Två barn åker skridskor i solnedgången.

Vinteraktiviteter utomhus för hela familjen på Sjösidan Falun

Skridskor i solnedgången på sjön Runn. Innan det en promenad på snöskor och en tur med spark. Plus en god lunch och givetvis en minst lika god fika. Under en fullspäckad dag gav sig familjen Eklund ut till Sjösidan Falun, där de testade många spännande vinteraktiviteter. Häng med Testpatrullen ut på isen.


Familjen Eklund tog med sig barnen Olof 14 år, Viktor 11 år och Emma 9 år samt hunden Ibsen till Sjösidan Falun. Där finns mycket att göra för den som vill uppleva Dalarnas natur, speciellt vintertid. Långfärdsskridskor, sparktur och snöskor stod på schemat. Dessutom hann de med både mysig lunch och gott fika. Här berättar familjen om sina upplevelser.

Berätta om dagen på Sjösidan Falun!

– Vi fick en bra start då det var en solig dag med lite vind, vilket var bra då vi skulle vara ute på sjön hela eftermiddagen. Först åt vi en god lunch på mysiga Villa Herdin innan vi startade aktiviteterna med att prova att gå i snöskor. Ingen av oss hade provat snöskor innan och det var kul, och vi är taggade på att komma tillbaka och prova när det finns djupare snö att gå i.

Sen gav ni er ut på isen på Runn?

– Ja, därefter satsade vi på isen och testade att sparka spark. Det tyckte nog mamma Stina var roligare än resten av familjen. När vi var ute såg vi två hundar som drog en spark. Så det bestämde vi oss för att testa med vår hund nästa gång!

Sparkåkning på isen.

Mat och fika vid Sjösidan i Falun.
Under dagen blev det lunch på Villa Herdin och matsäck utomhus.

Runn är ju välkänt för sin skridskoåkning. Hur var det att åka skridskor?

– Barnen tyckte det var roligast att åka långfärdsskridskor och att prova en annan typ av skridskor än de traditionella. Vi åkte den kortare banan på Runn precis när solen hade börjat gå ned och att åka skridskor i solnedgången var en av dagens höjdpunkter. Barnen tyckte att en fördel med långfärdsskridskor var att det går fortare än vanliga, men att man inte kan göra lika många trix. Vi hann träna lite skridskoteknik och fick till det riktigt bra tycker vi. En bonus var att vår hund fick springa i sitt tempo med oss. Vi avslutade dagen med en välbehövlig fika.

Har ni några tips till andra barnfamiljer som vill besöka Sjösidan Falun?

– Ät stärkande lunch under dagen, Villa Herdin är så mysigt och har god mat och fika för alla smaker. Åker man skridskor i mer vind så är stavar bra att ha. Sen är Sjösidan perfekt för alla åldrar. Det finns aktiviteter vid Runn som passar alla generationer, från barnfamiljer till far- och morföräldrar.

Skridskoåkning på Runn vid Sjösidan Falun.

Familjen Eklund.
Familjen Eklund spenderade en heldag utomhus vid Sjösidan Falun. Pappa Tobias, Viktor, Emma och mamma Stina. Storebror Olof och hunden Ibsen saknas på bilden.

Om Sjösidan Falun

På Främby udde vid sjön Runn utanför Falun ligger Sjösidan Falun. På området finns företaget Human by Nature som hyr ut långfärdsskridskor, snöskor, turskidor och spark. Det går också att hyra utrustning för isfiske. I Villa Herdin går att äta och fika.

Läs mer om aktiviteter och aktuella öppettider på Sjösidan Faluns hemsida.