Skridskoåkare i solnedgången på Väsman i Ludvika.

Väsman VinterArena är redo för skridskosäsong

Säg hej till Bengt Åkman, ordförande i Väsman VinterArena. Tillsammans med sina iskollegor ser han till att multiarenan på sjöarna Burtjärn och Väsman i Ludvika är plogade för den som vill njuta av långfärdsskridskor, spark, skidor eller en vintrig promenad.


Bengt, hur ser intresset för skridskoåkning ut hos er på Burtjärn och Väsman?

– Vi såg redan förra året att intresset för att vistas på vår multibana ökade och vi ser verkligen fram emot att kunna anlägga banor denna säsong. Vår målsättning är att alla åldrar ska kunna ta sig ut på banor och i spår. I Ludvika har vi en stor arbetsgivare som har ca 50 olika nationaliteter inom företaget och det är roligt att kunna erbjuda personer som aldrig sett is och snö en härlig upplevelse vid vår anläggning.

Har du några tips för den som vill testa och komma igång med åkningen?

– Långfärdsskridskoåkning är en mycket snäll och behaglig sport. Genom att man "glider" fram så sliter det inte på kroppen, men ger definitivt bra motion ändå. Vi rekommenderar att man använder stavar i början för att hålla balansen och få en bra stabilitet. Glöm inte isdubbar och hjälm.

Plogad skridskobana på Väsman Vinter Arena i Ludvika.

Skridskoåkning på Väsman Vinter Arena i Ludvika.

Berätta mer om arbetet med banorna!

– Säsongen startar med att vi i "plogteamet" provborrar så att vi får en uppfattning om isens tjocklek och kvalitet. Vi använder oftast sparkar för att enkelt färdas över hela bansträckningen för borrning. Självklart har vi flytvästar, isdubbar och räddningslina med oss. När vi konstaterat att vi har bra is efter hela banan så plogar vi upp en bana som har en bredd på cirka 8 meter. Detta för att banan krymper under säsongen, eftersom det ibland kan vara svårt att få nyfallen snö över plogkanterna. Under säsongen plogar och hyvlar vi isen kontinuerligt för att ha en bra standard. Istjockleken redovisar vi dagligen på vår hemsida.

 Ni som arbetar med plogningen av banor kallas ofta för ”ishjältar”.

– Ishjältar är väl att ta i, men vi är riktiga entusiaster och vi sätter en heder i att upprätthålla banorna i så bra skick som möjligt. Det är riktigt härligt när man träffar personer på banorna som ger oss uppmuntrande feedback.

Bengt Åkman, ordförande i Väsman VinterArena, som är en del av nätverket Skating Dalarna.
Bengt Åkman är ordförande i Väsman VinterArena, en av de skridskoområden som är del av nätverket Skating Dalarna.

 

Det här är Skating Dalarna

Skating Dalarna är ett samarbete mellan skridskoområden i Dalarna som har ett stort och varierat utbud, med över 70 km plogade banor redo att utforskas. Plogningen sköts av ideella föreningar. skatingdalarna.se

På skatingdalarna.se kan du läsa mer om de olika områdena och även läsa mer om issäkerhet, utrustning och tips inför turen.