Åkerblads

En matresa runt Siljan #3: Klassiska husmansrätter och vilda smaker

Gör en utflykt runt Siljan och upptäck alla lokala smaker – när sommaren så sakta övergår i sensommar börjar också skördarna bli klara. Det betyder att det finns extra mycket gott att utforska hos alla producenter och mathantverkare. Här har vi skapat ett turförslag med två smakrika stopp, med en hel del natursköna vyer och vägar däremellan. Upptäck klassiska husmansrätter av högsta kvalitet och vilda smaker vid milsvid utsikt.


Starta dagen i Tällberg. Här väntar – förutom en slående utsikt över Siljan – dalamiljöer utöver det vanliga. Strosa runt bland de faluröda husen, kika in i hantverksbodar, små butiker och bara njut av omgivningarna. När lunchsuget sedan sätter in är det bara att börja röra sig mot Åkerblads välkända och uppskattade Gästgiveri. Här står kökschef Stefan Pettersson med personal redo att servera en måltid av högsta kvalitet och här blandas klassiska husmansrätter med gourmetmat, egna importerade viner med hembakat kaffebröd. De är dessutom ständigt på jakt efter lokala råvaror, så chansen är stor att Dalarna i bokstavlig mening sätter smak på matupplevelsen.

Åkerblads i Tällberg

Mätta och belåtna är det dags att röra sig vidare norrut längs Siljan. De djupa skogarna och de blånande bergen tronar upp sig längs vägen mot Mora. Väl framme – ta gärna del av kulturutbudet. Här finns såväl Zornmuseet och Zorngården som en anrik hemslöjdsbutik. Kanske finns det också något spännande evenemang att besöka? Kvällen spenderas allra bäst på Mora Hotell och dess restaurang Terassen. Vill ni njuta lite extra checkar ni in på deras härliga spa-avdelning redan under eftermiddagen och njuter av ett glas bubbel och en skön massage i relaxen. Sedan är det dags för middag! Köket är skandinaviskt med inslag av Frankrike och Italien och kockarna jobbar gärna med vilda smaker av till exempel ren, älg, vildfångad öring och röding.

Mora Hotell

Efter maten är det bara att sjunka ner i barens sköna fåtöljer och runda av en njutbar dag. Koppla av och smält dagens intryck, som med största sannolikhet gjort fyllt depåerna med såväl god mat som av nya upplevelser. Kanske ägnar ni kvällen åt att planera för kommande utflykter där ni tar sikte på någon de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna.

Läs mer och hitta fler utflyktsmål på tasteofdalarna.se

Kvinna plockar färska grönsaker.

