Röd stuga vid skidspår.

Boende nära skidspåren – Här är 7 spårnära tips

Det är vinter och därmed högsäsong för den som vill åka längdskidor. För att maxa skidupplevelsen och göra skidåkningen så enkel som möjligt är ett boende nära skidspår extra lockande. Här har vi samlat sju tips på boenden i Dalarna som ligger alldeles bredvid skidspåren. Perfekt för dig som bara vill kunna kliva utanför dörren, ta på längdskidorna och åka iväg.


1. Bo med vildmarkskänsla i skidparadiset Norra Garberg

Med sitt läge 530 meter över havet lockar Norra Garberg långväga skidentusiaster med sina goda, snösäkra förutsättningar. Det natursköna läget på höjderna, dryga 20 kilometer norr om Mora, gör även sitt till. Skidspår finns för alla nivåer och åldrar. Från det 200 meter långa barnspåret till den mer utmanande Risåsrundans 10 kilometer. Här väntar ett genuint boende i vacker gammal fäbodmiljö, med vildmarkskänsla från den snötyngda skogen alldeles inpå knutarna. Det finns tre stugor med självhushåll att hyra, med gemensamma utrymmen för dusch och bastu. Äventyrskänslan förstärks av äkta utedass! Passa också på att häng på den stora solterassen med sittbänkar på Storstugans gavel, som även har en tillhörande grillplats. En perfekt kombination av skidåkning och återhämtning. Anläggningen ägs och drivs av IFK Mora Skidklubb.

Skidspår i Norra Garberg.
Skidspår på hög höjd med slående utsikt och boende med vildmarkskänsla väntar om du tar sikte på Norra Garberg utanför Mora.

2. Bo nära Vasaloppsspåret i Mora

I Mora finns det gott om boenden alldeles bredvid Vasaloppsspåret. Mora Parken har olika typer av logi – både camping, stugor och hotell. Där är bara att kliva ut genom dörren, spänna på sig skidorna och åka iväg. Själva skidspåret går rakt genom campingområdet, så närmare skidåkningen är det svårt att komma. Skidvägen är det ca 2 kilometer via Vasaloppsspåret till Hemus skidstadion för den som söker elljusspår och traditionella motionsslingor. Annars är det bara att fortsätta vidare ut i Vasaloppsarenan med sina totalt 90 kilometer norrut mot Sälen. Den ca 9 kilometer långa etappen mellan Mora Parken och Eldris är belyst.

Mitt i centrala Mora finns även klassiska Mora Hotell. På det anrika hotellet äter du frukost eller middag med utsikt över Siljan. Däremellan är det bara att bokstavligt talat korsa gatan och ge dig ut i Vasaloppsspåret. Kliv på bredvid Zornmuseet och gör en tur i fäders spår.

3. Skidåkning i Orsa Grönklitt

Det finns många olika boendealternativ i Orsa Grönklitt och flera levererar skidspår på stavlängds avstånd. Välj mellan traditionellt vandrarhem eller mer lyxiga stugor och lägenheter med genuin fjällkänsla och slående utsikt över Orsasjön och Siljansbygden. Själva längdskidåkningen i Orsa Grönklitt är känd som en av Sveriges bästa, med längdspår av högsta kvalitet och ett Längdcentrum i toppklass. Utmaningen blir att hinna med att utforska alla delar av de totalt 13 mil av välpreparerade längdspår som väntar. Skida fram över myrar, genom skog och på höjder och njut av såväl omgivningen som träningen. Det finns allt från enkla nybörjarspår till desto tuffare utmaningar för den som vill få en rejäl utmaning.

Vy över boendeanläggningar i Orsa Grönklitt.
I Orsa Grönklitt finns längdskidspår av varierande längd, alla med garanterat natursköna omgivningar och dessutom med flera spårnära boendealternativ.

4. Skidåkning på promenadavstånd i Bjursås

När du väl har anlänt till Bjursås Berg & Sjö är det bara att låta bilen stå – du tar dig dit du behöver till fots. Eller kanske på skidor? Här finns både stugor och camping på bekvämt avstånd till de avgiftsfria längdskidspåren. Både stugorna och campingen ligger vid foten av Bjursberget. På sjön Bjursen, som ligger alldeles nedanför anläggningen, samt vid södra dalstation finns två lättåkta spår som både passar nybörjare och den som vill få fin stakträning. På toppen av berget finns dessutom flera skidspår i olika längd, bland annat ett elljusspår. Dessa når du bäst via kostnadsfri sittlift.

5. Bo mitt i vinteridyllen Sörskog

Sörskog, några kilometer utanför Bjursås, är mångas favorit vintertid med sitt höga snösäkra läge. Här finns alla möjligheter att njuta av naturen, stillheten och avslappningen. Bor gör du bäst i någon av Camp Sörskogs rymliga stugor. Här rår ni er själva, lagar er egen mat och njuter framför den sprakande kaminen efter dagens tur på skidor. För här finns både skogen, vildmarken och skidspåren alldeles runt knuten, vilket förstås är en del av charmen. När det kommer till själva skidåkningen i Sörskog finns spår i olika längd, från 1,5 kilometer upp till 18 kilometer. Dessa går i vintrig dalanatur med omväxlande skidåkning där de slingrar sig över myrar, gamla åkrar och genom skogspartier.

Snöiga granar.
Skida fram genom de djupa dalaskogarna och krydda skidåkningen med vildmarkskänsla.

6. Bo bredvid nationalarenan i Falun

Alldeles bredvid Sveriges nationalarena för längdskidor på Lugnet i Falun ligger First Camp Lugnet. Där finns boende i både moderna stugor med självhushåll och enklare så kallade ”hytter”. Väl på plats är det sedan bara att välja och vraka bland utbudet av friluftsaktiviteter och då framför allt skidåkning. Längdskidåkningen på Lugnet håller internationell tävlingsklass, men även motionärer och nybörjare hittar garanterat en slinga eller ett skidspår som passar. Elljusspår gör det möjligt att åka från tidig morgon till sen kväll om så önskas. Den som känner sig manad ger sig på den riktigt tuffa ”Elitslingan” som med sina 15 kilometer bjuder på rejäla stigningar. Men låt dig inte avskräckas av namnet! Bara du tar det lugnt i de värsta backarna passar den även motionärer. Då slingan mellan stigningarna bjuder på riktigt fin skidåkning och dessutom slående vyer över Världsarvsstaden Falun, är den värd de extra svettdropparna.

7. Bo med fjället utanför dörren på Idre Fjäll

En maxad vinterupplevelse för skidsugna väntar garanterat på Idre Fjäll – framför allt för den som vill komma åt riktigt bra längdskidåkning. Här finns över 80 kilometer preparerade längdspår i varierande terräng och sammanlagt finns 30 kilometer elbelysta längdspår. Det är med andra ord inga problem att fylla merparten av dygnets timmar med skidåkning av högsta klass. Kombinationen av skog och fjäll, stämningsfull vildmark, stämningsfulla skogar och vida vidder gör upplevelsen total. Vare sig det är stora eller små äventyr som lockar kan alla i sällskapet få sin dos skidäventyr. Efter genomfört njutåk eller träningspass – lite stugmys är alltid värt att hinna med! Bo på hotell, camping, i lägenhet eller klassisk fjällstuga. Det finns med största säkerhet ett spårnära alternativ för alla smaker.

Skidåkare i skogen.
Skidåkning med fjällkänsla väntar på Idre Fjäll, där många och långa slingor med elljusspår gör det möjligt att åka från tidig morgon till sen kväll. Foto: Idre Fjäll.

Läs mer: Längdskidåkning i Dalarna