Trollen Trolla och Trolla med skidglasögon i slalombacken.

Barnens bästa skidåkning i Dalarna

Lättöverskådligt och med nära till allt är de åtråvärda idealen när det är dags för familjen att åka på skidsemester. Extra viktigt är kanske att nybörjarna har möjlighet att ta sina första svängar. Här är sju ställen som garanterat kommer att se till att alla åldrar får kul på skidorna i vinter.


Bjursås Berg och Sjö

Här finns två barnområden med liftkarusell och lekparker för de som ska ta sina första svängar. Därefter går det att fortsätta till de nybörjarvänliga böljande backarna uppe på berget. Två snowparks bjuder på fjärilar i magen och den som vill flyga högt testar Big Air-bag, en av de största i Sverige.

Systemet: 21 nedfarter, 10 liftar.

Läs mer: Bjursås Berg och Sjö

Ungdomar som åker skidor och snowboard.
I Bjursås finns två snowparks och en av Sveriges största Big Air-bags för den som vill känna extra pirr i magen.

Idre Himmelfjäll

Här väntar slingrande nedfarter framdragna genom trolsk fjällskog. Kanske stöter ni på någon av alla mystiska väsen som bott här på fjället sedan urminnes tider? Idre Himmelfjäll samarbetar med Sagolandet Tomteland och en hel del figurer dyker upp för sång, lek och bus. Framför allt gröna och blå nedfarter, där den längsta backen mäter hela 3,2 kilometer.

Systemet: 18 nedfarter, 8 liftar.

Läs mer: Idre Himmelfjäll

Sittlift påväg upp i Idre Himmelfjäll.
Magiska vyer och skidåkning för hela familjen väntar på Idre Himmelfjäll.

Idre Fjäll

Vid Sveriges sydligaste fjäll väntar rolig skidåkning för hela familjen, med extra krydda av renar, kalfjäll och vidsträckt vildmark. Skidåkning i bergets alla väderstreck med nedfarter i olika svårighetsgrad plus barnområde med lätt lutning, rullband och en långsam släplift. I Funparken väntar boxar, hopp och andra sköna features som utmanar alla åldrar – även de vuxna.

Systemet: 41 nedfarter, 24 liftar.

Läs mer: Idre Fjäll

Skidåkning i barnbacken på Idre Fjäll.
Det finns många olika områden att lära sig ta sina första svängar på Idre Fjäll.

Fjätervålen

På anläggningen norr om Särna har barnen ett eget område med knapplift och snäll lutning att träna i. När det efter någon dags träning är dags för nästa knapplift finns både snowcrossbana och en rolig skogsslinga. Snöpark med hopp, rails och boxar finns också för de lite äldre barnen och vuxna som är leksugna.

Systemet: 18 nedfarter, 4 liftar.

Läs mer: Fjätervålen

Två skidåkare i vinterlandskap.
Fjällkänsla deluxe i Fjätervålen, norr om Särna.

Säfsen

Dalarnas sydligaste skidanläggning ligger utanför Ludvika, bekvämt nära en mängd städer och orter i mellersta Sverige. Nedfarterna är lång, lätta och alla kommer fram på ett och samma ställe. Testa Långsvängen, en grön nedfart som går ända från toppen. En perfekt boost för nybörjare som vill stoltsera med sitt första ”toppåk”.

Systemet: 19 nedfarter, 6 liftar.

Läs mer: Säfsen

Barn åker skidor på Säfsen.
I Säfsen är nedfarterna är lång, lätta och alla kommer fram på ett och samma ställe.

Orsa Grönklitt

Susa sedan fram genom Blåbärsskogen, Trollskogen och Rovdjursslingan, bland talande figurer och slingrande pister. Det uppskattade barnområdet är utrustat med knappliftar, rullband, skidkarusell, figurer, portar, mindre terrängkurvor och gott om plats för alla.  

Systemet: 22 nedfarter, 16 liftar.

Läs mer: Orsa Grönklitt

Barn på skidor tillsammans med Orsa Grönklitts maskot Blåbäret Bärra.
I Orsa Grönklitt går det att susa fram på skidor genom Blåbärsskogen, spana på vilda djur från liften och hälsa på Blåbäret Bärra.

Kläppen

Kläppen är den första skidanläggningen du kommer till i Sälenfjällen, där det är en upplevelse i sig att ta gondolen upp till toppen. Hit kommer skidfamiljer för att njuta av skidåkning i fyra väderstreck, slippa trängsel och långa liftköer. På Kläppen är hela anläggningen utformad för att motsvara en barnfamiljs önskemål. Här finns till exempel barnområdet och Trollgården med dagliga teaterföreställningar av Trolle och Trolla, liksom en rad andra aktiviteter. 

Systemet: 37 nedfarter, 21 liftar.

Läs mer: Kläppen

Maskotarna Trolle och Trolla åker skidor i Kläppen Junior Snowpark.
I Kläppen Junior Snowpark går det att komma igång med sitt parkåkande och testa hopp, rails och boxar.

Skidor med barn i Sälen och Sälenfjällen

Sedan har vi ju förstås även Sälen. Sälenfjällen är utförsåkningens egen svenska vinterklassiker – avslappnat, familjärt och prestigelöst. Tillsammans serverar Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen,  Hundfjället och Stöten totalt 186 nedfarter och 126 liftar. Bara att börja åka!

Läs mer: Vinter i Dalarna