Dalarnas Skördefest – en kulinarisk upplevelse i världsklass

Första helgen i september slår södra Dalarnas lokala matproducenter upp dörrarna och välkomnar matglada besökare. Det ger inte bara möjlighet till kulinariska upplevelser utan också spännande och personliga möten med traktens mathantverkare. Upptäck och utforska matmarknader, gårdsbutiker, caféer och restauranger under en helg i den lokala matens och smakens tecken. Helgen 4–6 september utgör en höjdpunkt för alla som är intresserade av eller nyfikna på den lokala maten. Då går nämligen Dalarnas Skördefest av stapeln och det är möjligt att åka runt i Dalarna för att njuta av härlig mat, trevliga producenter och mysiga marknader. Från Renbiten i Idre, via Mat Runt Siljan och Tunabygdens skördefest öppnar sig så det kanske allra största klustret i södra Dalarna. Här samlar Skördefest i Södra Dalarna aktörer i Avesta, Hedemora och Säter med omnejd med ett fullmatat aktivitetsprogram. – Dalarnas Skördefest är en genuin dalamarknad som samlar producenter från Avestas, Hedemoras och Säters kommuner. I södra Dalarna har du en hot spot för lokal mat, vi har hälften av Dalarnas matproducenter i ett väldigt begränsat område. Om du tittar runt om i Sverige är det få ställen som har så mycket intressant matproduktion på ett så litet område. Det fanns alltid förutsättningar och en grund för en bra skördefest, det gällde bara att göra det mer tillgängligt, säger Olle Bengtsson från LissEllas Senap, som är en av initiativtagarna till Skördefesten som varit med från starten 2010. Den här unika koncentrationen av producenter, mathantverkare och eldsjälar lade grunden till att Dalarnas Skördefest så småningom uppstod. – Från början var det ett initiativ från oss producenter och en idé som levde hos oss. 25 av oss kom till första mötet där vi pratade om vi ville göra något eller inte år 2010. Efter det bestämde vi att vi ville och vi hade den första Skördefesten samma år. Det är svårt att uppskatta antalet besök, men vi hade kanske 1500 besökare första året och de var så nöjda att vi fortsatte. Förra året hade vi runt 26 000 besökare. Under Dalarnas Skördefest är det möjligt är det möjligt att besöka producenter och mathantverkare på flera platser runt om i Dalarna.   2020 ett speciellt år Skördefesten har i många år varit en samlingspunkt för matälskare och de flesta besökare rör sig mellan minst 4–5 besöksmål och producenter under helgen. Inför Skördefesten 2020 berättar Olle att det har gjorts många anpassningar och avvägningar, med hänsyn till pandemin. – Några av våra besöksmål kommer inte klara att hålla restriktionerna, till exempel då deras lokaler kan vara för trånga och de har därför fått lov att ställa in. Andra producenter som har delevent kanske håller till utomhus eller hittar liknande lösningar. Vi har platser med stora utomhusutrymmen och har goda möjligheter för att skapa distans. Alternativet att helt ställa in Skördefesten var också uppe, men efter många vändor, diskussioner och resonemang valde de ändå att köra. – Vi en väldigt stark reaktion över att vi funderade på att ställa in, så vi beslutade oss för att genomföra Skördefesten även i år. Vi producenter som kan möta restriktionerna och anpassa oss kommer göra det. Vi för en nära och löpande dialog med varandra och vi följer alla riktlinjer som finns, poängterar Olle. Trygg och lokal matförsörjning Varje år har Skördefesten ett speciellt tema. Förra året stod till exempel potatisen i centrum och i år handlar det om ”Trygg och lokal matförsörjning”. – Det här temat är något vi har jobbat med hela tiden, sedan starten. Vi vill bygga en lokal identitet och trygghet i att vi har en lokal matförsörjning samt att konsumenter och producenter känner varandra, säger Olle. Han menar också att Skördefesten fyller en viktig symbolisk funktion i sammanhanget. – Skördefesten är sinnebilden av det här, den är en grundpelare och har alltid varit det. Skördefesten är i första hand till för stamkunder, vi producenter möter våra kunder och tvärt om. 80 % av våra besökare kommer från våra kommuner eller grannkommunerna. Vi tror att om man åker hit för att besöka och uppleva Skördefesten så gör man flera besök, medan en och annan lokalbo kanske bara sticker in huvudet hos sin granne som är producent för att säga hej. Muddus Hjortron i Kolarbo utanför Avesta och Skedvi Bröd på saluhallen Kulinariet i Stora Skedvi är två av de aktörer som medverkar under Dalarnas Skördefest.   