Karin och Carl Larsson – Sekelskiftets stilbildare

Karin och Carl Larsson – Sekelskiftets stilbildare

Konstnärsduon Carl och Karin Larsson är hetare än någonsin. Hans färggranna akvareller och hennes modiga mönster inspirerade och influerade omvärlden redan på sin levnadstid vid sekelskiftet. Över 100 år senare banar deras vardagsvackra hem och livliga livsstil vägen för det perfekt operfekta.


Carl Larsson inspirerar fortfarande sin omvärld, trots att det i år är prick 100 år sedan han dog. Han visade mycket värme och vardag i sin konst, vilket var lite ovanligt för konstnärer på den här tiden, berättar Chia Jonsson som är chef på Carl Larsson-gården.

Karin skapade hemmet i Lilla Hyttnäs i Sundborn utanför Falun. Det var hon som gjorde livet till konstverk, medan Carl målade sin familj och sitt hem och förevigade dem i idylliska akvareller. Tillsammans var de ett av sekelskiftets hetaste kändispar – och samtidigt också far och mor till åtta barn.

– Många undrar nog om Carl och Karins liv var så sockersött som det framstår. Om man läser deras brevväxling får man bilden av att det var väldigt mycket kärlek, skämt och dynamik mellan både dem och barnen, berättar Chia.

När Carl var ute och reste i Europa skrev han brev till Karin var och varannan dag:

– Han skrev korta brev, om att han längtade efter henne och inte hade hört från henne på en hel dag! Det var lite som dåtidens sms.

Matsalen

Carl Larsson som influencer

Carl Larsson har beskrivits som föregångaren till den ultimata influencern. Han målade detaljerade bilder med vidvinkel och färgmättade filter långt innan Facebooks födelse. Chia Jonsson håller med:

– Om influencers hade funnits på deras tid hade konstnärsparet definitivt varit det. De var också de första som gjorde det vi idag kallar hemma hos-reportage: hon stylade och han målade av.

Precis som dagens Instagramflöden fylls av vackra bilder, symboliserade Lilla Hyttnäs drömmen om det perfekta hemmet på sin tid. Med mustiga väggar och grönt innertak, snirkliga blomsterbroderier och dekorativa snäckskal, var konstnärsparets hem ett exotiskt inslag i dalabygden. Det stod i stark kontrast till 1800-talets mörka, tunga borgerliga stil och skapade ett nytt stilideal som spred sig i de nordiska länderna.

En annan likhet med marknadsföring i dag är hur Carl omsorgsfullt byggde sitt varumärke. Han förstod till exempel vikten av spridning, att det var ekonomiskt omöjligt att alla skulle ha en tavla signerad av honom i sitt hem. Därför gav han ut illustrerade böcker för att deras stil skulle spridas till många och inspirera ännu flera.

Deras bok ”Ett Hem”, med 24 akvarellmålningar av hemmet och familjens tillvaro, publicerades som ett föredöme för hur man kunde inreda sitt hus med nya ideal. Den hade samma funktion som de trendkänsliga inredningsmagasin som finns idag.

Förmaket

Målade bilder ur vardagen i Sundborn

Likt hur nutidsmänniskan bygger sina digitala idyller och filtrerar foton, skapade Carl Larsson den bild han ville förmedla av sig själv med färg och pensel. Han porträttterade scenerna ur livet med rödklädda och rosenkindade barn, livliga middagsstunder och prunkande pelargoner i fönstren. Genom sina många och små avbildningar visade han upp familjens välinredda, men ändå charmigt slarviga, hem.

– Carl Larsson visade en annan bild av hemmet än vad tidigare hade målats. Det var lite tufsigt och rufsigt med obäddade sängar och barn med okammat hår, säger Chia Jonsson. 

Carl och Karin Larsson öppnade dörren till sitt vardagsrum och visade världen att livet inte behövde vara tillrättalagt och arrangerat. Kanske var det den trenden som Carl Larsson, influencern som var före sin tid, skapade redan för över 100 år sen?

