Sahlins Struts Strutsagg Taste of Dalarna

Strutsar, strutsglass och strutsburgare hos Sahlins Struts

Struts är kanske inte det första man tänker på i sammanhanget lokal mat och Dalarna. Men det är just vad det är, för på gården hos Sahlins struts utanför Borlänge har Gunnar och Kerstin Sahlin fött upp strutsar under 25 år.


Hos Sahlings struts är strutsen främst ett köttdjur, men nästan alla djurets delar kommer till användning i olika sorters produktion – av strutsäggen tillreds glass och omelett, fjädrarna blir till dammvippor och fettet används till tvål och skinn skickas till Italien för att bli väskor och andra accessoarer. Dessutom är strutsfarmen med de något exotiska djuren ett trevligt besöksmål och här finns lekplats, restaurang och butik.

– Hej Pippi, säger Kerstin Sahlin glatt när hon närmar sig de fullvuxna strutsarna som spatserar omkring i en stor hage på de öppna fälten som omgärdar gården. Strutsar är flockdjur, förklarar hon och de behöver vara tillsammans med andra strutsar för att trivas. På gården delas de dock in i grupper efter ålder men en sak har de alla gemensamt:

– Gunnar är pappa till alla strutsar. Han är den första de möter när de kläcks och de präglas på honom. Små kycklingar behöver mycket omvårdnad och kärlek, berättar Kerstin.

Strutsar
Strutsar växer snabbt, ungefär en centimeter om dagen. Från ägg till stek tar det ett år. ”Om man översätter den tillväxten till en människobebis så skulle den på bara ett år väga 450 kilo”, skojar Kerstin.

Det var 1994 som Sahlins gick från att hålla mjölkkor till strutsar och med åren har hon och maken Gunnar blivit erkänt duktiga strutsuppfödare. Så till den grad att de idag håller kurser för andra som är intresserade av att ägna sig åt strutsuppfödning.

– De fungerar som vilket lantdjur som helst men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin.

Under vingarna har strutsarna klor som är en kvarleva från dinosaurietiden, en detalj som imponerar alla barn som besöker gården. Och här finns ju också en hel del mat som också går hem hos de yngre besökarna – vad sägs om en god glass gjord på strutsägg eller storsäljaren Strutsburgare. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat och idag har de en stor restaurang på gården som bland annat serverar strutsburgare och charkbricka med ett urval av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. Allt det goda kan sedan sköljas ner med gårdens egna öl för här, invid strutshägnen, finns också ett gårdsbryggeri där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus.

Charkbricka
I gårdsbutiken finns biff, filé, rökt och lufttorkat kött, korvar, paté och pastej. Allt styckat och tillverkat i Sahlins egna EU-godkända slakteri och rökeri.

På gårdens välfyllda butik säljs biff, filé, rökt- och lufttorkat kött, korvar, paté och pastejer för alla som vill köpa med hem. För det är mycket troligt att den som väl testat struts vill äta mer.

– Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur, berättar Kerstin som tycker att grillad strutsbiff är det godaste – ett fint, rött och väldigt magert kött som ska stekas snabbt och hett.

För att lyckas med strutsuppfödning ska fåglarna ha tillgång till ljusa, luftiga platser och de ska få mycket kärlek, havre, hö och lite pellets.
– Man måste lära sig tänka som en struts, brukar Gunnar säga. Bara då förstår man hur djuret vill ha det och kan ta väl hand om det, förklarar Kerstin.

Läs mer om Sahlins struts och planera ditt besök

sahlins struts strutsburgare taste of dalarna

Sahlins struts är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.
Läs mer om Taste of Dalarna

