Skördefest Södra Dalarna

Stor skördefest i södra Dalarna, potatisfestival och unika gårdsbesök

Första helgen i september är det alltid full fart hos Dalarnas matproducenter. Då är det dags för skördefest, där besökare är välkomna att kika in på gårdarna och ta del av alla goda smaker. I år firar Skördefest Södra Dalarna dessutom 10 år, med jubileumskväll på flera håll, potatisfestival och extra många festliga programpunkter. Liselotte Dahlin, som sitter i styrelsen för evenemanget, berättar mer.


Hur mycket feststämning är det under skördefesten?

– Det är överlag ett festligt evenemang att åka runt på. Stommen i skördefesten är möjligheten till unika besök hos oss matproducenter som gör maten. I år firar vi dessutom tioårsjubileum och det blir en stor festivalkväll med flera olika aktiviteter att välja mellan på lördagen. Det blir också en jubileumsmiddag på Mat på riktigt i Stora Skedvi, med potatistema.

Varför just potatistema?

– ”Vår kära potatis” är temat under skördefesten i år. Dalarna producerar potatis av yttersta kvalitet och vi är det femte största potatislänet i Sverige. Det är en av få grödor som vi är självförsörjande på här och som vi också exporterar ut i landet. Kommer lyfta den på olika sätt, bland annat kommer vi ha en liten potatisfestival.

Vad händer mer under helgen?

– Det är ett drygt 40-tal producenter i Avesta, Hedemora och Säter som har öppet hus under dagarna. Det finns chans till flera unika besök, som hos Grådö mejeri som bara öppnar sitt mejeri under Skördefesten. Det går även att besöka mjölkproducenter där man som besökare får följa med ner till hagen, de blåser i kohorn och vallar hem korna till mjölkningen. Folk brukar vara jättelyckliga och det är otroligt stämningsfullt. Det blir också en höstfestival i Smedjan Stjärnsund med mikrobryggerier, helstekt gris från Skördefesten och artisterier. På kvällen blir det bystugedans i Ingelsbo med spelmanslag som spelar och där man kan köpa lokalproducerad korv från Ingelsbo gård alldeles bredvid.

Hur ska man lägga upp helgen?

– Det är ett litet område och lätt att ta sig runt, vilket gör att du kan få en hel helg och besöka väldigt många olika producenter. Vi ingår också i hela evenemanget Dalarnas Skördefest, med Mat runt Siljan, Tunabygdens skördefest, Bondens egen marknad och fler andra matevenemang som pågår samma helg. Det är till exempel flera som åker upp till Siljan en av dagarna.

Vad tycker du är charmen med Skördefesten?

– Att du själv kan bestämma hur du vill uppleva saker och på vilken nivå. Åk runt till många eller stanna på en plats länge. Besök gårdar med djur, odlingar och barnaktiviteter, marknader, butiker, matproducenter. Upplev fest och goda måltider. Det blir minnen och samtalsämnen man kan ha på mörka vinterkvällar. Vi ger också besökaren möjlighet att ta med sig hem smaker och dela med vännerna.

Skördefest Södra Dalarna pågår 6–8 september 2019 i Avesta, Hedemora och Säter.
Läs mer: skordefest-sodradalarna.com

