. Den idylliska miljön ackompanjeras av utsikten över Orsasjön och Siljan. Den som är mat- eller fikasugen slår sig ner på Fryksås Hotell & Gestgifveri eller Smidgården. Vill du se mer av omgivningarna finns det olika markerade leder för vandring och cykel.

6. Ärteråsen, Furudal

Fäboden Ärteråsen ligger högt upp på Ärteråsens berg ovanför byn Näset i Furudal. Följ den skyltade grusvägen från byn till parkeringen i skogen. En fäbodstig på ca 300 meter går från parkeringsplatsen upp till fäbodvallen. För bästa vy rekommenderas utsiktstornet, varifrån du har en storslagen utsikt åt alla fyra väderstreck över blånande berg, skogshav och Oresjön med omkringliggande bygd. 

Fäbodstugor i Fryksås fäbodar i Orsa och Ärteråsens fäbodar i Furudal.
Besök fäbodar på hög höjd i Fryksås fäbodar i Orsa och Ärteråsens fäbodar i Furudal.

7. Skinnaråsen, Leksand

Skinnaråsberget är ett av kommunens högsta med sina 496 meter över havet. De mäktiga vyerna över skogslandskapet kan avnjutas både från norra och södra toppen, där ett utsiktstorn är beläget. En 4 km lång rundslinga startar i Skinnaråsens högt belägna fäbodar, ca 20 km från centrala Leksand. Därifrån går leden upp på Skinnaråstoppen och vidare in i Kägelbergets naturreservat.

Utsiktstornet vid Skinnaråsen i Leksand.
Blicka ut över det maffiga skogslandskapet från utsiktstornet vid Skinnaråsen.

Läs mer: Här kan du hitta fler vandringar i Dalarna.