Skördefest Södra Dalarna

Stor skördefest i södra Dalarna, potatisfestival och unika gårdsbesök

Första helgen i september är det alltid full fart hos Dalarnas matproducenter. Då är det dags för skördefest, där besökare är välkomna att kika in på gårdarna och ta del av alla goda smaker. I år firar Skördefest Södra Dalarna dessutom 10 år, med jubileumskväll på flera håll, potatisfestival och extra många festliga programpunkter. Liselotte Dahlin, som sitter i styrelsen för evenemanget, berättar mer.


Hur mycket feststämning är det under skördefesten?

– Det är överlag ett festligt evenemang att åka runt på. Stommen i skördefesten är möjligheten till unika besök hos oss matproducenter som gör maten. I år firar vi dessutom tioårsjubileum och det blir en stor festivalkväll med flera olika aktiviteter att välja mellan på lördagen. Det blir också en jubileumsmiddag på Mat på riktigt i Stora Skedvi, med potatistema.

Varför just potatistema?

– ”Vår kära potatis” är temat under skördefesten i år. Dalarna producerar potatis av yttersta kvalitet och vi är det femte största potatislänet i Sverige. Det är en av få grödor som vi är självförsörjande på här och som vi också exporterar ut i landet. Kommer lyfta den på olika sätt, bland annat kommer vi ha en liten potatisfestival.

Vad händer mer under helgen?

– Det är ett drygt 40-tal producenter i Avesta, Hedemora och Säter som har öppet hus under dagarna. Det finns chans till flera unika besök, som hos Grådö mejeri som bara öppnar sitt mejeri under Skördefesten. Det går även att besöka mjölkproducenter där man som besökare får följa med ner till hagen, de blåser i kohorn och vallar hem korna till mjölkningen. Folk brukar vara jättelyckliga och det är otroligt stämningsfullt. Det blir också en höstfestival i Smedjan Stjärnsund med mikrobryggerier, helstekt gris från Skördefesten och artisterier. På kvällen blir det bystugedans i Ingelsbo med spelmanslag som spelar och där man kan köpa lokalproducerad korv från Ingelsbo gård alldeles bredvid.

Hur ska man lägga upp helgen?

– Det är ett litet område och lätt att ta sig runt, vilket gör att du kan få en hel helg och besöka väldigt många olika producenter. Vi ingår också i hela evenemanget Dalarnas Skördefest, med Mat runt Siljan, Tunabygdens skördefest, Bondens egen marknad och fler andra matevenemang som pågår samma helg. Det är till exempel flera som åker upp till Siljan en av dagarna.

Vad tycker du är charmen med Skördefesten?

– Att du själv kan bestämma hur du vill uppleva saker och på vilken nivå. Åk runt till många eller stanna på en plats länge. Besök gårdar med djur, odlingar och barnaktiviteter, marknader, butiker, matproducenter. Upplev fest och goda måltider. Det blir minnen och samtalsämnen man kan ha på mörka vinterkvällar. Vi ger också besökaren möjlighet att ta med sig hem smaker och dela med vännerna.

Skördefest Södra Dalarna pågår 6–8 september 2019 i Avesta, Hedemora och Säter.
Läs mer: skordefest-sodradalarna.com

Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

En oas på cykelavstånd från Borlänge. Nära staden men ändå en helt annan värld. I Frostbrunnsdalens naturreservat har Eleonor Håkansdotter skapat ett besöksmål fyllt av välfyllda kakfat och läckra vegetariska maträtter. Hos Café Frostbrunnsdalens väntar njutning för alla sinnen. Stigen slingrar sig nerför den lummigt gröna ravinen. Det är en kort promenad, bara några hundra meter från parkeringen vid Stora Tuna kyrka, men ändå som att kliva in i en annan värld. Snart öppnar skogen upp sig. Den lilla tjärnen glittrar i solskenet, ett par änder hoppar i vattnet och i den timrade stugan som inhyser Café Frostbrunnsdalen står dörrarna välkomnande öppna. Det är precis så, nästan klichéartat, sommarvackert som det låter. – Jag vill att det ska vara som att kliva ner i en oas här. Även om centrum inte är så långt borta dämpas alla ljud här i ravinen. Det ska vara en plats där man kan slappna av och njuta av livet, naturen och äta något som är riktigt riktigt gott. Jag vill skapa njutning för alla sinnen, säger Eleonor Håkansdotter som driver caféet och slår sig ner vid ett av de många träborden utanför stugan. Hit, till platsen där hon numera spenderar majoriteten av sina sommardagar, kom hon första gången en kall decemberdag 2015. Hon hade bestämt sig för att starta ett sommarcafé och hörde sig för hos kommunen om de hade några förslag på potentiella platser. – Det skulle helst vara en fin stuga i naturen, så det kunde bli ett utflyktsmål. Plus att det skulle ligga på cykelavstånd från Borlänge, så det gick att ta sig dit på ett hållbart sätt. På kommunen fick jag en stor nyckel i handen och ett tips om att åka och titta på Frostbrunnsdalen. Jag hade aldrig varit här tidigare, inte ens sett stället på bild. Men jag kände direkt att det här är platsen. Så föddes Café Frostbrunnsdalen. Att botanisera bland de bakverk som ligger på faten i caféet är en fröjd för både öga och gom. Mangocheesecake med kokos, vackert dekorerade chokladkakor och citronrutor, jordnötsfyllda havreformar med choklad. Bakverken varieras från dag till dag, även om det förstås finns favoriter som återkommer. – Både kolapajen och mangocheesecaken har alltid varit poppis. Samma sak med mazarinkakan med rostade mandlar och hallonglasyr. De går alltid åt. I matväg är Frostbrunnsburgaren väldigt populär – en bönburgare med mangosås, picklad rödlök och rödkålsslaw som serveras med vår tomatsalsa och tortillachips. Sedan starten 2016 har antalet besökare dubblerats för varje år. Det gör att Eleonor kan utveckla verksamheten ytterligare. Från att enbart ha varit ett sommarcafé smider hon nu planer på aktiviteter året runt. Sommartid har de haft Afternoon Tea och yogafrukostar. Tema-helger som lakritshelg, chokladhelg och semmelhelg skymtar i kalendern, liksom årstidsinspirerade aktiviteter under Halloween och jul. – Det är så himla kul att se caféet växa, att få utveckla och förfina allt det vi gör. Plus att vi har världens bästa gäster, med bara glada och trevliga människor som kommer hit. Det tror jag är få caféer förunnat att ha det på det viset. Vi ser till att alltid ge ett fint bemötande, så det smittar nog av sig. De berömmer kakorna, tycker det är mysigt, att miljön är fantastisk. Man får sin härliga stund här. Café Frostbrunnsdalen ligger i Frostbrunnsdalens naturreservat utanför Borlänge. Sommaren 2019 har caféet öppet tisdag-söndag till och med 11 augusti. Därefter helgöppet 17-18/8 samt alla helger i september. För aktuella öppettider, se Café Frostbrunnsdalens sida på Facebook eller på Instagram @frostbrunnsdalen.