Särna Camping

Prisvinnande camping vid Särnas Copacabana

Vakna upp till vyerna över Vedungsfjällen och Städjan. Fiska i Särnasjön bara några steg från tältet eller husvagnen och bo på utflyktsavstånd till Fulufjällets Nationalpark med Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Lägg där till bad på ”Särnas Copacabana” och välsmakande mat på hemtrevliga Lenas Kök & Bar. Prisade Särna Camping har allt som behövs för en lyckad sommarsemester. Särna Camping är i mångt och mycket entrén till norra Dalarnas fjällvärld. Här börjar naturen förändras och de mäktiga massiven skymtar bakom det stora gula trähuset, som utgör campingens hjärta och huserar restaurangen Lenas Kök & Bar. Lena Håkansson driver Särna Camping tillsammans med Niclas Schedvin. – Det är en familjär och mysig stämning här. Mycket tror jag kommer av att Niclas och jag dyker upp överallt i olika roller – vi städar, lagar mat och håller i uteaktiviteter, säger Lena Håkansson, som driver Särna Camping tillsammans med Niclas Schedvin. Campingen, med slående utsikt över Vedungsfjällen och Städjan, har 140 campingplatser. I sluttningen ner mot Särnasjön finns också små timrade campingstugor. Det betyder att både fiske, kanot och bad ligger bara några steg från boendet. Samma sak gäller för skoterlederna vintertid. Sandstranden, ”Särnas Copacabana”, är uppskattad. Så är även minigolfbanan som lockar till många hårda dueller. – På somrarna går det att köpa färskt bröd till frukosten i caféet. Andra dagar är det auktioner här på området eller så steker vi Särnas traditionella kolbotten utomhus, berättar Lena. Maten och restaurangen är en stor del av campingens hjärta. Att äta lunch eller middag hos Lena är populärt bland både lokalbor, campingens boende, förbipasserande och de som söker ett välsmakande utflyktsmål. Pubkvällar, after work och räkafton – liksom de återkommande grillkvällarna på lördagar under somrarna – är andra uppskattade inslag. – Här serveras mat lagad med kärlek, det tror jag att de flesta känner. Det är mycket lokal mat som gäller, med ren, fisk och älg. Den hemtrevliga atmosfären, det varma bemötandet och campingens natursköna läge tycks vara en vinnande kombination. Tre år i rad har Särna Camping blivit utsedda till Årets Turistmål i kategorin Campingplatser, där besökarna själva röstar fram en vinnare. – Det är förstås jättekul att få ett sådant erkännande och uppskattning. Det ger ännu mer energi att jobba vidare och fortsätta ge våra gäster bästa tänkbara upplevelse här i Särna, säger Lena. Vare sig du söker slående utsikt från husvagnsfönstret, en stuga att utgå från mellan fjällutflykterna eller bara är sugen på ett välsmakande besöksmål, står dörren alltid öppen hos Lena och Niclas på Särna Camping.

Sommarguide: 7 smakrika guldkorn i Dalarna

Sommarguide: 7 smakrika guldkorn i Dalarna

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt de sju aktörer vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren. Ge dig ut på en smakresa där du får njuta av nybakat bröd, läckra ostar, söta sylter och vilda delikatesser. Sahlins struts, Borlänge På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Här går du på en guidad tur, utforskar gårdsbutiken, tar en fika eller äter en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården. Från strutsarna förädlas allt som går att ta vara på. Av köttet tillverkas bland annat korv och burgare. Just strutsburgare och även strutsäggsklass är självklara och populära inslag på menyn. Murboannas ost, Borlänge I byn Murbo utanför Borlänge har Anna förvandlat släktgården till ett levande mejeri med butik och café. Mjölken hämtas från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet! Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Passa också på att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud. Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik Ta chansen att se hur traditionellt tunnbröd bakas – en både fascinerande och väldoftande upplevelse för stora och små. Den som vill kan få vara en del av ”baklaget” för en dag och lära sig alla momenten, från första utkavlingen till färdiggräddat bröd. I Handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, som de lokala tunnbrödsvarianterna Tuttul och Kavelbulle. Grövelsjön Fjällbageri, Grövelsjön I den lilla bagarstugan i Grövelsjön knådas bullar och limpor – allt bakat på surdeg, med långa jästider och så få tillsatser som möjligt. Här har fransmannen Maxime slagit sig ner för att förverkliga sin barndomsdröm – att starta ett bageri. Klockan 14 går bagaren hem och lämnar butiken öppen för självbetjäning. Renbiten, Grövelsjön Norr om Idre ligger Sveriges sydligaste sameby och här kombineras renskötsel med butik och café. I Renbitens butik går det att köpa mat och delikatesser av de viktigaste råvarorna i det samiska köket: ren, älgkött, fisk, bär och örter. Visste du att forskning visat att renkött troligen är världens mest hälsosamma kött? Den som inte har vägarna förbi samebyn i Grövelsjön kan titta in i deras lilla delibutik i Falun. Muddus Hjortron, Avesta På Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. I restaurangen serveras närproducerad husmanskost och måltiden avslutas gärna med en provning av gårdens choklad. Nyligen startades även ett B&B på gården och den som övernattar utlovas en rejäl frukostbuffé. Sommarpubar i Dalarna Spendera ljumma sommarkvällar på någon av de pubar som slår upp portarna under årets varmare månader. Oppigårds Bryggeri i Hedemora kör sommarpub tisdagar, onsdagar och torsdagar under hela sommaren. Köp provsmakning och lättare maträtter. Sahlins Brygghus i Borlänge har öppen utepub på fredagar. Det utlovas burgare, öl, skön stämning och bra musik. Även Walhölls Brygghus i Söderbärke och Stjernsund Brygghus i Stjärnsund öppnar upp för pubgäster sommartid. Läs mer om mat och dryck i Dalarna på Taste of Dalarna.