Bruntegården

Ny bok: Kulinarisk matresa i Dalarna

Det finns många skäl till att älska Dalarna. Att landskapet beskrevs som ett Sverige i miniatyr av Erik-Axel Karlfeldt blir uppenbart när man bläddrar i boken Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna. Här tar författaren Patrik Leje och fotografen Per Eriksson oss med på en kulinarisk upptäcktsresa genom länet där mat, dryck och sinnesintryck från bygden står i fokus. I den här boken har Patrik Leje plockat russinen ur kakan och ägnat mycket tid till att hitta bygdens guldkorn som erbjuder det lilla extra i smakupplevelse. Och man behöver inte resa långt för att upptäcka det exotiska. Den slutsatsen drar han efter många år som reseskribent där han skildrat äventyr och matupplevelser från några av jordens mest spännande platser. - Jag har blivit positivt överraskad över hur många duktiga krögare, kockar och lokalproducenter det finns i Dalarna, säger han och förklarar att boken hade kunnat fyllas med många fler sidor för att få med alla hängivna masar och kullor som brinner för det lokalproducerade. Bok att inspireras av till att göra en egen kulinarisk resa Det här är inte en pocket man stoppar i väskan och bär runt. Det är en riktigt tung bok som snarare går att användas som inspiration till att göra en egen matresa genom länet. Och det är uppenbart att man inte behöver vara turist för att upptäcka nya platser och upplevelser i Dalarna.    - Utgå från krogarna och gör en kulinarisk resa och njut av vacker natur, god mat och dryck, uppmanar Patrik. Det finns en stor variation av både traditionsrika restauranger och nya spännande ställen, som till exempel Frö i Sälen eller Kulinariet i Stora Skedvi. Det har varit roligt att se allt från produktion av Älvdalslax till att träffa den olympiska mästaren i matlagning i Sälen, Fredrik Hedlund som skapat och producerar en lokal ärtsoja. Mötet med STF Grövelsjön Fjällstation och utsikten över Orsasjön från Fryksås Hotell och Gestgifveri beskriver han som en uppenbarelse. - Hit kommer jag att åka fler gånger, det överraskade mig trots att jag är Årebo sedan många år. En annan oas som uppenbarade sig under resans gång var Dala-Floda. Att Carl Von Linné kallade bygden för Dalarnas lustgård är han inte förvånad över. - När vi klev in i trädgården var det ett speciellt lugn, nästa en zenbuddhistisk känsla, förklarar Patrik och säger att han kan förstå varför människor reser långväga för att njuta av både maten och miljön på plats. Matresor ligger i tiden För många har det här med matupplevelser blivit ett sätt att resa. Och att dessutom gör det på hemmaplan hänger ihop med en större medvetenhet om matproduktion och ett hållbarhetstänk. Allt fler vill dessutom ha en helhetsupplevelse där både den exteriöra och det interiöra spelar stor roll. - Det hänger ihop enormt mycket. Ett krogbesök handlar inte bara om vad som hamnar på tallriken, det är helheten som gör skillnaden med omgivningen och bemötandet. En bit mat som serveras med utsikt över Siljan blir en helt annan upplevelse än om det skulle serveras på en trendig krog i Stockholm, menar Patrik. Hur smakar då Dalarna? - Rikt och trivsamt som en välkomponerad och lokalproducerad buffé. Med böcker går det ju att resa utan att flytta sig ett steg. Och för den som vill stanna hemma men ändå göra en kulinarisk resa går det utmärkt att ta del av inspirerade bilder med recept som köksmästare, kockar och andra matkreatörer delar med sig av i boken. Om boken Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna Omfattande krogguiden och inspirerande kokbok som presenteras traktens godbitar. Dalarna har ett unikt utbud av bra restauranger och lokala producenter av mat och dryck. Patrik Leje är en välkänd och respekterad reseskribent. Han har tidigare gett ut en antal böcker och skriver om resor för bland annat Dagens Nyheter. För bilderna står den erkända fotografen Per Eriksson från Falun. Boken finns bland annat till försäljning på turistinformationer i Dalarna. Flera av restaurangerna, gårdsbutikerna och producenterna som lyfts i boken är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna som arbetar för att utveckla och lyfta fram Dalarna som mat- och dryckesregion för besökare. Läs mer på tasteofdalarna.se

