Vy över fjäll i Grövelsjön.

I Grövelsjön är fjällen nära och alla toppar går att bestiga

En nära och lättillgänglig fjällvärld, med gott om utrymme att låta naturen skänka lugn och välmående. En vandring upp på en fjälltopp för att njuta av de milsvida vyerna. I Grövelsjöfjällen finns allt det och lite till. Här väntar naturupplevelser och aktiviteter för såväl barnfamiljer som de som söker äventyr eller avkopplande sommardagar.


Grövelsjöfjällen ligger mitt bland de svensk-norska fjällen längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna. Här står vandring och naturupplevelser i fokus, med de vidsträckta fjällen som självklar grund för aktiviteterna. Just upplevelser utomhus i naturen är dessutom mer lockande än någonsin i dessa tider – och där kan Grövelsjön verkligen leverera.

– Det finns fantastiska dagsturer och leder att gå i alla väderstreck. Hävlingestugorna, som Länsstyrelsen driver, är fina att gå till. Där går det att fiska i sjön och övernatta. Vi har också en båt som man kan åka med över själva Grövelsjön och tillbaka. Det finns helt enkelt en hel del småsaker att göra, små dagsturer, både för barnfamiljer och för vuxna. Sen vet vi ännu inte om man får gå in i Norge i sommar, det är kanske det lilla smolket i bägaren, säger Carl Johan Ingeström, platschef på STF Grövelsjön Fjällstation och ordförande i Grövelsjöfjällens Turistförening.

Vandrare på Långfjället.

Många toppar att bestiga

När det kommer till resande är en av fördelarna med Grövelsjöfjällen lyfter Carl Johan närheten. I fjällmått mätt är det kortare avstånd och lägre trösklar för den som vill uppleva såväl vidder som toppar.

– Grövelsjön är nära, det är lätt att ta sig hit. Det går att gå upp på alla toppar här, du får en milsvid utsikt överallt och det är inte heller farligt att ta sig upp på topparna. På andra fjäll kan det annars vara ganska bökigt att ta sig upp. På så sätt är här fjällen är lättillgängliga.

Grövelsjöfjällen genomgår dessutom en viss förändring, där nya besökare upptäcker fördelarna med den nära fjällvärlden. Carl Johan ser till exempel alltfler löpare som ger sig ut för att springa på fjället. Likaså dyker alltfler unga och yngre barnfamiljer upp på anläggningarna.

– Det gör också gör att det blir andra aktiviteter man vill göra och pröva på, som att hyra kanot och paddla. Så visst sker det förändringar.

Vandrare på kalfjäll i Grövelsjön.

Grövelsjön redo för en aktiv sommar

Förändringar har också gjorts med tanke på rådande omständigheter, för att möta såväl myndigheternas riktlinjer som besökarnas frågor.

– På STF har vi till exempel tagit bort större gruppaktiviteter. På restaurangerna har vi tagit bort bord så att folk inte sitter så tätt och gör fler sittningar vid middagen. I övrigt utgår hela miljön här och alla aktiviteter från att du är ute och vandrar i en natur som är stor runt omkring dig. Det är ju fjällvandring som är den stora saken – och där finns det gott om plats.

Även om årets sommar kanske för många blir annorlunda, är Carl Johan övertygad om att det ändå blir en god sådan – och att Grövelsjön står redo för de som vill spendera den i fjällen.

– Jag tror att det kommer att bli en bra sommar. Jag tror det här gör att folk ännu mer får upp ögonen för att vara ute i naturen. Så vi ser fram emot en händelserik sommar på fjället.

Läs mer: Välkommen till Grövelsjön