Snötäckt fjäll med skog i förgrunden.

Det bästa med vårvintern i Grövelsjön

Vårvintern brukar kallas fjällens femte årstid, och det kan också vara den bästa tiden på året! Solen som äntligen börjat värma, dagarna blivit både ljusare och längre och det är något speciellt med luften, kanske är det doften av vår i Dalarna? Ändå ligger snön kvar och det är fantastiska dagar som kan tillbringas på skidor, skoter eller i en solgrop. Häng med och upplev Dalarnas fjällvärld i Grövelsjön!


Att naturen börjar vakna till liv i mars märks på fågelkvittret som hörs i skogarna och djuren som sakta börjar skaka av sig vintersömnen. Längre söder ut kanske träden redan börjat knoppa och ljudet av smältvatten som droppar från taken hörs. Men än så länge har inte våren slagit ut i full blom i Dalafjällen. Här går det fortfarande att vakna upp, titta ut genom fönstret och mötas av vyer som skulle kunna vara taga direkt från Narnia. Är det Grövelsjön du befinner dig i? I så fall kan du förvänta dig mil efter mil av orörd natur och fantastiska utsikter.

Två skidåkare i fjällmiljö.
Att ge sig ut på en skidtur i Grövelsjöns fjällmiljö slår aldrig fel.

Turskidåkning och solgrop i Grövelsjön

Grövelsjöns fjällvärld är lättillgänglig och bara några få timmar från Mälardalen. Ändå är det en helt annan värld, en som du kan upptäcka när du är redo att ge dig ut på turskidorna i den krispiga, klara luften. Att ge sig ut på äventyr här och att skida fram över de tysta, vita vidderna slår aldrig fel. Det är kanske därför det heter ”ut på tur, aldrig sur”? Glöm dock inte solglasögonen och solskyddsfaktorn, för vackra dagar här kan ge en ordentlig bränna när solen reflekteras i snön.

Efter en timme eller två kanske det är läge att gräva sig en solgrop för en fikapaus och chansen att ligga och dra sig i solen. Packa upp termosen med varm choklad eller kaffe, ostmackor och apelsiner för att fylla på med energi. Att ha med ett liggunderlag gör att man kan stanna länge, insupa lugnet och koppla bort stressiga vardagsbekymmer. Här är det bara du, naturen och möjligtvis en och annan ren.

Skoter i förgrunden med äldre träbyggnad och fjällmiljö i bakgrunden.
En fartfylld skotertur över Grövelsjöns vita vidder är svårslaget.

Äventyr på skidor och skoter i fjällen

I Grövelsjön finns också över 10 mil av fantastiska längdskidspår för dig som inte vill ge dig rakt ut på fjället. Det gör det enkelt att uppleva friheten och njuta av naturen på ett enklare sätt i välpreparerade spår, som är kända för att hålla hög klass. Eller är det alpina äventyr som lockar? Då har du tur, då det här finns flera anläggningar som erbjuder varierade backar och nedfarter. Det finns något som passar alla, nybörjare som proffs.

För dig som är på jakt efter andra fartfyllda äventyr men inte vill fara nedför backarna på snowboard eller skidor kan skoter vara ett alternativ. Frihetskänslan när milen försvinner bakom dig och du susar fram på Grövelsjöns leder är oslagbar! Beroende på erfarenhet kan du antingen boka en guidad skotertur eller hyra en skoter och ge dig ut på en egen upptäcktsfärd. Varför inte upptäcka Fulufjällets nationalpark? Och ja, du får faktiskt köra skoter här, men tänk på att hålla dig till de markerade lederna.

Två detaljbilder på utomhusmatlagning.
Maten som tillreds utomhus över öppen eld smakar alltid lite bättre!

Utomhusmatlagning och avkoppling i fjällvärlden

Aldrig passar det väl bättre att laga mat utomhus än i fjällvärlden? Vidderna, vyerna och vinteraktiviteterna kan få det att kurra i magen, och det finns många klassiker att prova när det kommer till utomhusmatlagning. Kanske är det pinnbröd som lockar, eller varför inte testa krabbelurer som smaksatts med saffran och sedan rullas i strösocker? En annan storfavorit är kolbulle med fläsk och rårörda lingon som går hem hos både stora och små. Det går heller aldrig att underskatta en grillad korv eller hamburgare, och fjällvärldens klara höga luft förhöjer alla smaker.

Efter en dag full av olika aktiviteter utomhus kan det vara skönt att komma tillbaka till en varm dusch. Att få dra på sig raggsockorna, vila kroppen och smälta dagens intryck framför en sprakande brasa kan vara höjdpunkten på dagen. Är det en stuga som lockar? Eller fjällhotellet eller vandrarhem? Det finns ett boende för alla preferenser, och något de alla har gemensamt är kärleken till naturen och fjällvärlden.