Orsa Järnvägshotell

Avgång till Dalarnas nya oas

Ett besök på Orsa Järnvägshotell är som att göra en resa hundra år tillbaka i tiden och samtidigt omfamnas av modern elegans och värme. – Man ska kunna stänga ute vardagen när man kliver in här, säger hotell- och restaurangchef Maria Franzon-Ronell. Ett par besökare inspekterar hotellets lounge och de spontana kommentarerna innehåller entusiasm och lovord för den trevliga atmosfären och materialvalen i inredningen. Gästerna från restaurangen börjar strömma ut i foajén, lunchen har precis avslutats. Maria Franzon-Ronell, hotell- och restaurangchef på Orsa Järnvägshotell, är tacksam för den positiva respons som hon dagligen får från gäster. - Vi är en naturlig mötesplats för avkoppling. Även om vi inte haft öppet så länge så märker vi att många i närområdet hittar hit. De väljer att äta middag och övernatta hos oss för en snabb semester med avkoppling, säger Maria Franzon-Ronell. Även gäster från Mälardalen hittar till det gedigna hotellet intill järnvägen i centrala Orsa, med anor från 1893. Historien sitter i väggarna även om byggnaden har totalrenoverats det senaste året. - Allt är nytt men vi har ändå försökt att lyfta fram hotellets historia. Jag har varit med i projektet sedan sommaren och har fått skapa detaljerna. Den lokala omgivningen och originalfasaden har fått styra färgvalet som genomgående består av sandstensrosa, hjortrongult och svart. En plats för eftertanke Värdeorden anrikt, familjärt och elegant efterlevs i såväl den välkomnade atmosfären som i den lyxiga och varma inredningen som skapar en ombonad känsla. Att det ska kännas familjärt vurmar ägaren Oscar Diös för. - Du ska kliva in och känna att du blir omhändertagen och kunna ägna dig åt djupa samtal. Här ska relationer frodas, säger Oscar Diös. En viktig ingrediens för en trevlig vistelse är så klart maten och i hotellets restaurang Kompaniet vurmas det för det lokala. På menyn återfinns både jordärtskocka från Dala-Floda och senapsfrön från Hedemora. - Vi vill skapa rena smaker i köket, vi jobbar lokalt och efter årstiderna. Det ska vara bra rätter till ett bra pris. Vi vill att alla ska känna sig välkomna, oavsett om du vill äta en hamburgare eller mer exklusiva rätter, säger Maria Franzon-Ronell som har en gedigen bakgrund inom mat och dryck. - Vi försöker tänka nytt kring det traditionella. Som att vi serverar klassiska hotelldrinkar men addera gärna en ny tvist. Spännande framtidsplaner Oscar Diös gillar att renovera, rädda och sätta nytt liv till verksamheter. Det 126 år gamla hotellet i Orsa har räddats från förfall men engagemanget slutar inte här. - Vi har ryckt upp detta anrika hotell rejält. Allt är genomtänkt och genuint. Varje utrymme, entré, rum, sängar, badrum är tillgänglighetsanpassat. Och det finns utrymmen att växa i, säger Oscar Diös som i samma mening avslöjar sina planer på att bygga ett spa med möjlighet till behandlingar i hotellets lokaler. Spaavdelning ligger i linjen med hotellets satsning på ökad konferensverksamhet. - Vi skräddarsyr gärna aktivitetsprogram för våra gäster tillsammans med lokala samarbetspartners i Orsa. Det kan handla om dryckesprovning, guidade turer i historisk miljö, hundspann eller skotertur, säger Maria Franzon-Ronell. Bland de lyxiga hotellrummen är det ett som utmärker sig extra mycket – sviten. Med sina fem stora rum är det den perfekta platsen för ledningsgruppen som vill konferera, för det stora kompisgänget eller för släkten som vill samlas. Från balkongen kan gästerna se tågen komma och gå. Hotellet som byggdes när järnvägen kom till byn har fått nytt liv. Om Orsa Järnvägshotell Invigdes 1893 av Oscar II Nyöppnade i oktober 2019 efter en omfattande renovering Ägs av Oscar Diös med familj 23 rum och 1 svit Lounge med servering Restaurang Kompaniet med stort fokus på lokala råvaror Konferensmöjligheter Läs mer om sevärdheter i Orsa Läs mer om Orsa Järnvägshotell