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Exotiskt, traditionellt, unikt och spännande på samma gång. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt den rundtur vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren. Starta dagen i byn Fors utanför Avesta. Hos Muddus Hjortron på Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. Gå loss i gårdsbutiken och fyll på lagren. Kanske bokar ni till och med en chokladprovning av gårdens egen choklad. Hedemora nästa! Stanna till för en fika eller lunch på anrika Café Wahlman, som ligger mitt i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. Njut i den härliga trädgården om vädret tillåter. Inomhus har varje rum sin egen unika stil, så varför inte äta lunch i biblioteket med sin vackra gröna tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. Till kaffet kan ni förflytta er till det ljusa och eleganta "Kungarummet" med kungaporträtt på väggarna. Passa också på att titta in i den trevliga butiken Klassiska byggvaror som fokuserar på byggnadsvård och inredning och ligger alldeles vägg i vägg. Ett par mil utanför Falun ligger sedan Stora Lunån Gårdsmejeri och gårdsbutik. I deras minimejeri görs flera läckra ostar som Doris Blå, Tages Tuffa, Marias Söta och Noras Färskost. För att inte tala om den populära Farmors Ostkaka. Gårdsbutiken har självbetjäning och är öppen dygnet runt, även när gårdscaféet och anläggningen inte är öppen. Såväl ostar som marmelader är prismärkta och ni räknar själva ihop summan ni handlar för. Dags för dagens slutmål – och här finns två möjliga alternativ. Endera styr ni kosan mot Dala-Floda Värdshus. Här serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå er ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker i den White Guide-listade slowfood-restaurangen. Annars tar ni sikte på Långshyttan, bli serverade välsmakande lokalproducerade rätter av Carina och Bengt Wåhlin på Brukshotellet Långshyttan. Här finns inga fasta menyer utan ni som gäster bjuds på det köket har att erbjuda för dagen. All mat lagas från grunden av noggrant utvalda råvaror, gärna med såväl lokal som vild touch. Kom ihåg att höra av er senast dagen innan om ni planerar ett besök. Var ni än väljer att spendera kvällen – och kanske även natten – kommer ni att ha många nya intryck och smaker att bearbeta. Kanske börjar ni också planera för kommande utflykter till några av de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna.   Läs mer på tasteofdalarna.se

Restaurangen där du lagar din egen mat

Restaurangen där du lagar din egen mat

Boka bord på gourmetrestaurangen där du lagar din egen mat och äter den mitt ute i naturen. Under rubriken The Edible Country har Visit Sweden tillsammans med regionala turistorganisationer placerat ett antal träbord på natursköna platser runt om i Sverige, där gästen har möjlighet att boka en gör det själv-måltid komponerad av stjärnkockar. Dalarnas bord finns vid Klosters herrgård utanför Hedemora och här är det matkreatören Görgen Tidén som står för menyn och recepten till matupplevelsen. – Från att ha fokus på en restaurang som har alla bekvämligheter, så drar vi ut till skogs. För de som vill följa med blir det en upplevelse de sent kommer glömma. Vi vill skapa en mötes- och upplevelseplats och sätta allt fokus på det ”nära köket”. Tänk att få sitta vid ett handgjort bord av gammal fura och själv laga en meny som vi specialdesignat bara för detta datum, säger Görgen Tidén. Menyn som Görgen erbjuder vid Dalarnas bord består av lokala råvaror från flera av de aktörer som ingår i nätverket Taste of Dalarna. Det handlar till exempel om lax från Älvdalen, lokal potatis, världsmästarsenap från LissEllas och knäckebröd från Skedvibröd. Att boka en korg med råvaror och den utrustning som behövs för att tillaga måltiden kostar 349 kr per person. Allt hämtas på Kulinariet i Stora Skedvi innan ni åker till bordet i Kloster. Bordet är bokningsbart onsdagar och fredagar till sista fredagen i september. Läs mer på tasteofdalarna.se

