Vandrare som grillar på kalfjäll.

Tre unika matupplevelser i Grövelsjön

Grövelsjön och Grövelsjöfjällen är Dalarnas nordligaste fjällvärld. Här väntar en naturupplevelse utöver det vanliga, där vildmarken alltid väntar alldeles utanför dörren. Här väntar också matupplevelser utöver det vanliga. Följ med till tre aktörer som garanterat kommer att bjuda på en oförglömlig måltid.


STF Grövelsjön Fjällstation

I den gemytliga restaurangen hos STF Grövelsjön Fjällstation är varje bord ett fönsterbord – och tur är det. På så sätt kan alla gäster blicka ut över de ståtliga fjällen och samtidigt hugga in på frukost, lunch eller middag. Här finns ett helhetstänk kring måltiden, vilket går i linje med fjällstationens omfattande hållbarhetsarbete. 

– Ska vi servera renkött köper vi hela renar och använder allt. Allt kött serveras, vi kokar fonder på delarna som blir över. Vill vi göra ärtsoppa en vecka ser vi till att servera fläsklägg någon dag innan, så att vi kan använda resterna till att koka buljongen till soppan. Det ska inte bara vara en fin maträtt, det handlar om en fin helhet i hela tankesättet, säger platschefen Carl Johan Ingeström.

Mat på STF Grövelsjön.

Restaurangsalen på STF Grövelsjön fjällstation.
På STF Grövelsjön Fjällstation står hållbarhet i fokus och menyn skapas för att kunna ta tillvara så mycket som möjligt av råvarorna.

 

Storsätra Fjällhotell

Hos fyrstjärniga Storsätra Fjällhotell är det lätt att koppla av från vardagen och uppleva naturnära fjällyx när den är som bäst. Det klassiska hotellet är en institution i Grövelsjöfjällen och vida kända för sina utsökta måltider. På menyn står ofta vilt och fisk från nära håll, med en blandning av klassiska svenska rätter och internationella inslag. Varje måltid lagas med omtanke och omsorg och dessutom lovar kökspersonalen att krydda maten med en portion kärlek för extra god smak. 

Såväl övernattande gäster som matsugna besökare rekommenderas att stanna till för lunch eller middag. Under sommarmånaderna är det också möjligt att fika på verandan med den brusande älven Grövlan som passerar alldeles bredvid. Kom ihåg att förboka kvällsmiddagen!

Tallrik med mat på Storsätra Fjällhotell.

Restaurangen på Storsätra Fjällhotell.
Storsätra Fjällhotell bjuder in till naturnära fjällyx med många lokala smaker, som vilt och fisk, på menyn.

 

Renbiten

Mat från Sápmi, från Sameland, är centralt för Peter och Helena Andersson på familjeföretaget Renbiten. De kombinerar renskötsel med egen förädling, butik och café och lever och arbetar inom Idre sameby, Sveriges sydligaste och en av landets minsta samebyar. Här väntar vilda delikatesser som hjortron, vildfångad fisk, naturbeteskött som älg och ren. De väver också in det fjällnaturen bjuder på i form av svenska “superfoods”, som sprängticka, blåbär och björksav.

Passa på att följa med på en av deras guidade turer, där det ofta ingår någon form av samisk förtäring. Kika lite extra på upplevelsen ”Taste of Sápmi”, som innefattar en fyrarätters middag uppdukad i en kåta mitt i naturen. Rätterna kommer från det samiska köket och tillagas över den öppna elden. En upplevelse för alla sinnen.

Tillagning av mat utomhus i Grövelsjöfjällen.

Kokkaffe.
Hos Renbiten är det möjligt att uppleva smakerna från det samiska köket och en mängd vilda delikatesser från närområdet.

Taste of Dalarna

Taste of Dalarna är ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer: Taste of Dalarna