Fryksås Hotell

Fryksås Hotell - Exklusiva dalasmaker med goda utsikter

Från fäbod till sommarviste för gourmander och vinterparadis för livsnjutare. På Fryksås Hotell och Gestgifveri är det lätt att trivas och njuta av allt från längdturer på skidor och cykling på branta sluttningar till avsmakningsmenyer med vilda inslag och bastubad med vidunderlig utsikt. Fryksås vackra södersluttning 500 meter över havet var en gång i tiden ett fördelaktigt läge för fäbodbruk. Hit vandrade gårdsfolk med sina djur för att odla och låta djuren beta under sommarmånaderna. Vem vet, kanske fanns det också lite tid över att njuta av den storslagna utsikten över bergen, skogarna och Orsasjön. Det kan i alla fall vi som besöker Fryksås nuförtiden göra. Dessutom kan vi bo bekvämt och äta bra på Fryksås Hotell och Gestgifveri som ligger mitt i det gamla fäbodstället. – Även om här är fullt med folk ibland så är det ändå tyst och lugnt, säger Ulla Karlsson, krögare och hotellägare på Fryksås Hotell och Gestgifveri, samtidigt som hon blickar ut mot de blånande bergen och Orsasjön långt där nedanför sluttningarna. Hon har drivit hotellet sedan 2011 och tröttnar aldrig på utsikten som ständigt fyller hennes mobil med bilder. Vyn skänker lugn och tar genast ner pulsen, även de dagar när det är fullbelagt och bråda tider på hotellet. Fryksås ligger vid vägs ände och väl här känner man som besökare genast för att stanna kvar och njuta så länge som möjligt. Därför är det för väl att Fryksås Hotell och Gestgifveri erbjuder såväl bekvämt boende som härliga menyer med många lokala inslag. Här serveras välkomponerade rätter signerade köksmästare Scott Ferguson och hans team och restaurangen passar lika bra för långlunch som för en helkväll med avsmakningsmeny. Rätter med viltkött är kökets specialitet och inte sällan finns en eller två rätter med björn på menyn. Vad sägs till exempel om Wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärsmarinerad björnytterfilé med fryksåspotatis, gräddkokta murklor, fönsterlav och granskott? – Vi är också i det närmsta självförsörjande här på svamp och bär eftersom trattkantareller, blåbär, lingon och hjortron finns i skogarna här, berättar Ulla Karlsson. Hon jagade själv en hel del tidigare men nu har hon lagt bössan på hyllan och hinner hon med en tur i skogen så blir det tillsammans med hennes man Hasse som är ”galen i att plocka svamp”. Restaurang med vilda smaker På Fryksås kan den som föredrar vegansk eller vegetarisk mat också njuta av meny om fem eller sju rätter och här finns en diger vinkällare som Ulla i framtiden drömmer om att kunna öppna för besökare. Men det är ett projekt som hela tiden fått flyttas fram för sedan hon tog över hotellet har fokus varit på att renovera hotellrum och få de viktigaste ytorna upp till standard. Idag kan hotellet stolt erbjuda 45 bäddar i prydliga rum med olika inredning och här finns också tre ”fäbodsviter” i egna små stugor inredda med vackra tapeter, mysiga kaminer och egen bastu med utsikt över Orsasjön. Dagens hotell ligger delvis i den byggnad som entreprenören Anders Frelin 1932 lät öppna som turistgård med namnet Fryksåsgården. Det var några år efter att turistnäringen i Fryksås fått sig en blygsam start på 1910-talet då en handarbetslärarinna från Strängnäs öppnade en servering som växte till ett litet pensionat. Det är inte svårt att tänka sig att många av de tidiga gästerna blev stammisar direkt, för Fryksås är bestämt en plats som besökare gärna återvänder till. Menyerna på Fryksås har fokus på vilda smaker på Dalavis och nyzeeländske kökschefen Scott Ferguson kryddar upp med influenser utifrån. – Jag träffar många gäster som varit här som barn och som nu kommer med sina egna familjer, berättar Ulla Karlsson, som ser det som den stora charmen med sitt arbete att hinna prata med sina gäster och träffa de som återkommer, en del år efter år. – Om jag ”bara” drev restaurang skulle jag inte få så nära och trevlig kontakt med gästerna, förklarar hon. Från att på trettiotalet endast ha dragit besökare sommartid är Fryksås numera tillgängligt året om och även snöfattiga vintrar finns här fina skidspår. Julen firas ordentligt på Fryksås Hotell och Gestgifveri och julbordet och slädturer blir oförglömliga minnen hos nya generationer besökare. Orsa Grönklitts skidanläggning med 23 nedfarter och 100 kilometer längdspår nås bilvägen eller genom det två kilometer långa skidspåret rakt igenom skogen mellan Fryksås och Grönklitt. Även på sommaren kommer många aktiva gäster till Fryksås och Ulla Karlsson har sett en stor ökning av cyklande gäster de senaste åren. Tänk dig – det finns väl ingen bättre belöning än ett dygn på Fryksås med skön hotellsäng, egen bastu med utsikt och en vällagad avsmakningsmeny efter en cykeltur vägen upp till det vackra gamla fäbodstället. Det skulle vilken vallpiga som helst skriva under på! Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

