En informationsskylt för Älvpromenaden bredvid en stig i skogen.

Bruksleden i Avesta – ta tåget till vandringen

I höst kan du ta tåget direkt till vandringen i Dalarna. Just nu pågår arbetet med att förlänga den populära vandringsleden Bruksleden till Krylbo utanför Avesta, en knutpunkt för tåg både norrut och söderut. Hoppa på tåget och starta vandringen redan på perrongen.


På Bruksledens dag, den 4 september, invigs den nya etappen som kommer att sträcka sig mellan Tråbacken och Krylbo. Därmed sammanlänkas knutpunkten för tåg med Bruksleden.

Bruksleden binder samman Dalarna och Västmanland och slingrar sig från Mälarens stränder i Västerås till södra Dalarnas bruksbygder. Längs de totalt 25 milen kan du vandra i djupa Bergslagsskogar, vida ängsmarker över stora myrar. Här passerar du även historiska spår av järnbruket och många badsjöar som lockar till ett dopp eller två.

Behöver du fylla på energi finns flera samhällen längs leden där du kan handla mat och dryck. Lägg därtill möjligheterna att åka kollektivt till start och från mål, så har Bruksleden allt som behövs för ett perfekt sommaräventyr.

En pampig byggnad i grått tegel framför blå himmel.
Verket är en fin start på din vandring längs Bruksleden.

Upplev Avestas måsten i vandringsskorna

Förutom skogar, sjöar och vackra vyer som får naturromantikern att jubla, går Bruksleden förbi flera platser som står högt upp på Avestas ”måste se-lista”. En sådan är Verket, industrimuseet och konsthallen som en gång i tiden var bygdens järnverk. Idag är det historia, konst, musik och teknik som fyller den slaggstensskimrande byggnaden. Avesta Art är en årlig konstutställning där konstverken samspelar med den unika miljön på olika, spännande sätt. 

Om du börjar vandringen i Avesta/Krylbo, är Verket en fin start på äventyret som väntar. Under de första kilometerna kan du låta intrycken sjunka in ordentligt och samla tankarna i stillhet. 

Endast ett par vandringskliv bort från Verket ligger Gamla byn, Avestas äldre stadsdel med välbevarade röda hus med vita knutar. Gå en extra lov i de charmiga kvarteren och fantisera om hur livet var förr, när Avesta var navet för svenska mynt och nästan alla kopparmynt tillverkades här.

Gamla Byn i Avesta, röda äldre hus bland höga träd.
Vandra genom Avestas äldre stadsdel Gamla Byn.

Om du vill uppleva mer av Avesta innan du vandrar Bruksleden söderut, kan du gå längs Älvpromenaden. Det är en vacker slinga längs Dalälven med rastplatser och bänkar utmed stigen. Härifrån har du fin utsikt över Gamla byn, Koppardalen och Verket samtidigt som du hör forsens brus som avkopplande bakgrundsmusik.

Vilda djur, historiska spår och stilla skogar 

Om du hoppas på att möta vilda djur under din vandringstur, kan du börja redan i Avesta. Här ligger nämligen Avesta Visentpark, med djur som skulle konkurrera om titeln som skogens konung om de vore vilda i Sverige. Den stora visenten, med sin ståtliga boghöjd och kraftfulla kropp, liknar ett djur från urtiden – men växer upp i Avesta för framtiden. Så småningom kommer de släppas ut i Karpaterna, med målet att bli vilda. 

I Visentparken bor ett 30-tal av de mäktiga djuren för att skyddas från att bli utrotade. Hälsa på de vackra djuren och ladda batterierna med en fika i Visentparkens mysiga Ladugårdsfik efteråt.

En brun visent med raggig päls och horn.
Hälsa på de mäktiga visenterna i Visentparken och njut av gott fika vid Ladugårdscaféet.

När du har lämnat stadens sus bakom dig, har du mjuka stigar i stilla skog framför dig. Ta tiomilakliven så kommer du snart till det fina naturreservatet Bredmossen, där stigarna kantas av blåbär och ljung. Om du känner för ett dopp, finns en fin badplats vid Lillsjön i närheten. 

Längs kommande kilometer finns många spår av gruvdrift och bergsbruk. Stanna gärna till vid Polhemshjulet, ett väldigt vattenhjul som byggdes för att ta upp vatten ur gruvorna. I Mossgruveparken finns dagbrott och brådstup, som kittlar tankarna om hur gruvarbetet kan ha gått till förr i tiden.

Bruksledens etapp norr om Norberg är en slingrande sträcka som kantas av många små sjöar. Antingen kan du runda av vandringen för denna gång genom att göra en avstickare till centrala Norberg och ta kollektivtrafik tillbaka till Avesta eller annan ort. Eller så fortsätter du mil efter mil på Bruksleden och låter äventyret vara lite till.

Läs mer om Bruksleden.

Mer vandring i Dalarna

Text: Sanna Rosell

Den här artikeln har också publicerats i sommarmagasinet Södra Dalarna Just nu. Där uppgavs det att etappen var färdig i sommar, men arbetet pågår och invigning sker 4 september.