Riksspelmannen Ellinor Fritz utflyktstips i Hedemora

Riksspelmannen Ellinor Fritz utflyktstips i Hedemora

Ellinor Fritz är riksspelmannen som sedan barnsben spridit musikglädje med sin fiol. När hon åker hem till Dalarna och Hedemora har sina speciellt guldkorn som hon gärna återvänder till. Bland hennes sommarfavoriter finns både konst, kultur och natur i en härlig mix. Framför allt lockar lugnet och möjligheterna till inspiration. Här delar Ellinor med sig av sina bästa tips på utflyktsmål i Hedemora.

Tipsa om tre utflyktsmål i Hedemora!

Norns Bruk

1. Norns bruk

Norns bruk har anor från tidigt 1600-tal. Många byggnader finns väl bevarade, däribland ett kapell, herrgård och en masugn. Det skulle jag rekommendera för den historieintresserade! Jag har besökt platsen ett flertal gånger sedan min barndom och fascineras över den trolska och stilla miljön mitt i djupa skogen.

Folkmusikfesten Stjärnsund

2. Stjärnsund

– Även Stjärnsund är ett litet samhälle i vacker bruksmiljö, norr om Hedemora. En riktig pärla! Hit åker jag varje år för att se vacker natur, bada i sjön Grycken om vädret tillåter och ta del av kulturevenemang. I augusti hålls den årliga Folkmusikfesten som lockar många besökare från när och fjärran. Det är en jättefin sammankomst med musik, dans, lokalproducerad mat, konst och hantverk.

Hedemora Gammelgård

3. Hedemora Gammelgård

– Såväl under min uppväxt som idag har Hedemora Gammelgård betytt mycket för mig. Det är en skön oas mitt i centrala Hedemora som ligger intill en av stadens sjöar, Hönsan. Under sommarmånaderna ordnas kulturevenemang och så finns ett mysigt café.

 

Hur spenderar du helst en ledig dag i Dalarna?

– En ledig dag i Dalarna tar jag gärna del av det lokala kulturlivet. Plaster jag gärna besöker igen är Konsthallen Meken i Smedjebacken, Verket i Avesta med sin konstutställning Avesta Art, Munthes Hildasholm i Leksand med dess vackra trädgårdar eller varför inte Folkmusikens Hus i Rättvik.

Vad betyder Dalarna för dig?

– För mig har Dalarna kommit att få en känslomässigt starkare betydelse med åren. Jag har bott i andra delar av landet i många år och rest mycket i mina jobb, men värdesätter alltid att få komma "hem". För Dalarna och Hedemora ger mig alltid en känsla av att vara hemma. Att både hitta lugnet och att "ge mina rötter näring". Jag inspireras av den kreativa skaparanda och entreprenörskap som finns på många håll i länet och att varje stad och ort har sin egen prägel.

Om Ellinor Fritz

Ellinor Fritz

Ellinor började spela fiol vid sex års ålder och gjorde entré i folkmusikens värld via Säters Spelmanslag som tolvåring. Därefter har hon bland annat utbildat sig vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, gett ut två album och spelat tillsammans med spelmän och musiker från hela världen. 2011 blev hon riksspelman.

Idag är Ellinor verksam inom det fria musiklivet och även om hon rör sig mellan genrer är den svenska folkmusiken ofta utgångspunkten. Hon är också fiolpedagog och musiklärare.