Guide: Här är sommarens musikfester i Dalarna

Guide: Här är sommarens musikfester i Dalarna

Njut av en konsert i en av Europas mäktigaste utomhusarenor. Dansa loss på världens största dansbandsfest. Spendera en ljum sommarkväll till tonerna av stämningsfulla fioler. All detta, och lite till, väntar i Dalarna i sommar. Här har vi samlat ett axplock av alla evenemang som finns att välja mellan. Peace & Love: Var med och fira när festivalen fyller 20 år 2019 fyller Peace & Love-festivalen i Borlänge 20 år och det firas med ett fullspäckat program med både musik och föreläsningar. I år ställer sig akter som Bob Hund, Loreen, Eagle-Eye Cherry, Eskobar och popsensationen Junior Brielle på scenen. Festivalen håller till mitt i Borlänge centrum, vilket gör det smidigt för resenärer att ta sig dit med buss, tåg eller bil. För den som vill leva festivallivet fullt ut finns en camping i anslutning till festivalområdet. Vill du hellre vila festivalfötterna på en hotellsäng mellan spelningarna finns nyrenoverade First Hotel Borlänge runt knuten. Peace & Love, Borlänge. 4–6 juli 2019. Dalhalla: Se superstjärnor på superarenan Utomhusarenan Dalhalla i Rättvik är med största sannolikhet en av de mäktigaste utomhusarenorna i Europa. Det nedlagda kalkstensbrottet har sedan 1993 varit en arena för teater, konsert och opera. Under sommarmånaderna kommer ett stort antal stjärnor stå på Dalhallascenen – Iggy Pop, Peter Jöback, Gyllene tider och John Fogerty, för att nämna några. När du besöker Dalhalla passar det perfekt att bo på några av de fina hotellanläggningarna som finns i Siljansnäsområdet. Hotell Villa Långbers i Tällberg ligger cirka två mil från Dalhalla med utsikt över Siljan. Bokar du boende hos dem serveras middagen några timmar innan konsertstart och det finns även möjlighet att boka buss som tar dig direkt till arenan. När konserten är slut kör bussen dig tillbaka till hotellet igen. Dansbandsveckan: Dansa på världens största dansbandsfestival Dansbandsveckan i Malung arrangeras alltid vecka 29. Under sju kvällar spelar hela 82 dansband på sex dansbanor i Folkets Park i ”Orrskogen”. Nästan 100 000 personer besöker dansbandsveckan varje år för att dansa, umgås och lyssna på musiken. Startskottet för festivalen är Guldklavegalan, då Sveriges hela dansbandselit är samlad för att hylla årets bästa dansband. Kommer du till Malung med husvagn eller husbil finns möjlighet att ställa upp ekipaget på någon av alla de campingplatser som finns i området. Dansbandsveckan, Malung. 14–20 juli 2019. Bingsjöstämman: Besök 50-årig spelmansstämma Sedan 1969 har Bingsjöstämman arrangerats i Bingsjö den första onsdagen i juli, vilket innebär att stämman firar hela 50 år 2019. Det bjuds på konserter, dans och buskspel på stämmoområdet. Slå dig ner på en filt i gräset och njut av sommaren och tonerna från de många musikaliska möten som sker runt omkring. Allt i en härlig mix av fasta programpunkter och spontana spelningar. Stämman är unik då det inte finns något inhägnat ”festivalområde”, utan allt äger rum i den lilla byn i Rättviks socken. Här finns campingplatser för den som vill stanna en natt eller två. I Bingsjö hittar du även Danielsgården som har unika dalmålningar i original på väggarna av Winter Carl Hansson. På sommaren går det att följa med på en guidad tur på gården. Bingsjöstämman, Bingsjö. 