En uppskattad lokal upplevelse För många matälskare som bor i södra Dalarna är Skördefesten en av höjdpunkterna på året och sedan länge markerad i kalendern. Det är något speciellt att få se hur den lokala maten produceras och att få möta passionerade eldsjälar som brinner för sitt mathantverk. – Skördefesten har växt mycket mer än vad vi kunnat tro. Det visar också att det behövs olika möjligheter att besöka matproducenter. Det är spännande att åka runt och upptäcka det unika och speciella. Det lilla som kanske egentligen inte är ett besöksmål i sig blir ett tillfälle att möta den lokala maten. Du träffar människor som passionerat jobbar med smaker och upplever, det är en guldgruva där smaken står i centrum. Alla medverkande har dessutom enormt hög kompetens inom sitt område, säger Olle.   En del av charmen att finnas i ett landskap där det händer mycket gör att det också finns många vägar in för den som är sugen på att testa sina egna matmässiga vingar. – Det går att testa i liten skala för de mindre producenterna som precis kommit igång. Vi har ett antal producenter som utvecklats och utökat verksamheten, mycket tack vare Skördefesten. Om man börjar att ta emot besökare under en helg lär man sig. Vi håller också en hög kvalitet och det är intressant att se att vi har flera företag som håller en internationell standard. Bevis på framgång och utveckling Under Skördefesten har besökarna möjlighet att skriva i den digitala Skördefestloggen och berätta om sin upplevelse av Skördefesten. Olle säger att det alltid är roligt att få höra vad besökarna tyckt och tänkt. Dessutom ökar det möjligheterna för arrangörerna att utveckla och förbättra upplevelsen för besökarna. – Förra året hade vi faktiskt inte en enda negativ kommentar i Skördefestloggen. Tidigare år har vi varit noga med att ta till oss av besökarnas kommentarer och vi jobbar hela tiden på att förbättra och rätta till. Sen är det alltid lika fantastiskt att läsa kommentarer som ”Jag bor på fel plats” eller ”Jag kanske ska flytta hit ner hit”. Tänk att vi får de reaktionerna från att folk besöker oss, och tycker att de är så bra att de vill flytta. Det verkar helt enkelt som att det finns något unikt och genuint i maten, smakerna och människorna som jobbar med det här. – Det visar att det vi gör berör människor, det finns något i södra Dalarna som berör in på djupet i själ och hjärta. Det skapas upplevelser som sitter på djupet och som får oss att växa och knyta an människa till människa, det gör att vi lever ett bättre liv. Oppigårds bryggeri och Café Wahlman i Hedemora är ytterligare två aktörer som bjuder besökare på lokala smakupplevelser under helgen.   Dalarnas Skördefest och Skördefest i Södra Dalarna Skördefesten 2020 äger rum den 4–6 september. Fullständigt program och karta till de olika medverkande aktörerna finns här: Skördefest i Södra Dalarna. Tänk på att öppettider hos respektive aktör kan variera, så titta i foldern när just dina favoritbesök har öppet. Under hela helgen 4–6 september pågår Dalarnas Skördefest runt om i hela Dalarna. Det inkluderar aktiviteter på flera olika platser, från Renbiten i norr via Mat runt Siljan, Tunabygden och hela vägen ner till södra Dalarna. På den gemensamma sidan dalasmak.se presenteras löpande information om varje evenemang. Taste of Dalarna Flera av de aktörer som deltar under Dalarnas skördefest är också medlemmar i Taste of Dalarna. Det är ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer om respektive aktör och utforska kartan som tar dig till de olika smakfulla platserna: tasteofdalarna.se.