Självporträtt

Läs om aktiviteter och evenemang under Carl Larssons minnesår på falun.se/carllarsson2019
Läs mer om Carl Larsson-gården och boka ditt besök: Carl Larsson-gården i Sundborn.

Strömsholms Kanal Smedjebacken

Anna Falkengrens tips på utflykter i Smedjebacken

En doldis till kyrkby, en 225-åring och en hel del gruvor. När Anna Falkengren, tidigare verksamhetschef på Ekomuseum Bergslagen, tipsar om sina favoriter i och kring Smedjebacken ligger naturupplevelserna nära till hands. Här delar hon med sig av sina bästa tips på utflykter i Smedjebacken. Förutom gruvorna och de industrihistoriska guldkornen ger hon flera tips på vandringar genom både vackra och lärorika naturupplevelser. Tipsa om tre utflyktsmål i trakterna kring Smedjebacken! 1. Söderbärke kyrkby – En liten doldis faktiskt. Det ingår i Ekomuseum Bergslagen. Parkera vid Söderbärke hembygdsgård och ta gärna en vandringsfolder i den svarta brevlådan. Är det sommar kan du fika i Bagarstugan på hembygdsgårdens tun och handla i Hantverksboden. Vill du vandra för dig själv i lugn och ro så promenera den korta biten till Söderbärke kyrka, den är öppen på dagarna och bjuder både svalka och stillhet, historiska vingslag och kanske eftertanke. Styr sedan stegen gärna till Hagudden på andra sidan Kyrkviken. Det finns en stig som leder dit från kyrkogården och där finns flera fina platser att sitta ner på. Här kanske du plockar upp termosen och brödet från fikakorgen, dricker ditt kaffe under björkarna och spanar ut över sjön Barken. Är det sommar och du vill ta dig ett dopp är det bara att gå den korta vägen till den fint iordninggjorda Haguddens badplats vid Parkviken. 2. Smedjebackens hamn och lokstallet – Jag jobbar med området just nu så det ligger mig varmt om hjärtat. Snart öppnas en fin liten utställning här som knyter an till att Strömsholms kanal fyller 225 år i år och Smedjebacken gratulerar kanalen med en utställning. Eftersom det är födelsedagsår tyckte vi det var kul att visa någonting från hur det var från början. Utställningen är som sagt ganska liten, men det är en svit med tre fotografier ur ritningsboken som gjordes 1774 inför att kanalen byggdes. Vi har fotograferat tre bilder ur hela ritningsboken från Semla, Västanfors och Fagersta bruk. Fotografierna är lite större än själva originalboken och full av små detaljer. Annars väldigt trevligt att gå runt i hamnen i Smedjebacken. Där kan man besöka lokstallet, spela minigolf, äta glass, gå på restaurang och kanske ta en båttur i ångbåtshamnen. 3. Guidad tur på Flogberget och i Flogbergets gruvor – Flogbergets gruvor är en besöksgruva mellan Smedjebacken och Ludvika och klockan 13 varje dag så ges en guidad tur som går upp på berget och ner under jorden. Gruvan ligger väldigt fint så man kan också ta en fika på berget med milsvid utsikt. Då får man veta om gruvans historia, men också njuta av naturen och njuta av fika i Gruvcaféet med vacker utsikt över sjön. Vid Flogberget, mellan Smedjebacken och Ludvika, bjuder på såväl milsvid utsikt som mer djupgående upplevelser nere i besöksgruvan.   Hur spenderar du helst en ledig dag i Dalarna? – Jag älskar ju Söderbärke! Vill jag vara på hemmaplan och det är sommar åker jag gärna till Hagudden och badar, en jättefin badplats i Barken i Söderbärke. Där kan man också ha med sig fikakorg. Jag och min man brukar också åka upp mot Siljan minst en gång varje sommar. Det är fantastiskt fint. Vi åker gärna till Tällberg, tar oss ner till stranden och doppar oss i Siljan. Det är nästan havskänsla där. Och jag älskar alla de små byarna, det är så fint och pittoreskt. Anna Falkengren besöker gärna Söderbärke när hon ska semestra på hemmaplan, som hon ser som en dold pärla med både bad, vandring och historia.   Vad betyder Dalarna och Smedjebacken för dig? – Bergslagen och trakterna kring Smedjebacken bjuder på otroligt fin natur med berg, skogar och sjöar. Det är inte lika öppet som uppe vid Siljan, menen det är spännande natur med många spår av gruvverksamheten. Ofta möter man också spår efter historien i naturen, som sträcker sig långt tillbaka i tiden, ända till medeltiden. Naturen här i Bergslagen är späckad av de här industrihistoriska miljöerna och att man producerat järn här i trakten. Du har tidigare varit verksamhetschef för Ekomuseum – Har du några personliga favoriter bland besöksmålen? – Förutom Flogberget så är det jättespännande med Flatenbergs hytta. Det är en plats där man tillverkade järnet av malmen, som fortfarande är väldigt välbevarad och visningsbar med till exempel masugnen. Så Flogberget och Flatenberg är två platser man kan gå till om man vill förstå hur det gick till förr och helst gå med på någon guidad tur. Sen finns också Schisshytteleden vid Schisshyttan, som är 4 km lång. Där går man inne i skogen förbi massor av ruiner från smedjor och masugnar som funnits där från 1600-talet fram till 1920. Allt är förfallet och naturen tar över väldigt fort, men ruinerna finns kvar och man undrar ofta vad det egentligen är som dyker upp där i skogen. Men det finns skyltar efter slingan i skogen som berättar om vad man ser resterna av. Hit kan man också ta med matsäck för att fika, lyssna på fåglarna och höra bäcken brusar bredvid leden. Det är fint. Flogberget, Flatenbergs hytta och Schisshyttan är tre av Anna Falkengrens favoriter i Ekomuseum Bergslagen. Likaså är Lokstallarna i Smedjebackens hamn, dit hon gärna tar en cykeltur, ett självklart besöksmål sommartid.    