9 vinterpärlor i Dalarna

9 vinterpärlor i Dalarna

Det finns mycket att göra i Dalarna, så att välja mellan alla lockande alternativ är inte helt lätt. Här har vi samlat 9 upplevelser, aktiviteter och evenemang som garanterat kommer att göra vinterbesöket i Dalarna extra minnesvärt. 1. Gå på julmarknad. I Dalarna står stora som små julmarknader på programmet varje helg fram till jul, med genuint hantverk, sprakande eldar och värmande glögg. Passa på att njuta av stämningen och samtidigt införskaffa de sista julklapparna. Den största och kanske mest kända är julmarknaden vid Falu Gruva, som i år går av stapeln söndag 8 december. 2. Njut av en vinterkonsert. Slå dig ner och njut av musiken vid någon av de många evenemang och konserter som anordnas vintertid. Fartfyllda shower i Tällberg, stämningsfulla jul- och nyårskonserter med Dalasinfoniettan eller den klassiska festivalen Vinterfest är bara några av höjdpunkterna. 3. Skida fram genom vinterlandskapet. De flesta både större och mindre orter har alla sina egna skidpärlor för längdskidåkning. Ljungåsen i Ludvika, Sörskog i Bjursås, Gyllbergen i Borlänge, Vasaloppsarenan, Idre Fjäll, Orsa Grönklitt. Listan kan göras lång och det är bara att välja och vraka bland godbitarna. Grövelsjöfjällen är en pärla för turskidåkning, med sina vidsträckta vidder. 4. Upplev maten och smakerna. Här tänds de vedeldade ugnarna i bagarstugorna tidigt, när tunnbröd och knäckebröd ska förberedas. Ett måste på julbordet! Besök någon av våra lokala mat- och dryckesproducenter som är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna och ta del av hantverket på nära håll. Kulinariet i Stora Skedvi är en pärla för matälskaren där det bland annat går att smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör från Skedvi Bröd. 6. Gör en kulturresa. Gör Kulturresan genom Dalarna. Fem av de nio kulturhistoriska besöksmålen som utgör rutten har öppet i vinter: Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet och Nils Olsson Dalahästar. Övriga besöksmål är Hildasholm, Ornässtugan, Avesta Art och Dalarnas museum. 7. Glid fram på isen. Långfärdsskridskor på naturis är utmärkt aktivitet för alla åldrar och ett sätt att uppleva en häftig frihetskänsla. Häng sedan på fikat eller maten, på en strand, en ö eller ett café – och utflykten är säkrad. Medlemmar i nätverket Skating Dalarna arbetar hårt med att ploga banor på flera håll i Dalarna. 8. Fira Lucia under jord. Både i Falu Gruva i Falun och Äventyrsgruvan Tuna Hästberg utanför Borlänge, går det att lyssna till ljuva stämmor i bergrum med häftig akustik. Ett minst sagt unikt firande! 9. Åk hundspann. Upplev farten, kraften och naturen när hundarna drar igång släden och ger sig iväg. Kryp ner bland renfällarna eller utmana dig genom att själv styra hundspannen. En tur med hundspann i den snöiga vildmarken är ett riktigt äventyr. Läs mer: Vinter i Dalarna