Kärsti Hård, som äger och driver Snitths Hantverksbageri i Furudal.

Bakat med kärlek hos Snitths Hantverksbageri i Furudal

  ”Hej alla brödälskare! Min dröm är att öppna ett hantverksbageri i Furudal.” Så står det skrivet i ett inlägg på Facebook som publicerades av Kärsti Hård i mitten av januari 2015. Det var starten för Snitths Hantverksbageri i Furudal som idag kommit att bli en naturlig mötesplats för lokalbor och ett besöksmål väl värd resan. Trots att cafédelen är stängd för dagen råder det stor aktivitet inne i bageriet. Här bakas det surdegsbröd och väldoftande kokostoppar med citron. Hemvändaren och eldsjälen Kärsti Hård bjuder in till kaffe och pratstund. Hennes entusiasm för orten Furudal är påtaglig och sedan bageriet öppnade för fem år sedan har fler vågat satsa på egna verksamheter och samarbetsviljan är god. – Jag har idéer som jag vill få ut, jag slänger ut dem utan gränser och blir bemött med positiv respons. Går de inte att förverkliga är det bara att konstatera och gå vidare. Vi är aldrig ensamma som företagare i Furudal, vi kan alltid bolla med varandra och det är ömsesidigt. Utanför entrédörren står en låda med pelargoner och ett swishnummer. Det är svägerskan Carina Hansson som uppmuntrats att starta eget och sälja blommor. – Det saknades möjligheten att köpa en vacker fredagsbukett, så vi började prata om att vi behövde blommor i Furudal och nu är det verklighet. Så roligt och uppskattat! Hantverk som gått i arv Intresset för bakning ligger i släkten. Kärstis morfar Arne Snitth drev bageri i samma lokal och före honom hans far Erik Snitth. På den tiden hette det Snitths Konditori. – Mor bakade alltid och jag sprang här i lokalerna när jag var liten, åt marsipan minns jag.  Även om intresset för bakning alltid funnits där fanns inga tankar på att flytta hem till Furudal och starta bageri. Då, för åtta år sedan, var Sigtuna Kärstis postort. – Allt rullade på. Jag och min man Per hade bra jobb på Arlanda, lån upp till öronen, barnen var utflugna. Mor och far i Furudal började bli äldre, de behövde hjälp och vi var i Furudal allt oftare. Vi bestämde oss för att flytta hem, tänkte att det löser sig med jobb. Vi kände inte någon stress. Väl på plats i Furudal bestämde sig Kärsti för att renovera den fastighet i centrala Furudal som ägdes av släkten. Med stor omsorg och kärlek till byggnadens historia växte Snitths Hantverksbageri fram – en plats som kommit att bli en viktig mötesplats för både lokalbor och tillresta. Även om livet som egen företagare innebär hårt jobb njuter Kärsti av tillvaron. – När mina kompisar kommer för att hälsa på får dom jobba. Vi jobbar jämt. Jag kan själv påverka min egen situation och det är upp till mig om det ska flyta på. Skulle jag vilja vara ledig kan jag styra det. Jag tycker det är skönt. Som för de flesta egna företagare är det en livsstil. Den hemtrevliga och välkomnande känslan avspeglas i såväl cafémiljön som i bakverken.   Hockeybullen lockar långväga gäster Allt i bageriet är tillverkat för hand på lokala råvaror så långt det är möjligt, bakat med känsla och med stor omtanke. Den känslan förmedlas även i cafémiljön, vars ljusa toner och jordnära materialval förmedlar ett lugn. – Man ska känna sig välkommen, det ska vara trevligt att gå in här. Jag önskar att jag kunde stå i kassan mer för att svara på frågor om brödet. Jag gillar att möta kunder. Förutom surdegsbröd finns det en storsäljare som människor reser långväga för att få prova – hockeybullen. Ett bakverk som Kärstis morfar var först med att baka. – Varje sommar kommer det in många personer som under sin barndom gått på hockeyskola i Furudal, minns att de ätit en särskild bulle och att de bara måste få prova den igen. När de får reda på att bullen fortfarande produceras blir de barnsligt förtjusta. Hockeybulle ska man äta i Furudal, det är bara här den smakar så gott. Den klassiska Hockeybullen är en populär klassiker som lockar långväga gäster.   Kärsti Hård och Snitths Hantverksbageri Ålder: 63 årBakgrund: Arbetade för SAS i många år, men bytte inriktning till att bli hantverksbagare i samband med flytten hem till Dalarna.Gör: Driver Snitths Hantverksbageri i Furudal.Intressen: Segla på Oresjön, vandra i skogen.Tips: På fredagar levererar Kärsti bröd till butiken Handslaget i Rättvik. Se aktuella öppettider för Snitths Hantverksbageri på Facebook. Fler exempel på lokala smakupplevelser hittar du på tasteofdalarna.se