Fikastund vid historiska Ornässtugan

Fikastund vid historiska Ornässtugan

I den arkitektritade museibutiken intill det populära besöksmålet Ornässtugan finns café med uteservering i naturskön miljö. Museichef Åsa Ehlis ser fram emot att välkomna besökare som vill fira 500-årsjubileet av Gustav Vasas framfart genom Dalarna. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Hos oss kan man komma och koppla av i underbar natur, fika, ta sig ett dopp i sjön, eller gå på guidad tur i den vackra medeltida loftbyggnaden. I år är det exakt 500 år sedan Gustav Vasa besökte gården och vi berättar gärna den spännande historien om hur han hastigt fick fly ut genom dasset och hur han tog sig vidare upp genom Dalarna.  Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi har begränsat antalet besökare både på de guidade turerna och i butiken. Fika serveras av personalen och sittning sker utomhus med gott om plats mellan borden. Ornässtugans område ligger naturskönt vid Ösjön och det finns mycket yta att sprida ut sig på.  Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Vi rekommenderar ett besök hos Sahlins struts i Borlänge. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Gediget utbud i Saluhallen på Kulinariet

Gediget utbud i Saluhallen på Kulinariet

Den goda mötesplatsen Kulinariet i Stora Skedvi lockar gäster som önskar en välsmakande måltid, att ta del av tillverkningsprocessen när knäckebrödet Skedvi Bröd bakas och att handla i den välsorterade Saluhallen som samlar fina råvaror från bygden. Maria Adeström-Jonsson ser fram emot att fler hittar till Saluhallen för att proviantera inför kommande grillkvällar. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Här finns en välfylld charkdisk med det bästa tänkbara köttet från gårdarna i byn och på hyllorna finns grillsåser och marinader – perfekt för sommarens grillning. Lägg därtill den godaste tänkbara glassen som tillverkas i huset av Stora Skedvi Mejeri. Här finns även fabriksförsäljning av Skedvi Bröd. Vi lovar att smaklökarna får sitt. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi möblerar om och stuvar om för att skapa mer utrymme och bättre flöde i lokalen. Bageriet kommer att ha stängt vecka 29–32 vilket ger ännu större ytor för våra besökare, för både fabriksförsäljning av knäckebröd och övrig försäljning.  Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Besök vackra Hembygdsgården och nyöppnade bageriet Kanel & Kummin här i Stora Skedvi.   Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Möt konsten på Magasinet

