Dressinåkare som trampar längs en led.

6 tips för sköna sommardagar i södra Dalarna

Loppisfynda, ta dig tillbaka i filmhistorien och trampa fram på dressin genom vildmarken på nedlagda järnvägsspår. Vad du än är sugen på väntar en hel del guldkorn på södra Dalarnas utflyktskarta. Här har vi samlat 6 härliga utflyktstips.


1. Trampa dressin

Låt dressinen ta dig fram på nedlagda järnvägsspår, rakt ut i Dalarnas vildmark. Där ute väntar lugnet och stillheten. Plus en hel del äventyr förstås. Att färdas utmed den nedlagda inlandsbanan är en storslagen naturupplevelse som lämpar sig bra för både stora och små – det går faktiskt lättare att trampa dressin än att trampa en vanlig cykel.

Läs mer: Företagen Vansbroäventyr och Station Sågen erbjuder uthyrning.

2. Biografmuseet i Säter

På Biograf & TV-museet i Säter kliver du rakt in i film- och TV-historien. Du förflyttas snabbt tillbaka till den röda plyschens och neonskyltarnas tid, med odödliga filmstjärnor och projektorknaster som stämningsskapande rekvisita – hela vägen från stumfilmens glada dagar till TV-mediets genombrott. Museet består av ett antal uppbyggda miljöer som tillsammans bildar en basutställning över den rörliga bildens historia. Den smakfullt inredda museibiografen, med typiska drag från olika tidsepoker, utgör museets hjärtpunkt.

Läs mer: Biograf- och TV-museet i Säter

Biografmuseet i Säter.

3. Lekomberg gruvområde

Uppe på Lekomberget utanför Ludvika väntar en vid utsikt över sjön Väsman och blånande höjder. I fjärran går det även att skymta konturerna av lavarna från gruvorna i Blötberget och Grängesberg. Det går en grusväg ända upp till utsiktsplatsen och det är möjligt att ta sig dit med bil. Runt berget går även en vandringsled som passerar 15 informationstavlor som berättar om den forna gruvverksamheten med de fyra järnmalmsgruvor som fanns på och runt berget. Här finns även rester och ruiner av byggnader som gör historien än mer levande. Gruvområdet är en del av Ekomuseum Bergslagen.

Läs mer: Lekomberg gruvområde

4. Hamnen i Smedjebacken

Smedjebackens hamn har ända sedan medeltiden haft stor betydelse för transporter till och från Västerbergslagen. I dag är hamnområdet en både levande och vacker miljö där kultur och nöje möts och förstärker varandra. Här finns hamnmagasin, lokstallar med ånglok och från ångbåtsbryggan ruffar båtar ut på sjön Barken. Slå dig ner för en välsmakande måltid på restaurang Bryggan med härligt sjönära utsikt och ställplats i området. I hamnen finns också minigolf och uthyrning av kanoter och roddbåtar.

Läs mer: Hamnen i Smedjebacken

Hamnen i Smedjebacken.

5. Shopping

Södra Dalarna bjuder på en skön blandning av charmig småstadsshopping och större handelsområden. I Borlänge finns Dalarnas största köpcentrum Kupolen, där allt samlas under ett och samma tak. Alldeles bredvid finns även Norra och Södra Backa med en mängd olika kedjor och varuhus. Passa också på att besöka Borlänge centrum, med caféer, restauranger och personliga affärer. Grannstaden Falun bjuder på ett rikt utbud för den som är shoppingsugen och kring centrala Holmgatan ligger flera gallerior och butiker. På såväl större som mindre orter finns hemslöjd och hantverk till försäljning. Besök till exempel Dalarnas Hemslöjd i Falun eller Floda hemslöjd i Dala-Floda.

Läs mer: Shopping i Dalarna

6. Loppisar

Längs vägkanterna i semesterdalarna avlöser loppisskyltarna varandra. Hemma hos-varianter varvas med laduloppisar och butiker med mer sorterat utbud av second hand och vintage. Bara att hoppa in i bilen, se till att det finns gott om packutrymme och sedan börja utforska hyllorna i jakt på det där pirret som uppstår när en gör sitt eget bästa fynd. Här har vi samlat fem guldkorn i Dalarnas loppisutbud.

Läs mer: Loppisguide i Dalarna

Vidablicks café med gamla servis.