Par som äter Rättviksglass

En glassig sommar med Rättviksglass i Rättvik

Vad gör man om man älskar glass men tycker att det fattas alternativ på marknaden? Man skapar sin egen såklart. Så tänkte Henryk Nouvel från Rättvik som började experimentera för att skapa en egen glass. Resultatet blev Rättviksglass, som visade sig bli ett framgångsrecept. Det som började med små experiment i köket, har under åren vuxit till en liten glassfabrik på industriområdet i Rättvik som idag levererar glass till både restauranger och glasskiosker runt om i Sverige. Allt började med en passion för den kalla läckerheten för 18 år sedan. – Jag tyckte inte att det fanns något som var tillräckligt gott, så jag ville försöka göra något som var lite bättre än de andra. Idén var att göra ett mellanting mellan svensk gräddglass och italiensk glass, för jag tycker att den svenska glassen är för gräddig och den italienska för tunn och för isig. Jag ville göra en glass som faller alla i smaken, säger Henryk. Svenskitaliensk glass med smak av sommar Det verkar som om han har lyckats. För varje sommar står människor tålmodigt vid någon av glasskioskerna och väntar på att få svalka sig med en strut eller bägare fylld med kulörta kulor. Vad som är hemligheten i receptet vill Henryk såklart inte avslöja, men resultatet blev en glass inspirerad av både Sverige och Italien, med grädde och mjölk från svenska bönder. Idag finns ett brett sortiment med både laktosfria och veganska alternativ. Och smakutbudet är stort och varierar från klassiska smaker som vanilj och choklad till tiramisu, mandarin och chai latte som är nyheter för i år. Genom åren har många möjliga och omöjliga smaker testats i tillverkningen, vissa mer udda än andra. – Vi har testat att göra messmörsglass, det är ganska udda. Sen har vi också haft kräftglass och västerbottensglass som också var lite konstigt och gick dåligt. Det har varit sådana tillfälliga grejer som vi testat att göra när vi haft jippon och så. Men jag tycker faktiskt att enkelheten med de här klassiska smakerna är godast ändå, för idén är att glassen ska smaka som när man var liten. Och det är just de vanliga smakerna som choklad, vanilj, polka och jordgubbe som säljer bäst. Även om Henryk har tillverkat en hel del smaker sedan starten, är det klassikerna som choklad, vanilj, polka och jordgubbe som går bäst.   Ett glassätande folk Att glass förknippas med sommar och semester kanske inte är så konstigt. Vem vill inte kunna svalka sig med något kallt och sött när solen värmer? Att vi svenskar dessutom gillar glass är det ingen tvekan om, för enligt en undersökning från Föreningen Svenska Glasstillverkare äter vi i Sverige tolv liter glass per person varje år. Det här gör oss till det näst mest glassätande folket i Europa, det är bara i Finland man äter mer av den frysta varan. Efterfrågan på den lokaltillverkade Rättviksglassen har ökat och för varje år tillkommer fler kunder. – Vi finns både i Åre och nere i Skåne och i sommar även på Klockargården i Tällberg i en glasskiosk vid hemslöjden. I Rättvik flyttar vi glasskiosken från campingen till gångvägen mellan tågstationen och Långbryggan där det finns bord och stolar, så man ska kunna sätta sig ner i lugn och ro efter att man gått på bryggan. Vad tycker du att man ska passa på att göra i Rättvik? – Det finns mycket att göra, Rättvik har ett brett utbud av caféer och restauranger med olika sorters koncept som jag tycker att man ska besöka. Sen kan man ju utmana varandra i gokart, minigolf eller i rodel eller kanske testa att klättra på Högt & Lågt. För den som vill ut i naturen finns många fina cykel- och vandringsleder med mysiga stopp längs vägen. Ett besök på Karl-Tövåsens fäbod eller Styggforsen är också trevligt. Vill man bara ta det lugnt så kan man ligga på stranden och bada och ha det skönt. Läs mer: visitrattvik.se