Möt konsten på Magasinet

I sommar visas den magiska utställningen ”Everything You Can Imagine is Real” på Magasinet i Falun. Lisa Mossfeldt Scheltdorf och Magdalena Omne Nord står för den kreativa kraften på en av Dalarnas mest spännande mötesplatser för samtidskultur. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - I sommar har vi en stor utställning med den prisbelönta konstnären och modeskaparen Bea Szenfeld vars handgjorda papperskreationer visas tillsammans med fotokonst i storformat från operans underbara värld. Det är en fantasieggande utställning om scenen, sagan och skönheten där besökarna får se det vardagliga A4-papperets storhet på nära håll. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Magasinets stora volym är en fördel i dessa tider. Det är gott om plats och det är enkelt att hålla avstånd. För den som vill fika finns det både en luftig soffhörna inomhus och en skön utomhusveranda, så förutsättningarna är goda för en skön och säker utflykt i konstens underbara värld! Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Vi rekommenderar alla att ta del av Dalarna Art Trail – en guide till 10 av sommarens mest spännande konstutställningar. För den som inte upplevt Stora stöten på nära håll eller hört historien om Fet-Mats är så klart Falu Gruva och Världsarvet Falun värt ett besök. Och missa inte Faluns godaste burgare på Spruthuset! Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Par vid en disk

