Vandringsled I Gyllbergen med spång över myr.

Gyllbergen Naturreservat

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat. Det är ett 1020 hektar stort vildmarksområde med fina vandringsleder på sommaren och längdskidspår på vintern.

Boka

Beskrivning

Reservatet bildades 1982 främst för att skydda området från kalavverkningar. En gång var hällmarkerna täckta av stora skogar. Men för att förse gruvdriften i de många bruken, bland annat Falu Gruva, så avverkades Gyllebergens tallar. Den sista avverkningen gjordes i slutet av 1800-talet. Tack vare sin höjd över havet så växer träden idag tillbaka mycket långsamt, vilket ger en känsla av att man befinner sig i fjällen. I området finns 23 bergstoppar över 400 meter.

Här växer små knotiga tallar uppe på hällmarkerna och i sänkorna står granarna. På torra gamla tallstammar kan du hitta den gult lysande och ovanliga varglaven. Myrarna tar sedan vid där skogen tar slut. Vandringslederna är ofta blöta och på flera ställen kan du gå på spångar. För den som vågar sig från lederna finns möjlighet att plocka både hjortron, blåbär, lingon och tranbär.

Är du intresserad av djurliv? På våren dansar tranorna och en solig dag kan du höra orren spela. Under vintern har man även sett Kungsörn och Hökuggla här. En häftig upplevelse är att övernatta ute i ett vindskydd under sommaren, då kan du kanske få se björn, lo, varg eller järv om du har tur!

I mitten av naturreservatet ligger det populära utflyktsmålet Dragssjön. Här kan du pausa och fika i något av de många vindskydden. Eller ta en längre rast i någon av övernattningsstugorna. Intill Dragsjön ligger sevärdheten Dragbergsgatan, en cirka 400 meter lång, 10 meter bred och 10 meter djup klyfta i berget.
Flera populära utflyktsmål är Prästbodarna, Dragberget och Spånsans fäbodar.

Bilparkeringar finns året runt på fem ställen runtom naturreservatet; Gyllfäbodarna, Spånsfäbodarna, Långmyran och Prästbodarna. Vid parkeringarna finns också informationsskyltar, raststugor/övernattningsstugor och torrdass. Vid Gyllfäbodarna, Spånsfäbodarna samt Prästbodarna finns också vindskydd med eldplats. Vid Bergslagsplan finns endast sommarparkering. Notera att raststugorna/övernattningsstugorna inte är bokningsbara.

En folder med information om naturreservatet samt ledkarta finns att ladda ner eller beställa på länsstyrelsens hemsida.

Bra att veta

  • Handikapptoalett

Vägbeskrivning

Vägbeskrivning från Borlänge: Ta riksväg 50 mot Ludvika. Efter Lerbäcken svänger du in höger mot Idkerberget och följer gamla riksvägen till vägvisaren ”Gyllberget 5”.