Spegelblank sjö i skymning.

Ejheden: Sveriges bästa abborrfiske

En alldeles egen sjö, mitt ute i vildmarken. Fiskespöt står redo. I lugnet och stillheten vid Ejheden utanför Furudal väntar Sveriges bästa abborrvatten.


Följ grusvägen norrut från Furudal mot Håven och sväng höger efter Oreälven. Efter 3,5 mil är du framme vid Ejheden, där skogarna fortfarande ser ut som de en gång gjorde. Där älg, björn och varg strövar fritt och där det finns gott om frodiga gamla granar och ståtligt grånande tallar.

– Det är en nästan spirituell känsla, ett väldigt känslomässigt ställe. Mitt ute i skogen, långt bort. Det finns ingen bebyggelse i närheten. Själva husen ligger mellan två sjöar, Lillejen och Storejen. Det är nästan svårt att beskriva känslan, men det är så lugnt och stillsamt. Det är också vad de flesta som kommer hit känner. Stillheten, säger Olle Vixner.

Han är grundare av Guidefathers, fiskeföretaget som arrenderar sjöarna och husen vid Ejheden. De har privat fiskerätt och reglerar fisket helt, vilket innebär att de tar hand om fiskevårdsarbetet och ser till att skapa bästa möjliga förutsättningar för fisken i sjön. Det gör att de i sin tur kan erbjuda unika fiskemöjligheter för den som vill uppleva den orörda naturen, men kanske framför allt något för den som är sugen på att dra upp riktigt stora abborrar.

– Här finns verkligt exklusivt fiske i ett av Sveriges bästa abborrvatten. Det är här man fångar abborre på upp till 2 kilo.  Det beror framför allt på naturen runt omkring, den grovblockiga morän som ligger i skogen och även i sjön. Det gör att det blir väldigt bra fiskproduktion i sjöarna.

De sista fasta boende flyttade från Ejheden i slutet av 60­talet. Som mest har 97 personer bott i byn, som levt av jordbruk, skogsbruk, jakt och fiske. I en av de renoverade stugorna, som en gång i tiden var byns skola, hänger svarta tavlan fortfarande kvar som ett minne från svunna tider.

Här finns varken el eller rinnande vatten och för värme gäller det att elda i kaminerna. Den här vildmarkskänslan i kombination med premiumfisket är vad Olle Vixner tror lockar.

– Här har du en hel sjö för dig själv, ingen annan kan vara här just nu. Tänk dig att du hyr en sjö! Det finns inte så många möjligheter till det i Sverige. Det blir också lite som att leva som förr i tiden. Man kommer bort, från både el och rinnande vatten. Man börjar tänka efter hur mycket vi egentligen förbrukar i vardagen.

I Ejheden har såväl nybörjare som den inbitna sportfiskaren något att hämta. Att hyra området innebär en smidig helhetslösning, där såväl fiskeupplåtelsen som fiskebåten och stugorna ingår. Det går även att boka Olle eller någon av hans guidekollegor för att skapa ännu bättre förutsättningar för att lyckas med fisket. Då ingår såväl praktiska fiskekunskaper som tips på hur man kan tänka kring val av utrustning, drag, vatten, fiskedjup. Det finns även möjlighet att hyra kanot eller kajak.

– Många kanske aldrig har fiskat förut eller bara fiskar ett par gånger per år. Då kanske man inte har möjlighet att köpa en sportfiskebåt. Men då kan man hyra det här en vecka eller en helg istället, så slipper man krånglet.

I början av juni drar sommarsäsongen igång, när de första fiskesugna anländer för fiske på öppet vatten. Sedan fortlöper fisket i takt med årstiderna och i samklang med naturen. Det är ändå mitt ute i vildmarken, där de djupa dalaskogarna i århundraden stått pall för tidens tand. I Ejheden väntar lugnet, stillheten och kanske ett och annat djur att spana på. Plus en hel del abborrar förstås.