Smaka på Dalarna – En guidad tur till tre smakrika guldkorn

Följ med på en minst sagt smakrik resa till tre av södra Dalarnas gastronomiska guldkorn. Samla en grupp vänner och välkomnas på plats av eldsjälarna som viger sina liv åt närproducerat mathantverk. Sahlins Struts, Murboannas Ost och Kulinariet bjuder in till en personlig rundresa med Dalarnas lokala produkter och delikatesser i fokus. Smaka på Dalarna. Börja med att bara smaka på tanken och känn hur det börjar vattnas i munnen. En resa mellan de tre aktörer som slagit sina minst sagt goda påsar tillsammans – Sahlins struts, Murboannas och Kulinariet – bjuder visserligen på upplevelser för alla sinnen. Även om smaklökarna självklart står i fokus ges under resan möjlighet till en unik och personlig inblick i respektive verksamhet. Ta del av mathantverket och lär mer om hur produktionen går till, om livet på en gård med strutsar, kika in hos osttillverkningen och på knäckebrödsbageriet. Lyssna till berättelserna om hur passionen för det lokala, för småskaligheten och för råvarorna har tagit entreprenörerna dit de är idag. Till stunden där du kan hugga in på en strutsburgare, en krämig ost eller en nygräddad bit bröd. Strutsburgare och strutsglass hos Sahlins struts Starta dagen hos Sahlins Struts utanför Borlänge. Lagom till förmiddagskaffet bjuds det här på en hel del strutsar. På gården bedriver Kerstin och Gunnar Sahlin ett produktionsjordbruk som de mer än gärna visar för besökare, samtidigt som de berättar mer om såväl jordbrukets villkor som strutsarna som djur. – Strutsar fungerar som vilket lantdjur som helst, men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat. Här görs krämig glass på strutsägg och på menyn hos gårdens uppskattade restaurang syns till exempel storsäljaren strutsburgare. Det går också att hugga in på flertalet läckerheter av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. – Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur. På gården finns också ett bryggeri, där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus. I gårdens välfyllda butik finns det mesta från strutsen och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Ostprovning hos Murboannas Dags att borsta av sig strutsfjädrarna och åka vidare. Lunchen intas med fördel hos Murboannas, som huserar i den lilla byn Murbo utanför Borlänge. Här producerar Anna och Mats Reyier ostar och andra mejeriprodukter. Även om just osten och mejeriproduktionen är det centrala, är engagemanget för det lokala stort – vilket också avspeglas i valet av råvaror till gårdens butik, café och restaurang. Produkter och råvaror kommer från Dalarna i så stor utsträckning det bara går. – Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med något som jag verkligen vill och kan lägga ner min själ i. Det är många tankar och mycket arbete bakom ostarna och sedan lever de också sina egna små liv. Den förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid, säger Anna. På plats finns självklart möjlighet till ostprovning, för att jämföra smaken hos de olika sorterna med varandra. För trots att det egentligen endast behövs mjölk, bakteriekultur, löpe och salt för att göra ost så är osttillverkning ett riktigt hantverk som sitter i händerna. Det är där, i detaljerna, erfarenheten och kunnandet, som kvaliteten och de verkliga smaksensationerna blir till. – Vi kommer alltid vara småskaliga. För mig är det viktigt ha känslan kvar, att ha kontroll hela vägen och veta att det är riktigt fina produkter vi erbjuder kunderna. Besök Kulinariet – Dalarnas matmecka Avsluta dagen på Kulinariet i Stora Skedvi, i lagom tid för eftermiddagskaffe. Kliv innanför dörrarna till platsen som blivit vara en knutpunkt för lokala råvaror och producenter, dit såväl bevandrade gastronomer som nyfikna besökare kan komma och alltid känna sig säkra på att hitta bästa tänkbara varor. – Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvaliteten, säger Anders Åkerberg, Kulinariets VD och grundare, tillika uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år. Bygdens förutsättningar i kombination med Anders driv resulterade således i just Kulinariet, ”en god mötesplats” som de själva kallar sig. Och här finns sannerligen mycket gott. I saluhallen går det att botanisera bland närproducerat kött, ost, potatis, bröd, ägg och annat gott. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd, där knäckebröd gräddas för hand i vedeldade ugnar och som besökare går det att titta på när bagarna arbetar. – Är man inte så hemma i matvärlden är Kulinariet ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns en samlad kunskap om maten och man får hjälp och vägledning av alla duktiga människor som jobbar här, Kulinariet växer och förändras hela tiden. Numera finns också en restaurang där kvaliteten och de lokala råvarorna står i fokus, självklart ackompanjerad av de godaste av smaker. I fabriken tillverkas också glass och ost av mjölk och ägg från byn, i Stora Skedvi mejeri som har sin lokal i källaren. När så dagen rundas av har smaklökarna med största sannolikhet fått sitt. Smaken av Dalarna kanske också har vuxit, förändrats eller utvecklats under resans gång. Tillsammans med de personliga berättelserna från de drivna mathantverkarna, som var och en sätter sin guldkant på smakerna, kan daladagen i matens tecken förhoppningsvis bjuda på minnen som består för lång tid framöver. Det här är Smaka på Dalarna Smaka på Dalarna är en kulinarisk resa till tre stycken mathantverkare i Dalarna: Sahlins struts i Borlänge, Murboannas i Borlänge och Kulinariet i Stora Skedvi. Passa på att upptäcka deras egentillverkade mat och produkter, ät och fika i restaurang och café samt handla lokala delikatesser. Samtliga tre besöksmål har uteserveringar och generösa öppna ytor.   En del av Taste of Dalarna Samtliga tre aktörer är också en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer: Taste of Dalarna

