Lokala matprodukter från Dalarna.

Superkraften från Dalarna

Så kallade superfood har på senare tid seglat upp på topplistan av trendiga livsmedel. Därmed har incabär, acai och kokosvatten hittat in i både våra ordförråd och vardagsrätter. Fast mat med superkrafter finns närmare än du tror. I Dalarna hittar du den hos till exempel lokala gårdsbutiker, mejerier, bagerier och andra mathantverkare.


Bland åkrar, ängar och röda hus strax utanför Borlänge ligger mejeriet Murboannas. Här står osten i fokus och de tillverkar alltifrån blåmögelost och grillost till hårdost och brie av granngårdens mjölk. Mjölk innehåller många vitaminer och mineraler och har sedan länge förknippats med ”starkt skelett”. En dryck med superkrafter helt enkelt, men inte bara det:

– Mjölk och ost sägs ju ge starka ben – och är de rena, hållbara produkter gör de dessutom gott i själen, säger Mats Reyier som driver Murboannas.

Mats har tillverkat ost i tio år och har märkt att intresset för bra mat ökat ordentligt, särskilt bland de yngre. Det är dock inte bara matens näringshalt som är intressant, utan också att den är närproducerad och hållbart framställd, både för smakens och miljöns skull.

– Hela vår grej är att göra naturliga produkter, alltså ostar utan tillsatser som är tillverkade på schysst sätt. En stor del av upplevelserna när man reser är ju både att äta gott och må gott. Det vill vi bidra till.

Smakkompisar som supermat

Förutom mejeri och försäljning av lokala produkter har Murboannas även restaurang och café. På menyn finns smakkompisar till Murboannas ostar, till exempel senapen från LissEllas och Skedvi Bröd, som också kvalar in i ligan med supermat.

LissEllas senap kan inte bara titulera sig världsmästare, utan är även en delikatess med superegenskaper. Tack vare senapsfrönas hälsosamma egenskaper och många nyttigheter, som B3, zink och mangan, räknas de som en superkrydda. Senap är en känd medicinalväxt som användes redan på medeltiden mot hosta och andra luftrörsbesvär. Numera äter vi senap mest för att det är gott, men i vinterns förkylningstider kanske en extra senapsklick på maten är en bra idé.

Det knapriga och finkavlade knäckebrödet Skedvi Bröd tillverkas i byn Stora Skedvi, som är klassisk knäckebrödsmark i Dalarna. Brödet är en bra och fiberrik bas till frukostar, nattamackor och som ”finbröd” till middagar. Originalet i Stora Skedvis knäckebrödsbageri bakas av rågmjöl, salt, vatten och jäst och gräddas sedan i vedeldade ugnar. Fyra ingredienser som i sin rustika enkelhet ger energi till vardagsutmaningar och alla vinterns uteutflykter.

Söta superkrafter från skogens skafferi

Även sötsaker kan räknas som supermat, vilket chokladtillverkarna Labys är ett exempel på. Labys tillverkar praliner, bräck, bars och annat gott i den lilla chokladfabriken i Hedemora. Labys minibars är fullproppade med vitaminer från bland annat lingon, rabarber och hallon då ingredienserna kommer från egna odlingar och Dalarnas skogar.

Hos Björgården utanför Rättvik är det sylter, marmelader, chutneys och kompotter som står för superkrafterna. Björgården tar tillvara skogens skatter och förädlar dem så att så många vitaminer som möjligt bevaras.

– Lingon är ett riktigt superbär! Det är verkligen ett underskattat bär, med tanke på hur högt näringsinnehåll det har, säger Yvonne Björ, som äger och driver Björgården.

De jobbar i huvudsak med råvaror som kommer från de nära skogarna. Det betyder att säsongen och tillgången styr vilka bär och frukter som tas om hand i syltmakeriet. Lingon, blåbär och hjortron är vanliga, men även det lite mer okända aroniabäret.

– Många tycker att aroniabär smakar strävt och en del tror till och med att det är giftigt, men det innehåller massor av antioxidanter. Plockar man dem sent på säsongen är de jättebra att använda när vi gör vår glögg Vintermys, säger Yvonne.

Hon avslutar med att betona vikten av den lokala superkraften som finns i Dalarna:

– Det som växer i skogarna omkring oss är supernyttigt, mångsidigt och gott. Snacka om supermat runt hörnet!

Hitta mer lokal superkraft hos Taste of Dalarna

Taste of Dalarna är det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer på tasteofdalarna.se.

Text: Sanna Rosell