Kvinna som cyklar längs en grusväg.

Mora Outdoor – En knutpunkt för friluftsliv

Owe Hållmarker brinner för friluftsliv. Via portalen och Facebook-sidan Mora Outdoor samlar han förslag på leder för cykling och vandring, fäbodar, friluftsbad, naturreservat och utsiktsturer i Mora med omnejd. En riktig guldgruva för den som vill ge sig ut i naturen i sommar, endera på de mer välkända turerna eller för att upptäcka nya guldkorn.


Först och främst grattis – du utnämndes nyligen till Årets miljöpristagare i Mora kommun för ditt arbete med Mora Outdoor.

– Ja, det var en trevlig överraskning. Jag har lagt ner mycket tid på det här under många år, det startade för elva år sedan, så det är kul att det uppskattas. I motiveringen lyftes att jag inspirerar till att semestra på hemmaplan, uppskatta det som finns i närområdet och samtidigt ha förståelse och respekt för vår natur.

Vilka är dina egna friluftsfavoriter?

– Jag har ju varit överallt, men jag återvänder ibland till vissa ställen. På Mora Outdoor finns något som heter utsiktsturer. Det är berg där man får kämpa lite, men sen kommer man upp på fina utsikter. Som Hykjeberg, Linnéstigen på Gopshusberget eller Mora-Nisserundan på Norra Garberg upp till Brandtornet. Vi måste ta med Gesundaberget, efter en kämpainsats när man nått toppen är det en vidunderlig utsikt över Siljan. En fika i toppstugan sitter då fint. Sen är Alderängsturen fin nere vid älven. BanAnna i Läde är också bra, med både berg, älv och Hökbergs fäbod. En lite okänd runda är den som går till Harkenberget i Siljansfors. Den är 5 km lång, välmärkt och där kan man samtidigt passa på att titta närmare på Siljansfors skogsmuseum.

Vad är det som lockar där ute i skogen?

– Jag uppskattar platser där det är helt tyst och lugnt, där man bara hör fåglarna och ingen trafik. Just den avkopplingen och att komma ifrån tjo och tjim. Jag tror man behöver och uppskattar det. Det är ofta utländska turister jag brukar se när jag är ute på vägar bortom staden, då möter jag ofta någon holländare eller tysk som är ute och rekar. De läser kartor och hittar ställen på egen hand, för de gillar den vilda naturen vi har här.

Märker du någon skillnad i inställningen till natur och friluftsliv sen du började?

– Ja, det är en rejäl skillnad. Vandring och cykel har verkligen slagit igenom. Som Orsasjön runt för ”vanliga” cyklister har blivit populär och Biking Dalarna som har tagit fram flera turer som utgår centralt från Mora Parken. Sen tror jag att fäbodar ligger i tiden. Bara att besöka och uppleva sådana, som Vika-fäbodarna Fulåberg och Axi eller Våmhusfäboden Indnäs. Indnäs är en riktigt fin fäbod som fått utmärkelse för hur välskött den är. Sen måste jag lägga till att man måste vara varsam när man är ute i naturen och på fäbodar. Var varsam mot naturen och ta med allt du tar ut hem igen.

Har du själv varit på alla ställen du tipsar om på Mora Outdoor?

– Jag är ute och rekar allt. Eftersom jag är fotointresserad så jag slår ihop nytta med nöje och tar bilder samtidigt. Min sambo blir lite irriterad om vi går tillsammans, för jag ska stanna och ta kort hela tiden, men hon har vant sig nu. Sen märker jag att fler och fler visar uppskattning och många betar av hela vandringslistan. Det är kul!

Läs mer på moraoutdoor.se

Porträtt bild på Owe Hållmarker.
Owe Hållmarker brinner för friluftsliv och för att få fler att upptäcka naturen i och kring Mora. Nyligen utnämndes han till Årets miljöpristagare av Mora kommun, bland annat för arbetet med att inspirera till att semestra på hemmaplan.