Från ett stressigt Belgien till lugnet i Dalarna

Från ett stressigt Belgien till lugnet i Dalarna

Det var för tre år sedan de bestämde sig. Goedele François, hennes man Jurgen Raedts och deras två barn. Belgien med samma yta som Dalarna, en folkmängd som hela Sverige och närheten till allt utom naturen, kändes stressigt, bullrigt och trångt. Jakten på karriär, ett större hus, som dessutom kostar tre gånger så mycket som i Sverige och ett prestationsinriktat liv, lockade inte längre. Goedele och Jurgen bytte allt det där mot lilla Gräsberg utanför Ludvika. Istället för storstadsliv fick de en by med hundra bofasta, långt till mycket, men nära till naturen. En lugnare vardag med mer tid för varandra. – Vi hade ett företag i Belgien som sålde mjölk- och kaseinfärger. Företaget expanderade, men allt gick så fort och blev så stort. Vi hamnade i ett vägskäl och var egentligen tvungna att anställa fler, skaffa större lokaler och satsa helhjärtat. Och det kändes inte riktigt rätt, berättar Jurgen. Goedele tittar på sin man med ett leende: – Så vi sålde företaget och flyttade hit. Magkänslan ledde vägen till Dalarna Familjen semestrade i Sverige en sommar.  De besökte Skåne och Småland. Tanken på att lämna larmet i Belgien och flytta till stillheten och lugnet föddes där i de ljusa sommarnätterna. – Magkänslan var väldigt bra och vi blev förälskade i Sverige, berättar Goedele, och Jurgen nickar instämmande och tillägger att de också ville känna på mörkret innan de bestämde sig på riktigt. Testet genomfördes julen 2015. Då tog de chansen att besöka en av sina återförsäljare i deras semesterhus i Färnäs utanför Mora. – Det var supermysigt! Vi hade förväntat oss att mörkret skulle vara skrämmande, men det var oerhört vackert. Det finns inga sjöar i Belgien. Här var det 12 grader kallt och vi vandrade omkring på isen utanför Sollerön, säger Jurgen. – Och vi högg vår egen julgran! utropar Goedele. Det hade vi bara sett på tv. De beskriver Dalarna som autentiskt, det svenskaste av Sverige. Här finns allt landet har att erbjuda samlat på liten yta och Jurgen är uppenbart entusiastisk när han beskriver familjens förtjusning över just södra Dalarna. Som den där första morgonen de vaknade i sitt nya hus i Gräsberg. Under natten hade snön fallit och det låg 20 cm nysnö på marken. Tystnaden var kompakt och det vilade ett lugn över naturen. En granne fick komma med sin fyrhjuling och hjälpa paret att ploga vägen till deras hus. – Människor här är hjälpsamma och nyfikna på ett positivt sätt. Tipsar om café, Orsa Grönklitt och Tomteland De ser vintern som en period för återhämtning. En tid att vara inne, umgås med familj, vänner och ladda batterierna.  När de ändå ger sig ut pratar de varmt om Café 1862 i Smedjebacken. Där tycker de om att sitta och fika i värmen från kaminen. Dit levererar också Jurgen en del av det bröd han bakar. Jurgen är utbildad bagare i Belgien. Här i Sverige finns hans bageri i en stuga på gården. Verksamheten går under namnet Brödladan och hit kommer kunder på fredagar och lördagar för att handla hans produkter. – Jag tycker mycket om alla julmarknader, de lyser upp i mörkret, säger Goedele. Jurgen adderar ytterligare vintertips. – Orsa Grönklitts toppstuga! Vi åker inte skidor, men utsikten därifrån är magisk. När barnen var mindre, älskade vi Tomteland i Mora. Vi har tipsat vänner från Belgien att besöka sagolandet där. – Vårt allra bästa tips är nog att gå omkring i den vackra naturen och uppleva vinterlandskapet. Man behöver inte söka stora äventyr, allt finns precis utanför dörren, säger Goedele. För familjen stämmer det bokstavligt talat. På gården finns Jurgens bageri och Goedele finner inspiration till sina projekt i närmiljön. De tog steget från storstaden och känslan av att allt snurrade för fort till ett jordnära liv på landsbygden. Här har de skapat sig alla förutsättningar för att leva det liv de själva önskar, i den takt de själva vill.

