En tallrik med fisk och potatismos serveras vid bordet.

Renskav, hållbarhet och mat med lokal touch

STF Grövelsjön Fjällstation är måltiden en upplevelse. En del i ekvationen är läckerheterna som ligger på tallriken, där lokalt, KRAV-märkt och hållbart är givna ledord. En annan del handlar om stämningen i matsalen, där den familjära atmosfären gör att gästerna hänger kvar länge. Restaurangchef Hedda Wendt och kökschef Fredrik Ekstrand berättar mer.


Fredrik, hur ser en mat-dag ut hos er?

– Vi serverar frukost, lunch och middag. På eftermiddagarna har vi alltid soppa, paj och våfflor med hjortron- eller hallonsylt för de som missat lunchen och är småhungriga efter utomhusaktiviteterna. Många gäster vill ha hälsosam mat, det ska finnas ett ordentligt salladsbord och en rejäl havregrynsgröt till frukosten. 

Det lär packas en hel del matsäckar hos er?

– Ja, vi erbjuder lunchpaket och vi uppmanar att ta med matlådor. Då får man ju också med sig en extra god känsla ut i naturen, när man packar upp mackan man gjorde på morgonen. Vi försöker jobba mer med just matiga mackor, gör egen hummus och tapenade att ha på eller rödbetssallad och köttbullar. Så att det faktiskt blir en stabil lunch man får med sig.

Har ni någon signaturrätt?

– Helt klart vår renskav, den är fantastiskt uppskattad och också något som gästerna förväntar sig få här uppe. Den kommer från Renbiten här i Grövelsjön och är både väldigt god och av väldigt hög kvalitet. Vi serverar den klassiskt, med potatismos och rårörda lingon.

Collage: En tallrik fint upplagd mat, en man och en kvinna i kökskläder.
I restaurangen på STF Grövelsjön Fjällstation jobbar Fredrik Ekstrand och Hedda Wendt för att skapa både god mat och stämning.

Restaurangen är KRAV-märkt och känd för hållbarhetstänket. Berätta mer! 

– Vi vill göra så bra val vi kan för att minska vår miljöpåverkan. Vi jobbar med både KRAV-märkta, säsongsaktuella, ekologiska och lokala råvaror så mycket vi kan. Det är en rejäl utmaning att orientera sig i de olika valen, men otroligt roligt.

Hedda, du som jobbar i matsalen. Hur ser du på maten och måltiden?

– Vi försöker skapa ett vardagsrum, med avslappnad och familjär känsla. Här kan gästen landa efter en dag utomhus och känna att maten fyller på energin. Det ska vara vällagad, rejäl mat. STF är en förening vars mål är att fler ska upptäcka Sverige. Det genomsyrar också restaurangen genom att vi jobbar med lokal mat och dryck, så att gästerna kan upptäcka Dalarna på det sättet också. Och det märks att folk vill prova lokalt. Har vi något sådant på menyn är det ofta vad som går åt.

Kvällens middagar är välkända för sin trevliga stämning?

– Vi vill alltid skapa känslan av att vi bjuder hem till oss. Sen placerar vi ofta mindre sällskap tillsammans, så att man kan dela upplevelser och turer med nya vänskaper. De borden brukar sitta kvar allra längst. Där knyts nya kontakter, där sker mötena. Det är väldigt fint hur maten blir den centrala punkten.

Taste of Dalarna

STF Grövelsjön är medlem i Taste of Dalarna, ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och smakupplevelserna i främsta rummet.