Sommardag vid en å.

Natursköna forsar och lugna vatten lockar paddlare till Dala-Floda

I Dala-Floda går äventyr och naturupplevelser hand i hand. Här finns sedan många år ett upparbetat nätverk av entusiaster som alla har en sak gemensamt, de älskar friluftsliv på vatten och att få andra att uppleva paddlingsglädje. Det du med stor sannolikhet kommer att möta här är natursköna forsar, ett rikt djurliv och djupa gammelskogar. Känslan av att vara i vildmarken är nära.


En av de som brinner för att fler ska få uppleva naturens skönhet i sommarskrud och dessutom få kunskap om den, är naturguiden Jens Sarlin på Next Step Nature som bland annat erbjuder sen kvällspaddling längs en slingrande å. Här finns stor chans att få se skygga djur på nära håll. Och det är få saker som kan få kropp och själ i harmoni så effektivt som att sakta glida fram i en kajak strax ovanför vattenytan i skymningen och insupa sommarens dofter när kvällssolen målar himlen i pastellfärger. Här finns både äventyret och lugnet på en och samma gång då spännande djurmöten kan överraska med de mest fantastiska ögonblick när man minst anar det.

- Just på kvällen börjar djuren röra på sig och fåglarna kommer igång igen. Bland annat kan man få se bäver här, de är väldigt aktiva då. Vi paddlar genom ett jordbrukslandskap med mycket lövskog där det finns många fåglar och man kan få se djur som går ner och dricker vatten, så det finns mycket att titta på. De flesta som har varit med har blivit helt betagna. Det känns som att du är i vildmarken fast du kan förnimma byn i bakgrunden. Just det här lugna och spännande, att åka på en å som ringlar sig fram där man aldrig vet vad som kommer bakom nästa krök, tror jag triggar de flesta. Jag är lika nyfiken varje gång, säger Jens Sarlin.

Kille som paddlar kajak.

Kunskap om naturen och äventyr i lugnt tempo

Jens som driver företaget Next Step Nature har inriktat sig på att ta med både erfarna och oerfarna naturvänner på upptäcktsfärder under trygga förhållanden. Han vill hjälpa fler människor att ta steget ut i naturen och som gammal friluftslärare och utbildare av naturguider vill han också dela med sig av sin erfarenhet och kunskap om naturen och djurlivet de möter längs vägen.

- Jag tror att det finns ett stort behov av att lära sig mer om naturen och samtidigt göra något trevligt. Mina turer är på lugna vatten så man ska kunna känna sig trygg och vara med även om man inte har så mycket förkunskap. När man känner sig trygg kan man lära sig mer under paddelturen både vad gäller paddelteknik, utrustning och det vi möter i naturen.

Kombinera paddling med vandring i djup gammelskog

Dala-Floda har blivit något av ett mecka för paddlare där utbudet av kurser och dagsäventyr på både lugna och strömmande vatten erbjuds. Under sommaren arrangerar Jens längre och kortare äventyr med vandring i gammelskog och paddling. Och tillsammans med Kajaktiv, som är en av de andra aktörerna inom paddling i Dala-Floda, kommer det att erbjudas lite längre dagsturer i sommar.

- Det finns mycket att titta på och mycket att prata om, avslutar Jens som hittat sitt naturparadis ett steg från vildmarken.

Läs mer om att paddla i Dalarna