Blå himmel och blått vatten, träd och ett kyrktorn speglas i sjön.

Orsa: Ett himmelrike för fiskare

Orsa Fiskecenter är en av landets största fiskebutiker och sommartid ett populärt besöksmål för turister. "När man kliver in i vår butik ska man bli sugen på att fiska. Den målsättningen har vi lyckats med, många reser långt för att handla hos oss", berättar Morgan Frid som är verksamhetschef.


Många blir glatt överraskade när de kliver in i Orsa Fiskecenters 1 300 kvadratmeter stora butik med det breda utbudet av fiskeutrustning och andra friluftsartiklar.

– Vi får jättepositiv respons från våra kunder. Folk som gillar att fiska semestrar gärna i Orsa med omnejd. Här finns sjöar, tjärnar och älvar med stor artrikedom, som öring, röding, gädda och abborre, nors, brax och harr. I Orsa finns även put and take-vatten med regnbåge.

De senaste åren har allt fler kunder strömmat till butiken vid E45:ans rondell.

– Vi tilltalar skogsmullefolket, de som tycker om att röra sig ute i skog och mark. Under de två pandemisomrarna märkte vi att många familjer valde att spendera sina reskassor här. När det är skakigt i världen går det bra i vår bransch. Då längtar folk ut i naturen, menar Morgan.

En stor fiskebutik med hyllor, produkter och kunder.
Många blir glatt överraskade när de kliver in i den stora butiken med det breda utbudet av fiskeutrustning och andra friluftsartiklar. Foto: Orsa Fiskecenter.

Stort sortiment och goda råd

På Orsa Fiskecenter säljs metspön, kastspön och beten för alla typer av fiske, även för den som vill prova på flugfiske, samt friluftskläder för både dam och herr. Här kan du också få goda råd inför din fiskeutflykt och införskaffa kartor och fiskekort för Orsa fiskevårdsområde, Orsa finnmark och Orsa Besparingsskog.

Produkter för matlagning utomhus, som blivit så populärt de senaste åren, säljer man också mycket av.

– De mindre Muurrikamodellerna är bra att ta med sig ut i skogen, liksom mackjärnen som man grillar toast med över öppen eld. Vi har också frystorkad mat, pinnar för korvgrillning och rökar för den som vill röka sitt eget viltkött i höst. 

Juli är butikens bästa försäljningsmånad och under lågsäsong bjuder man in intresserade till demonstrationer och workshops. 

– Och i sommar upprepar vi så klart förra säsongens succé utanför butiken, kiosken med Rättviksglass, lovar Morgan.

Läs mer om Orsa Fiskecenter.

Text: Åsa Pellas.