Mat på en tallrik från Bruntegården.

Ny bok: Kulinarisk matresa i Dalarna

Det finns många skäl till att älska Dalarna. Att landskapet beskrevs som ett Sverige i miniatyr av Erik-Axel Karlfeldt blir uppenbart när man bläddrar i boken Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna. Här tar författaren Patrik Leje och fotografen Per Eriksson oss med på en kulinarisk upptäcktsresa genom länet där mat, dryck och sinnesintryck från bygden står i fokus.


I den här boken har Patrik Leje plockat russinen ur kakan och ägnat mycket tid till att hitta bygdens guldkorn som erbjuder det lilla extra i smakupplevelse. Och man behöver inte resa långt för att upptäcka det exotiska. Den slutsatsen drar han efter många år som reseskribent där han skildrat äventyr och matupplevelser från några av jordens mest spännande platser.

- Jag har blivit positivt överraskad över hur många duktiga krögare, kockar och lokalproducenter det finns i Dalarna, säger han och förklarar att boken hade kunnat fyllas med många fler sidor för att få med alla hängivna masar och kullor som brinner för det lokalproducerade.

Bok att inspireras av till att göra en egen kulinarisk resa

Det här är inte en pocket man stoppar i väskan och bär runt. Det är en riktigt tung bok som snarare går att användas som inspiration till att göra en egen matresa genom länet. Och det är uppenbart att man inte behöver vara turist för att upptäcka nya platser och upplevelser i Dalarna.   

- Utgå från krogarna och gör en kulinarisk resa och njut av vacker natur, god mat och dryck, uppmanar Patrik. Det finns en stor variation av både traditionsrika restauranger och nya spännande ställen, som till exempel Frö i Sälen eller Kulinariet i Stora Skedvi. Det har varit roligt att se allt från produktion av Älvdalslax till att träffa den olympiska mästaren i matlagning i Sälen, Fredrik Hedlund som skapat och producerar en lokal ärtsoja.

Mötet med STF Grövelsjön Fjällstation och utsikten över Orsasjön från Fryksås Hotell och Gestgifveri beskriver han som en uppenbarelse.

- Hit kommer jag att åka fler gånger, det överraskade mig trots att jag är Årebo sedan många år.

En annan oas som uppenbarade sig under resans gång var Dala-Floda. Att Carl Von Linné kallade bygden för Dalarnas lustgård är han inte förvånad över.

- När vi klev in i trädgården var det ett speciellt lugn, nästa en zenbuddhistisk känsla, förklarar Patrik och säger att han kan förstå varför människor reser långväga för att njuta av både maten och miljön på plats.

Dala-Floda Värdshus.

Matresor ligger i tiden

För många har det här med matupplevelser blivit ett sätt att resa. Och att dessutom gör det på hemmaplan hänger ihop med en större medvetenhet om matproduktion och ett hållbarhetstänk. Allt fler vill dessutom ha en helhetsupplevelse där både den exteriöra och det interiöra spelar stor roll.

- Det hänger ihop enormt mycket. Ett krogbesök handlar inte bara om vad som hamnar på tallriken, det är helheten som gör skillnaden med omgivningen och bemötandet. En bit mat som serveras med utsikt över Siljan blir en helt annan upplevelse än om det skulle serveras på en trendig krog i Stockholm, menar Patrik.

Hur smakar då Dalarna?

- Rikt och trivsamt som en välkomponerad och lokalproducerad buffé.

Med böcker går det ju att resa utan att flytta sig ett steg. Och för den som vill stanna hemma men ändå göra en kulinarisk resa går det utmärkt att ta del av inspirerade bilder med recept som köksmästare, kockar och andra matkreatörer delar med sig av i boken.

Om boken

Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna

Omfattande krogguiden och inspirerande kokbok som presenteras traktens godbitar. Dalarna har ett unikt utbud av bra restauranger och lokala producenter av mat och dryck. Patrik Leje är en välkänd och respekterad reseskribent. Han har tidigare gett ut en antal böcker och skriver om resor för bland annat Dagens Nyheter. För bilderna står den erkända fotografen Per Eriksson från Falun.

Boken finns bland annat till försäljning på turistinformationer i Dalarna.

Flera av restaurangerna, gårdsbutikerna och producenterna som lyfts i boken är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna som arbetar för att utveckla och lyfta fram Dalarna som mat- och dryckesregion för besökare. Läs mer på tasteofdalarna.se