En färdig pizza på en bakspade framför en brinnande eld.

5 pizzafavoriter i fjällen

Få saker slår en riktigt god pizza – eller för den delen en pizza som intas i extra maffiga omgivningar. Dalafjällen levererar på båda punkterna och bjuder dessutom ofta på lokala inslag när det kommer till såväl namn som toppings. Här är fem pizzafavoriter att värma dig med en vinterdag i fjällen.


1. Grövelsjön Fjällbageri

Nygräddade surdegspizzor till stugmyset i Grövelsjön? Inga problem. Varje fredag bakar Maxime Kindlund på Grövelsjön Fjällbageri läcker pizza för den som är sugen. Men det gäller att vara ute i tid och att boka i förväg – antalet är begränsat och det brukar vara strykande åtgång. Klassikern med egenkokad tomatsås, ost och oregano är en hit!

Collage: En man med skägg och svart bagarmössa, en pizza med rödbetor och fetaost.
Maxime Kindlund på Grövelsjön Fjällbageri bakar populär surdegspizza varje fredag.

2. Lenas Kök & Bar, Särna

Att skoterspåret löper som en röd tråd genom Särna är vida känt. Hos Lenas Kök & Bar på Särna Camping går spåret ända in på pizzamenyn. Vad sägs om att hugga in på skoterklingande pizzor som ”Arctic Cat” med pepperoni eller ”Polaris” med parmaskinka och pinjenötter? För extra fjällkänsla rekommenderas ”Ockelbo” med torkat renkött, picklad lök och lingon.

Vintrig vy över Restaurang Utsiken på Idre Fjäll, persikofärgad himmel.
Få platser kan stoltsera med så vacker utsikt som Restaurang Utsikten på Idre Fjäll. Pizzorna går inte heller av för hackor.

3. Restaurang Utsikten, Idre Fjäll

Högst upp på Idre Fjäll kan du njuta av pizza med fjällvärldens kanske vackraste utsikt med milsvida vyer. Restaurang Utsikten har framför allt öppet dagtid, men håll utkik efter deras barkvällar och fondueaftnar. 

Collage: En byggnad där det står Restaurang på väggen, ett dukat bord med tända ljus framför en brasa.
Värm dig efter en skön dag i backen och njut av pizza med lokal touch på Renen & Älgen på Idre Himmelfjäll.

4. Renen & Älgen, Idre Himmelfjäll

Idres nyaste restaurang finns på Idre Himmelfjäll. Renen & Älgen är inredd i klassisk skilodgestil, fast självklart med ”en touch av Idre”. De lokala inslagen avspeglas även på menyn. Dels i form av många närproducerade och lokala råvaror, dels i dalska pizzafavoriter. Beställ en ”Himmelfjäll” med rökt renstek, en ”Grövelsjön” med rödingfilé eller den vegetariska ”Njupeskär”.

5. Pizzologi och Roma, Älvdalen

Efter att ha försökt luska fram vilken pizza som gäller när älvdalingarna själva får välja måste vi konstatera oavgjort. Det verkar som att såväl Pizzologi som Roma levererar. Hos båda är det klassiska pizzor som gäller – allt enligt konstens alla regler.

Fler fjälltips: Bästa ställena för vårskidåkning