Sebastian Westin i skogen.

Entreprenören söker det perfekta fiskevattnet – i Dalarna

Till den lilla timmerstugan i Dalarna återvänder entreprenören Sebastian Westin så ofta han kan. Här får han landa, mitt i den djupa dalaskogen, med Vanån runt knuten. Det är i Dalarna med flugfiskespöt i hand som han samlar ny inspiration och kraft till att driva ett av Sveriges mest framgångsrika modeföretag.


Sebastian Westin, grundare och Creative Director på modeföretaget Sandqvist, samlar kraft vid Dalarnas fiskevatten. Som flugfiskare är han van vid att leta efter nya vattendrag. Att lusläsa och skanna av kartor för att hitta nya potentiella vatten att fiska i är en favoritsyssla. 

– Jag drömmer om det perfekta vattnet, där jag är först med att fiska. Flugfiske enligt mig är mer komplext än annat fiske – klurigare, mer spännande, en större utmaning och med mycket längre inlärningskurva, där man aldrig riktigt får full koll på vad man gör.

Intresset för fiske har följt med sedan barnsben, men intresset för att fiska med fluga kom för tio år sedan när kollegan Daniel Sandqvist lockade med sig Sebastian på en fisketur. 

– Det var en helt ny upplevelse att stå i vadarbyxor mitt i strömmen med vatten upp till midjan. Efter det var jag krokad, ordagrant!

Med tiden har många av Dalarnas vattendrag utforskats. Sjöar, stora älvar och dolda små vattendrag, där man får smyga sig fram för att inte skrämma bort den skygga fisken. Favoriten är Österdalälven och fisket kring Älvdalen – för den goda tillgängligheten och för de stora fiskarna.

– Jag har många fiskeminnen från Dalarna, men om jag ska välja ett så blir det från just Älvdalen och Österdalälven. Jag och en vän hade bilat runt i norra Dalarna några dagar, tältat och testat nya vatten, egentligen utan några större resultat. Sista kvällen innan hemfärd, lite i panik och i ren envishet, stannade vi på ett jättefint ställe. Just den här kvällen var det superhögt vatten och blåste kuling. Vi harvade på utan resultat, men runt 23-tiden slutade det helt plötsligt att blåsa och började vaka. Precis innan det blev för mörkt tog jag en jättefin öring, helt klart den finaste på hela resan. Det fina med det minnet är inte fisken, utan allt jobb bakom. Fyra dagar i tält, med mygg, knott, regn, sol, vackra, kalla nätter och varma, vackra dagar, men framförallt frustration för utebliven fisk. Och sen på sista kastet gick resan från katastrof till succé. Jag tycker att det säger en hel del om flugfiske. Det handlar så mycket om tur, envishet och ork.

Än finns det outforskade vatten att testa fiskelyckan på i Dalarna. Som Storån i Töfsingdalens nationalpark, norr om Grövelsjön i nordligaste delen av Dalarna, där Länsstyrelsen reglerar fisket. 

Storån är ett legendariskt och mytomspunnet vatten där det ska finnas grov öring. Det är ett kvoterat flugfiskevatten och de limiterade fiskekorten tar slut snabbare än en avlöning. Dit går inga vägar utan en rejäl vandring över fjället är vad som gäller. För mig vore det en dröm att få fiska och uppleva det vattnet.

Naturkollage på Sebastian Westin.
Sebastian Westin, grundare och Creative Director på modeföretaget Sandqvist, samlar kraft vid Dalarnas fiskevatten.

 

Sebastians favoritplatser i Dalarna 

Stugan i Tennäng
Min lilla timmerstuga strax söder om Tennäng. För mig finns det ingen bättre plats. Det är här jag laddar batteriet och hit åker jag så ofta jag kan.

Fulufjällets nationalpark
Det är en enorm känsla att stå precis nedanför vattenfallet Njupeskär och känna trycket från ett av Sveriges högsta vattenfall. Fina vandringsleder, tjärnar och mäktig natur. Här kan du dessutom hitta världens äldsta träd Old Tjikko.

Navarsjön och Navardalen
I sjön finns det både röding, lake och öring och naturen runtomkring känns storslagen och genuin. Sjöns vatten är klart och kallt. Känns lite som att stiga in i en vildmark från förr.

Naturkollage med Sebastian Westin.
Bland Sebastians favoritplatser i Dalarna finns bland annat Fulufjällets nationalpark, med Njupeskär, ett av Sveriges högsta vattenfall. 

 

Vem är Sebastian Westin?

Gör: Grundare och Creative Director av modeföretaget Sandqvist 
Ålder: 41 år
Bor: Stockholm
Intressen: Flugfiske, stugliv, god mat, löpning och böcker. Gillar: Att flugfiska och att hitta oupptäckta fiskevatten. Att jobba och hänga med vänner.


Läs mer: Fiska i Dalarna