Fotografen Matilda Karinsdotters utflyktstips i Säter och Hedemora

Fotografen Matilda Karinsdotters utflyktstips i Säter och Hedemora

Matilda Karinsdotter är fotografen som driver det populära Instagramkontot @windandpines. Där delar hon med sig av sin kreativitet och sina bilder av dalanaturen. När hon ger sig ut i sommardalarna står bland annat ett svalkande dopp i sjön Grycken, kokkaffe över öppen eld på en bergstopp och slingrande vandringsleder genom Hässlens naturreservat på hennes lista. Här delar Matilda med sig av sina bästa tips på platser att besöka för den som vill utforska trakterna kring Säter och Hedemora. Tipsa om tre utflyktsmål i trakterna kring Säter och Hedemora! 1. Stjärnsund – Beläget intill sjön Grycken i Hedemoras kommun ligger underbara Stjärnsund. Jag besöker denna levande bruksort för att hämta inspiration i vardagen – med sina drömska omgivningar så kan man inte annat än bli inspirerad. Att köpa glass i Stjärnsundskioken och ta en promenad genom byn och vidare ned till Engelska parken – i lummig sommarskrud – är något jag längtar till varje år. För den som vill promenera lite längre så slingrar sig Pråmleden kring den vackra sjön Grycken där man även kan passa på att besöka Silfhytteå bruk. Om jag vill uppleva Grycken på närmare håll så hyr jag gärna en kanot och tar mig fram mellan de små öarna längs med vägen och stannar för ett dopp om vädret tillåter. Medhavd matsäck är helt klart obligatoriskt! 2. Mörtaberget – I nordostlig riktning i Säters kommun finns denna lilla pärla. Från Mörtaberget får du efter en kort vandring fantastisk utsikt och I fjärran ser du siluetten av Bispbergs Klack. Jag packar gärna ned lite ved för att koka kaffe och laga mat på i eldstaden framför vindskyddet (var uppmärksam på om det råder eldningsförbud!) och inväntar det vackra ljuset från solnedgången som (om du har tur) målar landskapet gyllene. För att fullända upplevelsen kan man ta ett dopp i Dammsjön på vägen hem. 3. Reservatsleden – Ett annat guldkorn i Hedemora kommun som helt klart är värt ett besök är naturreservatet Hässlen och Reservatsleden som passerar genom reservatet. En 16 kilometer lång välmarkerad led som tar dig mellan fyra olika naturreservat med varierad och intressant terräng däremellan tills att du är tillbaka till där du startade. Hässlen är synnerligen vackert med sina många hasselbuskar och på sommaren – grönskande slåtterängar. Här finns även en iordningställd eldstad, ved och en brunn att hämta vatten ur. En perfekt plats att vila fötterna på innan vandringen fortsätter. ”En ledig dag snörar jag allra helst på mina vandringskängor och packar väskan med kaffe och något extra gott att laga över öppen eld”, säger Matilda. Foto (samtliga): Matilda Karinsdotter.   Hur spenderar du helst en ledig dag i Dalarna? – När en ledig dag stundar så snörar jag allra helst på mina vandringskängor och väskan packas med kaffe och något extra gott att laga över öppen eld. Tillsammans med min sambo och vår hund så besöker jag gärna något av Dalarnas alla fantastiska naturreservat, där det oftast finns tillräckligt att upptäcka för en eller flera dagar. Vad betyder Dalarna för dig? – Under min uppväxt här i Dalarna så har jag kommit att upptäcka den stora variation som länets natur och landskap erbjuder. En favoritplats kan upplevas helt annorlunda från en årstid till en annan vilket gör att jag gärna återupptäcker platser i närområdet. En led som jag gärna vandrar på sommaren går oftast lika bra att besöka på vintern med skidor under fötterna. Jag tror att det är den största anledningen till varför jag älskar Dalarna! På ditt Instagram-konto är naturen, skogar och landskap genomgående teman – vad är det däri som lockar? – Jag fick möjligheten att i unga år utforska det härliga med naturen. Min familj har på ett eller annat vis alltid haft en sommarstuga där vi barn fick upptäcka skogen och naturen. Det har klart format mig och min syn på livet - vad som är viktigt för just mig. Det är något jag är väldigt tacksam för. När min mor förlorade kampen mot cancer när jag var 18 år så upptäckte jag naturens kraft på nytt. Det är i denna kraft som min stora inspirationskälla finns och som jag gång på gång söker mig till när vardagen känns tung eller utmanande. Det är något jag önskar återspegla med mina fotografier och att inspirera andra till att själv upptäcka vad naturen har att erbjuda. Berätta mer om dig själv – vem är Matilda Karinsdotter? – Jag är en självlärd fotograf och studerar till webmaster på distans. Jag är född och uppvuxen i Hedemora och bor nu i Säters kommun tillsammans med min sambo och vår hund – här stormtrivs vi i en stuga med naturen utanför dörren. Kreativt skapande har i olika former alltid varit viktigt för mig och under de många år som gått sedan jag fick min första kamera så har intresset för fotografi bara växt. Just för tillfället är jag på gång att realisera några idéer med hjälp videofotografi. Jag hoppas på att fortsättningsvis kombinera min stora kärlek för naturen med min kreativa förmåga även i framtiden. Läs mer om Matilda och följ henne på @windandpines på Instagram.

