Emma och Gustav, som samlar svenska nationalparker och har besökt tre av Dalarnas nationalparker.

Följ med Emma och Gustav på nationalparksjakt

Sverige har 30 nationalparker och Emma Carlsson och Gustav Jonsson ska besöka samtliga. Dels för att få se så mycket som möjligt av Sverige, dels för att de älskar naturen. Så det handlar kanske egentligen mer om att maximera njutet än samlandet. Här berättar de om sitt annorlunda projekt och bjuder samtidigt på sina bästa tips för den som vill besöka någon (eller alla) av Dalarnas tre nationalparker.


Idén kom redan 2013, när Emma Carlsson och Gustav Jonsson vandrade Kungsleden mellan Abisko och Hemavan. I en raststuga träffade de ett äldre par som berättade om sitt livsprojekt: att besöka Sveriges alla nationalparker. Mötet sådde ett frö som fick gro och marinera ett par år innan Emma och Gustav gjorde slag i saken 2018. Då var det dags för dem att börja samla. En given fråga är förstås, varför?

– Sverige har mycket att erbjuda och vi vill se det mesta. Då passar det bra med ett projekt som tar oss runt i landet, till platser vi kanske inte annars skulle besöka. Det är också roligt att ha ett tydligt mål som ibland gör det lättare att ta sig ut. Vi gillar verkligen att vara ute på långa turer, gärna flera veckor i sträck, men tiden räcker inte alltid till och då är korta turer i mindre nationalparker perfekta.

De försöker ta turerna som det kommer, vara spontana och inte planera alltför mycket i förväg.

– Det behöver inte vara ett stort projekt att besöka en nationalpark. Idag är de väl underhållna med tydliga ledmarkeringar för vandring, ofta en välskött entré med parkering, informationsskyltar och dass.

Oklar tidsplan och maximalt naturnjut

Fast lite efterforskningar blir det förstås. Emma och Gustav läser gärna på om området, tittar på kartor och undersöker om det är något särskilt de vill se. De bestämmer också hur länge de ska vara borta och kollar vilka regler som gäller för den specifika nationalparken. Det är till exempel inte tillåtet att övernatta i alla parker.

– När vi bestämt turens längd, start och mål går vi igenom vilken mat vi ska ha med och packar utrustning. Vi försöker ofta lyxa till det lite med extra god mat och något gott snacks som är lätt att ta fram när man blir trött. Att dricka kaffe på en sten eller laga mat över öppen eld förgyller turen. Mat är en stor del av vårt friluftsliv, även om den inte alltid är så lyxig eller avancerad.

Det finns ingen bestämd tidsplan för när de ska gå i mål med projektet, utan de besöker parkerna när det passar och gör andra äventyr däremellan. Sedan starten 2018 har de besökt 14 av 30 nationalparker.

– Vi älskar naturen! Den får oss att slappna av och är en härlig kontrast till datorskärmar och digitala möten. En tur i skogen skapar ett lugn och ger oss energi. Turen behöver inte vara lång, det kan vara en timmes promenad i skogen nära hemma. När vi lyckas komma iväg på en längre tur, som en långhelg eller vecka, njuter vi för fullt.

En sommarkväll i Fulufjällets nationalpark.
En sommarkväll i Fulufjällets nationalpark i norra Dalarna.

Om Emma Carlsson och Gustav Jonsson

Bor: Södra Stockholm.

Om Dalarna: Dalarna ligger oss varmt om hjärtat och känns som hemma. Vi kommer alltid ha en särskild koppling till Grövelsjön då vi gifte oss där. Emma spenderade alla somrar under uppväxten i familjens stuga invid Siljan, i närheten av platsen där hennes farföräldrar växte upp och levde. Vi är fortfarande där så ofta vi kan.

Utomhusbakgrund: Emma växte upp i en orienteringsfamilj och var alltid ute i skogen som ung. Gustav hade tidigare ett yrke där all tid spenderades utomhus. Tillsammans har vi många tältnätter, sommar som vinter, i bagaget.

Äter helst på tur: Mjölkchoklad.

Bästa after hajk: På fjället läser vi bok och äter choklad på liggunderlaget utanför tältet. Väl tillbaka i civilisationen firar vi gärna med lyxig middag hemma eller på närliggande fjällstation.