3 juli 2019. Dan Andersson-veckan: En hel vecka för den kulturfrälste Älskar du visor, poesi och att skriva är Dan Andersson-veckan i Ludvika ett måste i sommar. Veckan utgörs av åtta kulturdagar i poetens anda och fotspår runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvika. Artisten Moneybrother, med rötter i Ludvika, är en av dem som kommer att stå på scenen under 2019 års vecka. Dessutom kommer publiken att kunna njuta av vissångerskan Heidi Baier, som bland annat mottagit Evert Taube-stipendiet. Vill du veta mer om Dan Andersson är hans museum, som också ligger i Ludvika, ett självklart besöksmål. I museet finns ett flertal originalmanuskript och saker tillhörande Dan Andersson, exempelvis hans svarta fiol. Alla går in gratis och det finns även möjlighet att boka en guidad visning. Dan Andersson-veckan. Ludvika. 27 juli-3 augusti 2019. Orsayran: Anslut folkfesten på Orsas gator och torg Få saker är så mycket musiksommar som den klassiska folkfesten Orsayran. Under fem onsdagskvällar i juli yrar sång- och spelglada proffs och amatörer på Orsas gator och torg. I det härliga myllret av människor uppstår alltid spontana möten som bygger på den genuina lusten att framföra musik. Förutom den självklara musiken finns flera serveringar med mat och dryck, tivoli, barnprogram, ungdomsscen, marknad och aktiviteter. Varje yra tar avstamp vid järnvägsstationen vid 18-tiden – och sedan är kvällen igång. Njut, lyssna, sjung med eller varför inte ta med ditt eget instrument och anslut någon spelglad konstellation?  Orsayran, Orsa. 3, 10, 17, 24 och 31 juli 2019. Vattnäs konsertlada: Upplev kampen om guldet och världsherraväldet I byn Vattnäs strax utanför Mora finns Sveriges kanske mysigaste konserthus och framför allt en operascen i världsklass. I Vattnäs Konsertlada har grundarna och operasångarna Pers Anna Larsson och Göran Eliasson sedan starten 2011 satt upp flera föreställningar som lockat såväl internationella storstjärnor som långväga publik. Det lilla konserthuset har en ypperlig akustik och rymmer 300 platser på parkett och balkong. Utanför konsertladan är det bara att njuta av den hänförande utsikten över byn och ängarna ner mot Orsasjön. Sommaren 2019 ges föreställningen Siljansringen – Rhenguldet, en tolkning av Wagners klassiska opera, där handlingen förlagts till det mytiska landskapet runt Siljan. Se fram emot en kväll i magins tecken, fylld av jättar, dvärgar och gudar. Hela 30 musiker, ett sångarlag av högsta klass, dansare, statister och barn samt en mängd tekniska effekter förvandlar konsertladan till ett mystiskt skogsrike som hotas av gudarnas girighet. Siljansringen: Rhenguldet. 5, 7, 9 och 10 juli 2019.

