Mat uppdukat på Åkerblads.

En matresa runt Siljan #3: Klassiska husmansrätter och vilda smaker

Gör en utflykt runt Siljan och upptäck alla lokala smaker – när sommaren så sakta övergår i sensommar börjar också skördarna bli klara. Det betyder att det finns extra mycket gott att utforska hos alla producenter och mathantverkare. Här har vi skapat ett turförslag med två smakrika stopp, med en hel del natursköna vyer och vägar däremellan. Upptäck klassiska husmansrätter av högsta kvalitet och vilda smaker vid milsvid utsikt.


Starta dagen i Tällberg. Här väntar – förutom en slående utsikt över Siljan – dalamiljöer utöver det vanliga. Strosa runt bland de faluröda husen, kika in i hantverksbodar, små butiker och bara njut av omgivningarna. När lunchsuget sedan sätter in är det bara att börja röra sig mot Åkerblads välkända och uppskattade Gästgiveri. Här står kökschef Stefan Pettersson med personal redo att servera en måltid av högsta kvalitet och här blandas klassiska husmansrätter med gourmetmat, egna importerade viner med hembakat kaffebröd. De är dessutom ständigt på jakt efter lokala råvaror, så chansen är stor att Dalarna i bokstavlig mening sätter smak på matupplevelsen.

Mat fint uppdukat på en tallrik.

Mätta och belåtna är det dags att röra sig vidare norrut längs Siljan. De djupa skogarna och de blånande bergen tronar upp sig längs vägen mot Mora. Väl framme – ta gärna del av kulturutbudet. Här finns såväl Zornmuseet och Zorngården som en anrik hemslöjdsbutik. Kanske finns det också något spännande evenemang att besöka? Kvällen spenderas allra bäst på Mora Hotell och dess restaurang Terassen. Vill ni njuta lite extra checkar ni in på deras härliga spa-avdelning redan under eftermiddagen och njuter av ett glas bubbel och en skön massage i relaxen. Sedan är det dags för middag! Köket är skandinaviskt med inslag av Frankrike och Italien och kockarna jobbar gärna med vilda smaker av till exempel ren, älg, vildfångad öring och röding.

Person som njuter av sin mat.

Efter maten är det bara att sjunka ner i barens sköna fåtöljer och runda av en njutbar dag. Koppla av och smält dagens intryck, som med största sannolikhet gjort fyllt depåerna med såväl god mat som av nya upplevelser. Kanske ägnar ni kvällen åt att planera för kommande utflykter där ni tar sikte på någon de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna.

Läs mer och hitta fler utflyktsmål på tasteofdalarna.se