En ledig dag i Dalarna: Vi cyklar gärna mountainbike på någon av Biking Dalarnas anläggningar. Favoriter just nu är Rörbäcksnäs och Rättvik. Efter cykelturen tar vi ett dopp i Siljan och njuter av grillat i kvällssolen.

Instagram: @emmaogustav.

Emma och Gustav guidar till Dalarnas nationalparker

Färnebofjärden

I Färnebofjärdens nationalpark finns många alternativ. Här kan man vandra en kort dagstur eller vara ute i flera nätter. Ett tips är att paddla istället för att vandra och tälta på en av öarna i Dalälven. Djurlivet är rikt, särskilt fågellivet. 

När vi besökte Färnebofjärden passade vi på att sova i ett av vindskydden invid vattnet. Det var otroligt mysigt att spendera kvällen framför brasan för att sedan krypa ner i sovsäcken inne i vindskyddet och somna till ljudet från fjärden och fåglarna som bor där. På morgonen vaknade vi till spegelblankt vatten och en vacker soluppgång. 

I Färnebofjärden går det att bo i stuga eller sova i något av de öppna vindskydden som finns utplacerade, om man inte tältar. 

Eftersom parken till stor del består av myrmarker trivs myggen här. Därför kan maj eller sensommar mot slutet av augusti och september vara bra tider för besök för den som inte älskar mygg.

Färnebofjärdens nationalpark breder ut sig kring nedre Dalälven och knyter samman tre län: Dalarna, Gävleborg och Uppsala. Bästa utgångspunkt från dalasidan är Tyttboområdet utanför Avesta. Häromkring finns parkering, informationstavla, vindskydd och tältplats.

Färnebofjärdens nationalpark.

Töfsingdalen

Töfsingdalens nationalpark ligger lite mer otillgängligt än andra nationalparker. Ett tips är att utgå från Grövelsjön och vandra en dryg dagstur för att komma till själva nationalparken. I den här lilla parken finns inga vandringsleder eller stugor. Däremot finns det flera öppna vindskydd vid Särsjön, väster om parken.

Det går också bra att vandra runt hela området på markerad led och öster om parken kommer man upp på kalfjället och får vacker utsikt över parken. Ta med en kikare så kanske du får se kungsörnarna som bor här.

Ett fint minne vi har är en stjärnklar, kall tältnatt i mars då vi skidat in i den annars svårframkomliga nationalparken. Vi var helt ensamma, enbart omringade av skog. Det var magiskt!

Ett tips för den med starka ben är att passa på att bestiga Dalarnas högsta berg, Storvätteshågna, 1204 meter över havet. Det går att göra antingen på väg till eller från nationalparken, om man kommer från Grövelsjön. Det kräver att man tältar på vägen.

Grövelsjön och fjällen runtomkring passar för övrigt extra bra för ovana och barnfamiljer som vill vandra. Du kommer snabbt ut på kalfjället och får magiska vyer över Grövelsjön. En vandring till norska gränsen är perfekt som dagstur för dig som har med dig småttingar med korta ben.

Tösingdalens nationalpark.

 

Fulufjället

Fulufjället var den absolut första nationalparken vi besökte tillsammans. Vi har också firat nationaldagen där och den bjöd på alla väder; sol, regn, hagel och åska om vartannat. Vi tältade uppe på platån och såg åskmoln efter åskmoln segla förbi, men de kom aldrig riktigt nära oss. Dagen efter var ett besök vid ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär givet.

Fulufjället är ett perfekt fjäll för den lite ovane vandraren och passar även familjen. Här finns välmarkerade vandringsleder, raststugor och stugor där man kan övernatta mitt ute på fjället, som Rösjöstugorna.

Platån är häftig. Först vandrar man uppför i vad som känns som en evighet, särskilt om man bär tung ryggsäck. När man väl kommer över krönet är det nästintill platt uppe på platån och man har vid fint väder en otrolig utsikt.

Njupeskär är magiskt där det ligger långt inne i en bergsklyfta, men Fulufjället är mer än så och vi vill rekommendera att man spenderar några dagar på vandring här och att man vågar sig bortom de närmaste turiststråken runt vattenfallet.

Fulufjällets nationalpark.