”När majstången är rest spelas mer exotiska låtar”

”När majstången är rest spelas mer exotiska låtar”

För Per Gudmundson är traditionen ett ordförråd han använder för att skapa musik. Just den förmågan har gett honom en Grammis för Årets folkmusik. Han ser det som sitt uppdrag att visa både bredare och djupare sidor av folkmusiken, som de som hörs när midsommarstången är rest och spelmännen går hem till sig. Sveriges finaste musikpris har landat i Dalarna, hemma hos spelmannen Per Gudmundson från Leksand. Tillsammans med musikerkollegan Bengan Janson fick de en Grammis för Årets folkmusik, för albumet Hjeltamôs. – Det känns väldigt kul och stort, det är ju ett av de finaste priser man kan få i musiksverige. Bengan och jag har längtat länge efter att göra den här plattan och samtidigt få hedra en fin gammal spelkompis till oss, Björn Ståbi.  Han beskriver musiken de spelar som traditionell. En del av genren som inte alltid får medialt utrymme. – Ofta är det den tydligt nyskapande och gränsöverskridande musiken i genren som lyfts fram, så jag är glad över att det vi representerar uppmärksammas. Tradition ses ofta som stillastående, men förutsättningen för en levande tradition är att den hela tiden går vidare. Det är ofrånkomligt! Vi kan inte undgå att präglas av den musik vi har runt oss när vi växer upp. För min del handlade det förutom folkmusiken om allt från Gullan Bornemarks barnvisor och Vivaldi till Kinks, Beatles, Simon & Garfunkel. Det vore underligt om inte ett och annat av detta även smyger sig in i låtspelet. Per Gudmundsson inspireras av alltifrån Gullan Bornemark och Vivaldi till Kinks och Beatles. Foto: Viktor Gårdsäter Han har spelat fiol sen han var 7 år. När han som ung besökte och lärde sig av olika Rättviksspelmän handlade det inte bara om själva musiken, lika mycket handlade om förhållningssättet till den, människorna och miljöerna. – Dalarna har en stark tradition och en låtskatt som delas av många utövare. Det märks när jag möter andra, att vi ofta har precis samma uppfattning om hur en låt ska spelas. Sedan är folkmusiken en stark del av Dalarnas identitet, folkmusiken spelar roll i människors liv. Den används än i dag, inte minst här i Siljansbygden, på bröllop, kalas och begravningar. Per upplever att folkmusiken i dag mår bra, antalet utövare är fler än någonsin. Däremot är det svårt att livnära sig på att spela folkmusik. Scenerna är få, vilket kräver att utövarna arbetar mer brett genremässigt och turnerar utomlands. Som verksamhetsledare på Folkmusikens Hus i Rättvik är en stor del av Pers uppdrag att stärka folkmusikens plats i dagens musiksverige. Att visa hur levande och samtida den är – och att den är mer mångfacetterad än vad en första anblick kanske visar. – Vad folk inte vet är att när majstången är rest går spelmännen hem till sig och spelar låtar som låter helt annorlunda. Exotiskt, skulle en del tycka. Folkmusiken har så många ansikten. Det glada spelas på resningen och är det besökaren ser, som Gärdebylåten, andra glada gånglåtar och polskor. Inget är finare än det andra, men jag önskar att midsommarpubliken även fick se den andra sidan. Se bredden och djupet. Under sitt eget långa spelmansliv har Per fördjupat och utvecklat sitt spelande. Lager läggs till lager i takt med att han upptäcker nya nyanser, människor och musik. – Ens spel förändras över tid, det är en spännande resa man gör. Det är viktigt att förstå att traditionen är ett ordförråd och en källa, inte ett stängsel. Jag använder orden till att skapa egen musik. Drivkraften för mig är att använda det jag lärt mig så fint jag kan och på så sätt nå andra människor med musiken.