Vandrare som grillar på kalfjäll

Tre unika matupplevelser i Grövelsjön

Grövelsjön och Grövelsjöfjällen är Dalarnas nordligaste fjällvärld. Här väntar en naturupplevelse utöver det vanliga, där vildmarken alltid väntar alldeles utanför dörren. Här väntar också matupplevelser utöver det vanliga. Följ med till tre aktörer som garanterat kommer att bjuda på en oförglömlig måltid. STF Grövelsjön Fjällstation I den gemytliga restaurangen hos STF Grövelsjön Fjällstation är varje bord ett fönsterbord – och tur är det. På så sätt kan alla gäster blicka ut över de ståtliga fjällen och samtidigt hugga in på frukost, lunch eller middag. Här finns ett helhetstänk kring måltiden, vilket går i linje med fjällstationens omfattande hållbarhetsarbete.  – Ska vi servera renkött köper vi hela renar och använder allt. Allt kött serveras, vi kokar fonder på delarna som blir över. Vill vi göra ärtsoppa en vecka ser vi till att servera fläsklägg någon dag innan, så att vi kan använda resterna till att koka buljongen till soppan. Det ska inte bara vara en fin maträtt, det handlar om en fin helhet i hela tankesättet, säger platschefen Carl Johan Ingeström. På STF Grövelsjön Fjällstation står hållbarhet i fokus och menyn skapas för att kunna ta tillvara så mycket som möjligt av råvarorna.   Storsätra Fjällhotell Hos fyrstjärniga Storsätra Fjällhotell är det lätt att koppla av från vardagen och uppleva naturnära fjällyx när den är som bäst. Det klassiska hotellet är en institution i Grövelsjöfjällen och vida kända för sina utsökta måltider. På menyn står ofta vilt och fisk från nära håll, med en blandning av klassiska svenska rätter och internationella inslag. Varje måltid lagas med omtanke och omsorg och dessutom lovar kökspersonalen att krydda maten med en portion kärlek för extra god smak.  Såväl övernattande gäster som matsugna besökare rekommenderas att stanna till för lunch eller middag. Under sommarmånaderna är det också möjligt att fika på verandan med den brusande älven Grövlan som passerar alldeles bredvid. Kom ihåg att förboka kvällsmiddagen! Storsätra Fjällhotell bjuder in till naturnära fjällyx med många lokala smaker, som vilt och fisk, på menyn.   Renbiten Mat från Sápmi, från Sameland, är centralt för Peter och Helena Andersson på familjeföretaget Renbiten. De kombinerar renskötsel med egen förädling, butik och café och lever och arbetar inom Idre sameby, Sveriges sydligaste och en av landets minsta samebyar. Här väntar vilda delikatesser som hjortron, vildfångad fisk, naturbeteskött som älg och ren. De väver också in det fjällnaturen bjuder på i form av svenska “superfoods”, som sprängticka, blåbär och björksav. Passa på att följa med på en av deras guidade turer, där det ofta ingår någon form av samisk förtäring. Kika lite extra på upplevelsen ”Taste of Sápmi”, som innefattar en fyrarätters middag uppdukad i en kåta mitt i naturen. Rätterna kommer från det samiska köket och tillagas över den öppna elden. En upplevelse för alla sinnen. Hos Renbiten är det möjligt att uppleva smakerna från det samiska köket och en mängd vilda delikatesser från närområdet. Taste of Dalarna Taste of Dalarna är ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer: Taste of Dalarna

