Porträtt på Andras Öst med sin hund.

Äventyraren Andreas Öst skejtar på fjället

Äventyraren Andreas Öst älskar fjällivet året runt. Han kom till Sälen med skateboarden under armen och blev kvar för att leva ett fritt och varierat liv. Nu, efter fem år som året runt-boende, hittar man honom på fjället så gott som varje dag. Alltid med någon typ av bräda att glida fram på.


Att Andreas blev kvar i Sälen var något av en slump. Tanken var att han och kompisarna från Falun skulle åka skateboard där under en helg, men ödet ville annorlunda. Han hade sagt upp sig från sitt jobb på ett boklager och blev erbjuden jobb på en restaurang. Sen har allt bara rullat på. Nu är han inne på sin femte säsong som fjällguide och har inga planer på att flytta härifrån.

– Naturen bjuder alltid på något nytt, det är aldrig samma vy. Molnen och ljuset är annorlunda varje dag, säger Andreas och beskriver hur naturen på fjället berikar honom själsligt.

Skejtar på fjället

Under vintersäsongen när han arbetar som fjällguide låter han andra få uppleva tjusningen i att glida fram med hundspann i ett näst intill magiskt snölandskap. Och under sommaren gjorde Andreas succé på internet med sina klipp på avancerad skateboardåkning i fjällmiljö.

– Det bara exploderade. Klippen har fått över 20 miljoner visningar, så folk verkar gilla det jag gör.

Många amerikaner tycker att det ser exotiskt ut och från att ha haft 1 200 följare på Instagram har han nu drygt 38 000. En av dem som börjat följa honom och som kommenterat hans hisnande åkning på fjället är den världskände rapparen Drake.

– Vi har skickat några meddelanden till varandra, säger Andreas som först inte trodde att det var på riktigt, att självaste Drake började följa honom.

Men så var det. Och lite med glimten i ögat har rapparen fått en inbjudan till Sälen för att själv uppleva fjällmiljön.

Andreas Ost med sina Huskies.

Lever för friheten att testa sina gränser

Det är (som sagt) ingen vanlig skejtning Andreas bjuder på. Han kör downhill skateboarding och glider fram på stora stenblock i fjällmiljö, på spångar avsedda för vandring och det verkar som att han vill testa varje lutning som kan få skateboarden att rulla.

– Jag vill inspirera människor att komma ut på fjället och göra sin grej, berättar äventyraren som tar varje tillfälle i akt att få en dos fjälluft i kropp och själ.

Det är just de här sköna kontrasterna som fjällivet erbjuder som han älskar. Nu när skateboarden är lagd i förvar är det bräda och hundspannsäventyr som hägrar. Det är dags att börja arbeta med hundarna som vilat och ätit upp sig sedan i våras och dra ut på fjället på nya turer.

Att allt fler vill uppleva naturen bakom ivriga hundar är dessutom något han har märkt under sina år som guide.

– Intresset växer för varje år.

Snöglädje bakom hundspann

Som fjällguide handlar jobbet såklart om att bjuda båda små och stora människor på en annorlunda upplevelse, där var och en får köra sin egen släde. En resa som känns säker och trygg för turisterna.

– Det är viktigt att förstå underlaget, det varierar ju från packad snö till lösare före. Innan dagen börjar kollar vi vilka turer vi har och vilka hundar som passar ekipagen, beroende på hur starkt drag vi ska ha och hur tungt spannet är. Och visst händer det att någon trillar av, men då blir det mest skratt och den som ramlat hoppar upp på medarna igen, förklarar Andreas.

Vissa vill ha mer äventyr, andra vill ha en härlig upplevelse under snötyngda granar i ett gnistrande snölandskap på medar. Och det går att välja. För den som söker äventyret finns turer på 2–3 dagar. De äger rum på Fulufjället med övernattning i stuga och möjligheten att uppleva både norrsken och att doppa kroppen i isvak följt av ett varmt bastubad. Vad man än väljer, så verkar en tur bakom hundar på fjället vara en upplevelse som sent lämnar kropp och själ.

– Det är en otroligt häftig upplevelse att åka hundspann, säger Andreas som varje dag under vinterhalvåret får ta del av människors entusiasm och se glädjen i deras ögon efter turen.

– Jag gör det jag älskar i en underbar miljö där jag kan vara mig själv.

Andreas står vid hundsläde.

Om Andreas Öst

Bor: I Sälen, kommer från Falun


Ålder: 27


Yrke: Professionell livsnjutare, fjällguide och äventyrare


Aktuell: Gjort viral succé som skejtare i fjällmiljö via Instagramkontot @80sdisneyprince

 

Läs mer: Hundspann i Dalarna