En kvinna och en man iförda cykelhjälmar ler mot kameran.

Från alpina världseliten till fartfylld cykling i Dalarna

Hans Olsson och Maria Pietilä Holmner är paret som lämnat den alpina världen och fått mer tid för den gemensamma favoritsporten mountainbike. "Vi förstår varför cyklingen fått ett uppsving i Dalarna, miljöerna är fantastiska med sin omväxlande natur", säger Maria.


De tillhörde världseliten inom alpin skidåkning och reste världen runt. Nu har de fått mer tid att upptäcka Sverige på nära håll, inte minst genom alla upplevelser på cykelsadeln. Basen är hemmet i Åre, men de åker till Dalarna så ofta de kan, till Hans föräldrar i Mora.

– Jag bodde i Kråkberg under mina första femton år i livet och är väldigt stolt över mina barndomstrakter strax utanför Mora. Under mina tidiga år kom cyklingen att bli ett bra komplement till min alpina satsning och jag har varit väldigt mycket i Hemusterrängen och cyklat. Stigarna där, de är absolut högsta klass, och jag kan jämföra med mycket i Europa. Oavsett vilken nivå man är på finns det bra stigar att cykla på.

Maria är av samma uppfattning.

– Det var verkligen en glad överraskning att komma dit och upptäcka alla stigar. Det är häftiga skogar, branta knixar, tallhedar, allt man kan önska.

Ingen kärlekscykling under tävling

Cykelvasan har de kört vid flera tillfällen, motions- och tävlingsloppet som passerar genom just Hemus, precis innan målgången i Mora.

– Man skulle ju kunna tro att det blir lite kärlekscykling under loppen, säger Hans, men nej, det stämmer inte. Där och då från Sälen till Mora är det full fart som gäller.

– Ja, vi är extremt dåliga på att ta det lugnt i de lägena, erkänner Maria.

Vasaloppsarenan, som också är en del av cykelnätverket Biking Dalarna, är en favorit de gärna lyfter för den som söker intressanta och spännande upplevelser.

– För det första, det är ju historisk mark genom alla de klassiska kontrollerna. Det skapar en alldeles speciell magi. Och terrängen passar mig, jag är ingen bergsget. Jag gillar när det är ganska enkelt att cykla och det går att få lite fart, säger Hans.

– Jag har åkt fyra gånger och tycker om naturen, tillägger Maria, hur den skiftar längs sträckan, det är vackert och väldigt varierande. Jag rekommenderar verkligen alla att prova, antingen under själva Vasaloppsveckan eller vid en annan tidpunkt.

En man och en kvinna utforskar Dalarna till cykel.
Hans och Maria älskar att utforska Dalarna på cykel.

Vill fjällcykla i Sälen

Nästa steg på deras upptäcktsresa i sadeln är dalafjällen och Sälen.

– Det händer väldigt mycket i fjällvärlden som gynnar oss cykelintresserade, utvecklingen är stor. Tidigare har jag bara fått uppleva saker på vintern där, men från och med nu blir det fokus även på sommarsäsongen, säger Maria.

Hon får medhåll av Hans.

– Fjällmiljöerna kan vi sedan tidigare. I den miljön vet vi att cykling kan vara allt från lätt till utmanande, som längre branter med sten och stubb. Det är rent allmänt en häftig miljö att rulla runt i, med en bra logistik runt det hela, som boende och service.

Lockas av social cykling

Hans och Maria är överens om att cykling är en aktivitet som öppnar många dörrar, för både hälsa och välmående.

– Med en cykel kan man ta sig ganska långt och får då alla naturupplevelser på köpet, säger Maria. Sen är det skonsamt för kroppen, det är en viktig faktor. För den som vill går det att trycka på och åka fortare. Då kommer ju känslan av fart och fläkt in. Det är en tjusning i sig som många gillar. Och det här med att kunna utöva cykling över generationsgränserna är ju perfekt. Det blir väldigt socialt, som med Hans föräldrar som nu köpt egna mtb-cyklar. Vi kan få göra alla små och stora upptäckter tillsammans.

– Man behöver inte vara expert för att cykla. Allt sker utifrån vem man är, det är bra, tillägger Hans.

Att både Hans och Maria har en genuin längtan till Dalarna är tydligt.

– Åh, jag tänker också på alla gulliga hus i alla byar, säger Maria. Det är en otrolig inspiration att från en cykel få ta del av allt det här, man kommer så nära, det blir på riktigt. Vi har mycket kvar att upptäcka i Dalarna, det är helt klart.

En kvinna cyklar i ett höstfärgat Dalarna
Både Maria och Hans ser fram emot att se mer av Dalarna.

Det här är Biking Dalarna

Biking Dalarna är ett samarbete mellan cykelområden i Dalarna som erbjuder upplevelser av hög kvalitet. Totalt finns 20 områden att utforska, från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr. Med 130 mil uppmärkta leder för cross country och 25 leder för downhill, gemensam ledmärkning, gradering av leder och garanterat bra kringservice är detta Sveriges största cykelparadis.

Läs mer om Biking Dalarna.

 

Text: Johan Pellas.