Två personer flugfiskar stående i ett vattendrag.

Mer än bara fiske hos Anglerman

En känsla av här, nu och total avkoppling. När någon annan tänkt på allt runtomkring och du kan lägga fullt fokus på stunden, naturen, omgivningarna, vattnet, fisket. Det är då den kan infinna sig. Den riktigt stora fiskeupplevelsen, som varken kräver många eller stora fiskar.


Fisket har varit en del av Michael Nybergs liv sedan barnsben. Den har tagit honom till Norrland, Norge, Skottland, Alaska och många platser runtom i världen. Ändå är det i Älvdalen han har landat. Där har han sina rötter och driver nu Anglerman Fishing Adventures

– Jag är rätt aktiv och det händer mycket på alla håll och kanter, men när jag fiskar kan jag bara fokusera på fisket. Det är mitt andningshål, säger han. 

Spänningen, utmaningen och närheten till naturen som kommer med fisket har alltid lockat. I början handlade det kanske mest om att fiska mycket och få stora fiskar. Idag har inställningen skiftat och fokus ligger på att hjälpa andra att uppleva fiskets magi. Och att vara fiskeguide är minst lika roligt. 

– Vissa kommer för att fånga stora fisken, andra för att lära sig teknik, andra för upplevelsen med naturen, maten och kulturen. Ingen besökare är den andra lik och det finns ingen statisk mall för hur en upplevelse blir. Det här är ingen volymprodukt, utan allt är skräddarsytt utifrån varje kunds behov. 

En person flugfiskar i ett vattendrag med höstfärger på träden runtomkring.
Michael Nybergs fokus ligger på att hjälpa andra att uppleva fiskets magi. Foto: Anglerman Fishing Adventures.

Fiskets zen

Fast fiskar gör man förstås alltid. Likaså ingår mat, boende och full all inclusive-service under en tur med Anglerman Fishing Adventures.

– Här behövs inga förkunskaper och ingen utrustning, vi har allt sådant. Man kommer för att koppla av.

Det är också då, när man kan släppa allt runtomkring och bara fokusera på här, nu och fisket, som de där verkliga guldstunderna infinner sig. Vissa har kallat det att hitta ”zen”, en slags upphöjd och intensifierad närvaro i nuet, via fisket.

– Omgivningen, tryggheten och värdskapet skapar tillsammans det här zen. När man inte behöver oroa sig för lunchmackan eller om allt är packat i utrustningen. Då är det inte heller bara fisket man kommer ihåg. Övernattningsplatsen, stunden vid elden, älvdalska språket och kulturen gör också avtryck. Det finns så många bottnar i det här som vi vill väva ihop.

Collage: En kvinna flugfiskar och en fisk syns med en fluga i munnen.
Hos Anglerman skräddarsys upplevelsen utifrån varje kunds behov. Foto: Anglerman Fishing Adventures.

Äkta vildmark och vidsträckta fjäll

Även om basen finns i Älvdalen, går de guidade turerna till fiskepärlor i hela norra Dalarna.

– Här går det att fiska i alltifrån djupa skogar till flugfiske efter harr och öring i ombytliga vatten, till rödingsfiske i vilda fjällvatten. Norra Dalarna har en av de sydligaste, mest äkta vildmarkerna i Sverige. Det gör något med människor när man inte längre har täckning, när man inte ser andra människor eller spår av mänsklig påverkan förutom vägen man åker på.

Så har vi återigen hamnat i djupare frågor än fisket i sig. Det blir tydligt att den upplevelse och filosofi han vill förmedla är större än så. 

– Det kan vara en dag som är helt magisk med kombinationen av fisket, vädret, sällskapet. Det är en helhet i det där och man kommer närmare varandra.

100 procent upplevelse

Varför ska man då involvera en guide när man ska fiska? Är det inte bara att ta sitt spö, köpa ett fiskekort och kasta ut? För Michael är svaret enkelt:

– Vi kan ta dig till platser du inte visste fanns. Framför allt kan en guide förkorta tiden till att du faktiskt ska kunna få fisken på kroken som du hoppas på. Annars kan du spendera dina semesterdagar med att leta efter rätt plats – som vi kan ta dig till direkt på första dagen. 

Med en guide är förutsättningarna helt enkelt bättre att få en lyckad upplevelse, vare sig det handlar om att få fisken på kroken, att lära sig fiska eller att ha en säkerhet i ryggen. 

– Gör vi något ska det vara till 100 procent och top notch, annars kan det vara. För oss handlar det inte om att garantera den största fisken eller flest fiskar. Däremot kan vi se till att du kommer hem med en massa härliga nya upplevelser.

Läs mer om Anglerman Fishing Adventures.

En hand håller ett spö mot en solnedgång.
Foto: Anglerman Fishing Adventures.

Fler fiskepärlor

  1. Älvdalens Fiskecenter
    Här finns det mesta som behövs för en lyckad fisketur, med extra fokus på flugfiske. Förutom flugor och material för egen tillverkning av flugor finns spön, linor, rullar, kläder, fiskekort, uthyrning av båtar och utrustning. De erbjuder även fiskekurser.
  2. Fiska i nationalparken 
    Bo i de omtalade Rösjöstugorna, mitt i Fulufjällets nationalpark. Njut av fjällen, de vida vidderna och den vilda naturen, samtidigt som du håller tummarna för fiskelycka i Rösjön eller Harrsjön. Kasta ut från land eller hyr en träeka. 
  3. Kvoterat flugfiske i Storån
    För många fiskare ligger det ett magiskt skimmer över fisket i Storån, som ringlar sig fram mellan Särsjön i nordväst och Töfsingån i sydost. Här är det bara tillåtet att fiska mellan 11 juni–31 augusti och kvoteringen gör antalet fiskekort begränsat. Boka stuga med fiskekort eller enbart fiskekort.

Fiskekort

Kom ihåg att köpa fiskekort innan du kastar ut. Flera boendeanläggningar, butiker och serviceställen har fiskekort till försäljning och inom vissa områden går de även att köpa online. Se till att kolla upp vad som gäller där du vill fiska.

Mer fiske i Dalarna