En vital ådra i södra Dalarna där natur och historia möts

En vital ådra i södra Dalarna där natur och historia möts

Koppar, malm, silver och järn. Naturtillgångarna i södra Dalarna skiljer sig stort från övriga delar av länet och sättet att bruka och ta tillvara dessa resurser har format bygden. Här har bergsmännen som förädlat malmen till koppar kunnat bygga sig ståtliga gårdar, här har praktfulla engelska parker anlagts och här har samhällen vuxit fram kring bruken. Idag finner vi tydliga spår av tidigare generationers kraft och strävsamhet i landskapet. Ett landskap där natur möter industri i harmonisk symbios. Här är en guide till några av dessa platser, från Bergsmanlandskapet i Falun, via Silverringen i Säter, till Husbyringen i Hedemora. Bergsmanslandskapet Kopparbergslagen, som var bergsmännens bygd, bredde ut sig inom två mils radie från gruvan i Falun. Bergsmännen och deras familjer, som var jordbrukare och drev hyttor där de förädlade malmen till koppar, fick möjlighet att äga andelar i Falu koppargruva. När de uppförde sina gårdar valdes platser i anslutning till strömmande vatten för tillgång till den vattenkraft som drev hyttorna. Några hade råd att låta bygga ståtliga gårdar med tillhörande trädgårdar på lagom avstånd från den rökfyllda luften som omgärdade gruvan. Sundborn I trakterna kring Sundborn, strax utanför Falun, fanns förr gott om hyttor där malmen från gruvan förädlades längs Sundbornsån. Slagghögar och rester från hyttor finns kvar än idag, men framför allt är Sundborn en vacker, levande by som inbjuder till promenader. Besök gärna konstnärshemmet Carl Larsson-gården, bergsmansgården Stora Hyttnäs, Galleri Kvarnen, Sundborns kyrka eller någon av hantverkarna som huserar i byn. I Sundborn startar Carl Larsson-leden som löper genom vackert kulturlandskap. Som så många andra bybor gjort i flera hundra år före honom vandrade Carl Larsson ofta till fots genom skogen och över berget till Falun. Bergsmansgårdar runt sjön Varpan För att ta del av bergsmännens bygd rekommenderas en tur längs den 15 kilometer långa sträckan runt sjön Varpan, som utgör en del av Världsarvet Falun. Likt ett pärlband ligger välbevarade bergsmansgårdar på rad omgivna av vackert odlingslandskap. På informationsskyltar ges fakta om hur människorna levde och verkade på platsen. På cykel tar du dig Varpan runt och kan insupa den historiska atmosfären. Silverringen Gör en tur i silvrets och järnets spår. Silverringen är en kulturslinga genom Silvbergs och Säters vackra och spännande bergslagsområden. Här kan du uppleva hur ett månghundraårigt bergsbruk i gruvor och hyttor har format historiskt förtätade platser i en naturskön omgivning. Längs vägen finns rastplatser vid de många sjöarna, så packa gärna en fikakorg. Proviantera förslagsvis i Murboannas gårdsbutik i Murbo eller på Kulinariet i Stora Skedvi. Vid besöksmålen berättar informationsskyltar om platsernas historia. Masugnen i Ulvshyttan I Ulvshyttan anlades på 1600-talet en hytta och produktionen pågick, med endast kortare avbrott, fram till maj 1939, då den sista blåsningen skedde. I den mäktiga masugnen omvandlades järnmalmen och blev till tackjärn – en av Sveriges viktigaste handelsvaror i många hundra år. Grängshammar I Grängshammar, en av Dalarnas vackraste bruksmiljöer, finns stilrena byggnader uppförda i skimrande slaggflis. Här ses ruinerna efter