En bakelse på en tallrik.

Riksspelmannen Ellinor Fritz utflyktstips i Hedemora

Ellinor Fritz är riksspelmannen som sedan barnsben spridit musikglädje med sin fiol. När hon åker hem till Dalarna och Hedemora har sina speciellt guldkorn som hon gärna återvänder till. Bland hennes sommarfavoriter finns både konst, kultur och natur i en härlig mix. Framför allt lockar lugnet och möjligheterna till inspiration. Här delar Ellinor med sig av sina bästa tips på utflyktsmål i Hedemora.


Tipsa om tre utflyktsmål i Hedemora!

Norns Bruk utanför Hedemora.

1. Norns bruk

Norns bruk har anor från tidigt 1600-tal. Många byggnader finns väl bevarade, däribland ett kapell, herrgård och en masugn. Det skulle jag rekommendera för den historieintresserade! Jag har besökt platsen ett flertal gånger sedan min barndom och fascineras över den trolska och stilla miljön mitt i djupa skogen.

Folkmusikfesten i Stjärnsund.

2. Stjärnsund

– Även Stjärnsund är ett litet samhälle i vacker bruksmiljö, norr om Hedemora. En riktig pärla! Hit åker jag varje år för att se vacker natur, bada i sjön Grycken om vädret tillåter och ta del av kulturevenemang. I augusti hålls den årliga Folkmusikfesten som lockar många besökare från när och fjärran. Det är en jättefin sammankomst med musik, dans, lokalproducerad mat, konst och hantverk.

Midsommarfirande på Hedemora gammelgård.

3. Hedemora Gammelgård

– Såväl under min uppväxt som idag har Hedemora Gammelgård betytt mycket för mig. Det är en skön oas mitt i centrala Hedemora som ligger intill en av stadens sjöar, Hönsan. Under sommarmånaderna ordnas kulturevenemang och så finns ett mysigt café.

 

Hur spenderar du helst en ledig dag i Dalarna?

– En ledig dag i Dalarna tar jag gärna del av det lokala kulturlivet. Plaster jag gärna besöker igen är Konsthallen Meken i Smedjebacken, Verket i Avesta med sin konstutställning Avesta Art, Munthes Hildasholm i Leksand med dess vackra trädgårdar eller varför inte Folkmusikens Hus i Rättvik.

Vad betyder Dalarna för dig?

– För mig har Dalarna kommit att få en känslomässigt starkare betydelse med åren. Jag har bott i andra delar av landet i många år och rest mycket i mina jobb, men värdesätter alltid att få komma "hem". För Dalarna och Hedemora ger mig alltid en känsla av att vara hemma. Att både hitta lugnet och att "ge mina rötter näring". Jag inspireras av den kreativa skaparanda och entreprenörskap som finns på många håll i länet och att varje stad och ort har sin egen prägel.

Om Ellinor Fritz

Ellinor Fritz

Ellinor började spela fiol vid sex års ålder och gjorde entré i folkmusikens värld via Säters Spelmanslag som tolvåring. Därefter har hon bland annat utbildat sig vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, gett ut två album och spelat tillsammans med spelmän och musiker från hela världen. 2011 blev hon riksspelman.

Idag är Ellinor verksam inom det fria musiklivet och även om hon rör sig mellan genrer är den svenska folkmusiken ofta utgångspunkten. Hon är också fiolpedagog och musiklärare.