Renar Grövelsjön

22 tips på saker att göra i Dalarna i vinter

Vintern är här och Dalarna lockar med många spännande, roliga, goda och vackra upplevelser. Ta dig tid att upptäcka något nytt – och ta dig framför allt tid att njuta av vinterdagarna. Här har vi skapat en bucketlist med 22 härliga utflykter, stämningsfulla aktiviteter och natursköna platser väl värda ett besök. Ofta är det ju de små sakerna som blir de stora minnena. Hur många prickar du av? 1. Smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör hos Skedvi Bröd på Kulinariet i Stora Skedvi. Passa samtidigt på att utforska resten av läckerheterna i saluhallen eller slå dig ner för en måltid i restaurangen. 2. Vandra med snöskor genom det snöbeklädda vinterlandskapet i Fulufjällets Nationalpark utanför Särna och upplev Sveriges högsta vattenfall Njupeskär i frusen form. 3. Vandra den slingrande stigen upp till den mäktiga utsikten från Hykjeberg utanför Älvdalen. Den är framkomlig även vintertid – men se till att vara extra försiktig och se vart du sätter fötterna. 4. Ta en promenad eller skidtur i de magiska omgivningarna kring Koppångens naturreservat utanför Orsa. En vårvinterdag i strålande sol vid fäboden Blomtäckt går inte av för hackor. 5. Gå ut i midvinternatten och njut av stjärnhimmelen. Hur många stjärnbilder hittar du? 6. Övernatta i en trädkoja mitt ute i skogen eller uppe i trädtopparna hos Näsets Marcusgård i Furudal. 7. Träffa livs levande renar! I trakterna kring Idre vandrar de fritt, så bli inte förvånad om de plötsligt står där på vägen. 8. Gör Kulturresan genom Dalarna. Fem av de nio kulturhistoriska besöksmålen som utgör rutten har öppet i vinter: Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet och Nils Olsson Dalahästar. Övriga besöksmål är Hildasholm, Ornässtugan, Avesta Art och Dalarnas museum. 9. Slå dig ner och njut av musiken vid någon av de många julkonserter i Dalarna som anordnas vintertid. Fartfyllda shower i Tällberg, stämningsfulla julkonserter och klassiska nyårskonserter med Dalasinfoniettan är bara några av höjdpunkterna. 10. Upplev stämningen, smakerna och dofterna av den stundande julen vid någon av Dalarnas många julmarknader som börjar dyka upp redan i november. Den största och kanske mest kända är julmarknaden vid Falu Gruva, som i år går av stapeln söndag 8 december. 11. Fira lucia under jord. Både i Falu Gruva i Falun och Äventyrsgruvan Tuna Hästberg utanför Borlänge går det att lyssna till ljuva stämmor i bergrum med häftig akustik. 12. Upplev Tällberg. Spendera en dag – eller varför inte en hel weekend – i den mysiga byn vid Siljans strand. Utforska de små butikerna och de timrade husen, njut i hotellens spa-anläggningar och bli serverad läckra rätter. Är du på plats i december är firandet av Lissjul ett måste! 13. Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från Älvdalen, Mora, Rättvik, Leksand, Dala-Floda eller Falun. 14. Ge dig ut på längdskidor i dalanaturen. De flesta både större och mindre orter har alla sina egna skidpärlor. Ljungåsen i Ludvika, Sörskog i Bjursås, Gyllbergen i Borlänge, Vasaloppsarenan, Grövelsjöfjällen, Idre Fjäll, Orsa Grönklitt. Listan kan göras lång och det är bara att välja och vraka bland godbitarna. 15. Koka varm choklad, packa ditt godaste gofika och ge dig ut i snölandskapet. Hitta en väl vald plats och njut av vinterdagen. 16. Besök ett museum eller utställning. Det finns alltifrån konst och hantverk till TV-historia, mynt och gamla sjukhusmiljöer. 17. Glid fram över isen på långfärdsskridskor och upplev frihetskänslan. 18. Åk spark! Flera hotell och anläggningar har de klassiska åkdonen för utlåning, så ta chansen att ge dig ut på tur. 19. Anordna ett pulkarace. Känn svetten lacka och barnasinnet väckas till liv när du flyger nerför backen. 20. Grilla utelunch och njut framför den sprakande elden. 21. Ta steget ut på skaren och utforska naturen bortom de upptrampade stigarna med ett par snöskor på fötterna. Hyr ett par snöskor eller boka en guidad tur, packa ryggsäcken och ge dig ut. 22. Hyr en skoter och ge dig ut på äventyr i fjällen eller vildmarken. Susa fram över de vita vidderna längs någon de hundratals mil av preparerade skoterleder som står till förfogande, framför allt i norra Dalarna. Tänk på att du måste ha rätt körkort eller förarbevis för skoter innan du ger dig iväg.