Toppen av Våckelberget

Toppen av Våckelberget med Sophia Andersson

Sophia Andersson är en 27-årig dalkulla som älskar djur och natur, hon pysslar mycket i trädgården, bygger växthus och odlar en hel del grönsaker. Häng med henne och kompisen Marlene upp på toppen av Våckelberget norr om Falun. Berätta om bilden! – Jag och min kompis Marlene var på utflykt och vi skulle fika på toppen av berget. Hon hade aldrig varit där innan så det var självklart att vi skulle dit. Det är faktiskt hyfsat enkelt att hitta till toppen, det finns olika stigar att ta sig upp på och det är brant så man får rejält med motion. Vi höll utkik efter pilgrimsfalken som häckar där, och vi såg den faktiskt, det var första gången jag sett en! Du verkar ha ett stort intresse för naturen? – Det är helt och hållet min sambos förtjänst, han är en skogsmulle. Han kan hur mycket som helst om naturen eftersom han jagar och han har visat och lärt mig mycket. Jag uppskattar verkligen lugnet som naturen ger och att få ladda batterierna. Vilken är det bästa naturupplevelsen du haft i Dalarna? – Dalarna är stort med mycket variation i landskapet med bergen och de fantastiska sjöarna, så det finns något för alla. Men min absoluta favorit måste nog vara första gången min sambo visade mig Våckelberget, utsikten därifrån är helt fantastisk och det är mäktigt att stå på toppen. Det är lite terapi mot min höjdrädsla också! Har du några guldkorn i Dalarna som man inte får missa? – Höganäsbadet i Svärdsjö där jag är uppvuxen är ett riktigt smultronställe. Där har jag spenderat många sommarkvällar på sandudden och det är otroligt mysigt. Men det finns mycket söta, mysiga byar runt omkring i södra Dalarna, till exempel Sundborn med Carl Larsson-gården som jag starkt kan rekommendera. Om man tycker det är spännande med gamla hus, inredning och trädgård så är det rätt ställe för inspiration!

Tält framför vy över blånande berg

Tältäventyr med magisk solnedgång med Mats Hallin

Under midsommarhelgen packade Mats Hallin i Mora ner tält, spritkök och sovsäckar och gav sig ut i naturen tillsammans med familjen. Kvällens lägerplats vid Gopshusberget bjöd inte bara på en väldans massa knott, utan också på en magisk solnedgång. Berätta om bilden! – Bilden är tagen under midsommarhelgen. Jag och familjen packade tält, spritkök och sovsäckar och tog oss genom skogen till Lädesjön där vi badade. Sen fortsatte vi vidare upp på Gopshusberget där vi slog läger. Det blev en superfin solnedgång, men när solen väl gått ner bakom bergen blev det väldigt mycket knott så vi gick in i tältet och la oss. En fin upplevelse allt som allt och frukosten är ju nästan bäst när man sovit ute i det fria! Vad vill du förmedla med dina bilder? – Det är absolut roligast att fota människor och djur, men även naturbilder. Jag var och fotade vilda björnar förra helgen, det blev perfekta porträttbilder av björnarna i kvällssolen! Jag vill fånga känslan för stunden så att det känns som man är där när man ser fotot. Vad är det bästa med Dalarna? – Det bästa med att bo i Dalarna är kontrasterna, att vi har både snörika vintrar och på sommaren nästintill tropisk värme, vi har både snötäckta fjäll och fina sandstränder med en vattentemp just nu på närmare 30 grader. Vi är rätt bortskämda med det, det gäller att uppskatta de små sakerna! Något smultronställe du kan tipsa om? – Vi har fritidshus i Lövåsen, i Grövelsjöfjällen, så det är mitt smultronställe nummer ett! Men att besöka en fäbod som Hemulsjön eller Läde en fin sommardag går inte av för hackor det heller. Ta en grusväg ut i skogen och se vart man hamnar.

Cyklist på landsväg i dalamiljö

Älgmöte på cykel med Sigrin Örnklint

Sigrin Örnklint från Falun gav sig ut på en cykeltur mot sommarstugan i Leksand. Längs vägen fick hon uppleva både vackra vyer och ett mäktigt älgmöte. Berätta om bilden! – Den är tagen i somras, då jag och min son Svante cyklade från Falun till stugan i Leksand. Det är fantastiskt att få njuta av att uppleva naturen från cykeln, med vackra vyer som man med bil ”bara snabbt kör igenom”. En älg uppenbarade sig vid vägkanten, ett möte som på nära håll kändes bra mycket mäktigare från cykeln än från bilfönstret! Vill du förmedla något speciellt med dina bilder? – Jag tycker om att fota det mesta, gärna barnen och familjen, men är dock ingen linslus själv. Med mina bilder vill jag förmedla Dalarnas vackra natur. Jag tycker om att leta och hitta det vackra i varje vy. Jag använder min mobil när jag fotar, då jag föredrar det enkla och spontana i bilderna. ”I det enkla bor det vackra” som man brukar säga. Vad är det bästa med Dalarna? – I Dalarna finns det många fina småbyar, där varje bild blir som ett vackert vykort. Dalarna bjuder på stor variation med dessa småbyar, en sagolik fjällvärld, djupa skogar och sjön Siljan. Därför tröttnar man inte på Dalarna och dess motiv i första taget. Många välbevarade traditioner och ett rikt kulturliv gör att det finns mycket att uppleva. Några smultronställen du kan tipsa om? – Något jag tycker att den som besöker Dalarna inte bör missa är Dalarnas fjällvärld. Nipfjället i Idre är en storslagen och lättillgänglig fjällupplevelse för såväl småbarnsfamiljen och nybörjaren som den mest kräsne entusiasten. En dagstur från Nipfjället till Städjan är en fröjd för både ögat och själen. Ett dopp i någon av de iskalla fjällsjöarna tar naturupplevelsen till en än högre nivå!