Åkerblads

En matresa runt Siljan #3: Klassiska husmansrätter och vilda smaker

Gör en utflykt runt Siljan och upptäck alla lokala smaker – när sommaren så sakta övergår i sensommar börjar också skördarna bli klara. Det betyder att det finns extra mycket gott att utforska hos alla producenter och mathantverkare. Här har vi skapat ett turförslag med två smakrika stopp, med en hel del natursköna vyer och vägar däremellan. Upptäck klassiska husmansrätter av högsta kvalitet och vilda smaker vid milsvid utsikt. Starta dagen i Tällberg. Här väntar – förutom en slående utsikt över Siljan – dalamiljöer utöver det vanliga. Strosa runt bland de faluröda husen, kika in i hantverksbodar, små butiker och bara njut av omgivningarna. När lunchsuget sedan sätter in är det bara att börja röra sig mot Åkerblads välkända och uppskattade Gästgiveri. Här står kökschef Stefan Pettersson med personal redo att servera en måltid av högsta kvalitet och här blandas klassiska husmansrätter med gourmetmat, egna importerade viner med hembakat kaffebröd. De är dessutom ständigt på jakt efter lokala råvaror, så chansen är stor att Dalarna i bokstavlig mening sätter smak på matupplevelsen. Mätta och belåtna är det dags att röra sig vidare norrut längs Siljan. De djupa skogarna och de blånande bergen tronar upp sig längs vägen mot Mora. Väl framme – ta gärna del av kulturutbudet. Här finns såväl Zornmuseet och Zorngården som en anrik hemslöjdsbutik. Kanske finns det också något spännande evenemang att besöka? Kvällen spenderas allra bäst på Mora Hotell och dess restaurang Terassen. Vill ni njuta lite extra checkar ni in på deras härliga spa-avdelning redan under eftermiddagen och njuter av ett glas bubbel och en skön massage i relaxen. Sedan är det dags för middag! Köket är skandinaviskt med inslag av Frankrike och Italien och kockarna jobbar gärna med vilda smaker av till exempel ren, älg, vildfångad öring och röding. Efter maten är det bara att sjunka ner i barens sköna fåtöljer och runda av en njutbar dag. Koppla av och smält dagens intryck, som med största sannolikhet gjort fyllt depåerna med såväl god mat som av nya upplevelser. Kanske ägnar ni kvällen åt att planera för kommande utflykter där ni tar sikte på någon de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna. Läs mer och hitta fler utflyktsmål på tasteofdalarna.se

Komikern Keyyo

Komikern Keyyo: ”Det är mer oglammigt än det ser ut”

När Humorkalaset intar Dalhalla den 17 augusti kliver inte mindre än tretton komiker upp på scenen. Kristina Keyyo Petrushina, som håller i trådarna under kvällen, utlovar en helkväll med många av landets roligaste och mest folkkära komiker. De bjuder in till en stor humorfest med bland annat stand-up, sång, dans och sketcher. Här berättar Keyyo mer om kvällen – och om vad hon helst gör när hon är i Dalarna. Humorkalaset blev en succé när ni körde i Stockholm förra året. Nu tar ni showen till Dalhalla – hur känns det? – Det känns så kul! Det är så jäkla gött att allt inte är Stockholmsbaserat. Jag kanske är lite partisk eftersom jag är uppvuxen i Dalarna, men det är så kul att saker tar sig ut i landet. Det känns så mäktigt att både vi som uppträder tar oss dit och att åskådarna får ta en roadtrip till en ny plats. Sen är det klart att man är nervig och pirrig inför själva showen. Vilken är din roll under kvällen? – Jag ska vara programledare och värd tillsammans med Tomas Järvheden. Det är vi som knyter ihop säcken och gör lite instick i form av dans och sång mellan de tretton komiker som uppträder efter varandra. Tretton komiker är en minst sagt maffig lineup, hur stor är risken att det blir för mycket av det roliga? – Det är därför det är så bra att vi varvar mer gamla goda komiker med nya talanger. Som Johan Glans, som alla tycker om och känner till, blandas med flera nya up and coming-talanger, som färre känner till men som är väldigt roliga. Vad – eller vem – skrattar du själv mest åt? – Det är kanske ett politiskt korrekt svar, men jag tycker att alla håller sån jäkla hög nivå. Oavsett om man varit med i tjugo år eller precis har börjat. Vi har jätteroligt bakom scenen också. När vi jobbar så tätt ihop måste vi vara ett nära gäng som kan ha en viss jargong och kicka igång varandra. Hur är egentligen livet bakom stand up-scenen? – Det är rätt mycket mer oglammigt än det ser ut. Man hör annars om artister som har sina riders, där de önskar sig segways och ett flak med rött vin till sina loger. Standupkomiker kan vara hur stora som helst och samlar fulla arenor, men de stryker sina skjortor själva och vill ha en bärs – sen är de nöjda. Det är helt enkelt sköna och enkla människor att ha att göra med. Förutom Humorkalaset, vad gör du i sommar? – Jag spelar in två tv-program som kommer senare under året. Annars har jag lite skön semester, när jag ska bara vara och ta det lugnt. Och så ska jag såklart ska åka till Dalarna! Jag är uppvuxen i Smedjebacken och har stora delar av de jag kallar släkt kvar, så det är givet att jag vill tillbaka. Vad gör du helst när du är i Dalarna? – Jag har en släkting som jag älskar att vara hos, som har en veranda. Där sätter vi oss med ett glas vin och bara kollar på åskan, det är ju det bästa som finns. Eller att bara åka ut och ro i en eka. Det känns lite konstigt att åka ut på utflykter när jag är på hembesök, så jag hänger mest hemma med släkten. Porträttfoto: Stefan Eldrim Läs mer: Dalhalla och sommarens evenemang

