Två personer åker skidor nedför en solig backe i fjällen.

Solsemester i fjällen – Bästa ställena för vårskidåkning

Skidåkning på våren är en riktig energiboost, när solen värmer och dagarna är längre. Säsongens sista svängar är ofta de mest njutningsfulla. Vårvinterveckorna mellan sport- och påsklov är perfekta för en tur till fjällen med hela familjen. Här har vi samlat fyra favoriter som levererar en riktigt härlig solsemester.


Checka in i en mysig stuga precis bredvid backen, med nära till både alla aktiviteter och förstås all skidåkning. Låt barnen härja i skidskolan medan du själv susar nerför härligt mjuka backar. Afterskin spenderas på en uteservering eller i en solgrop – så se till att packa både solglasögon och tillräckligt med solkräm.

Idre Himmelfjäll

Upplev naturlig, rolig, svängig och omväxlande skidåkning för hela familjen på Sveriges nyaste alpina skidanläggning. Med sina 23 nedfarter i olika svårighetsgrad och längd är det en höjdare för alla skidsugna, speciellt vårtid när snön blir sådär härligt mjuk och följsam. Här bor du med bästa ski in/ski out-läge och har därmed alltid nära till backen – eller för den delen alla aktiviteter.

På Idre Himmelfjäll kan du till exempel lära dig mer om livet som renägare och den samiska kulturen. Slå dig ner på ett renskinn framför den sprakande elden där kaffet står och kokar. Renägaren Mattias Jonsson berättar om livet i samebyn, renen och dess åtta årstider. Du kan också följa med ut i de maffiga skogarna under en skotersafari eller tur med hundspann.

Sammantaget finns det gott om saker att fylla vårvinterdagarna med. Skidåkningen är förstås ett givet inslag, men lika goda möjligheter finns det att lapa sol och bara vara.

Läs mer och boka på Idre Himmelfjälls hemsida.

Två personer i liften på Idre Himmelfjäll.
Vy över skidanläggningen Idre Himmelfjäll.

Fjätervålen

I Fjätervålen är känslan avslappnad och familjär, vilket gör att semesterkänslan infinner sig extra snabbt – här kan du verkligen koppla av och njuta. Det är sällan några liftköer och vildmarken och fjällvidderna har du in på knuten i såväl backarna som på anläggningen i stort.

Varför inte passa på att bli en ännu bättre skidåkare? Alla åldrar har något att hämta under en (eller flera) skidlektioner tillsammans med erfarna instruktörer. Såväl yngre som äldre har möjlighet att lära och utvecklas på både skidor och bräda. Du väljer själv om du vill lära i grupp tillsammans med andra på samma nivå eller privat av en egen coach.

Förutom själv skidåkningen bjuder förstås en semester här på många fler härliga utomhusaktiviteter där du kan njuta av sol och vårkänslor: hundspann, skoterturer, pulkarace och turskidåkning.

Läs mer och boka på Fjätervålens hemsida.

Alpin skidåkning på Fjätervålen.
Vy över skidåkning på Fjätervålen.

Orsa Grönklitt

Påsken är en av säsongens absoluta höjdpunkter i Orsa Grönklitt med mängder av aktiviteter, värmande vårsol och fantastisk skidåkning. På de snösäkra höjderna ligger snön kvar länge, både i backarna och i längdskidspåren. Det finns 13 liftar och 22 nedfarter i alla färger med lagom lutning och bredd för alla nivåer. Dessutom är det lätt att hitta bland pisterna, vilket gör att även de yngsta åkarna snabbt kan komma igång och utforska på egen hand

Fast även om skidåkningen förstås är en höjdpunkt, är inställningen att ett besök här är mycket mer än så. Blåbäret Bärra, anläggningens maskot, hittar på mycket bus och skoj. Ge er ut på tipspromenad i Blåbärsskogen eller klara utmaningarna för att få bingo. På skidlekplatsen går det att träna upp sina kunskaper i både klassisk- och skateåkning, i pulkabacken lockar härligt pirr i magen och självklart ska ni se till att bara njuta av vårvintern mellan varven. Packa matsäcken för späckade dagar utomhus, skidåkning på både längden och utför, för att sedan runda av med klassiskt stugmys.

Läs mer och boka på Orsa Grönklitts hemsida.

Skidskola och skidlek med blåbäret Bärra på Orsa Grönklitt.

Barn på skidor vid skidlekplatsen i Orsa Grönklitt.

Kläppen

Kläppen är Sveriges sjätte största skidanläggning och hit kommer framför allt skidsugna barnfamiljer. De breda och välpistade backarna med varierad fallhöjd ser till att alla skicklighetsnivåer får sitt. Det unika med Kläppenberget är att det finns nedfarter i alla fyra väderstreck samt skog som skyddar mot både vind och kyla. Extra angenäm och härlig åkning alltså – och fler möjligheter att njuta av semestern.

Förutom skidåkningen är det allmänt härligt häng som gäller på Kläppen. Slå er ner utanför den mysiga våffelstugan Persgården och hugg in på både frasiga våfflor och solstrålar. Ta gondolliften upp till Toppstugan och fika, luncha eller häng i baren samtidigt som du blickar ut över bergets magiska omgivningar.

Även om skidåkningen står i centrum är det förstås kul med omväxling mellan åken. Bland många roliga aktiviteter finns till exempel snöskovandring, pulkakvällar, skotersafari och förstås extra festligt häng med anläggningens favoriter Trolle och Trolla.

Läs mer och boka på Kläppens hemsida.

Trollen Trolla och Trolla med skidglasögon i slalombacken.

Kläppen Sälen