Kvinna plockar färska grönsaker.

Dalarnas Skördefest – en kulinarisk upplevelse i världsklass

Första helgen i september slår södra Dalarnas lokala matproducenter upp dörrarna och välkomnar matglada besökare. Det ger inte bara möjlighet till kulinariska upplevelser utan också spännande och personliga möten med traktens mathantverkare. Upptäck och utforska matmarknader, gårdsbutiker, caféer och restauranger under en helg i den lokala matens och smakens tecken. Helgen 4–6 september utgör en höjdpunkt för alla som är intresserade av eller nyfikna på den lokala maten. Då går nämligen Dalarnas Skördefest av stapeln och det är möjligt att åka runt i Dalarna för att njuta av härlig mat, trevliga producenter och mysiga marknader. Från Renbiten i Idre, via Mat Runt Siljan och Tunabygdens skördefest öppnar sig så det kanske allra största klustret i södra Dalarna. Här samlar Skördefest i Södra Dalarna aktörer i Avesta, Hedemora och Säter med omnejd med ett fullmatat aktivitetsprogram. – Dalarnas Skördefest är en genuin dalamarknad som samlar producenter från Avestas, Hedemoras och Säters kommuner. I södra Dalarna har du en hot spot för lokal mat, vi har hälften av Dalarnas matproducenter i ett väldigt begränsat område. Om du tittar runt om i Sverige är det få ställen som har så mycket intressant matproduktion på ett så litet område. Det fanns alltid förutsättningar och en grund för en bra skördefest, det gällde bara att göra det mer tillgängligt, säger Olle Bengtsson från LissEllas Senap, som är en av initiativtagarna till Skördefesten som varit med från starten 2010. Den här unika koncentrationen av producenter, mathantverkare och eldsjälar lade grunden till att Dalarnas Skördefest så småningom uppstod. – Från början var det ett initiativ från oss producenter och en idé som levde hos oss. 25 av oss kom till första mötet där vi pratade om vi ville göra något eller inte år 2010. Efter det bestämde vi att vi ville och vi hade den första Skördefesten samma år. Det är svårt att uppskatta antalet besök, men vi hade kanske 1500 besökare första året och de var så nöjda att vi fortsatte. Förra året hade vi runt 26 000 besökare. Under Dalarnas Skördefest är det möjligt är det möjligt att besöka producenter och mathantverkare på flera platser runt om i Dalarna.   2020 ett speciellt år Skördefesten har i många år varit en samlingspunkt för matälskare och de flesta besökare rör sig mellan minst 4–5 besöksmål och producenter under helgen. Inför Skördefesten 2020 berättar Olle att det har gjorts många anpassningar och avvägningar, med hänsyn till pandemin. – Några av våra besöksmål kommer inte klara att hålla restriktionerna, till exempel då deras lokaler kan vara för trånga och de har därför fått lov att ställa in. Andra producenter som har delevent kanske håller till utomhus eller hittar liknande lösningar. Vi har platser med stora utomhusutrymmen och har goda möjligheter för att skapa distans. Alternativet att helt ställa in Skördefesten var också uppe, men efter många vändor, diskussioner och resonemang valde de ändå att köra. – Vi en väldigt stark reaktion över att vi funderade på att ställa in, så vi beslutade oss för att genomföra Skördefesten även i år. Vi producenter som kan möta restriktionerna och anpassa oss kommer göra det. Vi för en nära och löpande dialog med varandra och vi följer alla riktlinjer som finns, poängterar Olle. Trygg och lokal matförsörjning Varje år har Skördefesten ett speciellt tema. Förra året stod till exempel potatisen i centrum och i år handlar det om ”Trygg och lokal matförsörjning”. – Det här temat är något vi har jobbat med hela tiden, sedan starten. Vi vill bygga en lokal identitet och trygghet i att vi har en lokal matförsörjning samt att konsumenter och producenter känner varandra, säger Olle. Han menar också att Skördefesten fyller en viktig symbolisk funktion i sammanhanget. – Skördefesten är sinnebilden av det här, den är en grundpelare och har alltid varit det. Skördefesten är i första hand till för stamkunder, vi producenter möter våra kunder och tvärt om. 80 % av våra besökare kommer från våra kommuner eller grannkommunerna. Vi tror att om man åker hit för att besöka och uppleva Skördefesten så gör man flera besök, medan en och annan lokalbo kanske bara sticker in huvudet hos sin granne som är producent för att säga hej. Muddus Hjortron i Kolarbo utanför Avesta och Skedvi Bröd på saluhallen Kulinariet i Stora Skedvi är två av de aktörer som medverkar under Dalarnas Skördefest.   