Barn som åker skridskor på naturis.

Kaffe, sockriga mutor och plogade banor – Långfärdsskridskor för hela familjen

Han bytte en gammal bil mot sitt första par långfärdsskridskor. Erik Kilström bor i Falun, är fotograf, cyklist och vintertid en entusiastisk skridskoåkare. Ta del av hans tips för en trevlig tur på långfärdsskridskor och de bästa platserna att åka på. Kaffe är ett måste – och sockriga mutor till barn.


Vad är egentligen grejen med långfärdsskridskor?

– För mig började det med att jag bytte en gammal bil mot ett par långfärds-skridskor från en kollega. Sedan åkte jag sporadiskt på plogade banor på Runn. Mest familjeturer, det passar ju jättebra att dra med barn i barnvagn och åka ut och fika på någon ö. På senare år har jag åkt mest precis när isen lägger sig och man kan hitta fin svartis.

Vad behövs för en trevlig tur?

– Egentligen behövs inte så mycket. Ett par vettiga skridskor, hjälm och övrig säkerhetsutrustning anpassad efter vart och hur man åker. Bra kläder så man kan hålla sig torr och varm. Åker man flera tillsammans så se till att alla kan hålla sin takt utan att bli stressade. Kaffe är ett måste. Och sockriga mutor till barn.

Du åker skridskor med familjen också?

– Ja, vi åker främst på de plogade banorna på Runn med familjen. Men om det är en väldigt bra vinter, med goda förutsättningar och isen lägger sig fint kan vi ta en tur till någon mindre sjö och friåka. Fast då ska jag ha varit ute och rekat isen själv först, så jag är hundra procent säker på att det är säkert.

Erik Kilström och plogade banor för skridskoåkning på sjön Runn.
En av Eriks skridskofavoriter är sjön Runn mellan Falun och Borlänge.

Eriks tre tips: Långfärdsskridskor i Dalarna

Runns plogade banor

”Kanon att ge sig ut på tur här med familj och vänner, eller med ovana skrinnare. Runn-is lägger ner ett fantastiskt jobb på banorna.”

Stora Aspan

”En jättefin lite mindre sjö utanför Falun där det ofta fryser tidigt.”

Vilken mindre fjällsjö som helst

”Det händer extremt sällan att man kan tajma en skridskotur i fjällmiljö när isen sätter sig och innan snön kommer och förstör. Men om man lyckas så är det magiskt fint. Drömmen är att kunna åka runt på Rogen norr om Grövelsjön, men det har inte hänt än.”

Mer om plogade banor och israpporter

Skating Dalarna är ett samarbete mellan områden i Dalarna som har ett stort och varierat utbud, med över 70 km plogade banor redo att utforskas. Plogningen sköts av ideella föreningar. Framför allt erbjuder de plogade banor för långfärdsskridsko på naturis.

Idag finns Skating Dalarna på följande platser runt om i länet: Flosjön i Dala-Floda, Runn och Ösjön i Falun/Borlänge, Pråmleden och Brunnsjön i Hedemora, Väsman i Ludvika, Orsasjön i Orsa, Saxviken i Mora samt Öjesjön i Öje utanför Malung.

Läs mer på skatingdalarna.se