Magnus & Linn på Sjövillan Rättvik

Sommarhäng på Sjövillan i Rättvik

Sommar, sol och semester. På Sjövillan i Rättvik förbereder sig krögarparet Magnus och Linn Ollas på en annorlunda sommar med färre sittplatser, men med strandcafé och loungemys på terrassen. Förra årets succé med beach club, mingel och liveband kommer inte i repris den här sommaren med tanke på rådande omständigheter, men sällskap som vill kunna njuta av något gott i kvällsbrisen med utsikt över Siljan kommer ändå kunna erbjudas det på Sjövillan i sommar. Hej Magnus, vad händer hos er i sommar? – Vi kommer att bygga upp ett strandcafé eller lounge om man vill ha något enklare där man kan sitta och hänga. Vi kommer att köra lite olika teman där med dj och så. Inget är spikat än eftersom det varit svårt att planera allt inför sommaren, men typ late night burger kanske vi kör någon kväll. Hur kommer ni att ha öppet i sommar? – Vi öppnar klockan tolv och har öppet hela dagen. Förhoppningsvis blir det ett lugnt och jämnt flöde av människor, det är vad vi hoppas på. Vi kommer att köra en stor à la carte-meny med italienskt tema och fram till klockan tre kör vi dagens tips som är mer som en snabb lunch. Här är det ju också viktigt att boka bord för att säkra plats och för planeringens skull. Á la carte med italienskt tema, pizza och charkuterier är bara några av läckerheterna som återfinns på Sjövillans meny i sommar. Den stora uteserveringen med utsikt över Siljan bjuder in till skönt häng.   Vad måste man testa på menyn? – Jag tycker att vi alltid har en bra carpaccio och råbiff. Men sen så kommer vi att köra en romersk sharing pizza för fyra personer som kommer ut på en träplanka. Vi gräddar den vit och fyller på med charkuterier och inlagda grönsaker efteråt, det är en trevlig grej. Det som är bra hos oss är att det är en stor meny så att alla i ett sällskap kan hitta något som passar. Hur anpassar ni restaurangen med anledning av rådande restriktioner?  – Man kan säga att det blir mer riktat åt matservering. Vi räknar med 80 sittplatser i år jämfört med 104 som vi hade förra året, så det är en klar minskning. Det vi hoppas på är att alla gäster kan tänka på enkla saker för att underlätta, dels att boka bord för planeringens skull och att ha lite extra överseende med att allt inte är som det brukar. Och det är väl lite därför vi skapar den här loungedelen med olika ytor för häng, för möjlighet till distans. Krögarparet Linn och Magnus Ollas driver Sjövillan i Rättvik.   Restaurang Sjövillan i Rättvik Läge: Stenkast från Siljans sandstrand med utsikt över Långbryggan.Mat: Stor variationsrik italiensk à la carte med rätter av hög kvalitet. Dagens tips kl 12-15.Nytt för sommaren 2020: Strandcafé med loungegrupper på terrassen.Tips från restaurangen: Boka bord för att säkra din plats.