Lär dig laga utemat – Elles Utemat lär dig hur

Lär dig laga utemat – Elles Utemat lär dig hur

Gillar du att laga mat ute över öppen eld? Vill du lära dig mer om hur du skapar minnesvärda – och goda – smakupplevelser utomhus? Elle Nikishkova driver Elles Utemat och brinner för matlagning av naturens råvaror. Här guidar hon till de bästa och godaste matupplevelserna utomhus. Elle Nikishkova är en passionerad utekock som älskar eld, skog och svampplockning – och som förvandlat sin passion till sitt yrke. Hennes uppväxt, som geografiskt sett spänner sig från Ukraina i öst till Kuba i väst och Sverige i norr, har varit en stor inspirationskälla till den mångkulturella matlagning som präglar menyerna i Elles Utemat. I dag arbetar hon över hela landet med att skapa unika upplevelser kring utematlagning, om det så är för besökare under ett evenemang eller under kurser för de som är nyfikna på de stora möjligheter utematlagning bjuder på. Vad är skillnaden mellan att laga mat utomhus och ”vanlig” matlagning? – Jag tycker att ”utomhus” överlag är en trevligare miljö än ”inomhus” – speciellt när det gäller matlagning. Skogens dofter, trädkronornas sus, fågelsången. Att få hugga och spänta ved, få kolla in i en brasa, känna dess värme. Hela upplevelsen blir så mycket mer komplett när man får laga mat över öppen eld utomhus. Sen är det ju också röken som gör susen, den ger maten en annorlunda smak och hjälper nosen att hitta andra aromer i måltiden. Vilken mat funkar bäst ute? – All mat man gör inne går att göra ute. Det gäller bara att ha koll på vilka redskap som finns för att steka, koka, baka och röka. Det som ibland skapar begränsningar är möjligheten till kylning när man är ute en längre tid under varmare perioder. Då får man skippa sådant som kan bli dåligt i värmen, som färskt kött och fisk, och istället köra veggo. Vilka förberedelser behövs när man ska laga mat utomhus och i skogen? – Ett tips för den som vill laga mat ”from scratch”, men utan att behöva bära för mycket och för tungt, är att använda lufttorkade råvaror som är torkade separat. Sen använder man dem för att komponera egna rätter i stället för att köra på färdigpackat. Vintertid är det viktigt att preppa så mycket som möjligt hemma och ta med sig ut i lådor eller fryspåsar. Hacka lök i minusgrader är väl lite halvkul. Om man inte har någon erfarenhet alls av utematlagning är det enklaste att börja med ett gas- eller stormkök. Då har man allt man behöver för att koka och steka, plus att det är en relativt billig investering. Hur började utematlagningen för dig? – För mig började utematlagningen på just ett sådant där stormkök någon gång på 90-talet när jag gick med i Fältbiologerna i Umeå. Vi var ute i skogen en hel del och lagade allt möjligt på våra turer. Jag kommer ihåg en sommarresa vi gjorde till Kolahalvön. Vi var ute i skog och mark många dagar i sträck utan närhet till städer eller affärer och ibland tog maten slut. Det enda vi hade kvar var salt och mjöl. Då gjorde vi en enkel deg på vatten från en bäck och våra sista ingredienser, plockade svamp och bär och gjorde små dumplings med stekt svamp till huvudrätt och små dumplings med bär till efterrätt. Så enkelt och gott! Avslutningsvis: Vilka är dina tre favoritplatser i Dalarna? – Utan att inbördes ordning, skulle jag säga: Östra Silvbergs gruva utanför Säter. Vilken magisk plats det är! Jag älskar turkost vatten och att få se det mitt ute i en svensk skog var en helt fantastisk upplevelse. För att inte tala om hur uppfriskande det var att ta ett dopp och hur coolt det var att veta att den är över 200 meter djup. Sedan Gyllbergen, jag älskar stället! Har dessutom bara sett en liten del av området och jag vill tillbaka för en längre tur på sommaren, men också på vintern. Och så Dala-Floda för att paddla fors, stand up paddle board och få hänga med min kompis James och resten av gänget på Kajaktiv. Vill du lära dig laga utomhusmat tillsammans med Elle? Helgen 27–29 september håller hon i en workshop i utomhusmatlagning på Näsets Marcusgård i Furudal utanför Rättvik. Läs mer: Laga mat utomhus och skapa unika helhetsupplevelser – en matlagningsworkshop med Elles Utemat