Knappgården Särna

Knappgården lockar med vilda smaker, mäktig natur och härlig gemenskap

På Särnaheden mellan Särna och Grövelsjön ligger Knappgården – dit människor från hela världen söker sig på jakt efter den storslagna naturen. På köpet får de också mat lagad med kärlek, en skön säng och tid att landa i lugnet och nuet. De timrade husen ligger vackert med Städjan som fond och skogen nära bredvid. Här har människor bott ända sedan medeltiden, även om gården i sin nuvarande form byggdes i mitten av 1800-talet. Det var hit Annika Andersson kom i slutet av 80-talet och det dröjde inte länge förrän hon insåg att Särnaheden var en plats på vilken hon ville stanna. Det dröjde heller inte länge innan hon även lockat dit Kjelle Arvidsson. Kjelle och Annika driver Knappgården på Särnaheden sedan 2016.  – Han var frisör i Stockholm, men det behövdes ingen frisör på Särnaheden så han utbildade sig till kock istället. Köket är sedan dess hans domän och Knappgårdens gäster kan i dag njuta av hans kokkonster och smakrika kreativitet. Lokalodlat och ekologiskt är viktiga ledord som anammas i mesta möjliga mån. Viltkock som han är blir det mycket älg, ren och fisk från närområdet. – Jag röker alla produkter själv, som renkött, älgkött och björnkorv. Vi plockar bär efter säsong och använder ofta nässlor, björksav och granskott i matlagningen. Granskottssirap är en höjdare! Den passar både till ost, korv och glass, tipsar Kjelle.  Fast det blev några vändor mellan Särnaheden och världen innan Kjelle och Annika slog sig ordentligt till ro. År av säsongsjobb, utbildningar och resor – men Knappgården drog dem alltid tillbaka till norra Dalarna. – Vi har flackat runt hela yrkeslivet: Sälen, Idre, Fjätervålen, Colorado, Svalbard. Nu njuter vi av att vara på hemmaplan året runt. Tiden var rätt för oss och vi har alltid haft en kärlek till Knappgården, säger Annika. 2016 tog de över verksamheten, där pensionatet består av nio rum och en stuga. Lägg därtill den vida kända och uppskattade matsalen. Nu är det istället omvärlden som kommer till dem. – Människor hittar hit från hela världen! Fulufjället är magneten och när gästerna kommer stannar de länge, ofta tre dygn eller mer. Det är så mysigt! Då hinner vi visa dem mer än Njupeskär. Som att ta vägen dit via skogsvägarna där det inte är ett hus längs hela vägen – de får köra rakt ut i vildmarken. Vi tipsar dem om utsiktsplatser, björniden, vart de kan se vattenfallet på håll, bada i tjärnar, plocka blåbär och hjortron. Annika fortsätter med historien om ett par tyska ungdomar som skulle till Njupeskär. Det slutade med att de kom tillbaka efter en hel dag och berättade att de aldrig kom fram till fallet – det var alldeles för mycket spännande att se längs vägen. – Folk i dag flänger mellan metropoler och man hinner aldrig landa och känna lugnet. Besökarna som kommer längtar efter att vara den lilla människan i den stora naturen. Det är väldigt tacksamt, för allt det finns ju här i området. Att de sen får god mat och en skön säng är grädde på moset. Charmen ligger också i tiden gästerna spenderar på en och samma plats. Tillsammans med varandra och med de andra som är där, att få tid att prata. Mitt i hjärtat av Dalarnas fjällvärld. – Knappgården ligger verkligen ”centralt”, sett till läget mellan Fulufjället och Idre. En perfekt utgångspunkt för den som vill nå de flesta delarna av norra Dalarna, säger Annika.