En uppskattad lokal upplevelse För många matälskare som bor i södra Dalarna är Skördefesten en av höjdpunkterna på året och sedan länge markerad i kalendern. Det är något speciellt att få se hur den lokala maten produceras och att få möta passionerade eldsjälar som brinner för sitt mathantverk. – Skördefesten har växt mycket mer än vad vi kunnat tro. Det visar också att det behövs olika möjligheter att besöka matproducenter. Det är spännande att åka runt och upptäcka det unika och speciella. Det lilla som kanske egentligen inte är ett besöksmål i sig blir ett tillfälle att möta den lokala maten. Du träffar människor som passionerat jobbar med smaker och upplever, det är en guldgruva där smaken står i centrum. Alla medverkande har dessutom enormt hög kompetens inom sitt område, säger Olle.   En del av charmen att finnas i ett landskap där det händer mycket gör att det också finns många vägar in för den som är sugen på att testa sina egna matmässiga vingar. – Det går att testa i liten skala för de mindre producenterna som precis kommit igång. Vi har ett antal producenter som utvecklats och utökat verksamheten, mycket tack vare Skördefesten. Om man börjar att ta emot besökare under en helg lär man sig. Vi håller också en hög kvalitet och det är intressant att se att vi har flera företag som håller en internationell standard. Bevis på framgång och utveckling Under Skördefesten har besökarna möjlighet att skriva i den digitala Skördefestloggen och berätta om sin upplevelse av Skördefesten. Olle säger att det alltid är roligt att få höra vad besökarna tyckt och tänkt. Dessutom ökar det möjligheterna för arrangörerna att utveckla och förbättra upplevelsen för besökarna. – Förra året hade vi faktiskt inte en enda negativ kommentar i Skördefestloggen. Tidigare år har vi varit noga med att ta till oss av besökarnas kommentarer och vi jobbar hela tiden på att förbättra och rätta till. Sen är det alltid lika fantastiskt att läsa kommentarer som ”Jag bor på fel plats” eller ”Jag kanske ska flytta hit ner hit”. Tänk att vi får de reaktionerna från att folk besöker oss, och tycker att de är så bra att de vill flytta. Det verkar helt enkelt som att det finns något unikt och genuint i maten, smakerna och människorna som jobbar med det här. – Det visar att det vi gör berör människor, det finns något i södra Dalarna som berör in på djupet i själ och hjärta. Det skapas upplevelser som sitter på djupet och som får oss att växa och knyta an människa till människa, det gör att vi lever ett bättre liv. Oppigårds bryggeri och Café Wahlman i Hedemora är ytterligare två aktörer som bjuder besökare på lokala smakupplevelser under helgen.   Dalarnas Skördefest och Skördefest i Södra Dalarna Skördefesten 2020 äger rum den 4–6 september. Fullständigt program och karta till de olika medverkande aktörerna finns här: Skördefest i Södra Dalarna. Tänk på att öppettider hos respektive aktör kan variera, så titta i foldern när just dina favoritbesök har öppet. Under hela helgen 4–6 september pågår Dalarnas Skördefest runt om i hela Dalarna. Det inkluderar aktiviteter på flera olika platser, från Renbiten i norr via Mat runt Siljan, Tunabygden och hela vägen ner till södra Dalarna. På den gemensamma sidan dalasmak.se presenteras löpande information om varje evenemang. Taste of Dalarna Flera av de aktörer som deltar under Dalarnas skördefest är också medlemmar i Taste of Dalarna. Det är ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer om respektive aktör och utforska kartan som tar dig till de olika smakfulla platserna: tasteofdalarna.se.