Laga mat utomhus – utekockens 3 bästa tips

Laga mat utomhus – utekockens 3 bästa tips

Elle Nikishkova är utekocken som gjort sig känd över hela landet som Elles Utemat. När hon brassar igång sin muurika sprider sig alltid underbara dofter i skogen. Här ger hon sina tre bästa tips på hur du själv lyckas med utematlagningen – och tipsar även om vilka rätter hon själv gillar att laga utomhus. 1. Tänk nytt – utemat är inte bara renskav och kolbulle – Generellt brukar jag uppmana folk att tänka utanför boxen och testa att göra något spännande de aldrig har gjort förut. Kanske en maträtt från ett annat land? Renskav och kolbulle är inte de enda rätterna som kan tillagas över öppen eld. 2. Undvik rökiga eldar – Ett annat tips om man lagar mat med ved är att spänta upp veden och elda med tunnare stickor. På så vis får man en eld som är lättare att kontrollera och justera plus att det blir mindre rökigt. Rök är förvisso en god krydda, men mindre trevlig i ögon och andningsorgan. 3. Låt matlagningen ta tid – Mitt tredje tips är att ta det lugnt. Stressa ner och låt matlagningen ta tid. När folk frågar mig hur lång tid något tar brukar jag säga att det är elden som bestämmer det. Och i viss mån vinden. Och veden. Men tar man det lugnt och låter saker och ting ha sin gång så blir maten färdig tids nog. Vilken mat lagar du själv helst utomhus? – Jag tycker att det är rätt tråkigt att laga samma saker flera gånger om, så jag lagar oftast saker som jag inte har lagat förut eller lagar nya varianter av bekanta rätter. Vissa maträtter kan dock göras väldigt varierade och kräver samtidigt en del träning för att nå perfektion. Den mexikanska tacon är en sådan. Att kunna göra perfekta majstortillas och en riktigt bra topping i form av något spännande långkokt kött till exempel är både en fröjd och något som kräver övning. Sen gillar jag att göra olika varianter på raggmunk med allt från aubergine och marockanska kryddor till en rysk variant med svampsås. Raggmunk passar bra när man snabbt vill göra nystekta och goda ”bites” till många. Vill du lära dig laga utomhusmat tillsammans med Elle? Helgen 27–29 september håller hon i en workshop i utomhusmatlagning på Näsets Marcusgård i Furudal utanför Rättvik. Läs mer: Laga mat utomhus och skapa unika helhetsupplevelser – en matlagningsworkshop med Elles Utemat

