Skridskoåkare som åker på plogad bana.

Lättillgänglig skridskoåkning på Väsman Vinter Arena

Nära centrala Ludvika, men lika nära den orörda naturen. Väsman Vinter Arena erbjuder lättillgängliga banor på sjön Väsman för den som vill ge sig ut på långfärdsskridskor i södra Dalarna. Vi tog en pratstund med Bengt Åkman, ordförande i Väsman Vinter Arena, som nu förbereder sig inför vinterns aktiviteter.


Vad väntar skridskoåkaren som besöker er på Väsman?

– Väsman ligger naturskönt med närhet till både stadsmiljö och orörd natur. Banorna är lättillgängliga eftersom vi har tre startplatser med bra parkeringsmöjligheter. Förutom skridskoåkning passar våra banor också för en promenad eller sparkåkning. När det är gott om snö anlägger vi även skidspår intill isbanan vilket ger en utmärkt träningsarena för stakåkning.

När du själv ger dig ut på isen, hur ser en optimal dag ut?

– När vi kommer in i mars, isen ligger blank och solen skiner från en blå himmel – då känns det skönt att sträcka ut på välpreparerade banor. Känslan av att få åka sig riktigt trött för att sedan vila ut i solen på en brygga eller en sten är helt underbar.

Vad mer ser du fram emot i vinter?

– Just nu känns det spännande att se hur isläggningen blir och att vi får komma igång med plogning av banorna, det är ett skapande som är inspirerande. När man sedan ser att många personer drar ut på banorna känner man att man får lön för mödan.

Om Väsman Vinter Arena

- Väsman Vinter Arena plogar banor på sjön Väsman i södra Dalarna.

- Huvudbanan går mellan Ludvika småbåtshamn och Brunnsvik där det finns informationsskyltar och banbeskrivning. Sträckan tur och retur är 14 km lång. Det är också möjligt att starta i Sörvik.

- Mitt på huvudbanan plogas en slinga runt Bärholmarna, ca 1 km. Vid Bärholmarna är det möjligt att gå iland för att vila samt njuta av medhavd fika.

- Lunchrundan är 2 km lång och utgår från centrala Ludvika. Halva banan går på isen och andra halvan består av gångbana på land. Därmed lämpar den sig också bra för gång och spark.


 

Läs mer: Långfärdsskridskor via Skating Dalarna