En fullspäckad lördag i Älvdalen

En fullspäckad lördag i Älvdalen

På väg till dalafjällen? Då är sannolikheten stor att resvägen går längs riksväg 70 och därmed via Älvdalen. Gör ett stopp och upptäck byn som bjuder på såväl sten- som musikhistoria, trevliga restauranger och spännande vildmark. Kanske lyckas Älvdalen till och med övertyga om en extra övernattning? Älvdalen är världskända för sin sten. Det är förstås inte vilken sten som helst, utan den karaktäristiskt röda älvdalsporfyren. På Porfyrmuseet finns unika samlingar av konstverk, urnor och föremål i porfyrsten. I samma museum går det dessutom att uppleva en mäktig dos musikhistoria. Här finns nämligen en stor samling av Hagström-gitarrer, alla tillverkade av världskända Albin Hagström som hade sin bas i just Älvdalen. Vintertid har museet öppet på lördagar och som besökare vandrar du på egen hand runt bland utställningarna och beundrar hantverket, de maffiga porfyrföremålen och de häftiga gitarrerna. Fråga gärna personalen om de har någon spännande historia eller anekdot på lager – att höra berättelserna om människorna som tillverkade föremålen ger besöket ytterligare ett lager. På Porfyr- och Hagströmsmuseet i Älvdalen går det att ta del av de maffiga stenföremålen av älvdalsporfyr, liksom flera av de dragspel och gitarrer som tillverkades av AB Albin Hagström. Sedan kanske lunchsuget sätter in och då ligger Hotell Älvdalen på lämpligt avstånd på andra sidan parkeringen. Här serveras lunchbuffé alla dagar i veckan och även middag kvällstid. Är det istället sötsuget som gjort sig påmint finns nyöppnade caféet CaKe. Här får du dessutom fika och vintagebutik i ett, så passa på att leta efter härliga fynd. Är det vildmarken och naturen som lockar efter många mil i bil levererar Älvdalen flera gånger om. Här finns alla möjligheter att upptäcka och utforska de djupa dalaskogarna, under såväl kortare stopp som längre turer. Naturreservatet Hykjeberg utanför Älvdalen är en trevlig och lagom lång ”topptur” på 2 km tur och retur. Stigen brukar vara gångbar även vintertid, men se upp med eventuell halka. På toppen väntar sedan milsvida och magiska vyer över landskapet. I de djupa dalaskogarna på Navardalens Vildmarksstation finns ingen el eller moderna bekvämligheter. Här spenderas kvällarna bäst framför en sprakande brasa, med tystnaden nära inpå, under en stjärnklar himmel. Lockar den verkliga vildmarken finns STF Navardalens Vildmarksstation. Förutom lugn, ro och absolut ingen el är det här marker där älg, björn och lo har sin hemvist. Stanna till för en vandring i den omväxlande naturen och avsluta med matsäck framför en sprakande eld. Annars kanske ett vinterbad i sjön med efterföljande bastu hägrar. Efter en dag i Älvdalen har byn förhoppningsvis charmat både den som söker kultur och den som är mer sugen på äventyr. Då är det bara att stanna lite längre och upptäcka ännu mer! I centrum finns till exempel STF Vandrarhem Tre Björnar – en perfekt utgångspunkt för ännu flera Älvdalsupplevelser, innan resan går vidare mot de där dalafjällen som med största sannolikhet står kvar även imorgon.   Läs mer om Älvdalen och vad som finns att göra här