Plogad skridskobana på naturis.

Skridskoparadiset Dalarna – de bästa naturisarna

Under vinterhalvåret bäddas Dalarnas natur in i sjok av snö och naturen går i dvala. Landskapet målas i toner av vitt och blått och ljuden dämpas av snön. Men inte överallt! Vintern är högsäsong för skridskoåkning på naturis, och här plogas banor på Dalarnas sjöar som lockar åkare från när och fjärran. Så snöra på dig skridskorna och ge dig ut, för här har vi samlat in de bästa banorna på sjöis för långfärdsskridskor Dalarna har att erbjuda.


1. Skridskoeldorado i kulturhistoriska miljöer

I Falun och Borlänge kommun finns ett skridskoparadis utan dess like! Runns sjösystem blir vintertid en arena för skridskofantaster, och en sträcka på över 50 km plogas här vid goda förhållanden. Det finns flera olika färgkodade banor att välja mellan, till exempel en kortare rundbana på 3 km, eller så kan man välja en längre sträcka. Banorna plogas, hyvlas och sopas, och något som aldrig slår fel är frihetskänslorna som upplevs när man glider fram över isarna här.

Runns spännande natur och landskap lockar också många entusiaster hit. Banorna slingrar sig ofta fram längs med landslinjen och ger en fin utsikt över alla öar och holmar med skogstäckta berg i bakgrunden. Här får du en riktig naturupplevelse utan att behöva ta dig så långt från stan, och det finns många spännande kulturhistoriska miljöer i närheten.

Skridskobana på frusen sjö.
Dalarna har många fantastiska skridskobanor på naturis som lockar till fartfyllda turer.

2. Underbara turer på långfärdsskridskor

Brunnsjön i Hedemora kommun ligger till väster om centrum och är en förhållandevis liten rund sjö, ca. 2 km från strand till strand. Här plogas vintertid vid goda förhållanden en bana som en åtta, och startplatsen finns nedanför idrottsarenan i Brunnsjöliden. På platsen finns bänkar för att snöra på sig skridskorna och ta en fikapaus. Den gnistrande snön som möter djupa täta skogarna och de mjukt rundade bergen därbakom levererar på en fantastisk bakgrund till din skridskoupplevelse!

I utkanten av Hedemora finns också Pråmleden som leder i gränslandet mellan Gästrikland och Dalarna. Leden var förr en sjöfraktsled för järn och malm men är numera under vinterhalvåret en skridskoarena. Vid bra förhållanden sträcker sig banan mellan Edske camping i Hofors och kulturhistoriska byn Stjärnsund över sjöarna Edsken, Fullen och Grycken.

3. Siljansisarna levererar fantastiska skridskoupplevelser

Att snöra på sig skridskorna och ge sig ut på spegelblanka isar är en vinteraktivitet som lockar många. Saxviken erbjuder en 3 km lång och stadsnära rundbana, perfekt för familjen då här finns också skidspår och en promenadbana för de som vill utöva flera hobbys. Eller varför inte en skridskotur istället för en lunchpromenad? Utgångspunkten är kajen i Mora och banan plogas och hylas för att kunna erbjuda en ultimat skridskoupplevelse.

Orsasjön sträcker sig en 15 km lång bana mellan Orsa camping och Kråkberget i Mora över hela sjön vid bra förhållanden. Detta ger dig möjlighet att uppleva områdets säregna natur och vidunderliga utsikter. Siljanstraktens blånande berg utgör en fantastisk kuliss mot den gnistrande snön och banans is när skridskornas skär för dig framåt över sjön. Det finns flera olika platser att utgå från, välj mellan Camping i Orsa, Kungshaga Hotell, Vattnäs och Kråkberg i Mora.

Skridskoåkare på plogad bana på sjöis.
När förhållandena tillåts så plogas, sopas och skrapas skridskobanor på Dalarnas sjöar.

4. Långfärdsskridskor bland öar och orörd natur

Öjesjön i Malung-Sälens kommun brukar ibland kallas en vinter pärla, och detta stämmer helt klart för skridskofantaster. Att dra på sig långfärdsskridskorna och ge sig ut på en tur här får pulsen att höjas och ger kroppen värme och energi. Det finns en hel uppsjö av öar, hela 94 stycken faktiskt, som förhöjer upplevelsen och skänker karaktär till området.

Det finns banor i varierande längd som plogas, hyvlas och sopas. De erbjuder fina isar och flera rastplatser längs med vägen, många uppskattar att ta en paus och göra upp eld vid någon av slogbodarna för att grilla lunch eller koka kaffe. Här rekommenderas inte bara skridskor utan också sparkturer och promenader för att så många som möjligt ska få möjlighet att njuta av vackra vinterdagar.

5. Skridskoturer i Dalarnas lustgård lockar

Carl von Linné kallade Dala-Floda ”Dalarnas lustgård” och det är enkelt att förstå när man åker genom byarna som ligger vackert längs med båda sidorna av Västerdalälven. Älven har förbindelse till Flosjön, som vintertid är en pärla för skridskoåkare. Harpikön delar den norra delen av sjön i två delar och en tur här ger dig möjlighet att njuta av fantastisk natur, klar hög luft och fantastiska banor.

Det finns två banor att välja på, som är 3 respektive 4.5 km som plogas, hyvlas och sopas för att ge så bra förhållanden som möjligt. Vid Flogsjöbadet finns det grillplats och bänkar för påtagning av skridskor och som passar utmärkt för en paus och utomhusmatlagning. Det finns även en grillplats vid Bakke lada längst inne i Flosjöviken.

Skridskoåkare på naturis.
Finns det något bättre än att få snöra på sig långfärdsskridskorna en fantastisk vinterdag och ge sig ut på isarna?

6. Stadsnära skridskoäventyr i södra Dalarna

I södra Dalarna i Ludvika kommun finns sjön Väsman. Det är en stor sjö med närhet både till landsbygd, stad och orörd natur och många tjusas av möjligheten att få uppleva en stor variation i miljön under en och samma skridskotur. De faluröda husen i byarna längs med stranden och de djupa skogarna får den vita snön att gnistra än mer och förhöjer turen på isarna.

Vid goda förhållanden plogas en längre bana på 14 km som sträcker sig mellan Ludvika småbåtshamn och Brunnsvik, och halvvägs längs med vägen plogas en slinga runt Bärholmarna. Det finns också en kortare bana på 2 km som kallas ”lunchbanan” som också passar utmärkt för promenader och turer med spark som lockar barnfamiljer och just lunchmotionärer.

OBS! Var alltid noga med säkerheten när du befinner dig på isarna! Läs gärna vår artikel "Tänk på det här när du åker långfärdsskridskor" innan skridskoturen. Det är också lämpligt att läsa uppdaterade israpporter om hur förhållandena är, det kan ni göra på Skating Dalarnas facebooksida eller via appen Visit Dalarna Travel Guide.