Helena Olmås vid Vasaloppskontrollen i Oxberg.

Träningsprofilen Helena Olmås: Naturen är mitt livselixir

När löparen, vandraren och träningsprofilen Helena Olmås från Rättvik möter naturen blir hon en bättre människa. Det är då hon varvar ner, fyller på systemet och laddar batterierna. Under de obligatoriska besöken i uppväxtens Dalarna är Vasaloppsleden, Gesundaberget och Siljansleden självklara favoriter – liksom den vidunderliga utsikten från Söderås. Helena Olmås är född och uppvuxen i Röjeråsen utanför Rättvik, med naturen alldeles utanför husknuten. – Där och då tänkte jag inte så mycket på det, men som vuxen boende i Stockholm inser jag vilket privilegium det var att växa upp på det sättet. Idag är naturen min rekreation, min bästa återhämtning och jag behöver en stor dos natur med jämna mellanrum för att fungera. När storstadslivet blir alltför hektiskt åker jag "hem" och laddar batterierna ordentligt. Natur och äventyr har varit en väldigt stor del av Helenas liv, både privat och i arbetet, de senaste åren. Något som bland annat resulterat i en pilgrimsvandring genom Spanien, 300 mil till fots över Nya Zeeland och flera turer upp på Afrikas högsta berg Kilimanjaro. – Naturen är lite av mitt livselixir och den gör mig kort och gott till en bättre människa. Det går ofta väldigt snabbt i mitt huvud och jag lever i ett ganska högt tempo. Ute i naturen kan jag varva ner på riktigt, både mentalt och fysiskt, och fylla på med energi. Den friska luften, tystnaden och allt det vackra i skog och mark får mig verkligen att växla ner och ladda om – en riktig omstart för hela systemet. Jag tänker klarare tankar, sover bättre och blir generellt på bättre humör. Som en dundermedicin! Helena vurmar för de nära naturupplevelserna med låg tröskel: "Du kan börja med att ta med en kompis och leta upp närmaste elljusspår eller markerad led i ditt närområde."   Men de äventyr som naturen bjuder på behöver inte nödvändigtvis finnas långt borta, något vi inte minst fått lära oss den här våren. Lika många och lika stora äventyr står redo alldeles runt knuten. – Jag tror att allt handlar om att våga ta steget ut över tröskeln, det behöver inte vara så avancerat. Du kan börja med att ta med en kompis och leta upp närmaste elljusspår eller markerad led i ditt närområde. Eller en skidbacke i närheten där ni kan gå upp och ner ett par vändor. Ta med fika och upptäck hur gott det är att äta en smörgås och dricka en kopp termoskaffe utomhus när man har rört på sig. I Dalarna finns det massor med naturområden med fint uppmärkta leder, som Hemus i Mora eller Jarlstugan i Rättvik. Enkelt och nära, men fortfarande väldigt vackert. Just naturen i området kring Siljan har något visst. Helena nämner tystnaden och de milsvida skogarna, att urskogen bara finns en kort bit bort från samhällena och vattendragen som dyker upp i skogen när man minst anar det. – Det är något speciellt med storslagna naturvyer, oavsett om det är en vidunderlig utsikt som den från Söderås eller en blöt myr med guldgula hjortron på något av mitt och mammas hemliga bärgömmor. Det är något trolskt med våra svenska dalaskogar, något som gör mig lugn och lycklig i själen. Naturen lugnar och just det, lugnet, är något som förenar alla mina minnen från Dalarna. Årets sommar har gjort att hon, som vanligtvis har det mesta planerat och klart långt i förväg, fått tänka om och sikta på ett mer spontant upplägg. – Ett par turer till Dalarna blir det garanterat, förmodligen både för min favoritlöptur Oxberg–Mora och några vändor upp på toppen i Gesunda. I övrigt är jag sugen på att åka till Sälen och upptäcka nya marker, kanske även ta en tur runt Grönklitt som jag bara tidigare har upplevt vintertid. Jag skulle också vilja ta mig fram på Siljan med kajak eller kanot, det har jag aldrig testat. Det finns mycket härligt att uppleva bara man öppnar ögonen! En löptur i Mora med omnejd, gärna längs Vasaloppsleden, tillhör Helenas favoriter. Likaså är Gesundaberget en återkommande plats för såväl träning som avkoppling.   Tre tips på vandring och löpning i Siljansområdet Vasaloppsleden ”Jag har sprungit Ultravasan 90 två gånger och även sprungit hela leden ensam över två dagar. Min mamma skjutsade mig till Berga By och på vägen lämnade vi mat och ett ombyte till mig på vandrarhemmet i Evertsberg. Jag sprang från Sälen till Evertsberg med en löparryggsäck på ryggen, sov på vandrarhemmet och sprang sedan vidare ner till Mora dagen efter. Det är en otroligt vacker och välmarkerad led och det är speciellt att vara ensam ute i en tyst skog. Jag kan verkligen rekommendera leden, antingen alla 90 kilometer eller några av dem.” Löpning i Mora med omnejd ”Jag gillar att springa eller vandra i Hemus Skidstation, köra backpass på Gesundaberget eller springa Moralånga-rundan ute i Östnor. Att ta bussen till Vasaloppskontrollen i Oxberg för att sedan ta mig tillbaka till fots till Mora är också något jag har gjort många gånger. Klassisk mark och ett lagom långt äventyr på knappt 30 km som man med mer eller mindre lätthet gör på en dag.” Siljansleden ”Vill man ha något längre att bita i finns det fina delar av Siljansleden. En favorit är att starta vid bygdegården i Bergkarlås, dit det går buss, vandra Daddbobägen ut till Siljansleden och sedan fortsätta via min barndomsby Röjeråsen ända till Rättvik. Sedan tar man tåg eller buss tillbaka till Mora. En otroligt fin och lite längre dagstur! Jag vandrade den ensam för ett par somrar sedan, men hade kanske önskat ha sällskap när jag passerade helt färsk björnspillning utanför Tammeråsen.” Helena Olmås är född och uppvuxen i Rättvik och bor idag i Stockholm, där hon bland annat jobbar som marknadskoordinator, personlig tränare och löpcoach. Följ henne på Instagram @helenateodora eller på healthbyhelena.com.

