Fiskare i älv.

Fiska i norra Dalarnas storslagna vildmark

Vild fisk i vilda vatten – för att inte tala om vildmarkskänslan som ramar in hela upplevelsen. Att fiska i norra Dalarna är ett lättillgängligt äventyr som lockar såväl nybörjare som erfarna fiskare.


Det rör på sig i fiskekretsar. Inte bara bland de simmande fiskarna, utan också på land där allt fler nu börjar hitta ut i naturen med spöet i hand.

– Flugfiske är på enorm frammarsch idag. Både bland killar och tjejer, yngre och äldre, säger Stefan Larsson på Älvdalens Fiskecenter.

Hos honom finns allt en fiskare kan tänkas behöva, både vad gäller utrustning, kunskap och tips. Helt enkelt en högst lämplig startpunkt för den som är nyfiken på fiske i norra Dalarna.

– Flugor, kläder, vadare och spön. Ja, här kan man få tag i allt man kan tänka sig inom flugfiske. Det går både att köpa och hyra utrustning. Vi hyr även ut båtar som finns på plats i några fina sjöar. Här kan man köpa fiskekort och så har vi både guider och kurser i flugfiske, fortsätter han.

För den som vill meta eller fiska med spinnspö är det bara att köpa ett fiskekort, spana in en lämplig sjö och ge sig ut. Det kan alla göra. Är det däremot flugfiske som lockar, säger Stefan att det behövs mer kunskap, helst en kurs, så att man får lära sig allt från grunden och får med sig tekniken från start.

– Just här i Älvdalen är Österdalälven en pärla. Den är lättillgänglig, inte så djup och det finns inga större forsar. Den är lätt att hantera även för en nybörjare. En otroligt fin älv där det går utmärkt att lära sig flugfiska och även fortsätta att fiska i.

Fiskare som håller i en fisk intill en älv.

Fisket i norra Dalarna är överlag väldigt lättillgängligt, ofta med vägar ända fram till eller längs med fiskevattnen – som det finns oändligt många av. Här väntar mil på mil med strömmande vatten och ett oräkneligt antal sjöar.

– Vi får heller inte glömma vildmarkskänslan. Här finns vilda vatten, milsvida skogar, blånande berg, orörd natur – en storslagen omgivning.

Att fiska ute i vildmarken är spännande och något som verkligen lockar de som kommer hit.

– Den välkända doften från nykokt kaffe och knastret från lägerelden är saker fastnar i minnet på de flesta av oss. Kanske även det där lilla knaket från något djur, djupt där inne bland de uråldriga granarna.

På frågan om var de bästa fiskeplatserna egentligen finns, skrattar Stefan gott. En fiskare avslöjar ju aldrig sådana hemligheter.

– Tips och tricks får man gärna av oss här i butiken och vi har många fina fiskeplatser att rekommendera. Men lite av tjusningen med fisket är ju också att åka ut i skogen, eller längs älven, och hitta sitt eget lilla smultronställe.

Läs mer om fiske i Dalarna.