Rinnande vatten vid Fulufjället.

Fjällsommar på Fulufjället för både dagsturare och äventyrare

Mossgröna marker, silvergråa stenar, lavendelljusa kvällar och de blåa, blåa bergen. I slutet av maj spricker naturen på Fulufjället upp i fjällrikets somriga färgspektra. Sedan inleds den långa härliga sommarsäsongen, när Fulufjällets Nationalpark, bjuder in till mäktiga naturupplevelser.


I brytpunkten mellan maj och juni väcks Fulufjället ur sin långa vintervila av sång och kvitter. Flyttfåglarna kommer tillbaka från sydligare breddgrader för att njuta av en kort och intensiv sommar på fjället, med långa ljusa dagar och korta nätter.

Tidiga morgnar kring midsommar är hela Fulufjället upplyst av solen och den sista, smältande snön kryper sakta undan. Det är även dessa dagar som det finns chans att se det magiska silverljuset som skapas när solljuset lyser ända in i vattenfallet Njupeskär, som är ett av Sveriges högsta vattenfall med sina 93 meter och 70 meters fallhöjd. Vattnets kraft har under årens lopp etsat sig in i berget och sprickan blir allt djupare.

Sommaren på Fulufjället erbjuder, förutom ett av landets högsta vattenfall och världens äldsta träd, flera andra naturupplevelser. Sofia Tiger, naturumföreståndare på naturum Fulufjället, berättar om sitt bästa sommarminne härifrån:

– Jag minns den gången jag gick iväg helt ensam och satte mig uppe på Brattfjället och lagade lunch på Trangiaköket, bara låg där i riset och lyssnade på tystnaden och njöt av den milsvida utsikten.

Flygbild på Njupeskär.
Njupeskärs vattenfall, ett av Sveriges högsta, lyses upp av morgonsolen under några minuter i samband med sommarsolståndet.

 

Sofia har arbetat på naturum Fulufjället i lite mer än tio år. Hennes arbetsplats är öppen hela sommaren, på höstlovet, under jul och nyår samt på vårvintern. Årstidernas skiftningar och möjligheter gör att de jobbar mycket med aktiviteter som ska passa alla väder, åldrar och intressen. På vårvintern, precis innan sommaren blommar ut, har de bland annat tittat på spår i snön, gjort fågelmat och lärt ut mer om rovdjur.

– Under sommaren har många aktiviteter hos oss, som guidade turer, midnattsvandring och fisketur med övernattning på fjället. Vi har även fågelmorgnar och turer i gammelskogen.

Naturum på Fulufjället.
På naturum Fulufjället finns något att lära för både stora och små och de flesta aktiviteter utgår härifrån.

 

Fulufjället passar alla, menar Sofia, då det finns vandringsleder som är från 4 till 20 kilometer långa och även olika typer av boende i nationalparken.

– Man kan övernatta i Rösjöstugorna med fullt utrustat kök, gasolplattor, sängar med täcke och kudde och vedeldad bastu. Eller så kan man dra iväg med tältet och njuta av ensamheten och tystnaden. Här finns utmaningar för förstagångsvandraren och den mer erfarne. Mina barn gick till Rösjöstugorna första gången när de var 3 och 4,5 år gamla. Idag är de 14 och 15, men de vill fortfarande till Rösjön varje sommar.

För de som gillar ”fjällvandring light” är Fulufjället bra då det är väldigt tätt mellan alla stugor och vindskydd. Men det passar även de mer äventyrliga då det enkelt går att vandra bort ifrån rastplatserna och de lätta stigarna mot de längre lederna i vildmarken.

Framför en ligger då ett orört naturområde med fjällhed och kalfjäll. Landskapet är format av miljontals år med sol, vind, vatten och kyla och de stora blockmarkerna har därför skulpterats fram av vädrets makter. De branta backarna tar dig upp till svindlande utsikter och tjocka mattor av lav. Fulufjället är det enda större fjället där inga renar betar och marken täcks därför av den lysande, vita laven – ännu en färg i fjällrikets somriga färgspektra.

Par som vandrar på Fulufjället.

Sofias bästa tips till dig som besöker Fulufjället på sommaren:

- För små barn är det ett lagom äventyr att gå till Njupeskärs vattenfall. Från huvudentrén är det 4 kilometer. Ta med ett utomhuskök och laga lunchen på fjället så ni kan vara ute hela dagen.

- Ni kan även boka in er i Rösjöstugorna och göra en lättare fjällvandring. Det är trots allt spännande att hämta vatten i bäcken, gå på dass och tända levande ljus på kvällen!

- Ställ alla frågor du kan komma på till oss på naturum Fulufjället. Ju bättre förberedd du är, desto roligare blir din vandring.

Läs mer om Fulufjällets Nationalpark och planera ditt besök!