Kärsti Hård, som äger och driver Snitths Hantverksbageri i Furudal.

Bakat med kärlek hos Snitths Hantverksbageri i Furudal

  ”Hej alla brödälskare! Min dröm är att öppna ett hantverksbageri i Furudal.” Så står det skrivet i ett inlägg på Facebook som publicerades av Kärsti Hård i mitten av januari 2015. Det var starten för Snitths Hantverksbageri i Furudal som idag kommit att bli en naturlig mötesplats för lokalbor och ett besöksmål väl värd resan. Trots att cafédelen är stängd för dagen råder det stor aktivitet inne i bageriet. Här bakas det surdegsbröd och väldoftande kokostoppar med citron. Hemvändaren och eldsjälen Kärsti Hård bjuder in till kaffe och pratstund. Hennes entusiasm för orten Furudal är påtaglig och sedan bageriet öppnade för fem år sedan har fler vågat satsa på egna verksamheter och samarbetsviljan är god. – Jag har idéer som jag vill få ut, jag slänger ut dem utan gränser och blir bemött med positiv respons. Går de inte att förverkliga är det bara att konstatera och gå vidare. Vi är aldrig ensamma som företagare i Furudal, vi kan alltid bolla med varandra och det är ömsesidigt. Utanför entrédörren står en låda med pelargoner och ett swishnummer. Det är svägerskan Carina Hansson som uppmuntrats att starta eget och sälja blommor. – Det saknades möjligheten att köpa en vacker fredagsbukett, så vi började prata om att vi behövde blommor i Furudal och nu är det verklighet. Så roligt och uppskattat! Hantverk som gått i arv Intresset för bakning ligger i släkten. Kärstis morfar Arne Snitth drev bageri i samma lokal och före honom hans far Erik Snitth. På den tiden hette det Snitths Konditori. – Mor bakade alltid och jag sprang här i lokalerna när jag var liten, åt marsipan minns jag.  Även om intresset för bakning alltid funnits där fanns inga tankar på att flytta hem till Furudal och starta bageri. Då, för åtta år sedan, var Sigtuna Kärstis postort. – Allt rullade på. Jag och min man Per hade bra jobb på Arlanda, lån upp till öronen, barnen var utflugna. Mor och far i Furudal började bli äldre, de behövde hjälp och vi var i Furudal allt oftare. Vi bestämde oss för att flytta hem, tänkte att det löser sig med jobb. Vi kände inte någon stress. Väl på plats i Furudal bestämde sig Kärsti för att renovera den fastighet i centrala Furudal som ägdes av släkten. Med stor omsorg och kärlek till byggnadens historia växte Snitths Hantverksbageri fram – en plats som kommit att bli en viktig mötesplats för både lokalbor och tillresta. Även om livet som egen företagare innebär hårt jobb njuter Kärsti av tillvaron. – När mina kompisar kommer för att hälsa på får dom jobba. Vi jobbar jämt. Jag kan själv påverka min egen situation och det är upp till mig om det ska flyta på. Skulle jag vilja vara ledig kan jag styra det. Jag tycker det är skönt. Som för de flesta egna företagare är det en livsstil. Den hemtrevliga och välkomnande känslan avspeglas i såväl cafémiljön som i bakverken.   