Moneybrother: “Dan Andersson känns som hemma”

Moneybrother: “Dan Andersson känns som hemma”

Anders Wendin, även känd som Moneybrother, uppträder under 2019 års Dan Andersson-vecka. Under veckans invigningsarrangemang, Visfestivalen Kontraband den 27 juli, spelar han såväl poetens tonsatta dikter och eget material. Vad bjuder du på under Dan Andersson-veckan? – Det blir akustiskt och tanken är att spela ett par Dan Andersson-låtar och lite eget material. Jag har till exempel tidigare tonsatt en Dan Andersson-dikt, så jag kommer spela den och eventuellt också någon annan låt jag tycker om. Det blir en visbetonad grej, jag får plocka fram mina sorgligaste arbetssånger. Vilken är din relation till Dan Andersson? – Jag är ju uppvuxen i Ludvika, så från början var det någonting man blev tvingad att läsa i skolan. Då kunde man inte riktigt ta till sig det och det tog ganska lång tid innan jag fattade hur bra det var. Jag tror han beskriver en miljö som, om man är uppväxt där, känner igen. Jag känner igen naturbilden och det känns väldigt hemma för mig att läsa hans dikter. Sen var han ju en poet som flyttade från Ludvika till Stockholm… Vad gör du själv när du besöker Ludvika? – Jag har ingen släkt eller familj kvar, så det är inte jätteofta jag är där. Men ibland åker vi till Säfsen och då är det naturen som lockar. Ut och fiska eller ut och mysa på något sätt. Anders Wendins tre guldkorn i Dalarna: 1. ”Det är svårt att komma ifrån att allt kring Siljan är ganska magnifikt, så en roadtrip däromkring. Är man är sugen på Dalaporr är Tällberg svårslaget. Det är vackert där uppe.” 2. ”En konsert i Dalhalla.” 3. ”Jag tycker det är mysigt att åka till de gamla gruvlämningarna runt om i Bergslagen och kring Ludvika. Med mörkt stilla vatten, det är coola och unika miljöer där tiden stått still.”   Visfestivalen Kontraband är en helkväll med några av Sveriges bästa visartister. Förutom Anders Wendin uppträder bland andra Anna Ihlis, Heide Baier och Ellinor Brolin. Konserten ges lördag 27 juli på Kajkrogen i Ludvika. Läs mer och boka biljetter

Siljans Travsällskap firar 100 år

Siljans Travsällskap firar 100 år

Vi säger hallå där till Hans Åkerman på Siljans Travsällskap, som fyller 100 år 2019 och ställer till med fest på Dalatravet i Rättvik den 29 maj. Grattis till 100-åringen, hur ska ni fira? – Vi ska fira med en travdag med riksspel och V86-tävlingar. Vi slår ihop det med en deltävling i kusk-VM, som går i Sverige i år, där de bästa i världen kommer hit och kör. Vi kommer att ha ett jubileumstält, dit vi bjuder in profiler från banans historia. Man kommer kunna träffa de största profilerna vi har i Rättvik, som Jim Frick och Olle Goop. Plus att vi ska försöka ordna diverse publikaktiviteter, som gör det spännande att komma dit även om man inte är travintresserad. Så vi hoppas att det kommer vara bra stämning och framför allt hoppas jag att det ska komma mycket folk. Vilka viktiga milstolpar syns i backspegeln? – Sällskapet bildades 1919 och de första åren tävlade man på isen på Siljan, mellan Långbryggan och kyrkan. 1955 var travbanan där den ligger i dag färdig. Så det var en stor händelse, när man flyttade upp dit från isen. Det största i Rättviks historia var när Ego Boy vann Elitloppet 1973. Ja, en milstolpe för hela travsverige att en svensk kusk kunde slå storstjärnorna som kom över från USA. Hur ser intresset ut för travsport i dag? – Generellt minskar de aktiva lite i Sverige, men just i den här delen av landet ligger häst och trav nära hjärtat. Så det är ett stort intresse för våra evenemang och när vi kör på somrarna. Det berör många och det är alla möjliga som besöker oss. Vi har också en av de travskolor i landet som växer snabbast, med många yngre som är i farten och är intresserade. Vi har till och med travfritids en dag i veckan, när ledaren hämtar elever i skolan och de får gå med till travet en sväng. Vad har ni annars på gång framöver? – Det är sommarsäsongen som väntar. Från början av maj är det full fart över sommaren och ända fram till hösten innan det lugnar ner sig. Under veckorna från midsommar till vecka 31 och V75-finalen med flera tusen besökare är det riktigt högtryck för oss.

