Mjukt tunnbröd.

Jul med dalasmak

Låt vinterdagarna fyllas av dalasmaker. I Dalarna finns mängder av godsaker redo att dukas upp på julbordet eller med i matsäcken på utflykten. Här har vi siktat in oss på Siljansbygden och alla smakrika härligheter trakten har att erbjuda.


Saluhallen i Orsa är den perfekta platsen att införskaffa lokala läckerheter. I de välfyllda diskarna samsas ostar från Hansjö Mejeri med renkött från Renbiten i Idre, korv från Karelius chark och en stor del färskt kött från Siljans chark. Plus en hel del annat smått och väldigt gott!

Hugg in på goda bröd i både hårt och mjukt format. Årets julknäcke med smak av grönkål och kryddpeppar från Leksands Knäckebröd är en överraskande smakrik kombination. Testa också knäckesticks med julkryddor och vört eller det klassiska runda Julknäcket.

Mjukt tunnbröd är en annan klassiker som för många är ett måste på julbordet. Hittas hos till exempel Rättviks Tunnbrödsbageri. Se dessutom till att ge skinksmörgåsen världsmästartouch, med prisvinnande senap från LissEllas.

I Rättvik är också Handslaget väl värt ett besök. I butiken på torget mitt i centrum står en hel del lokala godsaker till buds, som sylter och marmelader från Björgårdens Syltmakeri. Någon dag i veckan levereras också nygräddat bröd från Snitths Hantverksbageri i Furudal.

På tal om Furudal döljer det sig belgiska godsaker i de djupa skogarna. The Mangévie Choklad ser till att stilla sötsuget med läckra handgjorda praliner med olika smaksättning.

I krokarna finns också uppskattade Korvfabriken i Skattungbyn, som tillverkar korvar och charkuterier av kött från närområdet, ekologiska kryddor, havssalt – och inget annat. Rena, nytänkande och läckra smaker med andra ord.

Ingen jul komplett utan must och den allra godaste kommer från Mora Bryggeri. Fyllig, skummande och god – självklart tillverkad enligt originalreceptet från 1930-talet.

Collage med olika matprodukter från Dalarna: korv, senap, sylt, marmelad och knäckebröd.

Sugen på ännu fler dalasmaker?

Taste of Dalarna samlar restauranger, caféer och gårds-butiker som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer på tasteofdalarna.se