Familj som cyklar vid Mora Parken.

5 cykeltips runt Siljan

Siljansbygden är som gjord för att upptäckas och utforskas på cykel. Förutom avslappnad cykling på lugna vägar finns här också mer adrenalinfyllda cykeläventyr för den som söker spänning. Testa downhill och känn pirret i magen när du rullar ner för backen, där allt fokus ligger på här, nu och nästa kurva. Här finns en led och en cykeltur för alla, vare sig du är nybörjare eller van cyklist, cyklar på egen hand, med kompisgänget eller tillsammans med familjen. Här har vi samlat 5 tips på cykelaktiviteter runt Siljan. Hoppa upp på sadeln och låt cykeläventyret börja!


1. Cykla i Siljansnäs

Siljansbygden kan nu ståta med ytterligare en riktigt bra cykeldestination i och med att Siljansnäs kliver in som medlemmar i cykelnätverket Biking Dalarna. I Siljansnäs finns MTB-cykling i terräng, med leder som går på fin och oftast lättcyklad äldre motionsstig och skogsväg. Terrängen är familjevänlig, med både enkla och medelsvåra slingor som lämpar sig väl för cykling för alla åldrar.

I Siljansnäs cykelutbud finns tre stycken crosscountry-leder som går på stigar och skogsvägar, med varierande kupering och bitvis slående utsikt över Siljan. Välj mellan att cykla 5 km, 8,5 km eller 11 km. Det finns även en leisureled, ”Hästskovägen”, som är 8 km lång. Där cyklar du på grusad skogsväg genom gammelskogen längs Björkberget. Start och mål för samtliga slingor är Siljansnäs Skid- och löparklubbstuga i centrala Siljansnäs.

Gemensamt för alla destinationer inom Biking Dalarna är välmarkerade leder, gemensamma ledgraderingar och god kringservice. Helt enkelt allt som behövs för en högkvalitativ cykelupplevelse.

Läs mer om Biking Dalarna.

2. Cykel Siljan Runt: En populär klassisker

Tre olika färdvägar, samtliga med start och mål på Sollerön, är upplägget för det populära motionsloppet Siljan Runt. Ett tydligt tecken på exakt hur populärt det är att cykla runt Siljan, runt Orsasjön eller runt båda sjöarna, är att loppet snabbt blir fulltecknat. Så när starten går i juni är det drygt 5000 entusiastiska cyklister som ger sig iväg på en tur genom mysiga fäbodar och hemtrevliga byar, med hejande människor längs vägarna och en förhoppningsvis soligt glittrande Siljan som ständig följeslagare.

Siljan Runt, Sollerön. 1 juni 2019

3. Rättviksjakten

Samla familjen, vännerna, släkten eller arbetskompisarna för ett roligt och annorlunda motionslopp på cykel. I lag om 2–3 personer gäller det att med hjälp av cykel, karta och ibland lite mod att samla ihop så många poäng som möjligt – och sedan hinna i mål i tid.

På tävlingskartan finns ett 60-tal markerade kontroller med olika poängvärde. Vid vissa kontroller finns en uppgift att lösa eller aktivitet att genomföra och ju svårare, desto högre poängvärde. Här gäller det att tänka strategiskt för att just ditt lag ska komma i mål med så många poäng som möjligt.

Tävlingsområdet bjuder på allt från slingrande skogsstigar, landsväg genom skog till öppna landskap, några rejäla stigningar och hänförande utsikt. Loppet är öppet för barn från 10 år och uppåt, liksom för både erfarna och oerfarna cyklister.

Rättviksjakten, Jarlstugan, Rättvik. 25 maj 2019 kl 10.00

4. Hittaut: Leta checkpoints i Mora

Runt om i Mora finns 61 stycken checkpoints utplacerade. Ta sikte på en av dem och gå, jogga, spring eller cykla dig till rätt plats med hjälp av karta, GPS eller smartphone. Förutom den spännande jakten på kontrollerna får du också möjligheten att på ett lättsamt sätt ta dig ut i skogen och upptäcka de vackra miljöerna i Moratrakten.

De olika checkpoints är uppdelade i fyra olika svårighetsgrader – grön, blå, röd och svart. De gröna är enklast och finns i närheten av större stigar och gångbanor, vilket gör att även rörelsehindrade och personer med cykel eller barnvagn kan vara med.

Hittaut i Mora pågår 13 maj–31 oktober 2019. Hämta en gratis fysisk karta på Turistinformationerna i Mora och Orsa, Vasaloppets Hus, Mora Bibliotek, Orsa Grönklitt eller Fryksås Hotell & Gestgifveri. Hittaut finns att ladda ner som app.

Läs mer: hittaut.nu/mora

5. Mora Outdoor: Hitta lederna

Behöver du tips på leder och rundor inför cykelturen? Mora Outdoor är ett nav för många av de olika naturupplevelser och möjligheter till uteliv som erbjuds i Mora med omnejd. Här finns beskrivningar av alltifrån enklare turer på grusväg till mer avancerade turer i spännande vildmark.

Leder i välkända områden som Vasaloppsarenan, Mora Parken eller Orsasjön runt samsas med mer dolda pärlor genom byar, skogar och fäbodar. 

Läs mer: moraoutdoor.se

 

LÄS ÄNNU MER: Cykel kring Siljan och i Dalarna