Vandringsäventyr i Sälen under Sälenfjällen Hike

Vandringsäventyr i Sälen under Sälenfjällen Hike

En extra äventyrlig helg i Dalarnas fjällvärld. När Leonard Lissdaniels bjuder in till Sälenfjällen Adventure Weekend finns alla möjligheter för den som är nyfiken på att testa friluftsliv på sina egna villkor. Vandring och paddling står på schemat under helgen där upplevelsen och inte prestationen som står i fokus. Under fyra dagar kommer det vara extra äventyrlig stämning i Sälen och Sälenfjällen. Då anordnas Sälenfjällen Adventure Weekend. Den består av tre delar: en outdoormässa, en två dagar lång vandring och en tre dagar lång, lite tuffare tur med både vandring och kanot.   – Syftet med helgen och de olika uppläggen är att få ut folk på fjället. Vi har en fantastisk fjällmiljö i Sälen och den vill vi visa upp, berättar Leonard Lissdaniels, som driver Leonarden i Sälen och står bakom helgens evenemang. Vandringen går under namnet Sälenfjällen Hike. Då förflyttar man sig 15–20 km per dag och övernattar i ett gemensamt basläger. – Det är en perfekt vandring för den som vill testa hur det är att vistas i fjällen med övernattning, men ändå ha lite service runt omkring dig. Man får lagad mat på kvällen och det finns möjlighet att gå in vid baslägret om vädret skulle vara dåligt. Samtidigt gör sträckorna att det ändå är en utmaning. Men vill man ha sin packning transporterad till baslägret så löser vi det och det är också möjligt att anpassa vandringssträckan. Målet är inte att det ska vara för tufft utan att man ska få uppleva fjällvandring. För att skapa en härlig gruppkänsla berättar Leonard att de medvetet har ett begränsat antal deltagare. – Alla som har varit med tidigare år pratar om den sociala biten och att man efter ett par dagar blir som en familj. Vi har också lagt in lite utbildningsmoment under vandringen, där tanken är att man samtidigt som man upplever fjällen också öka sina outdoorkunskaper. Kombinationen av upplevelse, fjällmiljö och härlig stämning lockar en varierad uppsättning friluftssugna till Sälen. – Vi har haft både rena nybörjare och mer erfarna fjällrävar, liksom familjer, kompisgäng och företag. Alla går i sin egen takt och eventen passar de flesta. Åldersspannet har varit mellan 10 och 70 år. Vi vandrar i varierad terräng, över kalfjäll, i gammal granskog, genom raviner och bredvid fjällsjöar. På kvällarna byter vi erfarenheter med varandra framför lägerelden. Leonard konstaterar att man inte behöver vara någon toppatlet för att vara med under Sälenfjällen Hike, även om det förstås inte är någon nackdel att ha lite flås. Via Leonarden är det också möjligt att hyra utrustning om det är något man saknar. – Sälenfjällen är ju faktiskt Sveriges närmsta fjäll vilket gör att många inte behöver åka så långt för att ta sig till oss. Väl på plats tar inte lång tid förrän man befinner sig mitt på fjället och känslan är total vildmark – det är unikt. Sälenfjällen Adventure Weekend 2019 anordnas 4–7 september. Outdormässan anordnas 4–5 september, Sälenfjällen Hike 6–7 september samt Sälenfjällen Hike & Kanot 5–7 september. Läs mer: Sälenfjällen Adventure Weekend eller på evenemangets sida på Facebook.