Kulinariet i Stora Skedvi

Kulinariet i Stora Skedvi: Småskaligt mathantverk och storslagna idéer

I en gammal industrifastighet mitt i den lilla byn Stora Skedvi huserar Kulinariet och här har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Idag finns här saluhall, mejeri, bageri och restaurang. Vid de stora öppna ugnarna står två bagare och gräddar knäckebröd. Inuti varje ugn gräddas femton brödkakor åt gången invid flammande lågor som matas med vedträn. Bagarna arbetar med vana händer och vänder ideligen på brödkakorna. När de är färdiggräddade träs de upp på rundstav intill ugnen och då och då serverar bagarna en halvgräddad “mjukbulla” till besökarna som står och tittar på. En smörbytta står framställd och med smöret rinnande över det varma brödet blir knäckebrödsbaket till en helhetsupplevelse. – En helhetsupplevelse kring mat och råvaror, det är precis vad vi vill skapa här på Kulinariet, säger Maria Adeström-Jonsson som arbetar med marknadsföring på Kulinariet. Som besökare på Kulinariet kan du stiga direkt in i Visthusboden, saluhallen fylld med närproducerade matvaror och delikatesser. I delidisken finns kött från byns bönder och ostar från såväl Kulinariets eget mejeri som andra småskaliga producenter i Dalarna. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter. – Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvalitén, berättar Anders Åkerberg som är Kulinariets VD och grundare. Han är också uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år. – Min första och kanske bästa affär var att föda upp egna kalkoner på pappas gård när jag gick på gymnasiet. Jag rökte köttet och sålde med god förtjänst, berättar Anders. En satsning och välkommet tillskott i Kulinariets utbud är restaurangen Mat på Riktigt. Den kommer att göra det möjligt att servera mer lagad mat och ta emot konferensbokningar och stora grupper. Framtidsplanerna är många och Kulinariet växer och förändras hela tiden. Det är en lätt hisnande tanke att Kulinariet startade som hemtjänstföretag. Som en sidoaffär till det började Anders och tidigare kompanjonen Malin Floridan som första företag i Dalarna att leverera middagskassar, under namnet “Dalakassen” till hushåll. När de köpte in sitt första hela djur från en lokal köttbonde var det för att använda köttet till Dalakassen. Det kött som blev över sålde de i en liten butik och idag har den vuxit till saluhallen Visthusboden. Men berättelsen tar inte slut där. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd. Här gräddas knäckebröd för hand i vedeldade ugnar och onsdag till fredag varje vecka kan besökare titta på när bagarna arbetar. Skedvi Bröd är idag ett välkänt varumärke och det tillverkas på samma plats där det välkända Vikabrödet en gång tillverkades. I samband med att produktionen av Vikabröd lades ner här år 2013 stod Anders Åkerberg och Malin Floridan inför beslutet att antingen köpa hela fastigheten eller lägga ner verksamheten med Visthusboden. – Men det är ju roligare att satsa än att lägga ner saker, skrattar Anders som den sanna entreprenör han är. Tack vare en insamling, ett så kallat crowfundingprojekt, kunde nya vedugnar byggas och Kulinariet började grädda knäckebröd under etiketten Skedvi Bröd. – Det har onekligen hänt en del sedan vi startade här som hemtjänstföretag. Nästa plan är att starta ett destilleri och att göra Kulinariet känt även utomlands som en “God mötesplats”, avslutar Anders Åkerberg.