Glass som serveras på skal från strutsägg.

Strutsar, strutsglass och strutsburgare hos Sahlins Struts

Struts är kanske inte det första man tänker på i sammanhanget lokal mat och Dalarna. Men det är just vad det är, för på gården hos Sahlins struts utanför Borlänge har Gunnar och Kerstin Sahlin fött upp strutsar under 25 år.


Hos Sahlings struts är strutsen främst ett köttdjur, men nästan alla djurets delar kommer till användning i olika sorters produktion – av strutsäggen tillreds glass och omelett, fjädrarna blir till dammvippor och fettet används till tvål och skinn skickas till Italien för att bli väskor och andra accessoarer. Dessutom är strutsfarmen med de något exotiska djuren ett trevligt besöksmål och här finns lekplats, restaurang och butik.

– Hej Pippi, säger Kerstin Sahlin glatt när hon närmar sig de fullvuxna strutsarna som spatserar omkring i en stor hage på de öppna fälten som omgärdar gården. Strutsar är flockdjur, förklarar hon och de behöver vara tillsammans med andra strutsar för att trivas. På gården delas de dock in i grupper efter ålder men en sak har de alla gemensamt:

– Gunnar är pappa till alla strutsar. Han är den första de möter när de kläcks och de präglas på honom. Små kycklingar behöver mycket omvårdnad och kärlek, berättar Kerstin.

Strutsar på Sahlins struts.
Strutsar växer snabbt, ungefär en centimeter om dagen. Från ägg till stek tar det ett år. ”Om man översätter den tillväxten till en människobebis så skulle den på bara ett år väga 450 kilo”, skojar Kerstin.



Det var 1994 som Sahlins gick från att hålla mjölkkor till strutsar och med åren har hon och maken Gunnar blivit erkänt duktiga strutsuppfödare. Så till den grad att de idag håller kurser för andra som är intresserade av att ägna sig åt strutsuppfödning.

– De fungerar som vilket lantdjur som helst men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin.

Under vingarna har strutsarna klor som är en kvarleva från dinosaurietiden, en detalj som imponerar alla barn som besöker gården. Och här finns ju också en hel del mat som också går hem hos de yngre besökarna – vad sägs om en god glass gjord på strutsägg eller storsäljaren Strutsburgare. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat och idag har de en stor restaurang på gården som bland annat serverar strutsburgare och charkbricka med ett urval av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. Allt det goda kan sedan sköljas ner med gårdens egna öl för här, invid strutshägnen, finns också ett gårdsbryggeri där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus.

Charkbricka från Sahlins.
I gårdsbutiken finns biff, filé, rökt och lufttorkat kött, korvar, paté och pastej. Allt styckat och tillverkat i Sahlins egna EU-godkända slakteri och rökeri.



På gårdens välfyllda butik säljs biff, filé, rökt- och lufttorkat kött, korvar, paté och pastejer för alla som vill köpa med hem. För det är mycket troligt att den som väl testat struts vill äta mer.

– Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur, berättar Kerstin som tycker att grillad strutsbiff är det godaste – ett fint, rött och väldigt magert kött som ska stekas snabbt och hett.

För att lyckas med strutsuppfödning ska fåglarna ha tillgång till ljusa, luftiga platser och de ska få mycket kärlek, havre, hö och lite pellets.
– Man måste lära sig tänka som en struts, brukar Gunnar säga. Bara då förstår man hur djuret vill ha det och kan ta väl hand om det, förklarar Kerstin.

Läs mer om Sahlins struts och planera ditt besök

Strutsburgare som serveras till gäster.

Sahlins struts är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.
Läs mer om Taste of Dalarna