kolhus och smedja invid det forsande vattnet, omgärdade av frodig grönska. Dessutom finns här en av Sveriges äldsta engelska parker, som planeras att restaureras för att återfå sin forna prakt från slutet av 1700-talet. Bispbergs gruva Vid Bispbergs gruva är det möjligt att se en av Sveriges bäst bevarade järngruvemiljöer. Redan under medeltiden pågick gruvdrift i området, men det var inte förrän under Gustav Vasas styre som näringen tog fart. Ovan jord tronar den magnifika Vasalaven från 1889. Passa även på att vandra upp på Bispbergs klack där hela nejden kan beskådas i fågelperspektiv. Stopp hos cigarrtillverkaren Ett lite annorlunda stopp på turen i silvrets och järnets spår är hos Bergstrand Cigars, där exklusiva handrullade cigarrer säljs i gårdsbutik. På gården intill sjön Ljustern sker hela tillverkningsprocessen, från frö till färdig cigarr. Husbyringen Runt Husbyringens sex mil långa led väntar unika industri- och kulturhistoriska platser, präglade av hårt arbete i dåtidens malmbrytning, som alla bär på en spännande historia. Två av dem är knutna till två av Sveriges största uppfinnargenier – Christopher Polhem, som var verksam i Stjärnsund och Gustav de Laval vid Klosters bruk. Stjärnsund Tyst och stilla, vid sjön Gryckens strand utanför Hedemora, ligger ”det vita bruket” Stjärnsund, ett av Dalarnas bäst bevarade 1700-talsbruk. Orten med samma namn är en bra startplats för turen eftersom du här finner Husbyringens besökscentrum. I Stjärnsund är det också möjligt att njuta av en fika eller lunch, besöka ortens brygghus och promenera i omgivningen. Kloster Vid Klosteråns strida ström anlades hyttor för järn och kopparframställning redan under 1400-talet. Platsen fick namnet Kloster efter ett cistercienserkloster och grunden efter klosterkyrkan finns kvar än idag. I mitten på 1500-talet stängdes klostret och hyttor och hamrar övertogs av bergsmän. Vid sidan om järnhanteringen tillverkades också krut och från mitten av 1700-talet låg här Sveriges största krutbruk. I början av 1800-talet utökades verksamheten med ett plåtvalsverk, Sveriges mest moderna valsverk, och Kloster övergick långsamt till att bli ett framgångsrikt järnbruk fram till år 1888. På Klosters bruksmuseum berättas mer om brukets historia. Besök den engelska parken intill Klosters herrgård och vandra längs med Klosterån. Njut av stillheten och det strömmande vattnet. Under perioden maj till september erbjuds möjligheten att uppleva en unik matupplevelse i det gröna. Lokala råvaror hämtas från Klosters herrgård som sedan tillagas på egen hand vid en vacker matlagningsplats. Upplevelsen för max 12 personer är bokningsbar på visitdalarna.se Vandra Drottning Kristinas väg Drottning Kristinas väg knyter samman Kloster med Stjärnsund. En historisk vandringsled som följer den gamla vandrings- och klövjestigen från 1600-talet, som enligt traditionen var drottning Kristinas resväg till Falun. Stigen har även nyttjats för transport av kol från milorna och rester av många kolbottnar finns efter leden. Här passeras även Svarttjärnen med sin vackra vattenspegel inramad av näckrosor och doft av pors och skvattram. Leden är 10 km lång, men finns lusten att vandra längre ansluter leden den 120 km långa Pilgrimsleden i Hedemora. TIPS! Ladda hem Husbyringens app och få information om sevärdheter och stopp längs vägen. Även cykelled finns utmärkt.