Carl Larsson-gården utomhus

En kulturresa med smak av Dalarna

Dalarna är ett av Sveriges mest välkända landskap, och det är inte så konstigt. Starka traditioner och ett rikt kulturarv som har hjälpt till att forma bilden, men också smaken, av Dalarna. Kulturresan är ett tillfälle att upptäcka och återupptäcka de platser som lämnat avtryck i historien, inspireras av unika miljöer och nu kan du också upptäcka Dalarnas smakupplevelser längs vägen. Hitta de lokala råvarorna och ta del av exklusiva erbjudanden för dig som har kulturpasset! Det röda passet som leder till kulturhistorien och nya smakupplevelser Dalarna. Många tänker nog på grönskande ängar rika på vallmo och prästkragar med blånande berg i bakgrunden. Andra ser framför sig fjällvärldens snöiga toppar och mil efter mil av längdskidspår och orörda vidder. Eller slingrande oupptäckta stigar genom trolsk skog och förbi gruvhål och hyttor? Kanske är det falu-röda hus och idylliska byar där man hittar loppisar, gårdsbutiker och sommaröppna caféer? De besöksmål som ingår i Kulturresan speglar Dalarnas mångfacetterade historia och natur vilket ger en djupgående bild av landskapet till gästerna som besöker dem. Med det röda passet i hand har du 9 stämplar att samla på din resa. Ta tillfället i akt och lär känna Anders Zorn, utforska djupen i Falu Gruva eller varför inte låta dig tjusas av de unika föremål du hittar på Porfyrmuseet? Och det bästa av allt, ta del av unika erbjudanden från Taste of Dalarna längs med vägen. Smaken av Dalarna Det är sällan man känner sig klar i Dalarna efter en eller 2 dagar. Dalarna är stort och det finns oändligt mycket att se och göra. Taste of Dalarna erbjuder många kulinariska äventyr, så flera resenärer väljer att kombinera kulturarv med smakupplevelser för att förlänga upplevelsen. Därför finns nu, på varje besöksmål som ingår i kulturresan och Visit Dalarnas turistinformationer, möjligheten att få en folder med 20 unika och smakrika erbjudanden och rabatter för dig med kulturpasset. Njut av restaurangbesök, strutsglass, tunnbröd & flera andra ekologiska och lokalproducerade råvaror! Några av de aktörer som har erbjudanden i foldern är Dala-Floda Världshus, Kulinariet, Åkerblads Gästegiveri & Muddus Hjortron, men för den som är sugen på något sött är Björgårdens Syltmakeri värt ett besök! Där hittar du en gårdsbutik med småskaligt mathantverk med djuren betandes i hagarna runt gården. Njut av syltade produkter, marmelader, drycker, chutneys och mycket mer! Det erbjuds också kurser i bärförädling, säljer olika former av hantverk och erbjuder gårdsfika. För dig som vill njuta av en fantastisk hotellfrukost kanske ett stopp på Mora Hotell & Spa passar bra? Köket är skandinaviskt med inslag från Italien och Frankrike och vid frukosten återfinns till exempel lokala läckerheter som vasaloppskorv och andra specialiteter. Njut av en riktigt bra start på dagen vid Siljan. Murboannas mejeri är ett härligt stopp längs vägen både för finsmakaren och den som vill njuta av nybakat fika. I gårdsbutiken är det naturligtvis osten som Murboannas är känt för som står i centrum, men du återfinner också gårdens andra produkter och lokalproducerade varor från olika delar av Dalarna här, som LissEllas senap, knäckebröd från stora Skedvi, saft och marmelader från Björgården, handgjord korv från Rältagården med mera! Och glöm inte att ta dig en titt genom fönstret in i mejeriet, för dig som är riktigt intresserad går det att boka en privat guidning! Vad ni än väljer att göra är Kulturresans och Taste of Dalarnas besöksmål väl värda ett besök! Tänk på att alla destinationer har olika öppettider så ta gärna reda på dem innan . Kom också ihåg att följa restriktionerna som finns pga. coronaviruset och att håll avstånd för att få en trygg och säker upplevelse!

Loungemöbler utomhus på Åmåsängsgården

Sommarhäng på Mora Life Åmåsängsgården

På Mora Life Åmåsängsgården intill Siljan erbjuds både bekvämt boende, goda måltider och somriga aktiviteter, som bad och boule. Ägaren Christine Olsson berättar om de åtgärder som görs för att välkomna besökare på ett tryggare sätt i sommar. Vad erbjuder ni besökare sommartid? – Förutom boende på vår fina gård med både nybyggda hus och gamla timmerstugor och camping vid Siljans strand, så kan man äta på vår stora restaurang Seaside. Vi serverar stenugnsbakade pizzor med noga utvalda råvaror. Då vi har en fantastiskt fin badstrand väljer många att beställa pizza för att ta med till stranden. Vi säljer även fika och erbjuder minigolf och boule. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era besökare? – I vår restaurang, där vi har bordsservering, har vi glesat ur bland borden och uppmanar alla att hålla avstånd genom textade skyltar. Vi ser helst att man betalar med Swish både i restaurangen och i receptionen. Plexiglaset vid receptionsdisken uppskattas av många och personalen använder handskar i största möjliga mån. Det är några exempel på åtgärder som vi vidtagit. Vilka upplevelser i närområdet kan ni rekommendera? – Mora centrum är trevligt med mysiga caféer och små butiker som Mora Hem-slöjd och Morakniv där även hästar från Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs säljs. Passa även på att göra ett besök på Zornmuseet och fika på Café Zorn. Gäster som vill vandra hänvisar vi gärna till Hemus fantastiska natur med olika leder eller till Helvetesfallet och Storstupet i Orsa. Väl där passar även ett besök på Orsa Rovdjurspark. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Stötta det lokala” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna