Fiskare i sjö.

Fiskaren Stefan om passionen för flugfiske

Möt entusiasten Stefan Larsson som passionerat sprider flugfiskeintresset till besökare på Älvdalens Fiskecenter. Upptäck hans bästa platser för flugfiske i Dalarna och hör honom berätta om möjligheterna att fiska i Dalarna.


Hur skulle du beskriva ditt intresse för flugfiske?

– Flugfiskeintresset har jag haft ända sedan jag var barn. Det är mitt liv, min passion, min kärlek. Fisket är både mitt yrke och mitt fritidsintresse. Det är det jag gör, jag gör ingenting annat.  

Vad är grejen med flugfiske? 

– Just flugfisket skiljer sig från allt annat fiske. Det är inte bara att kasta ut linan var som helst. Det är mer som att jaga, då du måste leta reda på fisken, lura ut var den står, välja rätt fluga och hitta rätt position. Sen gäller det att läg­ga den där flugan på rätt plats också. Det är idag inte bara att fånga den största fis­ken för mig, utan det kan lika gärna vara att fånga den där speciella fisken. Jag kan smyga och vänta i timmar för att få göra ett enda kast. Det är hela upplevelsen och spänningen runt flugfisket som lock­ar mig och det har blivit en livsstil att få vara ute i naturen vid vattnet, träden, klipporna och skogen. 

Hur hamnade du i Älvdalen?  

– Jobbet som restaurangchef i Mora tog för mycket tid, jag hann inte med att fiska och att vara i skogen. Jag såg att Per på Älvdalens Fiskecenter behövde en partner som kunde sköta fiskebutiken, tror det var 2006. Idag sköter vi verk­samheten tillsammans och jag ansva­rar bland annat för butik, kurser och guidningar. 

Vad är unikt med fisket i Dalarna? 

– Tittar du på norra Dalarna så har vi vildmarken, fjällen, skogen och ström­mande vatten med vild öring och harr. Älvdalen är inkörsporten till vildmarks­fisket som du möter norröver i Sverige. Och trots att det är mycket vildmark så är det lättillgängligt. Du köper ett fis­kekort och kan parkera bilen på många platser längs en sträcka på två mil. Man kan gå ut från stugan, gå 300 meter och möta en älg. Eller se en vakande vild öring. Här finns ingen odlad fisk i ström­marna och det är exotiskt för många besökare, det lockar många att komma hit, speciellt från Mälardalen.  

Vilket vattendrag föredrar du? 

– Det behåller jag för mig själv, haha. Hela Österdalälven med sina många vackra biflöden är magisk, hela vägen från Mora upp mot Idre i norr. Jag fiskar sju dagar i veckan. Kan gå rakt ner till vattnet från jobbet, då det bara är hund­ratalet meter till den strömmande älven.

Vad händer hos er på somrarna? 

– Vi håller i kurser hela sommaren, ordnar weekend­kurser för nybörjare. Kastandet handlar inte om styrka utan bara om teknik, så alla kan lära sig. Det går att hyra utrustning och fastnar man för det kan man skaffa sig en egen utrustning. Det är en relativt billig sport. Du behöver fiskekort, flugspö med rulle och linor, en ask med några flugor, vadarbyxor och kängor. Det är i stort sett det som behövs.  

Läs mer: Fiska i Dalarna