Hockeybullen lockar långväga gäster Allt i bageriet är tillverkat för hand på lokala råvaror så långt det är möjligt, bakat med känsla och med stor omtanke. Den känslan förmedlas även i cafémiljön, vars ljusa toner och jordnära materialval förmedlar ett lugn. – Man ska känna sig välkommen, det ska vara trevligt att gå in här. Jag önskar att jag kunde stå i kassan mer för att svara på frågor om brödet. Jag gillar att möta kunder. Förutom surdegsbröd finns det en storsäljare som människor reser långväga för att få prova – hockeybullen. Ett bakverk som Kärstis morfar var först med att baka. – Varje sommar kommer det in många personer som under sin barndom gått på hockeyskola i Furudal, minns att de ätit en särskild bulle och att de bara måste få prova den igen. När de får reda på att bullen fortfarande produceras blir de barnsligt förtjusta. Hockeybulle ska man äta i Furudal, det är bara här den smakar så gott. Den klassiska Hockeybullen är en populär klassiker som lockar långväga gäster.   Kärsti Hård och Snitths Hantverksbageri Ålder: 63 årBakgrund: Arbetade för SAS i många år, men bytte inriktning till att bli hantverksbagare i samband med flytten hem till Dalarna.Gör: Driver Snitths Hantverksbageri i Furudal.Intressen: Segla på Oresjön, vandra i skogen.Tips: På fredagar levererar Kärsti bröd till butiken Handslaget i Rättvik. Se aktuella öppettider för Snitths Hantverksbageri på Facebook. Fler exempel på lokala smakupplevelser hittar du på tasteofdalarna.se

Exteriör på butiken Handlarn Våmhus.

Handla, fika och prata hos Handlarn Våmhus

Förutom utbudet av mat och service är Handlarn Våmhus byns självklara samlingspunkt. Ägaren Andreas Sparr berättar mer om butiken som har det mesta såväl lokalbor som besökare kan tänkas behöva dagligdags. Vad erbjuder ni kunder sommartid? – Vi är en liten jourlivs och lanthandel där man kan handla lite av varje. Plus att vi är byns samlingspunkt, där man kan träffas och prata eller sitta och äta och uträtta en mängd ärenden. Förutom ett bassortiment av livsmedel har vi en del saker till bilen och är också ombud för Posten, Apoteket, ATG och Svenska Spel. Vi har också en liten servering och under sommaren gör vi i ordning så man kan sitta ute och äta eller fika. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? – På ett sådant här litet ställe får man anpassa sig utifrån varje situation och göra det bästa av det. Ibland ringer man och ber oss packa ihop varor och gå ut med dem. Under 30 minuter på morgonen har vi öppet enbart för riskgrupper. Vi har handsprit och plasthandskar för besökare samt har som rutin att regelbundet torka alla ytor och handtag. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? – Tomteland är ju ett måste. Annars rekommenderar jag att ge sig ut i naturen. Det finns mycket vackert att se, som Storstupet och Helvetesfallet i Orsa, eller om man tycker om att fiska så finns det många fiskevatten häromkring. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna